kako prav voziti
kako prav voziti
Zdravo,
imam megana 1.5dci pa me zanimati dve stvari.
Ob vseh prebranih stvari na tem forumu ni nič več jasno. Kakšno ali katero olje dati v mojega megana letnik 2005 narejenih cca 150000km in kako prav voziti ali šaltati v nizkih obratih in ga tam tudi voziti ali naj mašino "žgem" v visokih obratih itd.
Hvala za odgovor.
LP Bojan
imam megana 1.5dci pa me zanimati dve stvari.
Ob vseh prebranih stvari na tem forumu ni nič več jasno. Kakšno ali katero olje dati v mojega megana letnik 2005 narejenih cca 150000km in kako prav voziti ali šaltati v nizkih obratih in ga tam tudi voziti ali naj mašino "žgem" v visokih obratih itd.
Hvala za odgovor.
LP Bojan
Re: kako prav voziti
Očitno na celem forumu nihče ne zna voziti dizlov pravilno?? :?
Sori ampak meni se to zdi tako butasto vprašanje oz. naslov teme da jo dva dni sploh nisem kliknil. Olje daj original. Ko je hladen ga šaltaj na max 3k. Vsake toliko časa ko je segret ga "spucaj" na ac pod polnimi obrati in gas.
Kar ti je že v prejšnem postu napisal, pa vročega ne takoj ugasnit ampak da še laufa kakšno minuto, to je za tiste res "pedantne" 
RenaultSport
Prej do max 2k!error 90 napisal/-a:Sori ampak meni se to zdi tako butasto vprašanje oz. naslov teme da jo dva dni sploh nisem kliknil. Olje daj original. Ko je hladen ga šaltaj na max 3k. Vsake toliko časa ko je segret ga "spucaj" na ac pod polnimi obrati in gas.
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
- lukeatluke
Čim nižje kot se da, z 1.9dci 120KM na naših relacijah se zlahka da voziti pod 1800rpm(vklop turbine), tako da je 2000rpm neka normalna meja ob mrzlem motorju.Jaz bi rekel, da se pri taki vožnji olje segreje nekje pri 15km.Tako, da najboljši način ti je mirna vožnja, katere se ob delovnih urah težko ogneš, bo pa boljše za tvojo denarnico.Enkrat bo treba menjat stvari, z lepšim ravnanjem pa takrat morda ne boš več lastnik tega avta.To je najboljši scenarij 
Dan
Če voziš hladnega recimo z do tretjino gasa al še manj, pa šaltaš pri "nizkih" obratih, tam do 2k bo kar ok. Sicer pa naj znalci (joztom & co.) potrdijo moje razmišljanje...
LP; B
Da ne bo nesporazuma... Od kje ideja, da se turbina pri nekih obratih "vklopi"? Turbina (in kompresor) se PROSTO vrti vedno, tud pod štantgasom. Kje bi pa sicer zrak prišel do motorja, če ne ravno skoz kompresor in izpuh skoz turbino ven. Po mojem je poleg obratov najpomembnejši "load" motorja - torej obremenitev, ki je pa povezana s tem kolk gasa daš in s tem torej kolk hitro se vrti turbo.lukeatluke napisal/-a:Čim nižje kot se da, z 1.9dci 120KM na naših relacijah se zlahka da voziti pod 1800rpm(vklop turbine), tako da je 2000rpm neka normalna meja ob mrzlem motorju.
Če voziš hladnega recimo z do tretjino gasa al še manj, pa šaltaš pri "nizkih" obratih, tam do 2k bo kar ok. Sicer pa naj znalci (joztom & co.) potrdijo moje razmišljanje...
LP; B
Prav imaš, preobremenjevanje pri prenizkih obratih je škodljivejše tako za turbino, motor, vztrajnik, sklopko itd.. kot pa vožnja pri normalnejših obratih.
Najboljše je delati po občutku pa še malo pameti zraven pa bo, za natančne napotke ljudem brez občutka so internetni forumi žal premajhni.
Najboljše je delati po občutku pa še malo pameti zraven pa bo, za natančne napotke ljudem brez občutka so internetni forumi žal premajhni.