Primer: 2009 Focus 1.6tdci, 110km, 240Nm/1750rpm
minusi:
Nonstop moras menjati brzine, da si v toku s prometom, sploh ni res da menjas manj, v 5.prestavi se ne mores peljat od 60 naprej, uporabna od recimo 80. (pri vseh bencinarjih sem lahko vozil od 60 naprej, brez kakrsnega koli oviranja drugih). RAZEN ce vleces 3. od 30 do 100kmh
Ce hoces energicno speljat, se posebej v mestu, ko moras potegnit iz nizkih vrtljajev se cuti turbo luknja, ce se plazis v 1. in hoces potegnit iz krizisca...Guess what, poserjes se ker avto "ne mrdne", pol ti pa glavo rukne nazaj. Torej drset s sklopko v prvi, obrate moras nabit, da bodo obrati v drugi pri cc 2000rpm, ob tem pa nehote maksimalno pospesujes zarad navora-skrajno neudobno za sopotnike pri vseh teh "vajah".
Ce si pri volji in sam, se peljes lepo, vec ali manj pa si bolj koncentriran in napet-pod stresom kot bencinar. Ni vazno ali 1.2 ali 2.0
plusi: prehitevanja in AC klanci kjer je pac navor super.
To velja tudi za 1.5 DCI in verjamem, da je skupno vsem "malim dizelasem". Govoril sem o dostopnih avtih, da ne bo pomote.
Vozil BMW 525d auto(ne vem kera verzija moci), ni blo problematicno zarad automatika, dajem pa moznost, da so veliki dizli drugacni.
Omenim se Golf 6 1.2 tsi, 105. Zdel se mi je super motor, "ne nevarna" manjsa turbo luknja. Ampak ko "zapoje" navor je spet neudobno. Zavestno moras gledat obratomer in popustit pri xy obratih.
Torej, kako vi gledate na to, se res bolj udobno peljete z dizli? Oziroma turbaci?
PS: Ne govorim o porabi in raznih stroskih.