Olje excellium ali evolution

Vse ostale teme
Odgovori
Uporabniški avatar
revier

Olje excellium ali evolution

Odgovor Napisal/-a revier »

Pozdravljeni!

Zanima me če lahko med seboj mešam olja Elf excellium in Elf evolution, namreč sedaj imam v meganu 1.9dci (2003) Elf excellium NF 5w40, in me zanima če smem dotočit olje Elf Evolution SXR 5w40? Je pametno mešati, ali je bolje dotočit enako olje?
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Re: Olje excellium ali evolution

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

ni pametno. nikoli v zivljenju nisem pomislil na kaj takega. je prevec poceni liter olja v primeru da se kaj zgodi.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Nujno, nujno toči enako olje!
Uporabniški avatar
revier

Hehe UrosJ jaz sem pa pomislil vendar pa nisem tako naiven da bi to storil preden se prepričam,ne plavam v mehankarskih vodah ;) Dobro da sedaj vem;) bom natočil Elf Excellium. Me pa še na hitro zanima, avto mi nekam sumljivo pije olje (sumim turbino) kje okoli turbine najprej vidim ča je preveč mastno oz. oljnato?
drugače pa hvala vama za hiter odgovor :)
Uporabniški avatar
drhouse

Pije olje, kadi sivo - belo, izguba moči v primerjavi s prej.

Drgač pa pogledaš okrog cevi na turbino, če je kaj mastno, drugače pa pobereš cevi dol od IC-ja, če je kaj mastno noter, pa vsisno cev do kolektorja - preveriš, če je mastno
Uporabniški avatar
revier

Ma zelo čudno se mi zdi vse skupaj, tole zadevo preiskujem že dobra dva meseca kaj bi bil lahko vzrok, vendar avto ne kadi ne sivo ne belo, razen ko je motor mrzel se kadi iz auspuha kot pri ostalih mrzlih motorjih. Ko se turbina odpre avto lepo vleče od 1500obr/min naprej, v kabini se sliši edino tak zvok, kot da bi zrak se zadeval v neko loputo in potiho zažvižga pri cca 1500-1700 obratih, kasneje se tega zvoka ne sliši več, sem poskušal že tudi z odprtim oknom v tunelu in pospeševal da bi slišal delovanje turbine, vendar ta lepo sikne. Bomo videli kaj bo pokazalo, bom probal dati še cev od IC dat dol pa da vidimo kaj bo. Zato sem rekel da bi poskusil z menjavo olja, če je olje krivo, ker sem slišal da nekateri niso zadovoljni s tem oljem in ga jim dci motor enako pije, ko pa imajo evolution notri je pa vredu. Bomo videli, do malega servisa imam še cca. 6000-7000km, ko bomo menjali olje, če ne že kaj drugega prej ;)
Uporabniški avatar
drhouse

Koliko olja ti spije na servisni interval? Ko ti bo spilo do minimuma v 5k km, potem je čas za paniko.

Glede znamke/modela olja: ko sem kupil avto, je bilo noter neko Totalovo olje. V servisnem intervalu mi je spilo do minimuma. Sem dal noter predpisano Elf Evolution 5w-40 in ga še vedno ne spije nič (245k km) ali res minimalno.
Uporabniški avatar
revier

Ja potem je že čas za paniko, nekaj več kot 2000km od max do min, sicer lučka za olje se mi še ni prižgala, oz. tudi javilo mi še ni naj natočim- tako kot sem to videl pri kolegu.
Uporabniški avatar
drhouse

Huh, potem pa res preglej cel motor, če mogoče kje spušča (slabo stisnjen čep?) in po hitrem postopku do serviserja pregledat turbino. S kje si?
Uporabniški avatar
revier

Z okolice Ljubljane sem drugače, ja bo očitno potrebno pelat avto k mehaniku, jst mislim kljub vsemu, da bo potrebno zamenjat turbino.
Uporabniški avatar
revier

stvari se počasi premikajo naprej zaradi primankovanja časa, pa me zanima, drhouse če je to preveč olja v cevi ki gre do IC-ja??? to je tista cev ki gre nad motorjem, če seveda gledam sploh pravo cevSlika
Uporabniški avatar
drhouse

Olja je ogromno :?
Odgovori