Avtomatski menjalnik DA ali NE

Vse ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
simonz1
Kraj: Novo mesto

Avtomatski menjalnik DA ali NE

Odgovor Napisal/-a simonz1 »

zanimajo me predvsem izkušnje, gledam scenic III, 2.0dci motor z avtomatskim menjalnikom, ali ima avto večjo porabo kot z ročnim menjalikom in predvsem vzdržnost menjalnika me zanima. A so kakšni dodatni stroški in če so kateri.

Hvala
Scenic III 1.5 dCi, 110KM

Captur II 1.5dCi, 115KM EDC
Uporabniški avatar
rogi2

Re: Avtomatski menjalnik DA ali NE

Odgovor Napisal/-a rogi2 »

Zame je avtomatski menjalnik zakon.Avto navadno res žre malo več,vendar pri novejših ni to več tako izrazito.
Dodaten strošek je menjava olja ,ki se na klasiki ne dela.
Uporabniški avatar
kangoo_oasis
Kraj: Slovenske Konjice

Odgovor Napisal/-a kangoo_oasis »

Iz lastnih izkušenj - avtomatski menjalnik je super, samo ne Renaultov...
Odvisno pač, koliko star avto nameravaš kupiti in koliko km ima prevoženih. če kupuješ mlad avto z malo km in ga boš hitro tudi prodal, potem je skoraj vsak avtomatik ok. Če misliš imeti avto zelo dolgo (kot jaz, ki jih kupujem pri 250.000 in menjavam pri cca 400.000 km), potem ti Renaultov samodejni menjalnik odsvetujem. Problemi so (spet iz lastnih izkušenj- Laguna 2.2 dci) z hidravličnimi ventili na krmilni plošči v menjalniku ter v elektroniki. Poraba - tam nekje kot ročni, če si zmeren voznik. Tudi na tem forumu je bilo kar nekaj debate o tem, da proizvajalec ne predvideva servisa menjalnika v času življenjske dobe vozila, praksa pa to zahteva.
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

Koliko sem slišal so baje tile novi avt. menjalniki z 2.0 dci motorjem vredu. Sosed vozi taksi laguno 3 2008 letnik z avtomatskim menjalnikom pa ma prevoženih 430k km pa še vse prvo. Samo servise dela redno in je to to. Pa ne špara jo glih, kolikor slišim ko gre kam. :)
Uporabniški avatar
simonz1

No sej zdej imam že več kot en mesec drug avto in sem ga vzel z navadnim menjalnikom. Sem slišal da so dodatni stroški s servisom da je potrebno olje menjati.

Avtomatski se mi je dopadel zaradi tega ker sem imel 3 dno latituda z avtomatskim menjalnikom in se je zelo lepo vozil. Potem sem pa hotel mnenja slišat.

Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

No lepo,

in kako da si menjal megana, katerega si imel zelo malo časa?? Kaj imaš pa za en motor v scenicu?
lp
Uporabniški avatar
simonz1

Rabil sem bol praktičen avto. Otroci ven in not, zelo malo prostora zadaj če imaš otroške sedeže. Pa še zelo malo sem zgubil na ceni, če bi več ga nebi prodal ker je bil praktično nov. v senicu imam tudi 1.5 motor. iskal sem 1.9 ampak ga ni bilo, ker sem hotel da ima avto malo prevoženih kilometrov in sem ga tudi dobil.

Uporabniški avatar
Drejchi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drejchi »

Avtomatika, če res ne gre za kak hudo podhranjen avto ali mestnega malčka.

Olje se menja pri vseh menjalnikih, vsaj če se želi menjalniku dobro. Večina avtomatikov je "kao" sealed for life, a če se olja ne menja, pri 200kkm lahko že Dinos poje. Pri ročnih se pa tudi olje menja, od kod ideja, da se ne?

Avtomatskih menjalnikov pa Renault ne dela sam, noben proizvajalec jih ne! V večini gre za ZF, BorgWarner, Getrag menjalnike in isti menjalniki so v različnih avtomobilih. Res pa v vseh ne zdržijo enako dolgo, to je odvisno od servisiranja, hlajenja, krmiljenja in menjalniku pripojenega motorja.
Slika
Uporabniški avatar
simonz1

Vem, da se tudi pri ročnih menja olje samo ne tako pogosto, kot pri avtomatskih. Potem sem še malo bral forume in nisem bil čisto navdušek, ker baje ful crkujejo, ker ne veš kako je prejšnji lastnik menjal olje. In posledisca tega je, da sem se bal dodatnih nepotrebnih stroškov. Potem sem še upošteval, da delam letno zelo malo kilometrov cca 15000 in to je bilo to. Imam tudi vlečno kljuko na avtu sicer jo ne uporabljam prav pogosto še ampak se govori, da tudi to škoduje avtomatiki. :)

Odgovori