zamima me

Vse o ozvočenju avtomobilov
Odgovori
dimitrij

zamima me

Odgovor Napisal/-a dimitrij »

ziujo.
Dobil sm Subwoofer znamke Hertz energy 700W zraven pa se ojačevalec Blaupunkt 350W. pa me zanima kako bi to slo skupi oz kako bi gnalo. dobrodošlo kako mnenje :) LP
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Re: zamima me

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Model ojačevalca?

Mislim, da zna bit vse skupaj podhranjeno, kar bo vodilo v teranje v clip in prej ali slej v uničenje wooferja.
dimitrij

model je blaupunkt 350w ema 260 :)
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Amp ima 160W RMS, sub pa 350W RMS. Rabil bi ojačevalec enih 400W RMS. To, kar imaš je res preveč podhranjeno, hitro se lahko zgodi narobe. Uporabi ta ojačevalec za sprednji sistem ;)
dimitrij

no ja sej se mi je kar zdelo ja :) ok hvala :)
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

Jaz mam groud zero (radioactive) ves komplet , pa mam sub 500w rms ojačevalec pa 200w rms pa nabija ko svinja. Igra že celih 5 let. Vsi ki so slišali so začudeni.Ne pride do nobenih popačenj ali česar koli podobnega. Prav tako se vufer ne segreva preveč ob dolgotrajni naglas muziki. Vufer je v komppresijski šktali pravih mer in se je obneslo super. Gain mam na ojačevalcu odprt do konca in freq najnižje kar se da narihtat. Ko me drži za nabijanje ga pri radiu odprem dokonca ko pa ne pa igra tako glasno da se zlije z ostalimi zvočniki in ne nabija brez veze.

Probaj pa boš videl oziroma še bolje slišal :D
dimitrij

haa no to je pa zanimivo ja :) ja hvala za to:) bomo probal probal pa da vidmo kaj bo :) heheh praujo pa da podarjenemu konju se ne gleda u zobe :D tnx
Uporabniški avatar
murkodominik
Kraj: Maribor - Ptuj

Odgovor Napisal/-a murkodominik »

če boš skupaj zvezal bo definitivno igralo, vendar ojačevalja ce odpiraj do konca. Ter priporočam da vsakih toliko časa spremljaš njegovo temperaturo da ne boš kaj skuril ( predvsem auta ) :D
Dominik :P
Uporabniški avatar
zig@
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a zig@ »

po teoriji je najbolje nastaviti ojačevalec nekje na 50% moči, drugo moč pa kompenzirati z močjo izhodov - enako nekje 50%. Drugače je ojačevalec lahko preobremenjen, kar pomeni popačen zvok (enako velja za izhode na avtoradiu sploh, če so izhodi nizkonapetostni) in posledično se tako uniči zvočnik. Do kakšnega vžiga sicer ob pravilni vezavi ne more priti ampak je pa vseeno škoda zvočnika.
Uporabniški avatar
UrosJ

Pri bolj kvalitetnih ojačevalcih jaz ne slišim popačenja če je dokonca odprt. Pri meni je razlika da ko ga odprem do konca ge malenkost bolj slišim , ampak občutno bolj ruka. Čutiš v sedežu. Sem poslušal pri subu zadaj pa se ne slišijo kakšne čudne stvari. Ok ne pravim so razlike za kolko denarja in kakšna kvaliteta. Gain mogoče pri tvojem res ne odpiraj dokonca ampak ga pusti max na 3/4.
Meni ga je uspelo le 2x malenkost segret da je ob koncu poslušanja bil pri tuljavi malenkost topel. Vendar se je muska gnala več pou ure naglas. Ojačevalec pa topel ne vroč. In pravim ojačevalec je vse skup star že 6 let z tem subom pa igra 4 leta pa je tako kot prvi dan.
Tak da te teorije da ga skuriš zarad tega še nisem videl v praksi. Verjetno ne misliš hodit na tekmovanja ali kaj podobno tako da za vsakodnevno uporabo bo vredu, sploh kot praviš da ti je nekdo malo ne podaril.
Nakoncu pa ima moj tudi prenapetostno zaščito kar majo vsi in temp. zaščito, pa se mi ni nikoli ugasnil zaradi pregretja.

Če pa želi kdo slišat da se prepriča pa komot. Zraven mam vezan še kondezator, ampak mi še vedno nagaja nihanje napetosti.

Sem že montiral ene par kompletov tudi low-budget pa je dokaj vredu igralo za nezahtevnega uporabnika z razliko v sinusu tudi do 200w (sub-ojač).
Ko zmontiraš se vsedi v avto pa se malo igraj z nastavitvami. Pri meni je trajalo tudi do 1 uro da sem ni nastavil na moj okus.

btw... sem imel nekoč montiran ojačevalec in sub iste moči in sem moral bolj pazit da ga nisem skuril. Pa gain ni bil odprt do konca. Si nekaj časa bolj naglas poslušal in se je tisti 2xt bolj segreval kot ta. Tak da nevem :)
Pa lep pozdrav.
Uporabniški avatar
zig@

Zelo pomembno je ali imaš ti ojačevalec stabilen na 4/2/1Ω in ga uporabljaš na subu s 4Ω navitjem. Tako ga praktično ne izkoriščaš v celoti in zdrži marsikaj več. Če ga imaš pa do konca gain obremenjenega na 1Ω ti pa garantiram da ne bo dolgo ali subwoofer ali pa amp. Razen, če kompenziraš z nastavitvami na avtoradiu, ker je isto kot bi se vozil z ročno z gasom do konca :P
Uporabniški avatar
UrosJ

Točno tako , si pravilno povedal.
S tem da se mi tukaj ne pogovarjamo o ojačevalcu ki bi ga imel vezan na 1Ω, to se v večini primerov veže samo za tekmovanja da ga max izkoristiš. Tu bo ime vezano navadno na 4Ω, tako da ni panike za kar koli, sploh pa ne za kakšno prekomerno gretje ali kaj podobnega.

Nakoncu pa roko na srce kako dolgo in kako pogosto pa poslušamo max naglas musko da bi se kar koli začelo pregrevat.

Sem montiral še bolj poceni varjanto kolegu pa mu še zdaj igra kot prvi dan. NI zahteven in to je to. Jaz še enkrat povdarjam , zelo pomembne so nastavitve!!!
Uporabniški avatar
zig@

Se strinjam, mapak pri tem ojačevalcu je vseeno treba upoštevati, da je 2-kanalen in mono stabilen samo na 4Ω tako, da če ga misliš imet dolgo časa, ga raje obremeni normalno oziroma manj in ti bo dolgo služil. Treba je vedeti, da te ojačevalci v prvi vrsti noso namenjeni poganjanju subwooferja in so bolj primerni za poganjanje prednjih sistmemov 2x50W in podobno. Ne rečem, pa da ne bo deloval za sub samo malo bolj ga je treba pazit :D
dimitrij

hvala vam za zanimeve in koristne informacije :) :)
Odgovori