Laguna 2 ročna zavora

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Laguna 2 ročna zavora

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Živjo!

Razmišljam da bo treba uredit delovanje ročne na laguni 2, letnik 2001. Pedal prime normalno, ročna pa izredno slabo. Zajle itd so v redu, nič ne šteka, se pa "govori", da so prvi letniki imeli težave z ročno. Pa me zanima, ali kdo ve kaj se je potem spremenilo? So pri novejših letnikih (npr 2003) drugačne čeljusti ali kaj drugega?

Potem me še zanima, ali se omenjene čeljusti da obnoviti? Sicer ne opažam da bi kaj štekale, me pa vseeno zanima če se pokaže potreba. Nove so drage, še rabljene niso poceni, le da rabljene, ki so bog ve koliko časa nekje stale je po mojem neumnost dajat gor.

Skratka, če ima kdo kakšen nasvet naj pove.

Aja - kaj to pomeni da prime slabo - tehničnega je sicer (komaj) naredila, ampak na suhem asfaltu ni boga da potegne črto. Na mokrem ali na makadamu pa komaj. Če nisi pozoren in ne zategneš ko konj, avta ni varno pustiti na malce večjem klancu.

No, poleg tega da naj bi to bil znan problem pa sam najbolj sumim na diske, zato sem enkrat že iskal kakršne koli rabljene diske za test. Če ima kdo, se priporočam. Lahko so hudo zgonjeni, jih bomo že podrejal da stestiram. Gor so namreč eno leto stari diski (mislim da trw) in mi vizualno ne štimajo - ne glede na to koliko bremzam, je disk moten, kot bi bil masten (čeprav ni masten). Se mi zdi kot bi bil material preslab (premehek, pacast). Temu v prid govori tudi obraba diska - se mi zdi da je več diska izginilo kakor ploščic.
Za primerjavo - prednji diski se svetijo, na scenicu se vsi 4 diski svetijo, omenjeni so pa motni. Ker pa ta roba spet ni ravno poceni, mi ni ravno dajat 300€ da ugotovim ali imam prav ali se motim.

Skratka, če ima kdo odogovore oziroma rešitev problema, se priporočam :) .
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Fan

Re: Laguna 2 ročna zavora

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

V koliko vse pravilno deluje, se parkirna zavora nastavlja sama. Ker pa raznorazni strakovnjaki med menjavo zavornih ploščic uporabljajo vse mogoče orodje ( od mizarskih spon do vzvodov ) si uničijo mehanizem v samem zavornem cilindru. Ali pa spusti semering pod vzvodom parkirne zavore, v sam cilinder vdre vlaga - oksidi naredijo svoje.
Potrebno je zavorni cilinder podreti, zamenjati poškodovane elemente in z novimi tesnili sestaviti cilinder nazaj. Pravilno in strokovno obnovljen zavorni cilinder je po kvaliteti ( in izgledu ) enakovreden novemu rezervnemu delu.
V koliko se boste odločili obnove zavornih cilindrov v samostojni režiji in naleteli na problem, me pokličite 031-797-021 in vam bom skušal pomagati.

lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Samojed

Pozdrav!

Po občutku zadeva z nastavljanjem deluje dobro; tudi višina zategnjene ročne je ves čas enaka. Kljub vsemu je problem premali efekt na obeh kolesih, zato bolj sumim na diske. Je pa dobro vedeti da se čeljusti lahko obnovijo (če se prav spomnim je v dialogysu navedeno da se ne dajo - torej servis po potrebi menja kompletne). Bom videl kaj bom storil. Če bo treba obnoviti (pri slednjem se nagibam k temu, da poiščem rabljene za čim manjšo ceno in jih zrihtam ter kompletno zamenjam, sicer bo avto predolgo stal) - kje se dajo kupiti deli (tesnila, manšete,..)?

Hvala za odgovor.

Aja, ker je s tem zelo malo dela in ker imam kolege drejarje se še vedno priporočam za par diskov, ki bi jih poskusno namestil. Če se izkaže da so res diski vzrok, pa reskiram keš in kupim spodobne nove.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Samojed napisal/-a:Pozdrav!

Po občutku zadeva z nastavljanjem deluje dobro; tudi višina zategnjene ročne je ves čas enaka. Kljub vsemu je problem premali efekt na obeh kolesih, zato bolj sumim na diske. Je pa dobro vedeti da se čeljusti lahko obnovijo (če se prav spomnim je v dialogysu navedeno da se ne dajo - torej servis po potrebi menja kompletne). Bom videl kaj bom storil. Če bo treba obnoviti (pri slednjem se nagibam k temu, da poiščem rabljene za čim manjšo ceno in jih zrihtam ter kompletno zamenjam, sicer bo avto predolgo stal) - kje se dajo kupiti deli (tesnila, manšete,..)?

Hvala za odgovor.

Aja, ker je s tem zelo malo dela in ker imam kolege drejarje se še vedno priporočam za par diskov, ki bi jih poskusno namestil. Če se izkaže da so res diski vzrok, pa reskiram keš in kupim spodobne nove.
Verjetno slabi diski in ploščice ali pregreti, obstoječe bi dal podrejati ali pa kar nove. Gumice pa se dobi v trgovinah z avtodeli, ponavadi imajo take zadeve kakšen tapos, potokar ali pa kakšen zavorni servis.
RenaultSport
Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Za material je že napisal predhodnik.....................dodal bi samo še:
- brusiti/drejati se ne izplača, ker so potem zavorni diski pretanki, temu dodajte še kakšne obrabljene zavorne ploščice ......................... in je zavorni batek že toliko ven, da nima nobenega vodila. Posledično se postavlja malo postrani in je potrebna večja sila za pritisk. Kar se pa tiče učinka parkirne zavore - da blokira med vožnjo / to je samo zgodovina in lep spomin na bobnaste zavore. V koliko bi to želeli, bi bilo potrebno vgraditi hidravlično parkirno zavoro.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Samojed

Glede drejanja - seveda morajo biti diski spodobni, to je jasno. Za vodila pa na pamet ne vem kako imam. Spomnim se npr bistvene razlike med prednjim sistemom na Zastavi 101 in R19 - pri prvi so bila vodila deljena in ob izrabljenih ploščicah in diskih je lahko ploščica izpadla. Pri R19 sta lahko ploščici skupaj tiščali pleh, pa nista mogli nikamor. No, enako štorijo sem danes videl na enem nisanovem terencu, ko so zadnje ploščice ušle iz vodil:)

Pustimo to; vem da ročna ni več ročna, ampak vseeno. Mogoče sem siten ali pa ne vem kaj še. Meni osebno zadeva ni v redu in bi jo izboljšal. Avto je komaj naredil tehničnega in če ga primerjam z npr scenikom letnik 2000 (sem ravno pred pol leta zrihtal zadnje bremze) je to kot noč in dan. Slednji bp z ročno blokira zadnja kolesa na kateremkoli safaltu brez da bi za volanom sedel Chuk Norris :) Tudi službeni megan 2005 letnik prime, sicer slabše kot scenik, a mnogo bolje kot laguna.

Skratka, sam sem tak, da avto sicer lahko naredi tehničnega, ampak jaz želim imeti zadeve poštimane do te mere, da so zanesljive. Trenutno sem ženi dobesedno prepovedal parkirati laguno na klancu, ker ne bo zmogla toliko zategnit ročne da bo ziher. Kot sem pa že rekel, najbolj sumim na slab material diskov (stari eno leto, ploščice isto, pa je že ves čas isti problem), manj so mi sumljive klešče, zajla itd, sploh ker je res da ročna na lagunah tega letnika slabo prime. V končni fazi - lahko se je spremenil samo vzvod ročice v kabini (podaljšal), pa je hod večji, potrebna sila pa manjša. Ali pa se je povečala dolžina razdalja na kleščah - enak efekt. To slednje je vzrok da sprašujem za obnovo klešč, ker bi po potrebi poiskal novejše, jih obnovil in montiral (zavorno olje je hidropskopično in vsak, ki razstavi avto ter cevi odščipne in klešče spravi nekam za dva meseca verjetno ne ve, da so po dveh mesecih verjetno zarustane in bodo štekale, puščale...) Neobnovljene rabljene grem montirat samo če ji sam vzamem s frišne "totalke".

No, malce sem se spet razpisal :) Hvala za pomoč vsem, bom videl kaj bom prej dobil oziroma česa se bom prej lotil. Če pa ima kdo omenjeno robo (diske ali klešče/čeljusti) naj pa pove.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Spula

Najverjetneje imaš skurjene diske in ploščice ali pa so že nove bile bolj kot ne slab material če so zajle videti ok. Če nožna zavora dela normalno mora tudi ročna. Osebno bi zamenjal komplet zadnje zavore (diske, ploščice).
RenaultSport
Uporabniški avatar
Samojed

Saj to je hudič. Diski stari manj ali cca eno leto, ploščice zaradi istega problema že druge gor. Diski so svinjsko dragi in ravno zato študiram o varianti, da bi vsaj za test dobil rabljene, originalne. Tile (95% so trw) zagotovo niso v redu. Se po barvi vidi, kot sem napisal. Na sceniku so ko "špegu", na laguni pa kot bi aluminij poliral če pretiravam. Niso sežgani, niso modri, so nekako mat sive barve. Zaradi vsega naštetega drm pač (trma kot sem) odločen zadevi priti do dna in začel bi z diski, vendar ne z nakupom novih za 200€ (eden mi je direkt rekel da če sem dal samo 80€ za komad, sem dal premalo da bi kaj od njih pričakoval). Saj res; ima kdo izkušnje z deli Motrio - je hudo podobna cena, kaj pa kvaliteta?

P.S. - nožna kao dela. Ampak glede na merjenje jaz temu ne verjamem (ja, spet jaz). Sistem meri zavorno silo (kul), ne meri pa s kolikšno silo je preglednik pritisnil na pedal. Ker je hud servo, je to še manj opazno. Pravi test zavor bi po mojem mneju bil tak, da so vsa 4 kolesa na valjih in da vidimo. Če npr prednja že blokirajo, zadnja so pa na 50%, to pač ni v redu. Včasih so to urejali regulatorji, ki si ga lahko nastavil. Zdaj je ta razdelitev zaradi abs-a manj pomembna, ampak ko ti zaradi prednjih koles začne otresat pedal ga ne boš še bolj tiščal, ne veš pa da zadaj pri teh pogojih mogoče prime samo na 50%.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Ja no, ko sprednja kolesa blokirajo, zadnja os deluje s 35% - to je pravilno nastavljen zavorni sistem ..................... v koliko bi tako zaviralo, kot opisujete zgoraj, bi obračalo vozilo na mokri podlagi.
Ni mi jasno, da ste že enkrat vgradili slabše zavorne elemente in še zmeraj pogledujete za škartom ........... poceni je lahko na kraju zelo drago.
Oglasite se pri meni ali pri @ridder in se bo pogledalo/svetovalo, kaj je pametno narediti, da bo delovalo kot želite.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
Spula

Samojed napisal/-a:Saj to je hudič. Diski stari manj ali cca eno leto, ploščice zaradi istega problema že druge gor. Diski so svinjsko dragi in ravno zato študiram o varianti, da bi vsaj za test dobil rabljene, originalne. Tile (95% so trw) zagotovo niso v redu. Se po barvi vidi, kot sem napisal. Na sceniku so ko "špegu", na laguni pa kot bi aluminij poliral če pretiravam. Niso sežgani, niso modri, so nekako mat sive barve. Zaradi vsega naštetega drm pač (trma kot sem) odločen zadevi priti do dna in začel bi z diski, vendar ne z nakupom novih za 200€ (eden mi je direkt rekel da če sem dal samo 80€ za komad, sem dal premalo da bi kaj od njih pričakoval). Saj res; ima kdo izkušnje z deli Motrio - je hudo podobna cena, kaj pa kvaliteta?

P.S. - nožna kao dela. Ampak glede na merjenje jaz temu ne verjamem (ja, spet jaz). Sistem meri zavorno silo (kul), ne meri pa s kolikšno silo je preglednik pritisnil na pedal. Ker je hud servo, je to še manj opazno. Pravi test zavor bi po mojem mneju bil tak, da so vsa 4 kolesa na valjih in da vidimo. Če npr prednja že blokirajo, zadnja so pa na 50%, to pač ni v redu. Včasih so to urejali regulatorji, ki si ga lahko nastavil. Zdaj je ta razdelitev zaradi abs-a manj pomembna, ampak ko ti zaradi prednjih koles začne otresat pedal ga ne boš še bolj tiščal, ne veš pa da zadaj pri teh pogojih mogoče prime samo na 50%.
Predlagal bi ti da daš gor kakšen ATE ali kaj v tem "rangu" boš imel zadevo za dalj časa in še bremzalo bo tako kot se spodobi, bolje kot pa vsako leto kupovati nekaj kar je nekaj 10€ ceneje. Poceni je lahko dražje kot je že @Fan povedal. In tudi nožna ne bremza tako kot bi morala, ker obe bremzata na isti podlagi in če je ročna slaba je tudi nožna. Sprednaj kolesa vedno primejo več kakor zadnja, ker tudi teža gre ob zaviranju naprej, ostalo je pa že @Fan razložil :D
Pa še glede drejanja, če so bili diski pregreti, podrejani nebo prav veliko bolje opravljali svoje funkcije, ker je material še vedno pregret.
RenaultSport
Uporabniški avatar
Samojed

Živjo!

Mogoče sem napačnao napisal oziroma vidim da se tako razume - tisti procenti niso mišljeni kot prenos sile spredaj/zadaj, ampak učinek od tistega kar bi moralo biti (npr kolesa odneseji kot ste napisali cca 65/35. Od tistih 35% ki naj bi jih prvzela zadnja koesa pa mogoče delajo samo polovično, to je bilo mišljeno z 50%.

Ok, bomo že počasi.
Glede robe - Ne vem, do sedaj nisem imel težav na drugih avtih, zato sem brez pomislekov kupil rezervni del, ki ni made in china in sodi nekako v podoben rang kot ostali. Očitno ne več :)
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Spula

Samojed napisal/-a:Živjo!

Mogoče sem napačnao napisal oziroma vidim da se tako razume - tisti procenti niso mišljeni kot prenos sile spredaj/zadaj, ampak učinek od tistega kar bi moralo biti (npr kolesa odneseji kot ste napisali cca 65/35. Od tistih 35% ki naj bi jih prvzela zadnja koesa pa mogoče delajo samo polovično, to je bilo mišljeno z 50%.

Ok, bomo že počasi.
Glede robe - Ne vem, do sedaj nisem imel težav na drugih avtih, zato sem brez pomislekov kupil rezervni del, ki ni made in china in sodi nekako v podoben rang kot ostali. Očitno ne več :)
Ja saj ne delajo tako kot morajo, ker tudi ročna ne prime tako kot mora.
Pri teh kleščah (tudi druge znamke) je potreben boljši material da je tako kot je treba. Na bobnaste zavore lahko daš katerekoli pakne pa včasih dela veliko bolje kot pri diskih z dobro robo :D
RenaultSport
Uporabniški avatar
Samojed

Update!

Ne glede na do sedaj napisano sem se odločil, da zadevo poštimam tako kot je treba. Bi pa prav prišel kakšen nasvet :) .
Na ponku imam eno rezervno čeljust. Bat je šel bp ven, do tu ni neke znanosti. Zanima pa me, kako razdreti mehanizem ročne zavore. Npr "čep", ki je hkrati ležišče za vzmet - je privit ali zaprešan? Je še kakšna fora? V cilindru je vijak plus še en "stožec" z vzmetjo - se to kako razdre?

Skratka, če je kdo to že razdiral, bi prosil za nasvet, tako vrstni red kot kakšne fore, ki jih je reno običajno poln :) .

Hvala!
LP, Samojed
Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Sicer ne vem kateri tip zavornega cilindra imate v ponku, pa vendar: Zadaj je privita ročica od parkirne zavore ( matica - kjuč 13 ali torx ), odvijete, snamete ročico ................... pod zavornim batkom je ali zaskočka ( segerjev obroček ) ali iz strani zavornega cilindra 5 kant vijak, karkoli je, je potrebno odstraniti, vsebina pade ven ....................... nazaj gre v obratnem vrstnem redu - zavorni cilindri so lahko 38, 40, 41 ali 42mm.
Lahko pa poslikate zavorni cilinder in vam bom napisal točno za dotični cilinder, kako se podere.

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
Samojed

Živjo!

Bom poslikal, vendar - ročica ni privita, prav tako ne stop čep. ki sem ga btw že odtrgal :). V cilindru pa je ene vrste jklen stožec s peresi, ki bi jih nekako moral sprostit. Grem poskusit slikat in pripet.
LP, Samojed
Odgovori