Laguna 2 - stikala se grejejo

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
m4lc0m

Laguna 2 - stikala se grejejo

Odgovor Napisal/-a m4lc0m »

Pozdravljeni!

Gre se za Laguno 2 - 1.9 dci letnik 2005. Probleme imam z osvetlitvami stikal, vse deluje ampak po parih prevoženih km se pa te tipke močno zagrejejo, to so stikala za pomik stekel na voznikovi strani, ter na sopotnikovi, stikalo za zaklepanje vrat, za tempomat ter stikalo za zaklep zadnjih stekel. Opazil sem tudi, da je kartica ko avto ugasnem malo topla.

Sam sem preveril vse varovalke v vozilu (vse ok), avto sem peljal, da so ga priklopili na tester (ni pokazalo nobene napake).

Lepo prosim za nasvet, kaj naj še naredim, kajti eden avto-elektrikar mi je rekel, da naj bi bila ena žarnica premočna. Resda sem ne dolgo nazaj zamenjaj prednjo levo – kratko žarnico, ampak sem jo sedaj zamenjal z drugo pa je še vedno isto.

Lepo prosim za pomoč, če je že kdo imel takšne probleme.

Hvala lepa.
Uporabniški avatar
sinko

Re: Laguna 2 - stikala se grejejo

Odgovor Napisal/-a sinko »

reči ti temu enemu avtoelkrikarju, da ma on v glavi malo premočno žarnico pa mu seka v orbito. Drugače pa vse žarnice z nitko (sulfitke) se grejejo, če hočeš da se ne grejejo daj LED, preverjeno, da ostane hladna plastika
Laguna II 2.2dCi INITIALE PARIS
m4lc0m

Ja to vse drži, ampak ne gre se za te žarnice, katere lahko menjaš. To je osvetlitev stikal v avtu, katere mislim da se ne da zamenjati, to pa se mi zdi da se lahko grejejo zato ker dobijo preveč elektrike, ampak nisem ziher, oz. kako preveriti to.
Uporabniški avatar
sinko

m4lc0m napisal/-a:Ja to vse drži, ampak ne gre se za te žarnice, katere lahko menjaš. To je osvetlitev stikal v avtu, katere mislim da se ne da zamenjati, to pa se mi zdi da se lahko grejejo zato ker dobijo preveč elektrike, ampak nisem ziher, oz. kako preveriti to.
ti misliš, jaz pa vem da se da menjat, razen na meganih mislim da 2005 letnik so zarnice "zapecene" v sam konektor, menjal sem sam na stikalih od šip, in pri stikalu za tempomat in park senzorje je isto, drugače pa pri kitajcih dobis ene mimi led ne vem tocno kako se jim rece, jih mam doma sam jih še nisem menjal, če pa dobijo po tvoje preveč elektrike, dajmo rečt malo bolj strokovno toka, pa bi hitro odpovedale, po domače povedano pregorele, al pa bi prej varovalka odletela
m4lc0m

Ja ravnokar sem imel razdrto stikalo za zaklep vozila, te mini žarnice, ki so notri sem opazil da se dajo zamenjat, ampak problem ni v tem. Izmeril sem napetost, katero dobijo žarnice ob prižganem avtu ta je bila 14,29 V, ter tok ki je tekel čez je bil 53,8 mA to je 0,77 W kar pa mislim da je preveč za tisto žarnico, zato se pomoje tudi greje. V primeru, če bi tekel prevelik tok vem da bi skurilo varovalko. Mislim pa da je napetost previsoka - je možno da bi bilo to kaj v zvezi z alternatorjem ali pa reglerjem?
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Za namen uporabe LED so te specialno izdelane za v avto ali daš predupor. Vsi uporabniki v avtu dobijo neskončno (do omejitve varovalke) toka.
m4lc0m

clio open napisal/-a:Tudi meni se stikala za pomik stekel segrevajo. Pa tudi stikalo za vklop tempomata / omejevalca hitrosti. Nikoli niem gledal na to kot na napako. Zaenkrat te zadeve še delujejo, stopile se niso, pa tudi smodi se ne :D
Ja tudi jaz do nedolgo nazaj nisem opazil tega, sedaj pa ko vem da se segrevajo pa skos razmišljam da se nebo ki kaj vžgalo, zato pa iščem rešitev, nekje sem zasledil, da če bi regler kaj nagajal bi lahko posledično alternator pošiljal previsoko napetost v "omrežje", kajti ob prižganem avtu mi kaže napetost na akumolatorju 14,4 V.
Prosil bi tistega, ki ve kolikšna je priporočljiva max. napetost, če bi lahko napisal.
Hvala.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

14,4V je super, toliko "mora" biti pri prižganem avtu...

Stikala so tudi pri meni vroča že zadnja 4 leta in avto še vedno dela ;)
m4lc0m

drhouse napisal/-a:14,4V je super, toliko "mora" biti pri prižganem avtu...

Stikala so tudi pri meni vroča že zadnja 4 leta in avto še vedno dela ;)
Hvala lepa za odgovor, upam da bo tudi pri meni tako.
m4lc0m

Evo sem uredil problem s temi stikali, ki so bili vroči. Namreč razdrl sem vsa stikala, ter zamenjal prvotne žarnice z led diodami sedaj pa imam mir. Zahvaljujem se vsem za koristne informacije.
Uporabniški avatar
sinko

m4lc0m napisal/-a:Evo sem uredil problem s temi stikali, ki so bili vroči. Namreč razdrl sem vsa stikala, ter zamenjal prvotne žarnice z led diodami sedaj pa imam mir. Zahvaljujem se vsem za koristne informacije.
a ma nisi ti ene pa postov nazaj trdil da se tega ne da razdret? :evil:
m4lc0m

sinko napisal/-a:
m4lc0m napisal/-a:Evo sem uredil problem s temi stikali, ki so bili vroči. Namreč razdrl sem vsa stikala, ter zamenjal prvotne žarnice z led diodami sedaj pa imam mir. Zahvaljujem se vsem za koristne informacije.
a ma nisi ti ene pa postov nazaj trdil da se tega ne da razdret? :evil:
Ja saj takrat sem ti napisal da nisem vedel da se dajo zamenjat, potem sem pa se mal pošpilu, stikala ven pobral, pa tiste žarnice zamenjal z LED tako kot si mi ti rekel, zdaj pa je mir. :wink:
Odgovori