Priklop na ojačevalec

Vse o ozvočenju avtomobilov
Uporabniški avatar
vran22
Kraj: Prebold

Priklop na ojačevalec

Odgovor Napisal/-a vran22 »

Imam dilemo glede priklopa zvočnikov na ojačevalec, pa bi prosu za pomoč. Najprej sem imel priklopljene samo sprednje zvočnike, sedaj pa sem dodal še ovalce.

Spredaj zvočniki: Hertz Dieci DSK 130
Ovalni zvočniki: Hertz Energy ECX 690.5

Priklopljeni so sedaj po naslednji shemi:
Slika

Ali bi moral ovalne zvočnike vezati v bridge?
Slika

Vem da je rekel mojster da se morajo zvočniki najprej malo ulaufat pol pa bodo igrali kot morajo, ker se čuje na momente da hočjo dat nek mal večji bass pa neki ne more še :D zdej pa ne vem al to zarad tega ker se še niso ulaufali, ali zarad tega ker ni v bridge načinu?
R. Megane II ph1 1.9dci Privilige Lux :)
Uporabniški avatar
zig@
Kraj: Ljubljana

Re: Priklop na ojačevalec

Odgovor Napisal/-a zig@ »

Bridge izhod je mono ni namenjen za priklop ovalcev, primeren je le za subwoofer. Poglej, če imaš vse prav nastavljeno na ojačevalcu in na avtoradiu, bi rekel da je problem nekje v tem.

Lahko, da imaš vklopljen kakšen HPF in ne more igrati nižjih frekvenc

lp
Uporabniški avatar
vran22

zig@ napisal/-a:Bridge izhod je mono ni namenjen za priklop ovalcev, primeren je le za subwoofer. Poglej, če imaš vse prav nastavljeno na ojačevalcu in na avtoradiu, bi rekel da je problem nekje v tem.

Lahko, da imaš vklopljen kakšen HPF in ne more igrati nižjih frekvenc

lp
zig@ daj mi povej, kako morem nastaviti POWER IC, da igra na ojačevalc? Imam pa Alpine CDE-131R.. Kokr gledam po navodilih mora bit na OFF, ampak se mi zdi da celoten sistem igra bolje ko je na ON. Takrat še igrajo zadnji zvočnikih v vratih ki so priklopljeni na avtoradio.

Aja ali moram tudi nastavit SUBWOOFER nastavitve na ON?

Je pa res da se nisem še igral z ojačevalcem za nastavitve ovlacev saj je naliu in ne morem na dežju stati =/
Uporabniški avatar
zig@

Glede na to, da imaš samo 1x predizod pusti subwoofer na OFF. Power IC je notranji ojačevalec in po trditvah Alpine naj bi ob izklopu (Power IC OFF) izhod RCA za ojačevalec postal bolj kvaliteten. Ko je nastavljen na ON igrajo seveda tudi zadnji zvočniki, če so vezani direktno na avtoradio. Predlagam, da nastavitev pustiš tako, kot se ti zdi da igra najbolje.

Na ojačevalcu poglej, da imaš za front vklopljen high-pass, za ovalne pa pusti na full, ker so vgrajene kretnice za vsak zvočnik posebej direktno na ovalcu.

Poglej še, da imaš RCAje vklopljene pravilno, če imaš Y razdelilce zadaj. Rdeč RCA na oba rceča in bel RCA na oba bela.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
vran22

Danes sem se malo igral, vse je nastavljeno tako kot si mi napisal.. Sem pa opazil naslednje.. Ko je balance na 0, kot center da igrata oba zvočnika ne igra tako kot bi moralo pomoje. Ko pa dam recimo balance na samo desni zvočnik ( ovalec ) pa da tak bass da adijo.. Medtem ko oba skupaj niti pou tistega ne premoreta. Kot da bi se tepla med seboj. Kakšna bi bila rešitev?
Uporabniški avatar
zig@

Nekaj je narobe s signalnimi kabli. Predlagam, da odstraniš Y razdelilec in probaj priključit direktno na rear oziroma tja kjer imas ovalne zvocnike priključene.
Uporabniški avatar
vran22

Bom poskusil to varjanto. Imam pa takole nareto.. Signalni kabel je priklopljen na moder kabel na radio ane? Tam je tudi priklopljena antena za radio ( ojačevalec za radio ), verjetno bi bilo pametno da bi odstranil tisto anteno da bi bil priklopljen gor samo signalni kabel?

EDIT:

isto igra če je brez Y činčov, da je direktno sam na zadnje oz na ojačevalce signal. Veliko bolje igra ko je balance samo na en zvočnik. Ko je na oba pa se zvok pogubi.
Uporabniški avatar
zig@

Vzami Y razdelilec in potegni L in R za ovalne zvočnike iz ene žile RCA kabla, pa boš videl kaj se zgodi.

lp
Uporabniški avatar
vran22

Napaka je bila v vezavi zvočnikov na ojačevalec =/ Nisem dost dober pogledu da je na enem portu + | -, na drugem pa - | + .. Sedaj po prvih testiranjih deluje pravilno..

Me pa zanima to, zakaj ko ugasnem avto (avtoradio se ugasne) pokne v zvočnikih?
Uporabniški avatar
Ziga00
Kraj: Vnanje Gorice

Odgovor Napisal/-a Ziga00 »

Možnih je več opcij zakaj poči v zvočnikih. Prvo, kako imaš vezan "remote" kabel? Ali je prav na remote izhod na radiu ali na kak drug kabel?
Uporabniški avatar
vran22

Ziga00 napisal/-a:Možnih je več opcij zakaj poči v zvočnikih. Prvo, kako imaš vezan "remote" kabel? Ali je prav na remote izhod na radiu ali na kak drug kabel?
na remote kabel ki gre iz radia (moder) je priključen kabel za ojačevalec antene in remote kabel.. kar tut sumim da bi znal bil to vzrok pokanja?
Uporabniški avatar
Ziga00
Kraj: Vnanje Gorice

Odgovor Napisal/-a Ziga00 »

Ni rečeno, možno pa je. Poskusi z odklopljenim antenskim ojačevalnikom, pa boš videl.
Masa ojačevalca je dobro narejena?

Lp
Uporabniški avatar
zig@

Poglej maso na ojačevalcu, če je vredu je lahko masa na avtoradiu, če ni to je lahko slab stik na signalnih kabli (ali v kablu, radiu, ojačevalcu). To je samo nekaj možnih težav. Včasih se zadeva reši, če ima radio isto napajanje kot ojačevalec, se pravi vlečeš kable od zadaj naprej za napajanje avtoradia.

Pomaga tudi groundloop isolator vendar pa težavo samo maskira in ne odpravi. Malenkost vpliva tudi na samo kvaliteto zvoka.

http://www.orangeaudio.si/ground-loop" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
vran22

Dans sm probu tist signalni kabel ko da ukaz ojačevalcu da ga užge zvezat direkt na tist kabel.. zadeva ni nič bolša.. Bom pogledal maso, ker se mi zdi da tist ko mi je zašraufu ni nič pobrusu pa da zarad tega zajebava..
Uporabniški avatar
Stupo

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Maso le dobro poštimaj.
Pritrjena mora biti direktno na šasijo in okoli vijaka dobro pobrusi.
Če bo še vedno pokalo, je lahko vzrok tudi v ojačevalcu.
Slika
Odgovori