Torzija: Megane -> R19 16V

Modifikacije vozil
Uporabniški avatar
moofdi
Kraj: Radovljica

Torzija: Megane -> R19 16V

Odgovor Napisal/-a moofdi »

Pozdravljeni!

Že nekej časa se ubadam z zadnjo torzijo za mojo R19 16V. Iščem opcijo za trše torzijske palice.

Ker je torzija z 19ke totalno zarustana, morem tako ali tako dobit druge torzijske palice. Megan 1 ph1 ima 1mm debelejše torzijske palice. Je komu znano da bi se dalo tole skombinirat? Torzijo morem tako dobit drugo, če paše skupaj sem še toliko na boljšem.

Kot sem že rekel, se že nekaj časa ubadam s tem, moje ugotovitve do zdaj:

R19 16V:
debelina palic 23mm
Širina zadaj - 1406mm

Megane 2.0 16V 96-99"(obvezno ta letnik, potem je torzija širša):
debelina palic 24mm
Širina zadaj - 1404mm

Oba avta imata vezni člen na sredini torzije pod isto kataloško: 77 00 767 540. Se pravi predvidevam, da je število zob, vsaj na sredini enako, edina neznanka mi je še, če paše tudi zunanji?

Od Cliota 16V mi ne paše. Pašejo v torzijo od 19ke palice od kakšnega drugega renaulta, debelejše seveda? Ima kdo mogoče info kaj so dajali na dirkalne R19?

Vem da vas je kar nekaj majstrov za podvozja na temu forumu, tako da prosim za malo pomoči. :mrgreen:
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
dete
Kraj: okolica Velikih Lašč

Re: Torzija: Megane -> R19 16V

Odgovor Napisal/-a dete »

kaj pa če recimo celo premo zamenjaš, ali to paše?
Uporabniški avatar
boncl
Kraj: Kovor

Odgovor Napisal/-a boncl »

dete napisal/-a:kaj pa če recimo celo premo zamenjaš, ali to paše?
Glih to sma imela namen tebe prašat če bi pomeril razdalje lukenj na premi da vidiva če paše pa je šu telefon upm... pa nima cifre tvoje
Če ni vsak dan zanimiv pol je brezveze !
Uporabniški avatar
moofdi

dete napisal/-a:kaj pa če recimo celo premo zamenjaš, ali to paše?
Prema mislim da fizično paše gor, samo mi cela nič ne pomaga, ker ima Megane drugače vpet amortizer in potem amortizerja ne morem prišraubat na karoserijo.

Sem pa videl da prodajaš...če se ti da, bi mogoče preštel število zob na zunanjem koncu torzijskih palic? Bo potem takoj jasno al je vredno še razmišljat v tej smeri.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
dete

bom se sprehodu do preme, pa malo pogledu ;)
Uporabniški avatar
moofdi

dete napisal/-a:bom se sprehodu do preme, pa malo pogledu ;)
Super, če se izkaže da paše, bomo pa še kakšen biznis nardil. :wink:
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
moofdi

Ni nobenga junaka z 96-99 Meganom 2.0 16V da bi preštel število zob na zunanji strani torzijskih palic in stabilizatorskih palic? :|
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
dete

na premi od coupeja je na eni palici 31 zob (krajša palica), na drugi pa 27 zob (daljša palica)
Uporabniški avatar
moofdi

dete napisal/-a:na premi od coupeja je na eni palici 31 zob (krajša palica), na drugi pa 27 zob (daljša palica)
Se pravi je na stabilizatorju 31 zob, na torzijski palici s katero nastavljaš višino pa 27 zob?
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
dete

kot sem napisal, katera je pa za kej pa jest žal ne vem
Uporabniški avatar
moofdi

Bom updejtal tole temo, če sem se že spravil v raziskavo.

U glavnem, v premo od R19 16V pašejo torzijske palice od ph1 Megane Coupe 2.0 16V in od nekaterih Meganov Classic (lahko da še od kakekga drugega modela, samo za tadva sem siguren). Palice imajo 27 zob na zunanji strani in 26 zob na notranji strani. Original od R19 so debele 23mm od Megana pa 24mm.

Sam sem danes zmontiral in odpeljal eno kratko testno furo. Definitivno se pelje bolje čez ovinke, na žalost mamo mokro, tako da nisem mogel stestirat na meji. Stestirat bo treba še v suhem in na Racelandu.

Ker za 19ko ne obstaja nobena aftermarket alternativa, razen verjetno izdelava po naročilu, je tole najbolša rešitev za tršo zadnjo premo, pa še rabljene torzijske palice so ugodne, samo prave je treba dobit.

Jst sm iz tele zadnje torzije naredil cel doktorat...upam da če se še kdo z 19ko 16V spravi rihtat podvozje, da mu bo tole kaj v pomoč in bo zrihtal hitreje! :wink:
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
dkrevs
Kraj: Trzin

Odgovor Napisal/-a dkrevs »

Odlično, da si se spravil takele stvari rihtat, tega manjka v Renault sceni. :)
Uporabniški avatar
moofdi

Rezultat:

Slika

Naredil sem tudi nekaj več km po suhem. Avto zadaj ne poskakuje več, rit veliko lepše sledi nosu, nekaj manj nagibanja, tudi v ovinku je malo bolj kontorlirano vse, rit začuda ni kaj bolj živčna.

Kar se mene tiče, je tole MUST na ventilarci z neoriginal podvozjem. Na žalost je blo treba kar nekaj raziskovanja pa poskušanja da sem prišel do tega da tole paše, pa potem seveda še dobit prave torzije. Če bi vedel da bo rezultat vsaj približno tako dober, bi poskusil realizirat še prej.

Ko bom naslednjič vozil Raceland, pa še izsledki od tam. ;)

lp.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Je možno da ima karavan še malo debelejše od Classic-a? Kakšen 1.6 16V ali pa Dti mogoče?
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
moofdi

kmetek napisal/-a:Je možno da ima karavan še malo debelejše od Classic-a? Kakšen 1.6 16V ali pa Dti mogoče?
Seveda, samo problem je ker ne paše v torzijo od 19ke. Imel so 25 al celo 26mm torzije, samo je število zob drugačno, posledično tut stabilizatorske palice ne pašejo.

Kar sem do sedaj raziskal:

R19 16V - 23mm torzije, 24mm stabilizatorji
Megane Coupe 2.0 16V - 24mm torzije, 23mm stabilizatorji
Megane Classic različni modeli - 24mm torzije, 22-23mm stabilizatorji
Megani faza 2 (vsaj večina) - 24-26mm torzije, 21-23mm stabilizatorji (od teh modelov ne pašejo v torzijo od R19)

Trenutno je pri meni 24mm torzija, 24mm stabilizator, tako da kar gre v torzijo od R19 je tole najtrše kar se da skombinirat z original deli.

Sicer mam info, da naj bi dejansko šla kompletna torzija od Megana na R19, samo to še ni preverjeno. Tam bi pridobil na debelini torzijskih palic, samo so potem tanjši stabilizatorji, kar mi pa tudi ni najbolj všeč.

Glede na to, da je avto še vedno dokaj nevtralen, mogoče tut 25mm torzije nebi ble prehude, samo zaenkrat še nisem naše opcije ki bi pasala.
Če je ravno, ni zabavno.
Odgovori