Kaj rabiš za začetek izdelave jeklene konstrukcije? Idejojurko napisal/-a:če se spraviš delat neko jekleno konstrukcijokje je pol začetk? takrat ko načrt delaš, če sploh, ali ko greš v nabavo materijala oziroma ko narediš prvi zvar
Začnimo na začetku
Re: Začnimo na začetku
The best place to watch a race is in the rear view mirror.
kura in jajc odgovor
1. Megane 1.6 16v classic l.1999 / 2. Clio RS l.2000 //3. Mégane Grandtour GTline 1.2TCe /// 4. Mégane Grandtour GTline 1.6dCi
Ker je ta tema obstala na neki čudni točki, jo bom ponovno malo "pognal", oziroma prestavil vsaj malenkost drugam...
Hmm... Ampak sploh ne vem kje in kako bi začel
...
Ne morem nadaljevati kar nekje, tako da se bom držal ostalih postov. Ampak namenoma, se bom držal rdeče niti, oziroma teme kot je bila zamišljena
.
Zatorej se ta post spet navezuje na moj prvi post v tej temi. In če je bistvo prvega posta poimenovano nekako z: Forum in (njegova) uporaba, oziroma (aktivno) sodelovanje na forumu
, potem lahko nosi ta post nekako tak podnaslov: Kako se na forumu lotiti reply-a (odgovora) in komuniciranja.
Torej temo sem začel z navodili (napotki, smernicami,...) kako aktivno in pravilno začeti uporabljati (ta) forum, sedaj pa nadaljujem s tem, kako lahko vsaj poskusimo sodelovati v forumski debati, torej kako odgovarjati na reply-e (poste), če poskusimo začeti na začetku.
No... bom vsaj poskusil začeti na začetku z odgovarjanjem
(tudi na začetku reply-ev)
.
BTW Za odtenek lažjo berljivost, lažjo sledljivost, lažje razumevanje... je napisano obarvano v različne barve
.
črno = recimo tole besedilo
zeleno = besedilo, ki predstavlja komentar za odgovor na reply
modro = besedilo, ki predstavlja odgovor na reply
rdeče = ponavadi besedilo, ki je bolj pomembno
(ne si sploh predstavljati koliko časa sem zapravil za to barvanje- urejanje besedila
- no če bo kdo pritisnil "citiraj pri mojem postu, bo videl
)
Še nekaj. Neko pravilo forumov je, da (če je le mogoče) ne reply-aš (odgovarjaš) na svoj post (da si posti istih uporabnikov ne sledijo). Torej če hočeš reply-at na več postov hkrati (in so ti posti še bolj kompleksni), je potem tak reply pač malo daljši
.
Pa poskusimo sodelovati v forumski debati. Pričaka nas tole (post/reply/karkoli):
, sploh če začnemo na začetku
.
Tako namreč takoj vidimo komu je (prvi- mloncar-jev) reply (odgovor/vprašanje) namenjen, sama vsebina reply-a pa je tudi precej preprosta. Ugotoviti moramo samo kaj je FF, če ne vemo
. Lahko si mislimo, da je s FF mišljeno Full Faca
, ampak glede na to, da je v povezavi s FF omenjen tudi študij, lahko hitro ugotovimo, da je po vsej verjetnosti s FF mišljena Filozofska fakulteta.
V reply-u je prisotna tudi uporaba smeškov, ki nam lahko precej olajša komuniciranje, saj lahko z njimi malenkost lažje dopolnjujemo napisano. Torej je mogoče s smeški lažje definirati kako je nekaj mišljeno, oziroma v kakšnem smislu je mišljeno.
Tukaj (ali pa enkrat vmes), pa se lahko tudi vprašamo kaj ta post/reply sploh predstavlja. Ali gre za vprašanje, odgovor, "kr en" post,... Hkrati se lahko vprašamo ali je mišljeno, da na (zgoraj citiran) reply sploh odgovarjamo ali ne? Odgovor na to vprašanje je zahteven, zato si poenostavimo in si odgovorimo, da trenutno govorimo o komunikaciji, torej odgovarjajmo tudi na reply-e, ki niti ne pričakujejo odgovorov.
Torej odgovo...
Aja, pa še nekaj pomembnega pred odgovorom. V "RL" recimo, ko se v živo pogovarjamo z nekom, se ponavadi gledamo iz oči v oči (pač tako nam je jasno s kom se pogovarjamo tudi, če je prisotnih več oseb). Če bi bilo več oseb in bi vsi gledali v nebo, bi bil pogovor težji (nekako tako kot telefonske/video/... konference).
Pa če iz govorjenja preidem na pisanje... Če pošljemo email eni osebi, je drugače kot, če ta email pošljemo več osebam hkrati. Prav tako je težje na forumu, kjer je večje število sodelujočih oseb, zato je poste potrebno smiselno nasloviti, če so namenjeni posamezniku!
Torej, če reply-amo na post od Janeza imamo več možnosti. Recimo če je Janezov post zadnji, je ponavadi nekako dovolj razumljivo, če našega reply-a ne naslovimo na Janeza. Težava nastane, če bi radi reply-ali na Janezov post, ki pa je nekje med ostalimi posti. Nekateri forumi imajo možnost, da lahko pri vsakemu postu pritisnemo gumb "Odgovori", ampak ta forum tega nima. Nič hudega, ker imamo ponavadi možnost, da Janezov post citiramo (na vrhu posta pritisnemo gumb "Citiraj) ali v našem reply-u napišemo na začetku: "Janez,..." ali "@Janez: " ipd. (nekako tako kot je v mloncar-jevem postu). S takšno povsem preprosto in banalno osnovo je povsem jasno kaj, kako, kdo, komu, zakaj...
.
Torej se sedaj končno lahko lotim odgovora in ta se lahko recimo glasi nekako takole (sicer sem uporabljal citate, pa bom zaradi veliko besedila vseeno pri odgovorih uporabljal še naslovnika):
@mloncar & TuningBoy: Torej doktorata nimam
, kar se pa študija na FF tiče, pa imam že v vsakdanjem življenju dovolj "FF"-ja
. Poleg tega sem (zase) ugotovil, da mogoče ni najbolje biti samo specializiran na neko področje, tako da se trudim biti nek slab "multipraktik"
(računalničar, mehanik, zdravnik, pravnik, vzgojitelj, kuhar, vrtnar, ... vse v enem), torej nek približek "all-in-one" človeku, ki sicer (za moje pojme) ne obstaja, čeprav po svoje smo prav vsi ("prisiljeni" biti) ravno takšni približki "all-in-one" človeka
.
S tem sem v začetku odgovoril tudi na naslednji reply ("a ne vidš da ma že doktorat narjen
"), ki sicer ni naslovljen meni, še manj predvideva reply in je zaradi uporabe smeška dovolj jasen.
No, ampak zgoraj je napisan samo eden izmed možnih načinov komuniciranja oziroma odgovarjanja. Načinov pa je seveda več. Ampak, če smo začeli na začetku, smo verjetno napisano vsaj približno pravilno razumeli, torej tudi naš odgovor na napisano zelo verjetno ni prav dosti zgrešen
.
Malo drugačen način, ampak vseeno zelo podoben ali celo precej enak odgovor, pa je tudi kratek in preprost (ga bom zanalašč povečal, da se bo sploh videl
):
@mloncar & TuningBoy:NE
.
Ampak zakaj pa bi bili z odgovarjanjem vsi fejs(t)bukovi, MSN-jevski, SMS-jevski,... ali kako drugače kratki
?
Torej, če sedaj poenostavim in skrajšam te napotke reply-janja...
Ko vidimo nek post, potem:
1. preverimo komu je post namenjen (nam, nekomu drugemu, vsem,...)
2. ugotovimo kaj je tema oz. vsebina posta (o čem se piše)
3. ugotovimo kaj post predstavlja (odgovor, vprašanje, k'r nek post,...)
4. ugotovimo ali post pričakuje naš odziv (ali naj kaj napišemo v odgovor na post)
5. ko pišemo reply, ki je namenjen točno nekomu, ga jasno naslovimo na točno tega naslovnika
Pa če sem se že lotil z odgovarjanjem na začetku, potem nadaljujem po vrsti (kar je nek začetek nadaljevanja komuniciranja). Sedaj sledi "odgovor" oziroma neke vrste moj monolog na spodnji citat, ki je v bistvu po svoje samo dobronamerna obrazložitev.
...
Torej recimo, da glede na to kako so nekateri razumeli to temo (oz. moje pisanje), sedaj celo nekako razumem, zakaj je tale tema bila prestavljena v Peskovnik
.
Sprva mi namreč ni šlo najbolje v glavo, zakaj bi neki enostavni napotki ("navodila") kako sodelovati na forumu, oziroma kako forum uporabljati (čeprav so napotki bili napisani na malenkost drugačen način), spadali v Peskovnik.
Poleg tega (tudi jaz) dobronamerno omenjam, kako bi mogoče lahko lažje ljudi na forumu usmerili na "pravo" pot, da bi bil nek osnovni red. Hkrati pa je narejena tudi neka kvazi-analiza obstoječega stanja.
Ob premiku teme je sicer bilo obrazloženo, da v Peskovnik spadajo izlivi inteligence, ampak ravno tega nisem razumel, ker nisem smatral, da spada pod izliv inteligence, nekaj kar bi moral VSAK, ki začne aktivno uporabljati forum, vedeti, pa čeravno so napotki napisani malo drugače in ob spremstvu neke misli (katera sicer ni ravno nek presežek inteligence
).
Recimo, če samo za primer vzamem aktualno publikacijo informacijskega pooblaščenca "Kdaj lahko uporabimo piškotke" ( https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upl ... kotkov.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; ), katera je opisana kot: "Smernice »Kdaj lahko uporabljamo piškotke« pojasnjujejo spremembe zakonodaje s področja piškotkov in upravljavcem spletnih strani ponujajo vodila in nasvete za implementacijo sprememb. in se nanaša na spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ki je začel veljati v začetku leta 2013 (rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013, če komu koristi
), in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.
Potem bi lahko tudi ta (ali kakšna podobna) publikacija (zaradi malenkost drugačnega pristopa) spadala v nek "peskovnik", pa čeprav govori o spremembah v zakonu? Malenkost drugačen pristop omenjenih smernic pa je uporabljen kljub temu, da gre za "resne" stvari v zvezi z zakonom, za kršitve katerih je predvidena kazen tudi do 20.000€.
BTW Ta zgornji primer je in ni uporabljen naključno, če ga bo kdo slučajno pogledal
.
No ampak kot pravim, v primeru te teme (Začnimo na začetku), recimo da (iz odgovorov) razumem zakaj je temu tako (pač ker se je sedaj v ospredje postavilo samo misel- pa še to napačno, in ne primer uporabe te misli, na kar sem se namenoma želel omejiti).
Prav tako je bil moj nasvet, da se poskusi v podforumih pregledati/obnoviti/dopolniti/uskladiti... obstoječa ali neobstoječa navodila/smernice/opozorila/... za uporabo foruma, očitno spregledan (sedaj po dobrem mesecu in pol) ali pa primeren za v Peskovnik...
Pa še vedno nadaljujmo z odgovarjanjem po vrsti, torej se bom lotil naslednjega posta/odgovora (oziroma vprašanja). Sedaj, ko smo torej tole temo iz nekega konkretnega primera razširili na splošno misel (in smo že tako ali tako v Peskovniku), se odgovorov lahko tudi lažje lotimo. Recimo:
.
No pa začnimo... ali pa tudi ne
? Kje bi bil začetek? Če gremo na začetek tega posta (na tistih 5 točk, pri odgovarjanju na prvi reply), potem vidimo, da sem kot prvo napisal, da je odgovarjanje preprosto, ker vemo komu je bil reply namenjen
. Kaj pa tukaj, ko tega ni? V tem primeru se je kot omenjeno za začetek dobro vprašati, komu je sploh vprašanje (zgornji citat) namenjeno (sploh ima konkretnega naslovnika, ali je za vse)? Nekako vidimo, da bo težko ugotoviti komu je vprašanje namenjeno, ker lahko predvidevamo, da je vprašanje namenjeno komu od ostalih sodelujočih (recimo ker so omenjene jeklene konstrukcije, je mogoče v temi sodelujoč kakšen strojnik, varilec,... za katerega ne vemo?). Ker je jurko-v post napisan pod Speedie-jevem, lahko mogoče predvidevamo, da je jurko pisal Speedie-ju. In ker je potem jurko-tu odgovoril ravno Speedie, sta verjetno res ona komunicirala med sabo
.
Ampak lahko je pa namenjeno tudi meni, ker se jurko-vo vprašanje navezuje na misel začnimo na začetku, hkrati pa sem posredno omenjen v Speedie-jevem postu... Čeprav v bistvu (ker ni naslovnika) lahko tudi razumemo, da je vprašanje naslovljeno na vse nas, zato se lahko lotimo odgovarjanja
.
No, mogoče je pred kompleksnim odgovarjanjem (za začetek) tudi enostavno vprašati komu je vprašanje sploh namenjeno
.
Pa recimo, da preskočimo ta korak (in sem stiščimo še korak 3 in 4
) in gremo na drugi korak, torej kaj je vsebina (tema) posta? Izdelava jeklene konstrukcije in vprašanje kje je začetek pri tem.
Nekje na tem mestu je smiselno razmišljati tudi o tem, ali je jeklena konstrukcija omenjena samo za nek (splošen) primer, ali je to vprašanje dejansko za konkreten primer?
Vse takšne in podobne stvari je mogoče napisati (za začetek) kot dejanski "odgovor". Lahko pa predvidevamo (če recimo mislimo, da s tem ne bomo povzročali nesporazumov), da je s primerom izdelave jeklene konstrukcije mišljen nek splošen primer.
In eden izmed prvih odgovorov, bi recimo lahko bil:
@jurko: Na jeklene konstrukcije se ne spoznam, zato je mogoče bolje, da prikažem kje je začetek recimo pri migraciji poslovne aplikacije informacijskega sistema (s podatkovnimi bazami) v drugo ločeno računalniško domeno, na drug strežnik (kot HW) in drug novejši SQL, spreminjanje načina avtentikacije,...?
Ali pa mogoče tudi ni bolje, da pišem o tem, ker gre v teh primerih za specifične primere o katerih se težko pogovarjamo, ker vsi ne poznamo vseh področij
.
Zato je verjetno bolje, da za razumevanje misli "začnimo na začetku" (če seveda sploh želimo razumeti misel), uporabimo kakšen bolj vsakdanji in preprost primer (1), ki bo namenoma napisan na koncu, ko bo predelano še ostalo.
Lahko pa predvidevamo, da je izdelava jeklene konstrukcije mišljena kot konkreten primer, tako bi odgovor recimo lahko bil takšen:
@jurko: Recimo, da je mogoče nek začetek, da sploh veš kaj delaš
.
Iz vprašanja "če se spraviš delat neko jekleno konstrukcijo..." je namreč težko razbrati kaj točno je pod "delat neko jekleno konstrukcijo" mišljeno?
Sploh ker je v nadaljevanju vprašanja omenjena še izdelava načrta, nabava materiala in prvi zvar, ampak ne vemo, ali vse to spada zraven pod "se spraviš delat neko jekleno konstrukcijo"? Ali pa je to delo že opravljeno (je mogoče delo koga drugega ipd.)?
Recimo, da smo zaenkrat odgovorili na ta reply.
Pa če nadaljujem z ostalimi posti kar po vrsti... Oziroma... za ta trenutek bom poskusil malo povezati odgovore in bom nekaj malega preskočil in nadaljeval tukaj:
Kakorkoli pri odgovoru na tako kompleksen post, stvari postanejo še malo (bistveno) težje. Težje že zaradi tega, ker moramo za začetek sploh ugotoviti (ker smo bili pri nekih sila preprostih stvareh), če napisano mogoče ni namenjeno kakšni drugi temi, da z odgovarjanjem ne bi prišlo do nesporazumov.
Pri tem ugotavljanju je dobro začeti na začetku in še enkrat prebrati vso temo od začetka, da bi mogoče lahko ugotovili na kaj se napisano sploh navezuje.
Ugotovimo, da je v prvem postu te teme opisana misel: Začnimo na začetku. Ta misel pa je zaradi lažjega razumevanja, prikazana na preprostem primeru uporabe foruma (aktivnega sodelovanja na forumu). In ta primer (z omenjeno mislijo) predstavlja bistvo (in celotno jedro) sporočila. V nadaljevanju (kot dopolnitev) pa sledi še en post, ki za lažje razumevanje (prvega posta) opisuje še definicijo začetka.
Ko preberemo še vse ostale odgovore, smo verjetno na približno enakem mestu kot prej, zato je verjetno najboljše, še kar enkrat brati temo od začetka, če smo slučajno kaj spregledali...
Sedaj ko smo ugotovili o čem začetek teme (namen) govori, se je za začetek spet dobro orientirati po tistih petih točkah. In seveda začnimo na začetku pri prvi točki (komu je post namenjen).
Iz tega: "Ob prebiranju tvoje teme...", je mogoče razbrati, da je post namenjen meni.
Tako, da lahko gremo na drugo točko ugotoviti, kaj je vsebina zgoraj citiranega posta/quote-a.
Pretežko... zato pojdimo na tretjo točko, da ugotovimo kaj post sploh predstavlja. Ali prav tako samo deli kakšno misel, ali predstavlja (kakšno dopolnilno) vprašanje, ... ali kaj tretjega? Glede na število vprašajev v postu in glede na zadnja vprašanja: "Kje je začetek? Kaj je začetek?", lahko predvidevamo, da je napisano mišljeno v smislu nadaljevanja debate (četrta točka), pa čeprav se napisano oddaljuje od prvotne teme (misel: "začnimo na začetku", se namreč precej razlikuje od iskanja samega Začetka).
Mogoče je z odgovarjanjem najbolje začeti ravno pri izpostavljenih vprašanjih na koncu (ker so v bistvu ravno začetek- v začetku se vprašanja pojavljata na prikrit način). Ker vsi NE začnemo vedno na začetku, je na tem mestu mogoče najlažje začeti odgovarjati s copy/paste, glede na to, da je vsaj pretežen del odgovora na vprašanji: "Kje je začetek? Kaj je začetek?", že napisan in se bom zato moral ponoviti.
@clio open: Ponovna (skrajšana) definicija začetka:
Če smo to definicijo dejansko prebrali, potem lahko ponovno ugotovimo (kot smo že lahko ugotovili, če smo začeli na začetku), da smo z odgovorom na vprašanje "Kaj je začetek?", dobili tudi precej odgovorov na vprašanje "Kje je začetek?".
Namreč po definiciji je začetek prvi trenutek/dejanje nečesa, oziroma kar je pač nekje na prvem mestu.
Torej je dokaj jasno kje je začetek. Ali ni preprosto?
Sedaj se z odgovarjanjem mogoče lahko posvetimo preostalemu delu. Če začnemo na začetku, potem opazimo besedo: kreacionist. Ker predvidevam, da večina (vključno z mano) ne pozna te besede, je najbolje, da se spet lotimo na začetku (tako kot smo se že takrat lotili besede: začetek). Torej eden izmed načinov kako ugotoviti pomen (slovenskih) besed je že omenjen SSKJ. Žal tudi (prej omenjeni/uporabljeni) slovar ne prepozna besede: kreacionist
. Kaj sedaj?
Lahko poskusimo razvozlati pomen besede, glede na to, da nam je verjetno vsaj del besede znan. Torej mogoče si lahko ustvarimo svojo verzijo pomena besede. Recimo, da si besedo kreacionist razlagamo kot nek ustvarjalec... Ampak ali je temu dejansko tako?
V dobi interneta (ko ga imamo praktično vedno s sabo- še na telefonu) lahko poskusimo zadevo poiskati na svetovnem spletu in se tako informirati. In res, že prvi zadetek kaže na dokaj zanesljiv vir informacij (Wikipedia), tako da lahko začnemo brati... Napisano se skoraj povsem razlikuje od tistega, kar smo prvotno mislili, da je mišljeno
.
Zato za vsak slučaj, preden začnemo z odgovarjanjem, preverimo še kakšen drug vir na internetu, ampak med brskanjem opazimo, da je v tem primeru "wiki" dovolj zanesljiv.
BTW Med brskanjem po spletu, lahko najdemo praktičen primer, zakaj se je dobro pozanimati o nečem (konkretno o besedi: kreacionist
), preden začnemo delati napako (z odgovarjanjem o nečem kar ne vemo kaj sploh je) in preden zato pride do nesporazumov
.
Aja primer- za malo dobre volje
:
(primer je iz drugega foruma- vir spodaj, citat pa sem oblikoval (velikost pisave, barve,...) za bolj nazorni prikaz)
V odgovor na to pa je nekdo zapisal:
Sicer se napisano nanaša na neke druge stvari (sicer v podobni smeri, kot očitno zahaja tudi naša tema
), ampak bistvo sporočila je za splošno dobro
.
BTW Če je komu dolgčas (in recimo ne mara gledati Slovenija ima talent
), potem se tudi na spletu najde zabava
(recimo tudi forum na katerem sem našel zgornja citata).
No sedaj se lahko vrnemo nazaj k naši temi in mojem odgovoru. Po prebiranju Wikipedie, lahko izluščimo nekaj besedila:
No tukaj pa............................. lahko vsaj poskusimo začeti na začetku.... s pisanjem odgovora.
In najbolje (ker verjetno ne vemo o čem se gre), da spet začnemo brati celo temo od začetka, če smo kaj izpustili, zgrešili,...
Potem lahko začnemo vsaj poskusiti z odgovarjanjem. Sam zase vem, da so me starši krstili in vem, da sem (tako kot praktično vsi moji sovrstniki- vsaj v okolici) prejel še ostale pogoste krščanske zakramente (obhajilo, birma), ki jih pozna rimskokatoliška cerkev. Odkar (vsaj približno) razmišljam s svojo glavo, pa grem v cerkev pogledati za kakšen večji (res velik) praznik ali ko je maša za pokojne svojce (za očeta ali staro mamo, pri kateri sem živel v otroštvu). Pogrebom se (ravno zaradi svojega otroštva) rahlo izogibam, na poroke pa rad hodim
. To pa je bolj ali manj to.
Od tukaj naprej pa se s poskusom odgovarjanja nekako zgubim, ker ne vem kam (če sploh kam) to pelje? Ne vem na kaj se navezuje, niti kakšno vlogo predstavlja napisano.
Zato je bolje, da nadaljujemo nekje drugje, mogoče kak korak dalje...
Tam potem pridemo do senc na steni, do vprašanja kaj je bilo prej (kura ali jajce)... Potem prehajamo do dinozavrov, do periodičnosti, do redukcije... do mase in antimase...
Nekje na tem mestu je dobro priznati, da kljub prizadevanju, da bi z odgovorom začel na začetku, v tem primeru ne znam začeti na začetku. Še več sploh nisem zmožen spraviti skupaj odgovora, ker sem se v vsem tem popolnoma zgubil s svojo preprosto mislijo Začnimo na začetku.
Zgornji pojmi (redukcija, antimasa,...) in praktično celotno sporočilo napisanega, so stvari na katere se ne spoznam in preden se začnem učiti o vseh omenjenih stvareh, je mogoče v odgovor bolj pametno napisati tisto lansko glasbeno "uspešnico":
Johnny, La gente esta muy loca,
WTF!?
WTF je po forumih splošno znan, ampak občasno ga je mogoče razumeti napačno, zato se lahko poslužimo tudi drugačnega- malo spremenjenga "WTF" odgovora, recimo:
@clio open: Se opravičujem, ampak ne razumem napisanega, oziroma sploh ne vem na kaj se napisano navezuje.
Temu pa za lažje razumevanje mogoče lahko dodamo:
Misel: Začnimo na začetku, je mišljena v enostavnem smislu, da se stvari lotimo tam kjer je ponavadi začetek (po definiciji iz slovarja: prvo dejanje v zvezi s kakim delom, dejavnostjo).
Tema Začnimo na začetku NI mišljena kot iskanje začetka (začetkov), sploh in sploh pa ne iskanju (The) Začetka, ali življenja oziroma celo iskanju nastanka življenja. Tudi odgovor na morebitno vprašanje "Kaj je smisel življenja?", se žal NE skriva za mislijo začnimo na začetku.
Začnimo na začetku je preprosta misel, ki (kot sem že omenil) lahko mogoče pomaga lažje živeti življenje.
Obstaja pa še kakšna druga opcija "odgovarjanja". Ena izmed njih je, da enostavno počakamo z odgovorom, da vidimo kaj se bo iz tega razvilo (razvilo v smislu, kaj bodo napisali ostali ipd.).
In res, sledi odgovor/post. V reply-u, pa je filmček na "kura in jajc" temo. Tem odgovoru pa sledi še en kompleksen post o evoluciji, speciaciji,...
Če poskusimo iz odgovora izluščiti bistvo (tisto bistvo, ki se vsaj mogoče nanaša na začetno temo) potem je recimo to tole (kar ni pomanjšano):
Tisti del o človeku in univerzumu (da zna človek dobro definirati zakonitosti univerzuma, katerega opazuje in katerega spremenljivke pozna(?) in kjer je (človek) zunaj njega(??) in ni del njega(???)), pa mi je uganka in se zato težko opredelim.
Nekako mi je jasno, da ni mogoče vedno "stopiti ven" in pogledati "od zunaj"/od daleč na neko stvar, ampak pogosto je to mogoče, če se le hoče.
Kot smo sedaj (upam?) že ugotovili, je ta tema namenjena "preprostim" stvarem. Torej, če poskusimo na preprost način z reševanjem zgornjih dilem, potem lahko malo obrnemo situacijo (in jo predvsem poenostavimo). Predstavljajmo si, da smo v hiši, kjer se nekaj dogaja (recimo zabava) in smo zraven v središču dogajanja. Ampak lahko pa gremo iz hiše in čez okno opazujemo kako (od zunaj/od daleč) poteka zabava brez nas.
To ni enak primer kot sence na steni, ampak je pa precej podoben. In ne razumem, zakaj so sence na steni tako zahtevne, oziroma toliko bolj zahtevne? Zakaj ne moreš stopiti onkraj luči, da bi videl kaj meče senco? Sploh pa ne vem zakaj bi se morali obrniti PROTI luči (da te zaslepi?) in predvsem kaj bi potem obrnjeni v luč (kot zaslepljeni) izvedeli???
Razumem, da če ni nikogar v bližini, bo težje stopiti "iz luči" in opazovati sence, ampak ali je to sploh potrebno?
Pa če začnem s konkretnim primerom (ki se dejansko navezuje na sence), ki ga lahko dokaj enostavno podoživite- vzemimo za primer dojenčke ali majhne otroke. Enkrat med večernim igranjem (takrat mislim, da še celo dojenčka) otroka, sem opazil, da ga je začela zanimati njegova senca na steni (ob prižgani namizni svetilki). Ker mi je bilo zanimivo (smešno in posrečeno hkrati
) sem ga začel opazovati (nemara imam celo posneto, kot "dokazno gradivo"
). Kmalu je začel mahati z rokami (torej ni potrebno stopiti iz luči, ampak se lahko osredotočimo na del sebe- recimo roko?). Glede na pristop in kasnejše igranje, predvidevam, da je vsaj približno ugotovil, da je vzrok za posledico (senco) bolj ali manj on sam (pustimo zaenkrat luč). Lahko, da se motim. Lahko ga vprašam, če se še mogoče spomni.
Potem sva se začela igrati skupaj in sem po vseh svojih močeh poskušal z rokami ustvarjati sence živali (kolikor je pač uspevalo
). Otrok je gledal sence, gledal mene (roke) in me poskušal oponašati. Torej je verjetno moral vedeti, da (vsaj delno) nastajajo sence zaradi njega. Ko sem mu poskušal pojasniti, da sence nastajajo posledično zaradi prižgane namizne svetilke, se je njegovo razumevanje pač ustavilo
. Sicer se je moral sprijazniti, da ko sva tisto "lučko" ugašala, da potem senc ni bilo več in da so se sence spet pojavile, ko sva lučko prižgala, tako da predvidevam, da neko odvisnost tudi od svetilke je vseeno mogoče razumel?
Mogoče zaradi tega, ker sem mu s preprostim prikazom "ubil" zanj tako strašno zanimivo (in zahtevno) stvar (sence), ne bo nikoli postal novi Einstein, sem mu pa poskusil pokazati, da v osnovi stvari niso tako komplicirane kot se zdijo na pri pogled (če nas seveda zanima samo prvi pogled).
No tukaj se je torej zgodba okoli senc zanj (vsaj upam
) končala. Ko bo malo starejši, bo mogoče sprejel sence (v tem pomenu) kot izhaja slovar po enostavni definiciji za ta primer:
sénca- razmeroma temna ploskev za osvetljenim neprosojnim telesom
Če pa ne, in če bo želel, pa naj "odkriva toplo vodo", če se mu bo tako zdelo
.
BTW Na tem mestu na kratko še en primer, ki je praktično enak, obraten,... ali karkoli. Torej namesto senc vzemimo za primer svetlobo (svetlobo kot oster- fokusiran "ozek" snop iz recimo žepne svetilke, "laserja", ogledala,...). Verjetno smo si mnogi že kdaj privoščili recimo kakšnega mačka/mačko, ko smo "delali zajčka"
(svetlobni pojav, ki se kaže na površini česa zaradi svetlobe, odbite zlasti od ogledala)?
Mačku je lovljenje "nečesa" (zajčka) nenormalno zanimivo. Mislim res nenormalno zanimivo
. Ampak ko enkrat ugotovi(?), da ga mi "vlečemo za nos", potem nas ne šmirgla več
. Če maček dejansko to ugotovi sicer ne vem, ampak, ko vidi da "nekdo za vrvico vleče njegovo igračko", mu dejansko naenkrat ni več zanimivo (dopuščam možnost, da so slučajno bili "testni" mački pametni- no ali pa neumni, glede na to kako se še lahko drugače gleda na stvar
).
Sicer ne vem več kakšno povezavo ima to s to temo, niti ne vem točno kaj sem hotel s tem prikazati, pa vseeno
...
No zato bom nekje na tem mestu končal s temi napotki: Forum in (njegova) uporaba, oziroma (aktivno) sodelovanje na forumu- Kako se na forumu lotiti reply-a (odgovora) in komuniciranja.
Pa ker smo verjetno do sedaj bistvo že pozabili, še enkrat tistih preprostih 5 korakov, ko vidimo nek post:
4. ugotovimo ali post pričakuje naš odziv (ali naj kaj napišemo v odgovor na post)
5. ko pišemo reply, ki je namenjen točno nekomu, ga jasno naslovimo na točno tega naslovnika
BTW (ponovno): Napisano je sicer res po svoje banalno, ampak če smo odkriti, pogosto NE začnemo na začetku. Pogosto se stvari (tudi reply-anja) ne lotimo na pravem mestu (recimo na začetku) in mogoče kdaj ravno zaradi tega pride do nesporazumov tudi na forumu
.
No pa, če sedaj poskusim poleg teh napotkov počasi zaključiti še tale post in se vrniti na kakšen lažji primer...
(1) Vsakdanji in preprost primer je mogoče dosti boljši za nek splošen prikaz misli začnimo na začetku.
Ampak kaj bi to bilo? Nek tako splošen primer, ki nam je vsem poznan? Ki nam je recimo vsem tako poznan, da je že povsem rutinski in nanj zaradi tega niti ne polagamo pozornosti?
Recimo, da je eden izmed takšnih primerov, priprava na opravljanje velike potrebe (po domače, kako se spravimo srat)
. Kje je recimo tukaj začetek? Vsekakor gre omenjeni primer razumeti kot smešen, smešen že zaradi tega, ker je (vsaj na prvi pogled) sila preprost in jasen. Ampak...
Vseeno poskusimo, kje je začetek? Pojma nimam
...
Pa recimo, da je začetek predvsem odvisen od situacije in od posameznika
. In lahko je tudi več začetkov (pač glede na situacijo in posameznika). In vsaka takšna stvar (dejavnik) znotraj recimo nekega opravila (torej ko se spravljamo na veliko potrebo) lahko ima svoj začetek
.
Ne vem kje bi začel, ampak recimo, da ko nas pritisne, pogosto najprej (podzavestno) pomislimo kaj bomo kot naslednje naredili. Pač vsak po svoje. Recimo otrok, ki se odvaja plenic, se mogoče nekje na tem mestu sprašuje, če ima na sebi plenico ali ne...
No, odrasli se mogoče sprašujemo ali smo sredi kakšnega drugega dela, ki ga moramo nujno zaključiti? (recimo, da nekomu držimo lestev, da ne pade z njo vred)
Potem recimo, da pomislimo na to, ali sploh imamo na razpolago kakšno stranišče. Če ga nimamo, potem je nadaljevanje drugačno, ampak (da skrajšam) recimo, da imamo stranišče na razpolago. Pomislimo kje je to stranišče (ali če jih je več, katero uporabiti) in kako priti do njega.
Potem se moramo odpraviti do njega. Na poti do stranišča se nam lahko marsikaj zgodi (recimo, da opazimo požar na hodniku) in spet se lahko zato postopek spremeni.
Postopek je lahko tudi drugačen, če imamo kakšne zdravstvene težave ipd.
Pa recimo, da nekako pridemo do stranišča (pa recimo, da to ni domače- poznano stranišče)... V takšnih primerih za začetek mogoče kdo preveri, če sploh teče voda, ali recimo če je sploh toaletni papir na razpolago.
Pač tisti, ki tega ne naredi na začetku, se potem na koncu ukvarja s težavami (ki jih drugače sploh ne bi bilo
)...
Mah ne ljubi se mi več... Upam, da ste si prišli gor, kaj hočem povedati
?
Torej kje je začetek?
Recimo, da je začetek nekje tam kjer, glede na dano situacijo, na posameznika, na okoliščine in ostale dejavnike, pač je začetek
.
Kakorkoli, če ne drugega, nam verjetno (če začnemo na začetku) večinoma vsaj hlače uspe sleči preden začnemo z opravljanjem potrebe?
Torej zakaj se ne bi tudi ostalih stvari lotili na nekem začetku?
Nekam sem zraven bi lahko napisal, da se (pre)pogosto k stvarem spravljamo kot lačen srat'
.
Pa če že tako ali drugače bluzimo, lahko še na hitro politiko vpletemo (tam se pogosto NE začenja na začetku
).
Recimo politično bolj odmevno je bilo dogajanje okoli Kanglerja. Pa recimo, da mi je neko podobno dogajanje temu (kasnejšemu- ne tako odmevnemu delu) nekako poznano:
BTW Če je kdo spremljal prvotno dogajanje (o vstaji), je Kangler v nekem intervjuju zelo pametno povedal, nekako v smislu, da ne razume dogajanja (predvsem tistega, ki se tiče njega), češ da so postopki (o raznih razrešitvah, odstopih, sodnih procesih, kazenskih postopkih ipd.) povsem jasni, ampak da se ne postopa pravilno oziroma po postopkih. Jaz bi temu rekel, da nekdo NE začne na začetku
.
Kolikor se spomnim je to bilo preden je spodbijal odločitev državnega sveta in očitno ima (z uspešno pritožbo) prav
. Zakaj? Mogoče ravno zato, ker je on s svojim delom (pustimo kakšnim) začel na začetku
.
Zakaj se sedaj Tovšakova, Zavašnik, Wolf,... ipd. uspešno izmikajo roki pravice? Mogoče ker je nekdo uspešno začel na začetku (recimo "mazati"), nekdo drug pa pač ni začel na začetku
.
Zakaj je sploh prišlo vse skupaj tako daleč? Verjetno, ker so vsi vedno začeli na začetku?
A sploh veste kolikokrat se stvari NE začne na začetku?
Poglejte malo okoli sebe
. Poglejte kdaj tudi sebe
.
Zato še enkrat, ZAČNIMO NA ZAČETKU, ni tako težko
.
Oziroma mogoče je bolj pametno, sploh NE ZAČETI (če NE začnemo na začetku), kot pa se spraviti lačen srat' (pardon: opravljati veliko potrebo)
.
In kot sem že napisal, je nek začetek, da sploh veš kaj delaš (če že nekaj delaš)
.
LP, Primož
Hmm... Ampak sploh ne vem kje in kako bi začel
Ne morem nadaljevati kar nekje, tako da se bom držal ostalih postov. Ampak namenoma, se bom držal rdeče niti, oziroma teme kot je bila zamišljena
Zatorej se ta post spet navezuje na moj prvi post v tej temi. In če je bistvo prvega posta poimenovano nekako z: Forum in (njegova) uporaba, oziroma (aktivno) sodelovanje na forumu
, potem lahko nosi ta post nekako tak podnaslov: Kako se na forumu lotiti reply-a (odgovora) in komuniciranja.
Torej temo sem začel z navodili (napotki, smernicami,...) kako aktivno in pravilno začeti uporabljati (ta) forum, sedaj pa nadaljujem s tem, kako lahko vsaj poskusimo sodelovati v forumski debati, torej kako odgovarjati na reply-e (poste), če poskusimo začeti na začetku.
No... bom vsaj poskusil začeti na začetku z odgovarjanjem
BTW Za odtenek lažjo berljivost, lažjo sledljivost, lažje razumevanje... je napisano obarvano v različne barve
črno = recimo tole besedilo
zeleno = besedilo, ki predstavlja komentar za odgovor na reply
modro = besedilo, ki predstavlja odgovor na reply
rdeče = ponavadi besedilo, ki je bolj pomembno
(ne si sploh predstavljati koliko časa sem zapravil za to barvanje- urejanje besedila
Še nekaj. Neko pravilo forumov je, da (če je le mogoče) ne reply-aš (odgovarjaš) na svoj post (da si posti istih uporabnikov ne sledijo). Torej če hočeš reply-at na več postov hkrati (in so ti posti še bolj kompleksni), je potem tak reply pač malo daljši
Pa poskusimo sodelovati v forumski debati. Pričaka nas tole (post/reply/karkoli):
In tu je sodelovanje s forumsko debato sila enostavno. Odgovor na tole je namreč lahko dokaj preprostTuningBoy napisal/-a:a ne vidš da ma že doktorat narjenmloncar napisal/-a:Schkorc.. ..si razmišljal o študiju na FFju?
Tako namreč takoj vidimo komu je (prvi- mloncar-jev) reply (odgovor/vprašanje) namenjen, sama vsebina reply-a pa je tudi precej preprosta. Ugotoviti moramo samo kaj je FF, če ne vemo
V reply-u je prisotna tudi uporaba smeškov, ki nam lahko precej olajša komuniciranje, saj lahko z njimi malenkost lažje dopolnjujemo napisano. Torej je mogoče s smeški lažje definirati kako je nekaj mišljeno, oziroma v kakšnem smislu je mišljeno.
Tukaj (ali pa enkrat vmes), pa se lahko tudi vprašamo kaj ta post/reply sploh predstavlja. Ali gre za vprašanje, odgovor, "kr en" post,... Hkrati se lahko vprašamo ali je mišljeno, da na (zgoraj citiran) reply sploh odgovarjamo ali ne? Odgovor na to vprašanje je zahteven, zato si poenostavimo in si odgovorimo, da trenutno govorimo o komunikaciji, torej odgovarjajmo tudi na reply-e, ki niti ne pričakujejo odgovorov.
Torej odgovo...
Aja, pa še nekaj pomembnega pred odgovorom. V "RL" recimo, ko se v živo pogovarjamo z nekom, se ponavadi gledamo iz oči v oči (pač tako nam je jasno s kom se pogovarjamo tudi, če je prisotnih več oseb). Če bi bilo več oseb in bi vsi gledali v nebo, bi bil pogovor težji (nekako tako kot telefonske/video/... konference).
Pa če iz govorjenja preidem na pisanje... Če pošljemo email eni osebi, je drugače kot, če ta email pošljemo več osebam hkrati. Prav tako je težje na forumu, kjer je večje število sodelujočih oseb, zato je poste potrebno smiselno nasloviti, če so namenjeni posamezniku!
Torej, če reply-amo na post od Janeza imamo več možnosti. Recimo če je Janezov post zadnji, je ponavadi nekako dovolj razumljivo, če našega reply-a ne naslovimo na Janeza. Težava nastane, če bi radi reply-ali na Janezov post, ki pa je nekje med ostalimi posti. Nekateri forumi imajo možnost, da lahko pri vsakemu postu pritisnemo gumb "Odgovori", ampak ta forum tega nima. Nič hudega, ker imamo ponavadi možnost, da Janezov post citiramo (na vrhu posta pritisnemo gumb "Citiraj) ali v našem reply-u napišemo na začetku: "Janez,..." ali "@Janez: " ipd. (nekako tako kot je v mloncar-jevem postu). S takšno povsem preprosto in banalno osnovo je povsem jasno kaj, kako, kdo, komu, zakaj...
Torej se sedaj končno lahko lotim odgovora in ta se lahko recimo glasi nekako takole (sicer sem uporabljal citate, pa bom zaradi veliko besedila vseeno pri odgovorih uporabljal še naslovnika):
@mloncar & TuningBoy: Torej doktorata nimam
S tem sem v začetku odgovoril tudi na naslednji reply ("a ne vidš da ma že doktorat narjen
No, ampak zgoraj je napisan samo eden izmed možnih načinov komuniciranja oziroma odgovarjanja. Načinov pa je seveda več. Ampak, če smo začeli na začetku, smo verjetno napisano vsaj približno pravilno razumeli, torej tudi naš odgovor na napisano zelo verjetno ni prav dosti zgrešen
Malo drugačen način, ampak vseeno zelo podoben ali celo precej enak odgovor, pa je tudi kratek in preprost (ga bom zanalašč povečal, da se bo sploh videl
@mloncar & TuningBoy:NE
Ampak zakaj pa bi bili z odgovarjanjem vsi fejs(t)bukovi, MSN-jevski, SMS-jevski,... ali kako drugače kratki
Torej, če sedaj poenostavim in skrajšam te napotke reply-janja...
Ko vidimo nek post, potem:
Pa če sem se že lotil z odgovarjanjem na začetku, potem nadaljujem po vrsti (kar je nek začetek nadaljevanja komuniciranja). Sedaj sledi "odgovor" oziroma neke vrste moj monolog na spodnji citat, ki je v bistvu po svoje samo dobronamerna obrazložitev.
Ker sledeče ni direkten odgovor na zgornji citat ali na naslovnika, je besedilo obarvano črnoSpeedie napisal/-a:Sem premaknil temo v peskovnik kamor spadajo izlivi inteligence
Torej recimo, da glede na to kako so nekateri razumeli to temo (oz. moje pisanje), sedaj celo nekako razumem, zakaj je tale tema bila prestavljena v Peskovnik
Sprva mi namreč ni šlo najbolje v glavo, zakaj bi neki enostavni napotki ("navodila") kako sodelovati na forumu, oziroma kako forum uporabljati (čeprav so napotki bili napisani na malenkost drugačen način), spadali v Peskovnik.
Poleg tega (tudi jaz) dobronamerno omenjam, kako bi mogoče lahko lažje ljudi na forumu usmerili na "pravo" pot, da bi bil nek osnovni red. Hkrati pa je narejena tudi neka kvazi-analiza obstoječega stanja.
Ob premiku teme je sicer bilo obrazloženo, da v Peskovnik spadajo izlivi inteligence, ampak ravno tega nisem razumel, ker nisem smatral, da spada pod izliv inteligence, nekaj kar bi moral VSAK, ki začne aktivno uporabljati forum, vedeti, pa čeravno so napotki napisani malo drugače in ob spremstvu neke misli (katera sicer ni ravno nek presežek inteligence
Recimo, če samo za primer vzamem aktualno publikacijo informacijskega pooblaščenca "Kdaj lahko uporabimo piškotke" ( https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upl ... kotkov.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; ), katera je opisana kot: "Smernice »Kdaj lahko uporabljamo piškotke« pojasnjujejo spremembe zakonodaje s področja piškotkov in upravljavcem spletnih strani ponujajo vodila in nasvete za implementacijo sprememb. in se nanaša na spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ki je začel veljati v začetku leta 2013 (rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013, če komu koristi
Potem bi lahko tudi ta (ali kakšna podobna) publikacija (zaradi malenkost drugačnega pristopa) spadala v nek "peskovnik", pa čeprav govori o spremembah v zakonu? Malenkost drugačen pristop omenjenih smernic pa je uporabljen kljub temu, da gre za "resne" stvari v zvezi z zakonom, za kršitve katerih je predvidena kazen tudi do 20.000€.
BTW Ta zgornji primer je in ni uporabljen naključno, če ga bo kdo slučajno pogledal
No ampak kot pravim, v primeru te teme (Začnimo na začetku), recimo da (iz odgovorov) razumem zakaj je temu tako (pač ker se je sedaj v ospredje postavilo samo misel- pa še to napačno, in ne primer uporabe te misli, na kar sem se namenoma želel omejiti).
Prav tako je bil moj nasvet, da se poskusi v podforumih pregledati/obnoviti/dopolniti/uskladiti... obstoječa ali neobstoječa navodila/smernice/opozorila/... za uporabo foruma, očitno spregledan (sedaj po dobrem mesecu in pol) ali pa primeren za v Peskovnik...
Pa še vedno nadaljujmo z odgovarjanjem po vrsti, torej se bom lotil naslednjega posta/odgovora (oziroma vprašanja). Sedaj, ko smo torej tole temo iz nekega konkretnega primera razširili na splošno misel (in smo že tako ali tako v Peskovniku), se odgovorov lahko tudi lažje lotimo. Recimo:
Odgovor na zgornji citat, pa je že precej precej težji. Zakaj? To bomo ugotovili sedaj, ko bomo spet poskusili z odgovarjanjem začeti na začetkuSpeedie napisal/-a:jooj jurko kas ti en jolde! a ti ni lepo napisu? na začetku anejurko napisal/-a:če se spraviš delat neko jekleno konstrukcijokje je pol začetk? takrat ko načrt delaš, če sploh, ali ko greš v nabavo materijala oziroma ko narediš prvi zvar
No pa začnimo... ali pa tudi ne
Ampak lahko je pa namenjeno tudi meni, ker se jurko-vo vprašanje navezuje na misel začnimo na začetku, hkrati pa sem posredno omenjen v Speedie-jevem postu... Čeprav v bistvu (ker ni naslovnika) lahko tudi razumemo, da je vprašanje naslovljeno na vse nas, zato se lahko lotimo odgovarjanja
No, mogoče je pred kompleksnim odgovarjanjem (za začetek) tudi enostavno vprašati komu je vprašanje sploh namenjeno
Pa recimo, da preskočimo ta korak (in sem stiščimo še korak 3 in 4
Nekje na tem mestu je smiselno razmišljati tudi o tem, ali je jeklena konstrukcija omenjena samo za nek (splošen) primer, ali je to vprašanje dejansko za konkreten primer?
Vse takšne in podobne stvari je mogoče napisati (za začetek) kot dejanski "odgovor". Lahko pa predvidevamo (če recimo mislimo, da s tem ne bomo povzročali nesporazumov), da je s primerom izdelave jeklene konstrukcije mišljen nek splošen primer.
In eden izmed prvih odgovorov, bi recimo lahko bil:
@jurko: Na jeklene konstrukcije se ne spoznam, zato je mogoče bolje, da prikažem kje je začetek recimo pri migraciji poslovne aplikacije informacijskega sistema (s podatkovnimi bazami) v drugo ločeno računalniško domeno, na drug strežnik (kot HW) in drug novejši SQL, spreminjanje načina avtentikacije,...?
Ali pa mogoče tudi ni bolje, da pišem o tem, ker gre v teh primerih za specifične primere o katerih se težko pogovarjamo, ker vsi ne poznamo vseh področij
Zato je verjetno bolje, da za razumevanje misli "začnimo na začetku" (če seveda sploh želimo razumeti misel), uporabimo kakšen bolj vsakdanji in preprost primer (1), ki bo namenoma napisan na koncu, ko bo predelano še ostalo.
Lahko pa predvidevamo, da je izdelava jeklene konstrukcije mišljena kot konkreten primer, tako bi odgovor recimo lahko bil takšen:
@jurko: Recimo, da je mogoče nek začetek, da sploh veš kaj delaš
Iz vprašanja "če se spraviš delat neko jekleno konstrukcijo..." je namreč težko razbrati kaj točno je pod "delat neko jekleno konstrukcijo" mišljeno?
Sploh ker je v nadaljevanju vprašanja omenjena še izdelava načrta, nabava materiala in prvi zvar, ampak ne vemo, ali vse to spada zraven pod "se spraviš delat neko jekleno konstrukcijo"? Ali pa je to delo že opravljeno (je mogoče delo koga drugega ipd.)?
Recimo, da smo zaenkrat odgovorili na ta reply.
Pa če nadaljujem z ostalimi posti kar po vrsti... Oziroma... za ta trenutek bom poskusil malo povezati odgovore in bom nekaj malega preskočil in nadaljeval tukaj:
Občutki ... ah pustimo občutke za kdaj drugič...clio open napisal/-a:Ob prebiranju tvoje teme, dobim občutek, da si kreacionist... Iskanje začetka je marsikaterega fanatika pahnilo čez rob; v blaznost ali razsvetljenje. V eno in isto, če pogledamo rezultate.
Kaj so sence in kaj te na steni pomenijo? Mučno in blazno vprašanje, če želimo odgovor najti z opazovanjem same stene. Vzrok in posledica, namen in sporočilo? Pa je res to vedno in povsod?
Začetek in konec, na tisoče vrat. Ko se nekatera zaprejo, jih ponovno odpreš. A kaj če so zaklenjena?
Kot kura in jajce, kaj je bilo prej? Mučno in nesmiselno vprašanje, dokler iščeš odgovor v življenjskem krogu kure. Iz kloake ven jajc in če je bil petelin pred tem priden, bo iz jajca ena kura. Iz nje ponovno jajce... Neskončna periodičnost brez nekega osmisljenega pričetka in nevidnega konca. Je tu kak namen, kako sporočilo? Kaj pa če pogledamo od dalje samo periodičnost. Kaj pa če je odgovor znotraj periodičnosti? Kure selekcioniramo, smo mi izumitelji tega...? Nekje nekoč, ko so prve ribe lazile na kopno, so jajca bila še brez trdne lupine. Vihar, požar in strašen komar - pa smo pri dinozavrih. Trdolupinasto jajce mnogo pred perjem in kljunom? Boga slabovidna kura je le nek beden, a okusen, ostanek nekdaj veličastnih dinozavrov? Kje je sporočilo in kje namen? Kaj je začetek.
Ker do tu mogoče še 2 bereta bom pospešil. Periodičnost v periodičnosti, cepljenja in deljenja, redukcije in oksidacije, mnogo pred prvim plenom in prvim plenilcem. Življenje kot tako - lej ga, začetek. Menda... Težka matematika in veliko časa; pa temperatura, UV in ostala nesnaga, ujamejo del z informacijsko vrednostjo in del orodja v skupen prostor. Mašinerija steče... Lej ga, začetek.
Bo to držalo, ja tako preprost in obenem kompleksen?Veliko manj kompleksno bi bilo, če bi v vihar vrgli računalniške komponente in bi ven prišel sestavljen in delujoč računalnik. Tu so komponente že specifične in standardizirane, da se prilegajo... A nekaj takega naj bi bilo.
Kamen in voda, ogenj in čas. Vse skupaj v zmotku polnem mase in antimase? Kaj zdaj...? Je tudi tu periodičnost? Se da stopiti ven? Kje je senca, kaj je stena in kje je luč?
Kje je začetek? Kaj je začetek?
Kakorkoli pri odgovoru na tako kompleksen post, stvari postanejo še malo (bistveno) težje. Težje že zaradi tega, ker moramo za začetek sploh ugotoviti (ker smo bili pri nekih sila preprostih stvareh), če napisano mogoče ni namenjeno kakšni drugi temi, da z odgovarjanjem ne bi prišlo do nesporazumov.
Pri tem ugotavljanju je dobro začeti na začetku in še enkrat prebrati vso temo od začetka, da bi mogoče lahko ugotovili na kaj se napisano sploh navezuje.
Ugotovimo, da je v prvem postu te teme opisana misel: Začnimo na začetku. Ta misel pa je zaradi lažjega razumevanja, prikazana na preprostem primeru uporabe foruma (aktivnega sodelovanja na forumu). In ta primer (z omenjeno mislijo) predstavlja bistvo (in celotno jedro) sporočila. V nadaljevanju (kot dopolnitev) pa sledi še en post, ki za lažje razumevanje (prvega posta) opisuje še definicijo začetka.
Ko preberemo še vse ostale odgovore, smo verjetno na približno enakem mestu kot prej, zato je verjetno najboljše, še kar enkrat brati temo od začetka, če smo slučajno kaj spregledali...
Sedaj ko smo ugotovili o čem začetek teme (namen) govori, se je za začetek spet dobro orientirati po tistih petih točkah. In seveda začnimo na začetku pri prvi točki (komu je post namenjen).
Iz tega: "Ob prebiranju tvoje teme...", je mogoče razbrati, da je post namenjen meni.
Tako, da lahko gremo na drugo točko ugotoviti, kaj je vsebina zgoraj citiranega posta/quote-a.
Pretežko... zato pojdimo na tretjo točko, da ugotovimo kaj post sploh predstavlja. Ali prav tako samo deli kakšno misel, ali predstavlja (kakšno dopolnilno) vprašanje, ... ali kaj tretjega? Glede na število vprašajev v postu in glede na zadnja vprašanja: "Kje je začetek? Kaj je začetek?", lahko predvidevamo, da je napisano mišljeno v smislu nadaljevanja debate (četrta točka), pa čeprav se napisano oddaljuje od prvotne teme (misel: "začnimo na začetku", se namreč precej razlikuje od iskanja samega Začetka).
Mogoče je z odgovarjanjem najbolje začeti ravno pri izpostavljenih vprašanjih na koncu (ker so v bistvu ravno začetek- v začetku se vprašanja pojavljata na prikrit način). Ker vsi NE začnemo vedno na začetku, je na tem mestu mogoče najlažje začeti odgovarjati s copy/paste, glede na to, da je vsaj pretežen del odgovora na vprašanji: "Kje je začetek? Kaj je začetek?", že napisan in se bom zato moral ponoviti.
@clio open: Ponovna (skrajšana) definicija začetka:
( Vir: http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name ... Detek&hs=1" onclick="window.open(this.href);return false; )začétek -tka m
1. prvi trenutek obstajanja kakega
a) dela, dejavnosti
b) dogajanja
c) procesa
č) omejenega trajanja
2. prvo dejanje, prva dejanja v zvezi s kakim delom, dejavnostjo
3. kar je na prvem mestu v zaporedju delov
a) kakega dogajanja
b) kake celote
4. točka, mesto, odkoder ima kaj prostorsko razsežnost
5. v prislovni rabi, s predlogom izraža
a) prvi trenutek, prvo obdobje obstajanja česa
b) da je povedano glede na potek dogajanja na prvem mestu
Če smo to definicijo dejansko prebrali, potem lahko ponovno ugotovimo (kot smo že lahko ugotovili, če smo začeli na začetku), da smo z odgovorom na vprašanje "Kaj je začetek?", dobili tudi precej odgovorov na vprašanje "Kje je začetek?".
Namreč po definiciji je začetek prvi trenutek/dejanje nečesa, oziroma kar je pač nekje na prvem mestu.
Torej je dokaj jasno kje je začetek. Ali ni preprosto?
Sedaj se z odgovarjanjem mogoče lahko posvetimo preostalemu delu. Če začnemo na začetku, potem opazimo besedo: kreacionist. Ker predvidevam, da večina (vključno z mano) ne pozna te besede, je najbolje, da se spet lotimo na začetku (tako kot smo se že takrat lotili besede: začetek). Torej eden izmed načinov kako ugotoviti pomen (slovenskih) besed je že omenjen SSKJ. Žal tudi (prej omenjeni/uporabljeni) slovar ne prepozna besede: kreacionist
Lahko poskusimo razvozlati pomen besede, glede na to, da nam je verjetno vsaj del besede znan. Torej mogoče si lahko ustvarimo svojo verzijo pomena besede. Recimo, da si besedo kreacionist razlagamo kot nek ustvarjalec... Ampak ali je temu dejansko tako?
V dobi interneta (ko ga imamo praktično vedno s sabo- še na telefonu) lahko poskusimo zadevo poiskati na svetovnem spletu in se tako informirati. In res, že prvi zadetek kaže na dokaj zanesljiv vir informacij (Wikipedia), tako da lahko začnemo brati... Napisano se skoraj povsem razlikuje od tistega, kar smo prvotno mislili, da je mišljeno
Zato za vsak slučaj, preden začnemo z odgovarjanjem, preverimo še kakšen drug vir na internetu, ampak med brskanjem opazimo, da je v tem primeru "wiki" dovolj zanesljiv.
BTW Med brskanjem po spletu, lahko najdemo praktičen primer, zakaj se je dobro pozanimati o nečem (konkretno o besedi: kreacionist
Aja primer- za malo dobre volje
(primer je iz drugega foruma- vir spodaj, citat pa sem oblikoval (velikost pisave, barve,...) za bolj nazorni prikaz)
( Vir: http://www.lunin.net/forum/index.php/to ... 1055445787" onclick="window.open(this.href);return false; )mantis, on 9. Aug 2008, 20:15 napisal/-a:v glavnem hvala za razlago. Me vprasas, ce sem kreacionist.
Ves, jaz sem si to besedo razlozila po sovje, nisem se sploh spomnila it pogledat kam v Wikiperdio in sem razumela, da to pomeni 'kretenist'Ampak se niti nisem odzvala na "to zaljivko" lol.
V odgovor na to pa je nekdo zapisal:
( Vir: http://www.lunin.net/forum/index.php/to ... 1055445787" onclick="window.open(this.href);return false; )FixMinze, on 11. avgust 2008, 15:52 napisal/-a:Fino tole in še kajkje je ta tvoj nauk, ko narobe razumeš kuvrtata in potem napišeš 2 strani zakaj je kuvrtat nevreden svoje eksistence ? Skratka, čemu tvoji nauki, ko pa potem toliko truda vložiš v razvrednotenje osebe, ki jo sploh ne poznaš ?
Sicer se napisano nanaša na neke druge stvari (sicer v podobni smeri, kot očitno zahaja tudi naša tema
BTW Če je komu dolgčas (in recimo ne mara gledati Slovenija ima talent
No sedaj se lahko vrnemo nazaj k naši temi in mojem odgovoru. Po prebiranju Wikipedie, lahko izluščimo nekaj besedila:
( Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Kreacionizem" onclick="window.open(this.href);return false; )Kreacionízem je prepričanje, da je življenje, človeštvo, Zemljo in vesolje oziroma dele le-teh ustvarila višja sila (Bog). V zahodnem svetu je najbolj razširjen biblični kreacionizem, ki nastanek vesolja in življenja oziroma vsaj vpliv na le-te pripisuje Bogu. Biblični literalisti oporekajo tudi znanstvenim teorijam, kot je evolucija.
...
Zgodovina
Čeprav je izraz »kreacionizem« sodoben, je bil le-ta že od nekdaj tesno povezan z religijo.
...
Sodobni kreacionizem
Sodobni kreacionizem se je pričel v začetku dvajsetega stoletja z ameriškimi krščanskimi fundamentalisti, ki so vztrajali pri dobesednem tolmačenju svetopisemskega stvarjenja sveta in ljudi in tako zanikali človeško evolucijo. Zgodnjim kreacionistom je v šestdesetih letih dvajsetega stoletja uspelo izločiti poučevanje evolucije iz ameriškega šolskega sistema in uvedba učenja kreacionizma in geologije potopa. Po tožbah 1975 so kreacionizem v celoti izločili iz poučevanja zaradi protiustavnosti.
...
Odziv znanosti
Kreacionizem se ne more upoštevati kot znanost, saj je znanost sistem, utemeljen na opazovanju izkustvenih in preverljivih dokazov, medtem ko kreacionizem temelji na interpretaciji verskih besedil.
No tukaj pa............................. lahko vsaj poskusimo začeti na začetku.... s pisanjem odgovora.
In najbolje (ker verjetno ne vemo o čem se gre), da spet začnemo brati celo temo od začetka, če smo kaj izpustili, zgrešili,...
Potem lahko začnemo vsaj poskusiti z odgovarjanjem. Sam zase vem, da so me starši krstili in vem, da sem (tako kot praktično vsi moji sovrstniki- vsaj v okolici) prejel še ostale pogoste krščanske zakramente (obhajilo, birma), ki jih pozna rimskokatoliška cerkev. Odkar (vsaj približno) razmišljam s svojo glavo, pa grem v cerkev pogledati za kakšen večji (res velik) praznik ali ko je maša za pokojne svojce (za očeta ali staro mamo, pri kateri sem živel v otroštvu). Pogrebom se (ravno zaradi svojega otroštva) rahlo izogibam, na poroke pa rad hodim
Od tukaj naprej pa se s poskusom odgovarjanja nekako zgubim, ker ne vem kam (če sploh kam) to pelje? Ne vem na kaj se navezuje, niti kakšno vlogo predstavlja napisano.
Zato je bolje, da nadaljujemo nekje drugje, mogoče kak korak dalje...
Tam potem pridemo do senc na steni, do vprašanja kaj je bilo prej (kura ali jajce)... Potem prehajamo do dinozavrov, do periodičnosti, do redukcije... do mase in antimase...
Nekje na tem mestu je dobro priznati, da kljub prizadevanju, da bi z odgovorom začel na začetku, v tem primeru ne znam začeti na začetku. Še več sploh nisem zmožen spraviti skupaj odgovora, ker sem se v vsem tem popolnoma zgubil s svojo preprosto mislijo Začnimo na začetku.
Zgornji pojmi (redukcija, antimasa,...) in praktično celotno sporočilo napisanega, so stvari na katere se ne spoznam in preden se začnem učiti o vseh omenjenih stvareh, je mogoče v odgovor bolj pametno napisati tisto lansko glasbeno "uspešnico":
Johnny, La gente esta muy loca,
WTF!?
WTF je po forumih splošno znan, ampak občasno ga je mogoče razumeti napačno, zato se lahko poslužimo tudi drugačnega- malo spremenjenga "WTF" odgovora, recimo:
@clio open: Se opravičujem, ampak ne razumem napisanega, oziroma sploh ne vem na kaj se napisano navezuje.
Temu pa za lažje razumevanje mogoče lahko dodamo:
Misel: Začnimo na začetku, je mišljena v enostavnem smislu, da se stvari lotimo tam kjer je ponavadi začetek (po definiciji iz slovarja: prvo dejanje v zvezi s kakim delom, dejavnostjo).
Tema Začnimo na začetku NI mišljena kot iskanje začetka (začetkov), sploh in sploh pa ne iskanju (The) Začetka, ali življenja oziroma celo iskanju nastanka življenja. Tudi odgovor na morebitno vprašanje "Kaj je smisel življenja?", se žal NE skriva za mislijo začnimo na začetku.
Začnimo na začetku je preprosta misel, ki (kot sem že omenil) lahko mogoče pomaga lažje živeti življenje.
Obstaja pa še kakšna druga opcija "odgovarjanja". Ena izmed njih je, da enostavno počakamo z odgovorom, da vidimo kaj se bo iz tega razvilo (razvilo v smislu, kaj bodo napisali ostali ipd.).
In res, sledi odgovor/post. V reply-u, pa je filmček na "kura in jajc" temo. Tem odgovoru pa sledi še en kompleksen post o evoluciji, speciaciji,...
Če poskusimo iz odgovora izluščiti bistvo (tisto bistvo, ki se vsaj mogoče nanaša na začetno temo) potem je recimo to tole (kar ni pomanjšano):
Tukaj lahko zapišem, da se nekako strinjam s (tistim ne pomanjšanim) delom napisanega (če pač na napisano gledam v splošnem pomenu), sploh s tistim delom, da je verjetno res najtežji del pri iskanju odgovorov, da stopimo korak stran in da od daleč pogledamo na vprašanje/problem.clio open napisal/-a:Saj vmes odgovori, da evolucijsko gledano je jajce dolgo pred kuro.
Potem pa začne komplicirat s proteo jajcem in proteo kuro... Dejstvo je, da je speciacija navadno dolg proces. In tukaj je vseskozi izjemno napačen pristop k vprašanju. Ni kar naenkrat prednik kure izvalil jajce s kuro... Spremembe so postopne in neopazne. Spremembe se akumulirajo in ko jih je nekako dovolj, da govorimo o novi vrsti, je s prednikom in potencialnimi drugimi sorodnimi vejami, razlika že takšna, da bi bil fitnes križancev najverjetneje zelo slab ali pa ga sploh ne bi bilo.
Težko o tem pišem, saj bi moral napisati dolg sestavek in v prvem delu razčleniti pojme, v drugem delu malce opredeliti teorijo, v tretjem delu s konkretno dotakniti zgodbe, ki bi jo v 4. delu podkrepil s primeri.
Najtežji del pri iskanju odgovorov je stopiti korak stran od problema. Človek zna dobro definirati zakonitosti "univerzuuma", ki ga opazuje in katerega spremenljivke pozna. Je zunaj njega in ni del njega. A kaj naj z našim prostor-časom? Ne moreš stopiti ven, da bi pogledal od zunaj - v prispodobi, ne moreš stopiti onkraj luči, da bi videl kaj meče senco. Iz senc na steni razbiramo kar se da razbrati in izeljujemo neke zakonitosti ter teorije. Ne znamo se pa obrniti proti luči...
Mislim pa, da je bila tema sicer naperjena v drugo smer; tako, da je ne bom več vlekel v toku svojih misli.
Tisti del o človeku in univerzumu (da zna človek dobro definirati zakonitosti univerzuma, katerega opazuje in katerega spremenljivke pozna(?) in kjer je (človek) zunaj njega(??) in ni del njega(???)), pa mi je uganka in se zato težko opredelim.
Nekako mi je jasno, da ni mogoče vedno "stopiti ven" in pogledati "od zunaj"/od daleč na neko stvar, ampak pogosto je to mogoče, če se le hoče.
Kot smo sedaj (upam?) že ugotovili, je ta tema namenjena "preprostim" stvarem. Torej, če poskusimo na preprost način z reševanjem zgornjih dilem, potem lahko malo obrnemo situacijo (in jo predvsem poenostavimo). Predstavljajmo si, da smo v hiši, kjer se nekaj dogaja (recimo zabava) in smo zraven v središču dogajanja. Ampak lahko pa gremo iz hiše in čez okno opazujemo kako (od zunaj/od daleč) poteka zabava brez nas.
To ni enak primer kot sence na steni, ampak je pa precej podoben. In ne razumem, zakaj so sence na steni tako zahtevne, oziroma toliko bolj zahtevne? Zakaj ne moreš stopiti onkraj luči, da bi videl kaj meče senco? Sploh pa ne vem zakaj bi se morali obrniti PROTI luči (da te zaslepi?) in predvsem kaj bi potem obrnjeni v luč (kot zaslepljeni) izvedeli???
Razumem, da če ni nikogar v bližini, bo težje stopiti "iz luči" in opazovati sence, ampak ali je to sploh potrebno?
Pa če začnem s konkretnim primerom (ki se dejansko navezuje na sence), ki ga lahko dokaj enostavno podoživite- vzemimo za primer dojenčke ali majhne otroke. Enkrat med večernim igranjem (takrat mislim, da še celo dojenčka) otroka, sem opazil, da ga je začela zanimati njegova senca na steni (ob prižgani namizni svetilki). Ker mi je bilo zanimivo (smešno in posrečeno hkrati
Potem sva se začela igrati skupaj in sem po vseh svojih močeh poskušal z rokami ustvarjati sence živali (kolikor je pač uspevalo
Mogoče zaradi tega, ker sem mu s preprostim prikazom "ubil" zanj tako strašno zanimivo (in zahtevno) stvar (sence), ne bo nikoli postal novi Einstein, sem mu pa poskusil pokazati, da v osnovi stvari niso tako komplicirane kot se zdijo na pri pogled (če nas seveda zanima samo prvi pogled).
No tukaj se je torej zgodba okoli senc zanj (vsaj upam
sénca- razmeroma temna ploskev za osvetljenim neprosojnim telesom
Če pa ne, in če bo želel, pa naj "odkriva toplo vodo", če se mu bo tako zdelo
BTW Na tem mestu na kratko še en primer, ki je praktično enak, obraten,... ali karkoli. Torej namesto senc vzemimo za primer svetlobo (svetlobo kot oster- fokusiran "ozek" snop iz recimo žepne svetilke, "laserja", ogledala,...). Verjetno smo si mnogi že kdaj privoščili recimo kakšnega mačka/mačko, ko smo "delali zajčka"
Mačku je lovljenje "nečesa" (zajčka) nenormalno zanimivo. Mislim res nenormalno zanimivo
Sicer ne vem več kakšno povezavo ima to s to temo, niti ne vem točno kaj sem hotel s tem prikazati, pa vseeno
No zato bom nekje na tem mestu končal s temi napotki: Forum in (njegova) uporaba, oziroma (aktivno) sodelovanje na forumu- Kako se na forumu lotiti reply-a (odgovora) in komuniciranja.
Pa ker smo verjetno do sedaj bistvo že pozabili, še enkrat tistih preprostih 5 korakov, ko vidimo nek post:
BTW (ponovno): Napisano je sicer res po svoje banalno, ampak če smo odkriti, pogosto NE začnemo na začetku. Pogosto se stvari (tudi reply-anja) ne lotimo na pravem mestu (recimo na začetku) in mogoče kdaj ravno zaradi tega pride do nesporazumov tudi na forumu
No pa, če sedaj poskusim poleg teh napotkov počasi zaključiti še tale post in se vrniti na kakšen lažji primer...
(1) Vsakdanji in preprost primer je mogoče dosti boljši za nek splošen prikaz misli začnimo na začetku.
Ampak kaj bi to bilo? Nek tako splošen primer, ki nam je vsem poznan? Ki nam je recimo vsem tako poznan, da je že povsem rutinski in nanj zaradi tega niti ne polagamo pozornosti?
Recimo, da je eden izmed takšnih primerov, priprava na opravljanje velike potrebe (po domače, kako se spravimo srat)
Vseeno poskusimo, kje je začetek? Pojma nimam
Pa recimo, da je začetek predvsem odvisen od situacije in od posameznika
Ne vem kje bi začel, ampak recimo, da ko nas pritisne, pogosto najprej (podzavestno) pomislimo kaj bomo kot naslednje naredili. Pač vsak po svoje. Recimo otrok, ki se odvaja plenic, se mogoče nekje na tem mestu sprašuje, če ima na sebi plenico ali ne...
No, odrasli se mogoče sprašujemo ali smo sredi kakšnega drugega dela, ki ga moramo nujno zaključiti? (recimo, da nekomu držimo lestev, da ne pade z njo vred)
Potem recimo, da pomislimo na to, ali sploh imamo na razpolago kakšno stranišče. Če ga nimamo, potem je nadaljevanje drugačno, ampak (da skrajšam) recimo, da imamo stranišče na razpolago. Pomislimo kje je to stranišče (ali če jih je več, katero uporabiti) in kako priti do njega.
Potem se moramo odpraviti do njega. Na poti do stranišča se nam lahko marsikaj zgodi (recimo, da opazimo požar na hodniku) in spet se lahko zato postopek spremeni.
Postopek je lahko tudi drugačen, če imamo kakšne zdravstvene težave ipd.
Pa recimo, da nekako pridemo do stranišča (pa recimo, da to ni domače- poznano stranišče)... V takšnih primerih za začetek mogoče kdo preveri, če sploh teče voda, ali recimo če je sploh toaletni papir na razpolago.
Pač tisti, ki tega ne naredi na začetku, se potem na koncu ukvarja s težavami (ki jih drugače sploh ne bi bilo
Mah ne ljubi se mi več... Upam, da ste si prišli gor, kaj hočem povedati
Torej kje je začetek?
Recimo, da je začetek nekje tam kjer, glede na dano situacijo, na posameznika, na okoliščine in ostale dejavnike, pač je začetek
Kakorkoli, če ne drugega, nam verjetno (če začnemo na začetku) večinoma vsaj hlače uspe sleči preden začnemo z opravljanjem potrebe?
Torej zakaj se ne bi tudi ostalih stvari lotili na nekem začetku?
Nekam sem zraven bi lahko napisal, da se (pre)pogosto k stvarem spravljamo kot lačen srat'
Pa če že tako ali drugače bluzimo, lahko še na hitro politiko vpletemo (tam se pogosto NE začenja na začetku
Recimo politično bolj odmevno je bilo dogajanje okoli Kanglerja. Pa recimo, da mi je neko podobno dogajanje temu (kasnejšemu- ne tako odmevnemu delu) nekako poznano:
Pustimo ozadje, ampak poglejmo kako nekateri ne znajo začeti na začetku (opravljajo neke funkcije, pa sploh ne poznajo osnov...- s tem na tem mestu mislim državni svet).STA, D. I. napisal/-a:...Kangler je s pritožbo na ustavnem sodišču uveljavil pravico do svetniškega mandata, ki so mu jo na ustanovni seji 12. decembra na tajnem glasovanju odrekli državni svetniki. Kangler se je zato pritožil na ustavno sodišče in svetnikom očital, da so odločitev sprejeli brez pravne podlage in arbitrarno. S tem naj bi kršili njegovo pasivno volilno pravico, pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev in pravico do enakega varstva pravic.
...
Kot so na ustavnem sodišču zapisali v obrazložitvi, zavrnitev potrditve mandata izvoljenemu članu državnega sveta dejansko pomeni zavrnitev uradno ugotovljenega volilnega izida. Taka odločitev je glede na zakon o državnem svetu lahko le izid obravnave vložene pritožbe na državni svet, ki je pripeljala do ugotovitve, da je pri izvedbi volitev prišlo do takih nepravilnosti, da ni mogoče priznati sicer ugotovljenega volilnega izida.
...
Državni svet se je seznanil z odločbo ustavnega sodišča, ki je potrdilo mandat člana državnega sveta Franca Kanglerja in bo odločitev ustavnega sodišča spoštoval. "S tem začne Franc Kangler izvrševati svoj mandat," so v odzivu sporočili iz državnega sveta.
BTW Če je kdo spremljal prvotno dogajanje (o vstaji), je Kangler v nekem intervjuju zelo pametno povedal, nekako v smislu, da ne razume dogajanja (predvsem tistega, ki se tiče njega), češ da so postopki (o raznih razrešitvah, odstopih, sodnih procesih, kazenskih postopkih ipd.) povsem jasni, ampak da se ne postopa pravilno oziroma po postopkih. Jaz bi temu rekel, da nekdo NE začne na začetku
Kolikor se spomnim je to bilo preden je spodbijal odločitev državnega sveta in očitno ima (z uspešno pritožbo) prav
Zakaj se sedaj Tovšakova, Zavašnik, Wolf,... ipd. uspešno izmikajo roki pravice? Mogoče ker je nekdo uspešno začel na začetku (recimo "mazati"), nekdo drug pa pač ni začel na začetku
Zakaj je sploh prišlo vse skupaj tako daleč? Verjetno, ker so vsi vedno začeli na začetku?
A sploh veste kolikokrat se stvari NE začne na začetku?
Poglejte malo okoli sebe
Zato še enkrat, ZAČNIMO NA ZAČETKU, ni tako težko
Oziroma mogoče je bolj pametno, sploh NE ZAČETI (če NE začnemo na začetku), kot pa se spraviti lačen srat' (pardon: opravljati veliko potrebo)
In kot sem že napisal, je nek začetek, da sploh veš kaj delaš (če že nekaj delaš)
LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Omg .. brez komentarja pa sm vseen mogu neki napisat na tak hud post
Priznam nisem prebral celega ampak samo začetek 
Hehe, ti si cel mazohist
jst morm priznat, da sem cel post prebral in mislim, da bi ga moral se kdo 

Tumač za brt začev sm majčkn (na začetku in za začetku zadnga posta) ampak je preveč
Grem raj šravfat v garažo
Drgač pa dobr si da se ti je dal tole spisat pa okrasit z barvami in velikimi pa malimi črkami itd..
Drgač pa dobr si da se ti je dal tole spisat pa okrasit z barvami in velikimi pa malimi črkami itd..
Ne razumem. Sledil sem do: "SSKJ je odličen za definiranje pojmov" in s tem se strinjam, naprej se pa zgubim. Če vzamem za primer žogo. Žoga je tudi beseda/pojem/..., ki jo najdemo v SSKJ. In žoga je žoga, pa če jo brcaš ali pa filozofiraš o njej, ali se motim?clio open napisal/-a:@Schkorc - SSKJ je odličen za definiranje pojmov v vsakodnevni uporabi in ne filozofska razmišljanja.
Preprosto. Tako preprosto kot ta tema. Začnimo na začetku, tri besede katere je verjetno mogoče najti v vsakem SLO slovarju, če jih ne poznamo.
Kako sem citiral tvojo repliko? Pomanjšal sem besedilo, za katerega nisem ravno vedel kaj naj z njim (prvotno sem tisto besedilo nameraval celo pobrisati, pa raje nisem), da vsaj malo "zmanjšam" svoj post, oziroma izpostavil sem ostalo-ne pomanjšano besedilo, ki se mi je zdelo bolj pomembno...clio open napisal/-a:Tega, kako si citiral mojo repliko, niti ne bom komentiral, ker je bila spisana z neko mero cinizma. A verjamem, da si to opazil, ker tudi vidim kam ciljaš s svojo objavo.
Da je tvoja replika bila spisana z neko mero cinizma? No ja, vsak si potem lahko po svoje razlaga... ampak če je prisoten cinizem, se ta lahko nanaša na različne stvari in ga je mogoče različno razumeti (če se ga sploh opazi).
Ne vem, mogoče dajem drugačen vtis, ampak dejansko nisem dovolj "pameten" za tako globoka razmišljanja, oziroma če mi nekdo reče "dober dan" kljub temu, da zunaj pada dež, vseeno razumem kot, da me je pač pozdravil in odzdravim nazaj. Sicer je možno, da je ta nekdo, s povsem preprostim "dober dan" na deževen dan, imel kakšne povsem drugačne namene... no potem sem verjetno izpadel neumen. Ampak ali se je res potrebno ukvarjati s takšnimi stvarmi?
Pravzaprav ponekod se za pozdrav uporablja besedo živio/živjo/živijo, za katero sem nekje zasledil, da baje izhaja iz živi jo (živi svojo ženo/družino?), in potem recimo samski moški ob takšnem pozdravu verjetno dobi napad frustracije, ker je pozdrav imelo globlji pomen?
Ali pa "naš" savinjsko/štajerski pozdrav serbus/servus, tudi lahko ima za naše dedke in babice (iz vojnih časov) mogoče hude globlje pomene...
Šment očitno premalo razmišljam ko pozdravljam ljudi, raje ne bom več pozdravljal... Čeprav potem bom neolikan... Tudi odzdravljal ne bom, za vsak slučaj, če si me kdo misli privoščiti... Pravzaprav se je bolje obrniti stran... kar je spet mogoče razumeti kot... oziroma se je bolje zapreti in izolirati od sveta...
Torej če se vrnem k cinizmu v tvoji repliki... Ne vem zakaj, kje, o čem...?
Oziroma glede na temo v repliki, je potem težava v mojem prvem stavku te teme (uporaba besede filozofsko)?
Je to retorično vprašanje? Če ni, ali je pri odgovoru možna kakšna pomoč? Je slučajno možnih več odgovorov?clio open napisal/-a:Začnimo na začetku? Pa začnimo z nekaj posamezniki, ki so začeli še predno so se tega zavedli. In to tudi počeli še nekaj časa po tem, ko so že začeli, misleč da so začeli, kar so začeli še predno so se tega zavedali. A kmalu po začetku že začetega so pritisnile družbene norme in težnje in so pričeli, kar je bilo že pričeto. In Pričetek pričetega je pričel stagnirati. Kje je bil začetek stagniranja je težko enoznačno definirati. A tudi stagniranje je bilo povoženo z novim začetkom. Z novimi posamezniki, ki so svoj začetek nevedoč pričeli še pred začetkom, ki bi ga uspeli slutiti drugi. Po tem, ko so začetni začetniki se odpovedali vsemu začetemu... Je današnja slika rezultat začetka začetka ali začetka po začetku?
Ker se mi zdi, da bi lahko bil odgovor B ali pa tudi A, oziroma manjka odgovor C (oba hkrati).
Upam, da sem sploh pravilno raztolmačil napisano... In če poskusim napisano nekako poenostaviti (pač kakor jaz razumem), da bi bilo lažje razumljivo...
Namesto nekaj posameznikov imamo par (fant-punca), ki sta postala spolno aktivna še preden sta se tega zavedala. Potem se malo zgubim, ampak v osnovi mislim, da je par postal dejansko redno spolno aktiven in to je trajalo še nekaj časa (čeprav se nista najbolje zavedala?- mogoče je par bil stalno zadet). Pravzaprav je spolna aktivnost trajala toliko časa, da se je iz tega rodil otrok. Ampak ta (recimo narkomanski) par ni bil primeren za otroka (tukaj nekje recimo, da je stagniralo), zato je prišla socialna služba in otroka vzela, ter ga dala v posvojitev (novi posamezniki- nov par). No kot omenjeno, sem se vmes malo zgubil, tako da je možno, da sem napačno razumel...
Pa recimo, da je današnja slika, da je otrok kasneje pri krušnih starših zrasel v uspešnega zdravnika. Rezultat katerega začetka je potem današnja slika-zdravnika? Začetka začetka ali začetka po začetku? Ali mogoče vseeno obeh?
Pa še enkrat, nisem študiral na filozofski (ali teološki) fakulteti, tako da se opravičujem, ker ne razumem vseh prenesenih, mataforičnih,... pomenov, sploh če se pojavljajo v različnih sarkastičnih, ciničnih,... oblikah.
LP, Primož
Čigav je zdravnik? Svoj?clio open napisal/-a:Da, čigav je zdravnik? Je plod začetka ali začetka po začetku? A zakonodaja na tem področju je malce drugačna, kot pri drugih stvareh (poudarku na stvareh).
In čigav plod je (sprašujem)? (razmišljam) Če je postal zdravnik, potem je mogoče plod zdravstvene fakultete. Ampak če je omenjeno, da je uspešen zdravnik, potem je mogoče imel dobro pripravništvo in je zato tudi plod mentorja? No mogoče je pred tem vmešana tudi zdravniška zbornica, katere član mora biti zdravnik pred pripravništvom. Ali pa je "krivec" tudi ministrstvo za zdravje, ki predpisuje programe oz. zakonodajo. Ali pa sama država (politika)?
Oziroma uspešen zdravnik je mogoče lahko tudi plod dobrih vez in poznanstev... itd.
Čigav plod je torej (sprašujem)? Začetka ali začetka po začetku? Ali mogoče vseeno začetka po začetku začetega po začetku....?
Zakonodaja na tem področju? Stvari (poudarjene stvari)?
Sicer bom v bistvu še enkrat ponovil kar sem napisal v primeru z zdravnikom, pa vseeno...
(BTW za vsak slučaj- je napisano lažje prebrati in razumeti samo tako kot je napisano in tudi mišljeno)
Kupim nov avto (po naročilu- recimo unikatno individualiziran), ga imam 5 let, ga prodam naprej (ali pa mi ga ukradejo). Po naslednjih petih letih srečam ta 10 let star avto v zapuščenem stanju...
Plod česa je torej današnja slika (pač avto po desetih letih)? Plod mene, ki sem si sploh zamislil kako bi ta individualiziran avto sploh zgledal ali plod kasnejšega lastnika, ki je spremenil stanje? Ali je mogoče plod tovarne, ki je avto izdelala? Ali je plod nekega (mogoče) drugega podjetja/posameznika, ki si je avto sploh zamislil? Ali je plod tistega, ki je sploh izumil avtomobil? Ali je celo plod tistega, ki je ugotovil za kaj se lahko uporablja kovina/plastika?
Je nemara ta individualiziran avto plod dinozavrov?
Kaj sploh želimo s temi primeri?
Če bi bilo po moje, bi se sicer bolj osredotočal na tisti del, da se je nekaj začelo preden se kdo zavedal, da se je nekaj (ali sploh kaj) začelo. Oziroma to, da se nevede prične nekaj kar niti ni slutiti ipd...
Še s prejšnjim ne vemo kje smo, pa že nadaljujemo z zapuščino... Kakšna zapuščina?clio open napisal/-a:Če doktor premine, imata biološka konstrukta, ki sta kopulirala v zmazek, ki ga je nato nekdo vzgojil, kakšno pravico na zapuščino?
Težko je razglabljati o nečem, kar se sproti spreminja ali dopolnjuje.
Meni so moji primeri ljubši, ker jih lažje razumem. No pa vseeno, odgovor se glasi? (sprašujem)clio open napisal/-a:Meni je tale ljubša. Hodi po cesti en mesar. Vidi v reki fanta, ki se utaplja. Skoči v vodo in ga reši. Da bi bogega otroka popeljal domov, ga povpraša po imenu. S pomočjo tega bo dom sigurno hitro našel. Mladenič odgovori da je Adolf, Adolf Hitler. Kdo je odgovoren za 6.000.000 ljudi? G. in Ga. Hitler? Mesar? SS?
Razmišljanje je zgoraj v primeru z avtomobilom.
Nadaljujem naj? Kje?clio open napisal/-a:A vrnimo se na stvari. Začel si na začetku. Obdelal si prvo objavo na forumu in se celo dotaknil piškotkov, za katere verjamem, da si jih zgolj bežno omenil, saj se (do 15.6.) skoraj da ne tičejo začetka in nas verjetno še čakajo v nadaljevanju. Prosim nadaljuj.
Ali je bilo mišljeno naj skačem, preskakujem iz nekje nekam drugam, potem pustim tam nekaj na pol začeto in spet začnem drugje?
Zakaj bi za A nekdo drug napisal nek B, če potem kasneje ta drugi nekdo tisti B smatra kot nek brezpredmeten B?
LP, Primož
Ponovno prosim, če lahko malo bolj na preprosto, ker ima moja sposobnost razumevanja neke splošno povprečne omejitve in enostavno težko sledim.
Katera vprašanja so mišljena pod vprašanja brez vnaprej zamišljenega odgovora in katera moja vprašanja so mišljena pod vprašanja z že zdefiniranim pogovorom? Poleg tega, o čem je tukaj govora, o tej (prvotni) temi, o obstoju ali o zdravniku?
BTW Če nekaj vprašam, pomeni, da nekaj ne vem, ali pa da me nekaj zanima.
Še enkrat... če nekaj vprašam, pomeni, da nekaj ne vem, ali pa da me nekaj zanima.
In za razliko od tega, potem ne vem kako moram odgovoriti na konkretni odgovor(vprašanje?), ki pričakuje konkretni odgovor, ampak kjer ne šteje konkretni del odgovora? Sem zadostil pričakovanja z nekonkretnim delom odgovora? Kateri del je to sploh bil?
V praksi, če nekoga vprašam za pot, potem sem se zgubil (in ne sprašujem, ker bi v bistvu vedel kam moram). Tako tudi, če kdo mene vpraša za pot, predvidevam, da se je zgubil (da ga zanima konkretni del odgovora, ne pa kakšen glas imam naprimer).
Zame je nadaljevanje, da nadaljujem nekaj (če je že treba tega nekaj). Torej, če je bil v tej temi nek A in se je potem pojavil še nek B, potem nadaljujmo z B (BTW ta B je konkretno tole).
In če tebe zanima kam vodi moje pisanje, potem je nekako razumljivo, da mogoče tudi mene zanima kam vodi tvoje pisanje, nič drugega. Pač sem mislil, da boš še nadaljeval? In očitno...
Če je vprašanje povoda in odgovornosti za "sliko" smiselno? Pravzaprav sedaj sploh ne vem več kaj je "slika", ker kar se mene tiče (in tega prvotnega primera) je doktor še živ, po tvoje je pa že mrtev in je sedaj bistvo postala njegova zapuščina, ki se jo je "pričaralo" iz neznanih virov. Kaj pa, če zapuščine ni, kaj če je ta uspešni doktor pred smrtjo vse doniral neki humanitarni organizaciji?
Poleg tega, zakaj me to sprašuješ, če si ti začel s tem in če je očitno zate nek odgovor na to (in na prejšnje vprašanje) že zdefiniran s tvoje strani? Jaz se trudim z dokaj jasnim razmišljanjem vključevati zraven, ampak očitno mi ne uspeva?
Če poenostavim je stvar v tem, da je težko razglabljati o nečem, kar se sproti spreminja ali dopolnjuje.
Recimo iz začnimo na začetku (pač da se stvari lotimo na začetku) in primera uporabe foruma, smo (če skrajšam) prišli do Začetka (nastanka obstoja). OK, potem smo nekako prišli do posameznikov in pričetka nečesa (recimo temu produkta), ter do drugih posameznikov in ponovnega začetka že začetega (nadaljevanje produkta z novim začetkom), ter se je nekaj razglabljalo okoli tega. Ampak to razglabljanje je nekako nesmiselno, če so v naslednjem koraku pogoji in spremenljivke spremenjeni, ali pa če se preskakuje temo...
Če grem malo nazaj, potem še vedno ne vem, na kaj se te stvari navezujejo?
Predvidevam (ker še nisem dobil odgovora na moja vprašanja), da se odgovor skriva nekje za tem:
Pravzaprav, če pogledam malo nazaj, mi več stvari ni jasnih...
Če so se omenjala razna vprašanja (z vnaprej zamišljenim odgovorom in takšna, kjer ne šteje konkretni del odgovora), potem obstajajo tudi preprosta vprašanja in preprosti odgovori na dejansko zastavljena vprašanja.
Pa še enkrat prosim, če je mogoče možno na bolj preprost način?
LP, Primož
?clio open napisal/-a:Jaz te sprašujem brez vnaprej zamišljenega odgovora. Ti sprašuješ vprašanja za katera si sebi že izdefiniral pogovor.
Katera vprašanja so mišljena pod vprašanja brez vnaprej zamišljenega odgovora in katera moja vprašanja so mišljena pod vprašanja z že zdefiniranim pogovorom? Poleg tega, o čem je tukaj govora, o tej (prvotni) temi, o obstoju ali o zdravniku?
BTW Če nekaj vprašam, pomeni, da nekaj ne vem, ali pa da me nekaj zanima.
?clio open napisal/-a:Predvsem ciljam na to, da si sebi odgovoril in ta odgovor sprejel, ker je tebi smiselen.
???clio open napisal/-a:Navkljub temu, da sprašujem s konkretnim odgovorom, na katerega je potrebno konkretno odgovoriti, mi ni štel konkretni del odgovora.
Še enkrat... če nekaj vprašam, pomeni, da nekaj ne vem, ali pa da me nekaj zanima.
In za razliko od tega, potem ne vem kako moram odgovoriti na konkretni odgovor(vprašanje?), ki pričakuje konkretni odgovor, ampak kjer ne šteje konkretni del odgovora? Sem zadostil pričakovanja z nekonkretnim delom odgovora? Kateri del je to sploh bil?
V praksi, če nekoga vprašam za pot, potem sem se zgubil (in ne sprašujem, ker bi v bistvu vedel kam moram). Tako tudi, če kdo mene vpraša za pot, predvidevam, da se je zgubil (da ga zanima konkretni del odgovora, ne pa kakšen glas imam naprimer).
Ja. (verjetno?)clio open napisal/-a:Ne bi se spuščal v definiranje pojma "jaz" in definiranje zavesti, da bi sploh lahko osmislila kaj mislim z zgornjim odstavkom.
Še enkrat, kje naj nadaljujem?clio open napisal/-a:Sem napisal, da nadaljuj; nadaljuj z začetim. Izdefiniral si začetek in ga ponazoril s spisano prvo objavo. Sem mislil, da boš še nadaljeval? Zanima me, kam vodi tvoje pisanje, nič drugega. Mogoče se lahko osredotočiš na zgoraj omenjeno rdečo nit; tisto, ki si jo sam izpostavil.
Zame je nadaljevanje, da nadaljujem nekaj (če je že treba tega nekaj). Torej, če je bil v tej temi nek A in se je potem pojavil še nek B, potem nadaljujmo z B (BTW ta B je konkretno tole).
In če tebe zanima kam vodi moje pisanje, potem je nekako razumljivo, da mogoče tudi mene zanima kam vodi tvoje pisanje, nič drugega. Pač sem mislil, da boš še nadaljeval? In očitno...
In spet se ponavljam: "Še s prejšnjim ne vemo kje smo, pa že nadaljujemo z zapuščino... Kakšna zapuščina?"clio open napisal/-a:Pa bom vseeno ošvrknil misel o doktorju; če je bila odvzeta starševska pravica biološkima nosilcema, katerih gamete so ustvarile ravno pravo zaporedje baz v dvovijačnici, ki je omogočilo in nemara celo spodbudilo kasnejše tvorbe sinaps v mreže, ki zdravnika postavljajo pred konkurenco, ali če se tem sama odpovesta, imata pravico na zapuščino? Ima tu sploh kak vpliv njuna biološka vloga, ko enkrat pravic ni več? Je potem vprašanje povoda in odgovornosti za "sliko" sploh smiselno? Ima kakšno težo?
Če je vprašanje povoda in odgovornosti za "sliko" smiselno? Pravzaprav sedaj sploh ne vem več kaj je "slika", ker kar se mene tiče (in tega prvotnega primera) je doktor še živ, po tvoje je pa že mrtev in je sedaj bistvo postala njegova zapuščina, ki se jo je "pričaralo" iz neznanih virov. Kaj pa, če zapuščine ni, kaj če je ta uspešni doktor pred smrtjo vse doniral neki humanitarni organizaciji?
Poleg tega, zakaj me to sprašuješ, če si ti začel s tem in če je očitno zate nek odgovor na to (in na prejšnje vprašanje) že zdefiniran s tvoje strani? Jaz se trudim z dokaj jasnim razmišljanjem vključevati zraven, ampak očitno mi ne uspeva?
Če poenostavim je stvar v tem, da je težko razglabljati o nečem, kar se sproti spreminja ali dopolnjuje.
Recimo iz začnimo na začetku (pač da se stvari lotimo na začetku) in primera uporabe foruma, smo (če skrajšam) prišli do Začetka (nastanka obstoja). OK, potem smo nekako prišli do posameznikov in pričetka nečesa (recimo temu produkta), ter do drugih posameznikov in ponovnega začetka že začetega (nadaljevanje produkta z novim začetkom), ter se je nekaj razglabljalo okoli tega. Ampak to razglabljanje je nekako nesmiselno, če so v naslednjem koraku pogoji in spremenljivke spremenjeni, ali pa če se preskakuje temo...
Če grem malo nazaj, potem še vedno ne vem, na kaj se te stvari navezujejo?
Predvidevam (ker še nisem dobil odgovora na moja vprašanja), da se odgovor skriva nekje za tem:
Mogoče bi (jaz) stvari lažje razumel, če bi imel odgovore na vprašanja...schkorc napisal/-a:Kako sem citiral tvojo repliko?clio open napisal/-a:Tega, kako si citiral mojo repliko, niti ne bom komentiral, ker je bila spisana z neko mero cinizma. A verjamem, da si to opazil, ker tudi vidim kam ciljaš s svojo objavo.
...
Torej če se vrnem k cinizmu v tvoji repliki... Ne vem zakaj, kje, o čem...?
Oziroma glede na temo v repliki, je potem težava v mojem prvem stavku te teme (uporaba besede filozofsko)?
Pravzaprav, če pogledam malo nazaj, mi več stvari ni jasnih...
Kar sem pisal v nadaljevanju je samo poenostavljanje stvari (pač po mojem razumevanju), do praktično enake točke kot je bila pred mojim pisanjem.schkorc napisal/-a:Je to retorično vprašanje? Če ni, ali je pri odgovoru možna kakšna pomoč? Je slučajno možnih več odgovorov?clio open napisal/-a:Je današnja slika rezultat začetka začetka ali začetka po začetku?
Ker ni prejšnjega odgovora, je težje tudi tukaj, ko (spet) pridejo zraven še dodatne stvari in vprašanja...schkorc napisal/-a:Čigav je zdravnik? Svoj?clio open napisal/-a:Da, čigav je zdravnik? Je plod začetka ali začetka po začetku? A zakonodaja na tem področju je malce drugačna, kot pri drugih stvareh (poudarku na stvareh).
In čigav plod je (sprašujem)?
...
Zakonodaja na tem področju? Stvari (poudarjene stvari)?
...
Kaj sploh želimo s temi primeri?
Če so se omenjala razna vprašanja (z vnaprej zamišljenim odgovorom in takšna, kjer ne šteje konkretni del odgovora), potem obstajajo tudi preprosta vprašanja in preprosti odgovori na dejansko zastavljena vprašanja.
Pa še enkrat prosim, če je mogoče možno na bolj preprost način?
LP, Primož
@vsi: In tako nekako izgleda, ko nekaj NE začneš na začetku; no ali pa tudi, ko nekaj začneš in ne nadaljuješ (in/ali končaš); ali ko nekaj začneš in se mogoče sploh ne zavedaš da si nekaj začel,...
Pojma nimam kako te (naj) razumem, ker ne odgovarjaš na vprašanja.
Pišeš, da si uporabljal cinizem (za katerega sem jasno napisal, da ga nisem razumel), torej kako imaš lahko občutek, da te ne razumem prav?
LP, Primož
Spet ta občutek...clio open napisal/-a:Imam občutek, da me napak zastopiš.
Pojma nimam kako te (naj) razumem, ker ne odgovarjaš na vprašanja.
Pišeš, da si uporabljal cinizem (za katerega sem jasno napisal, da ga nisem razumel), torej kako imaš lahko občutek, da te ne razumem prav?
LP, Primož
Kaj pomeni čisti začetek?
Kakšen smisel ima pustiti neko obstoječo (nedokončano) debato in ponovno začeti drugo debato?
LP, Primož
Kakšen smisel ima pustiti neko obstoječo (nedokončano) debato in ponovno začeti drugo debato?
LP, Primož