laguna II 1.9 dci sport

Predstavite Vašega Renault-a
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Re: laguna II 1.9 dci sport

Odgovor Napisal/-a Spula »

Zakaj sta volansko letev vn dajala?
RenaultSport
Uporabniški avatar
Jakob11
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a Jakob11 »

moj mehanik vedno vse pregleda pa vse kar se popravlja ven vzame... kar mi je všeč :mrgreen:
vsaj veš da bo mir lep čas
Uporabniški avatar
Jakob11

kmalu se bo rihtala turbina!! :D sam še na nakazilo čakam pol pa akcija :mrgreen:
upam da z motorjem vse ok :| kr drugač ne vem ka bom naredu
upam na najbolše!!!!
Uporabniški avatar
vran22
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a vran22 »

Jakob11 napisal/-a:kmalu se bo rihtala turbina!! :D sam še na nakazilo čakam pol pa akcija :mrgreen:
upam na najbolše!!!!
držimooo pestii za najbolšee !
R. Megane II ph1 1.9dci Privilige Lux :)
Uporabniški avatar
revier

Odgovor Napisal/-a revier »

Jakob11 napisal/-a:kmalu se bo rihtala turbina!! :D sam še na nakazilo čakam pol pa akcija :mrgreen:
upam na najbolše!!!!
Si že zamenjal turbino? kaj manj pije olje? Pri meni moj megane 1.9dci spije cca. 0.5l na 1000km in tudi sumim turbino, tako da se bom vrjetno tudi jaz odloču za menjavo le te, me pa zanima če bo po menjavi turbine avto kaj manj pil olje;)
Uporabniški avatar
Jakob11

lep pozdrav forumaši skoraj leto je že minilo :)
laguna že od februarja ni več v moji lasti sem jo mogu na hitro prodat :S
zavarovalnica nikakor ni hotla dat dnarja od sebe in verjetno nisem prvi ki so ga "nasrali" z varčevanjem
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

To verjetno misliš kakšno rentno/življensko zavarovanje? Tisto je sranje na kvadrat :?
Uporabniški avatar
Jakob11

točno to ja :S
mam namen kupit lagunco 2 ph.2
a maš kak info na kaj je treba pazit pri nakupu? :) pa kakšne napake se rade kažejo pri teh lagunah?
kir motor?
Uporabniški avatar
drhouse

Jakob11 napisal/-a:točno to ja :S
mam namen kupit lagunco 2 ph.2
a maš kak info na kaj je treba pazit pri nakupu? :) pa kakšne napake se rade kažejo pri teh lagunah?
kir motor?
Ph.2 je boljša, kot ph.1 ;) Napake:

1) Odpira se armaturka na stiku pri šipi - načeloma se da stisnit nazaj noter, ampak rado spet skače ven.
2) Bledenje prednjih luči - 2005 letnik najbolj izrazito, kasneje vedno manj.
3) Crkovanje desnega zgornjega hidravličnega nosilca motorja - jst menjujem kar pri vsakem velikem servisu.
4) Črički v notranjosti in slaba kakovost materialov na splošno - barvanje, silikonski spreji proti škripanju..
5) Uradno crkovanje kolesnih ležajev zaradi širokih gum in kolotekov - sam sem menjal prvič pri 260k km.
6) Uradno crkovanje puš na mostu zadaj - sam bom zdaj menjal prvič (263k km).
7) Če vedno sloves crkovanja turbin in ojničnih pri 1.9, ampak glede na moje izkušnje brez veze (vse prvo pri 263k km). Je pa izrazito manj oz. praktično nič problemov s tem v primerjavi s ph.1.
8) 1.9dCi 120KM je izboljšan in ima veliko elementov 130KM s FAP filtrom, kar rado povzroča zmedo pri nabavi delov za servis :)
9) Klasične napakice, ki se včasih pojavijo: delovanje avtomatike klime (motorček/senzor, motorčki loput), odpoved mehanizma za šipe (plastični elementi počijo), pri govornem nadzoru crkne tipka na ročici zaradi neumno speljanih kablov...
10) EGR se pri 1.9dCi in večjih kilometrih še vedno rad baše, ga pa je relativno enostavno čistiti in tudi pri morebitni menjavi ni pretirano drag (dobrih 100€).

Deli so relativno ugodni, oz. se jih da dobit ugodne brez, da bi trpela kvaliteta.

Pelje se boljše kot ph.1, ker so malo umirili hitro rit pri karavanih. Na splošno pa tudi slišim, da je 1.9 120KM boljši in poskočnejši kot pri ph.1.

Če gledaš dizla, potem ciljaj na 2.0dCi. 150KM je dovolj, avto je bombnik proti 1.9dCi, motor praktično brez napak, poraba dovolj ugodna. Še vedno čuvaj na servisni interval (15k km) in, da ne teraš mrzlega, ter malo ohladiš toplega pa boš naredil ogromno kilometrov. FAP te bo jezil, če imaš veliko mestne vožnje.

1.9 bi sam takoj še enkrat vzel 120KM, če bo dobil takega z dobro servisno zgodovino (kot sem imel zdaj). 130 ima isti "problem" s FAP-om kot 2.0dCi. No, tega problema ni, če vidi avto tudi regionalke in avtoceste. Pri teh motorjih sploh pazi na servisno zgodovino, ker znajo biti še vedno "slavni" 1.9 prejšnih serij tudi, če je bilo precej narejeno v smeri kvalitete.

Kar se tiče moje 2005 in njenih 263k km (od tega 160k v mojih rokah) je bilo do zdaj menjano:

- do 50k km servis na 30k, potem redno naprej na 15k km, vožena s posluhom (ne terana mrzla in ohlajena topla)
- torej na 15k km olje, fiter olja, goriva, kabine zraka
- 2x veliki servis pri 120k in 230k (komplet jermeni z vsemi šponarji in drobnim materialom)
- crknile 2 grelni svečki, menjal vse pri 180k km
- pri velikih servisih menjan desni nosilec motorja (2x)
- 1x menjan EGR, ker se mi ga ni dalo čistiti :lol: (pri cca 150k km)
- Diski, ploščice, volanska končnika, amortizerji + spuščena pri 180k km (spredni diski so bili še praktično ok, amortizerji tudi še dobri - menjal sem, ker sem bil glih pri denarju in ker sem hotel imeti vse ok).
- pri 230k km še enkrat volanska končnika + obe sponi, zgloba vilic, štangice stabilizatorja (štangici sta bili še skoraj dobri, zgloba tudi, ampak sem hotel imeti vse ok za optiko. Geek, ja vem :oops: )
- pri 210k menjana pletenica pri izpuhu
- pri 260k menjana ležaja spredaj
- zdaj bo počasi (263k) za menjat puše na zadnjem mostu in zadnje zavorne ploščice

Toliko ;)
Uporabniški avatar
Jakob11

ufff hvala za izčrpen info. :D
te zadnje puše na mostu so drage al je še dostopna cena?
moj mehanik je na passatu enostavno prevrtal FAP in nima nobenih problemov tudi čez tehničnega je šlo BP... misliš da bi se tu dalo to nardit?
Uporabniški avatar
drhouse

Menda niso drage, slišal sem cca 30 - 40€ za najkvalitetnejše. Sem še v fazi iskanja ;) Je pa kar precej dela (uradno 4 ure na uradnem servisu) za samo menjavo, čeprav naj bi se dalo doma s pomočjo in namenskim orodjem zadevo urediti v 1,5h in brez večjih težav.

Glede FAPa vem, da ga nekdo v SLO stavi ven in nadomesti s cevjo, ampak zraven sodi tudi reprogramiranje elektronike. Tako, da ne vem, kako fajn bi bilo, če ga kar prevrtaš :shock: Bo kdo od majstrov kaj več povedal...
Uporabniški avatar
Jonathan

Odgovor Napisal/-a Jonathan »

Če boš menjeval EGR, ga kar preko ebaya naroči. Sem ga kupil za slabih 80€ z dostavo vred. Nisem pa ga še zmontiral. Pri meni pa je prejšnji lastnik zgleda hotel spucat egr in je ob jemanju ven zlomil ušesa, zato lahko spravim ven samo zunanji del, notranji pa je verjetno zapacan ko svinja. Sam kaj, ko ne gre ven.

@drhouse, katere nosilce daješ not?
Uporabniški avatar
drhouse

Ne bom prav napisal :lol: Hutchinson oz nekaj v tem kontekstu... je relativno ugoden in zdržal ravno toliko kot original.
Odgovori