Turbina 1.9 dci obnovit/neobnovit?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
revier

Turbina 1.9 dci obnovit/neobnovit?

Odgovor Napisal/-a revier »

Pozdravljeni!

Prilagam videoposnetek ter slike turbine.
Avtomobil Renault Megane 1.9 dci letnik 03. Kot sem opažal mi je v avtomobilu padal nivo olja (avto je kuril olje), slišati je bilo tudi globoko tuljenje turbine kot da bi veter "fajn zavijal", no danes sem stvar pregledal kaj naj bi bilo s turbino in najprej me je presenetilo tole:
Slika
Počena cev ki pride na turbino, je možno, da se je v kabini zato slišalo tisto globoko zamolklo tuljenje? okoli motorja je zadnje čase cca 2-3 mesece občasno smrdelo po zažganem olju, sedaj mi je jasno zakaj, namreč olje je skozi počeno cev kapljalo po izpušni cevi, ki je nameščena malo nižje..
Turbina je v takšnem stanju kot vidite na posnetku(youtube), praktično ko s prstom poskušaš vetrnico premikat se skoraj da ne premika, na posnetku pa se mi zdi, da se bolj premika : http://www.youtube.com/watch?v=DwuhTdr5fM4" onclick="window.open(this.href);return false;

Zdaj me pa zanima kaj menite, je potrebna obnova turbine ali ne?
Zadnjič spremenil revier, dne 28 Apr 2013, 21:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Re: Turbina 1.9 dci obnovit/neobnovit?

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Koliko olja zmanjkuje?
Uporabniški avatar
revier

Od maximuma do minimuma (gledano na šibki) v cca 1500-2000km vožnje.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Ojoj, to je pa precej - daj pregledat turbino, ker toliko ne bi smelo zmanjkovati. Zvok je dosti pogojen zaradi tiste luknje, ampak poraba olja pa je res bolana.
Uporabniški avatar
revier

Ja bolana poraba :S, jutri bom najprej poiskal ter zamenjal cev, zamenjal oljni filter ter celotno olje z elf evolution sedaj je elf ecxellium ter kaksen mesec spremljal porabo olja, ce bo ostala enaka, bomo pa razmisljal v nadaljnih ukrepih.
@Drhouse se ti zdi luft v turbini kolikor toliko se v mejah normale?
Uporabniški avatar
Hauba

Odgovor Napisal/-a Hauba »

Ujej. Sem mislil, da je bilo pri meni hudo, ko mi je Picasso 1L spil na 1000km :)
1: 2000 Renault Clio II 1.4i 8v 55kw Alize
2: 2001 Citroen Xsara Picasso 1.8i 16v 85kw SX
3: 2003 Renault/Matra Avantime 2.2dCi 110kw Privilege
4: Main car: 2010 Citroen C5 III 2.0HDi 120kw Exclusive, Hydractive III+
5: 2nd car: 2003 Citroen Xsara Picasso 2.0HDi 66kw Exclusive
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Ta zračnost na posnetku je prevelika in turbina je zrela za obnovo.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
revier

vsak mehanik svoje trdi:S eden da je vredu, drugi da se mu ne zdi vredu tretji pa da je to normalna posledica obrabljanja. bom jutri za hec povprasal kaksna je zracnost v novih turbinah.
Vseeno hvala za pomoc in mnenja, komentarji zazeljeni se naprej.
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

revier napisal/-a:vsak mehanik svoje trdi:S eden da je vredu, drugi da se mu ne zdi vredu tretji pa da je to normalna posledica obrabljanja. bom jutri za hec povprasal kaksna je zracnost v novih turbinah.
Se strinjam z @Fan zračnost je prevelika. Koliko pa ima aksialnega lufta (ven/noter)? Vsekakor pa turbino daj zrihtati/obnovit ali pa če boš novo kupoval :D .
RenaultSport
Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

revier napisal/-a:vsak mehanik svoje trdi:S eden da je vredu, drugi da se mu ne zdi vredu tretji pa da je to normalna posledica obrabljanja. bom jutri za hec povprasal kaksna je zracnost v novih turbinah.
Pozdravljeni

Ja seveda, vsak mehanik ima več od tega, če vam turbina potegne motorno olje ...................... kot pa samo od menjave le te.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
revier

Spula napisal/-a:
Se strinjam z @Fan zračnost je prevelika. Koliko pa ima aksialnega lufta (ven/noter)? Vsekakor pa turbino daj zrihtati/obnovit ali pa če boš novo kupoval :D .
Ko sem probal ce ima turbina luft se sploh ni cutilo, da ga ima kaj, potem sem sel s telefonom posnet in se na posnetku rea vidi malo zracnosti, sama vetrnica ne gre popolnoma nic ven in noter, samo tako kot se vidi na posnetku ima zracnosti.
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

revier napisal/-a: Ko sem probal ce ima turbina luft se sploh ni cutilo, da ga ima kaj, potem sem sel s telefonom posnet in se na posnetku rea vidi malo zracnosti, sama vetrnica ne gre popolnoma nic ven in noter, samo tako kot se vidi na posnetku ima zracnosti.
Takole preko foruma je velikokrat težko ali je zrelo za menjavo ali ne, včasih je potrebno zadevo v živo pregledat, ampak toliko kot se na posnetku vidi bi jo jaz zamenjal+ poraba olja je huda kot pa da bi čez X kilometrov reševal motor, ko ga bo v obrate nabilo. :wink:
RenaultSport
Uporabniški avatar
revier

Spula napisal/-a:
revier napisal/-a: Ko sem probal ce ima turbina luft se sploh ni cutilo, da ga ima kaj, potem sem sel s telefonom posnet in se na posnetku rea vidi malo zracnosti, sama vetrnica ne gre popolnoma nic ven in noter, samo tako kot se vidi na posnetku ima zracnosti.
Takole preko foruma je velikokrat težko ali je zrelo za menjavo ali ne, včasih je potrebno zadevo v živo pregledat, ampak toliko kot se na posnetku vidi bi jo jaz zamenjal+ poraba olja je huda kot pa da bi čez X kilometrov reševal motor, ko ga bo v obrate nabilo. :wink:
Se tudi sam nagibam k menjavi turbine, vendar sedaj me muči le še to da je slučajno motor zanič :S Je pa res da so cevi do IC-ja kar mastne in mastno je tudi tam okoli tiste lopute v cevi do IC-ja ki se zapira in odpira.
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Izgleda, da je turbina dobila zračnost v smeri, kjer je ne bi smela. Najceneje je zamenjava ležajev na turbini, kar stane 50€ materiala in delo. Navodil je na netu in YouTubetu kar veliko. Počena cev je draga in stane 220€ na Renaultu, norci. Najbolje jo je odrezati in nadomestiti ta del s silikonsko cevjo, ki stane 6€, samo pravi notranji premer moraš naročiti, meni se zdi da je 45mm. Tako sem naredil sam.
Uporabniški avatar
revier

220€ za eno klinčevo gumijasto cev??? Ne morš vrjet. Ali ni potrebno balansiranje turbine če sam menjaš ležaje?
Odgovori