Menjava zobatega jermena Clio 1.4 16V. L2005
Menjava zobatega jermena Clio 1.4 16V. L2005
Pozdravljeni ,
znanka je bila pred kratkim na preventivnem pregledu katerega je izvajal renault , pa so ji rekli naj bi po 5 letih zamenjala zobati jermen se pravi skoraj glavni servis kateri se izvaja na 120000km. Naj še dodam da ima prevoženih 36000km , avto vozi na kratkih relacijah.
Kakšen nasvet bi prav prišel oz. vaše izkušnje glede na to da je res malo kilometrov prevoženih.
Hvala.
lpz
znanka je bila pred kratkim na preventivnem pregledu katerega je izvajal renault , pa so ji rekli naj bi po 5 letih zamenjala zobati jermen se pravi skoraj glavni servis kateri se izvaja na 120000km. Naj še dodam da ima prevoženih 36000km , avto vozi na kratkih relacijah.
Kakšen nasvet bi prav prišel oz. vaše izkušnje glede na to da je res malo kilometrov prevoženih.
Hvala.
lpz
Čas dela svoje. Jermeni preparijo, razpadajo. Ni zastonj "5 let ali 120k km".
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Re: Menjava zobatega jermena Clio 1.4 16V. L2005
mcnaget napisal/-a:Pozdravljeni ,
Hvala.
lpz
Še slabš
Oče ima identičen avtomobil, veliki servis je delal pred dvema tednoma, avto je star 9 let in ima 32000km. Servis je delal zato, ker sem mu nonstop težil, da mu bo utrgalo jermen. Po ogledu zamenjanega jermena sva z mehanikom ugotovila, da ni bil še nikjer niti malo poškodovan, "napokan". Kljub 9 letom je izgledal, kot da je nov.
Pri svojem avtu (tudi clio, vendar dci) sem delal veliki servis na 88000km. Tudi tam ni bilo nikjer vidnih obrab, poškodb ali česarkoli drugega.
Glede na zgoraj opisano po mojem mnenju lahko počaka vsaj še kakšno leto.
Vsak pa se seveda odloči po svoje.
Pri svojem avtu (tudi clio, vendar dci) sem delal veliki servis na 88000km. Tudi tam ni bilo nikjer vidnih obrab, poškodb ali česarkoli drugega.
Nikoli in nikdar na zobatem tega ne boš videl, razen seveda ko počistmk napisal/-a:Oèe ima identièen avtomobil, veliki servis je delal pred dvema tednoma, avto je star 9 let in ima 32000km. Servis je delal zato, ker sem mu nonstop težil, da mu bo utrgalo jermen. Po ogledu zamenjanega jermena sva z mehanikom ugotovila, da ni bil še nikjer niti malo poškodovan, "napokan". Kljub 9 letom je izgledal, kot da je nov.
Pri svojem avtu (tudi clio, vendar dci) sem delal veliki servis na 88000km. Tudi tam ni bilo nikjer vidnih obrab, poškodb ali èesarkoli drugega.
Glede na zgoraj opisano po mojem mnenju lahko poèaka vsaj še kakšno leto.
Vsak pa se seveda odloèi po svoje.
Glede na dobo bi bilo pametno menjati jermena, ne glede na prevožene kilometre. Če že gledaš iz te strani se pa probaj voziti normalno z 5 let starimi gumami, ki imajo še vedno 6 mm profila. Ne gre oz. ni varno. Sam osebno bi menjal jermena na 5 let če nebi prevozil cca 90k km oz. nekje zapisanega mejnika za veliki servis.
Če pa gledam po drugi strani. Tast je ravnokar menjal jermena. Zobati je zdržu cca 100k km pa se jih je nabiralo več kot 5 let.
Jaz sem menjal jermena cca 5 k km nazaj pa so od zadnje menjave pretekla 4 leta. Do naslednje sem imel cca 3 k km, kar pomeni da bi mogel itak menjati jermena, na koncu me je izdal vijak, ki drži jermenico na glavni gredi kateri je rekel ˇnočem več sodelovatiˇ in se je zlomil.
Na koncu je vse odvisno od sreče in zdravega razuma
Če pa gledam po drugi strani. Tast je ravnokar menjal jermena. Zobati je zdržu cca 100k km pa se jih je nabiralo več kot 5 let.
Jaz sem menjal jermena cca 5 k km nazaj pa so od zadnje menjave pretekla 4 leta. Do naslednje sem imel cca 3 k km, kar pomeni da bi mogel itak menjati jermena, na koncu me je izdal vijak, ki drži jermenico na glavni gredi kateri je rekel ˇnočem več sodelovatiˇ in se je zlomil.
Na koncu je vse odvisno od sreče in zdravega razuma
Štrom for wife, UPS for life.
Saj dokler je vse celo se zdi ta poseg nepotrebno razsipavanje. Ko pa jermen utrga ter se bati in ventili izljubijo med sabo... Pa je strošek slabih 500 EUR, kolikor pride veliki servis z vsem potrebnim in tekočinami pri nepooblaščencu smešno poceni...stmk napisal/-a:Oče ima identičen avtomobil, veliki servis je delal pred dvema tednoma, avto je star 9 let in ima 32000km. Servis je delal zato, ker sem mu nonstop težil, da mu bo utrgalo jermen. Po ogledu zamenjanega jermena sva z mehanikom ugotovila, da ni bil še nikjer niti malo poškodovan, "napokan". Kljub 9 letom je izgledal, kot da je nov.
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Majster,kmetek napisal/-a:Oba jermena sta manj kot 50€, pa še da ti en zamena in je to za dober tank bencina pa eno rundo zraven. Če je pa vredno reskirat za tak denar, pa bolš da se kup bicikl
Če ti menjaš samo jermen razdelilnega sistema in mikro jermen, potem si pa
Narediš še slabše kot je bilo...
Menjajo se jermeni, napenjalci, vodna črpalka, hladilna tekočina, kar pa ne znese samo 50 EUR. Potem pa še redni servis, sveče, vsi filtri, olje...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Vprašanje - da ne odpiram nove teme:
Avto ima 148k km, pri 95k je bil narejen veliki servis pri pooblaščenem servisu, leta 2007. Torej je mimo 53k km in 5 let.
Ali je nujno potrebna menjava tudi vseh šponarjev in pumpe, ali se lahko samo jermene - glede na to, da kilometrov ni veliko, pač pa samo leta? Še kakšen utemenljen argument (da se še kaj naučimo
)?
Avto je bil vožen cca 15km dnevno, garažiran in vožen precej mirno. Gre pa za 2.0ts mašino...
Avto ima 148k km, pri 95k je bil narejen veliki servis pri pooblaščenem servisu, leta 2007. Torej je mimo 53k km in 5 let.
Ali je nujno potrebna menjava tudi vseh šponarjev in pumpe, ali se lahko samo jermene - glede na to, da kilometrov ni veliko, pač pa samo leta? Še kakšen utemenljen argument (da se še kaj naučimo
Avto je bil vožen cca 15km dnevno, garažiran in vožen precej mirno. Gre pa za 2.0ts mašino...
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
jp.drhouse napisal/-a:Vprašanje - da ne odpiram nove teme:
Ali je nujno potrebna menjava tudi vseh šponarjev in pumpe, ali se lahko samo jermene - glede na to, da kilometrov ni veliko, pač pa samo leta? Še kakšen utemenljen argument (da se še kaj naučimo)?
če slučajno čez 10k km spusti vodna pumpa, boš moral menjati pumpo in še jermen, šponar je pa itq fajn menjat preventivno.
najboljše je, da narediš po knjigi, si boš še najmanj stroškov naredu
poleg tega pa tudi strošek je malenkost višji, saj doplačaš samo material, cena dela je tako ali tako enaka.
tako, da je tukaj šparat bolj ali manj nesmisel?
l.p.
Polnjenje klime že od 30€!!!!!!!!!
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
pomoč, informacije na 040-171-052
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
pomoč, informacije na 040-171-052
Klemen, hvala za info, bom pozabil na ta avto in iskal naprej (ker ob nabavni ceni, velikem servisu in sigurno še kakšnem delu na podvozju, kar naenkrat ni več teko ugoden
).
Pozdravljeni,
prosim za par informacij...avto včeraj prišel iz (nepooblaščenega) servisa.
Gre za clio 1.4 16v l.2003, 83k km.
Zadnjih 5 let je bil avto zanemarjen (dolito olje, menjana vžigalna tuljava, to pa je tudi vse), noben filter ni bil menjan ne nič.
Pred kratkim je začelo malo cvilit, kao jermen...
No zanima me če je cena servisa ok glede na menjano:
- menjani vsi filtri
- ploščice
- olje elf competition 5L
- svečke
- zobati jermen (menjana sta bila 2 jermena, verjetno še mikro jermen)
- vodna pumpa
- cel alternator
- 3 ležaji (ne vem točno od česa)
- še par drobnarij (par žarnic itd...)
Za dele mi je seštel slabih 400 EUR, pa 150 za delo.
Pa prosim če mi kdo malo svetuje na kakšne intervale naj opravljam npr. menjavo tega pa tega filtra, olje na tolko km,...(se itak že iz problema in iz teksta vidi da nisem lih strojnik, tako da se opravičujem če sem napisal kakšno neumnost)
Hvala v naprej in lp
prosim za par informacij...avto včeraj prišel iz (nepooblaščenega) servisa.
Gre za clio 1.4 16v l.2003, 83k km.
Zadnjih 5 let je bil avto zanemarjen (dolito olje, menjana vžigalna tuljava, to pa je tudi vse), noben filter ni bil menjan ne nič.
Pred kratkim je začelo malo cvilit, kao jermen...
No zanima me če je cena servisa ok glede na menjano:
- menjani vsi filtri
- ploščice
- olje elf competition 5L
- svečke
- zobati jermen (menjana sta bila 2 jermena, verjetno še mikro jermen)
- vodna pumpa
- cel alternator
- 3 ležaji (ne vem točno od česa)
- še par drobnarij (par žarnic itd...)
Za dele mi je seštel slabih 400 EUR, pa 150 za delo.
Pa prosim če mi kdo malo svetuje na kakšne intervale naj opravljam npr. menjavo tega pa tega filtra, olje na tolko km,...(se itak že iz problema in iz teksta vidi da nisem lih strojnik, tako da se opravičujem če sem napisal kakšno neumnost)
Hvala v naprej in lp
Mali servis olje+oljni filter vsakih 15.000 km ali 1 leto. Vsak drug servis še filter kabine. Nekje na 50.000 km še svečke in zračni filter. Veliki servis to kot sedaj pa na 100.000 km ali 5 let in ne boš mel problemov. Zavore pa pregledat pri vsakem servisu, menjajo se glede na obrabo. Pri vsakem servisu še spihat zračni filter in je to to.
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG