Napaka na zavorah

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Vid-1968

Napaka na zavorah

Odgovor Napisal/-a Vid-1968 »

Vozim Scenic 1,5 dCi.
Zadnja dva dni se mi na armaturni plošči pojavlja napis BRAKING FAULT (napaka na zavorah), ki se takoj za tem tudi izbriše. Posledično tudi lučka SERVIS ne gori, oz. me ne opozarja na pregled pri mehaniku.
Kdaj prihaja do računalniškega izpisa "Braking fault"?
- Pri vožnji na daljši relaciji (ravnina) nobenkrat ali mogoče 1x.
- Rdeča luč v križišču. Pri izpeljevanju in nadaljnem zavijanju, npr. v levo, se vklopi napis in zapiska tudi do 3x.
- Pri pogostejšem zavijanju, npr. najprej v desno in takoj za tem levo, večkrat zaporedoma, tudi do 10x.
- Rdeča luč v križišču. Če imam nogo pritisnjeno na sklopko in zavore, je zadeva O.K., če pa imam nogo pritisnjeno na sklopko, nogo pa iz zavor spustim, začne piskati oz. pride do izpisa.

Je mogoče kriva nezadostna količina zavornega olja, olje namreč pri zavijanju niha? Gre mogoče za kaj drugega? Ali je imel kdo podobne težave in kako ste zadevo rešili?

Z lepimi pozdravi iz okolice Velenja.
:wink:
Deniss
Kraj: Kranj

Re: Napaka na zavorah

Odgovor Napisal/-a Deniss »

Pomoje si kar sam ugotovil kaj je narobe... Poglej količino zavornega olja!

Lp
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a bostjan.ambrozic »

Isti problem sem imel sam, premajhna količina zavornega olja, se pa napaka beleži in, ko boš obiskal kakšen servis naj jo pobrišejo.
Renault Laguna II, 1.6 16V, 109KM
bojanc

Odgovor Napisal/-a bojanc »

Kolikor imam jaz izkušenj z zavorami, se napaka zaradi nizkega nivoja olja vključi zaradi v glavnem dveh razlogov:
1. nivo olja pade zaradi obrabljenih zavornih oblog, v kolikor se na poseg ne spoznaš, priporočam obisk serviserja, dolivanja ne priporočam, saj se potem, ko so obloge in/ali diski zamenjani nivo olja drastično dvigne in bo šlo preko posodice, ter zlivalo po motorju (olje je izredno korozivno, razžre tudi barvo) in
2. olje pušča, bodisi na celindrih, poškodovanih ali zarjavelih ceveh ipd. takojšen obisk servisa

Glede na tvoj opis, zadeva morda niti ni tako dramatična, običajno pri menjavi ploščic (v kolikor so bile menjane), "mojstri" v večini primerov ne povežejo senzorja oz. indikatorja obrabe in ker niso "štromarji" ga tudi pozabijo izolirati in ta kabel potem dela stik na različne dele karoserije in/ali zavore.
V vsakem primeru kontrola zavornih oblog in obenem še kontrola senzorjev.
Odgovori