Težko prestavlanje

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
grega77

Težko prestavlanje

Odgovor Napisal/-a grega77 »

Zdravo!

Imam sledeči problem na cliotu 3 letnik 2009. Včasih, ne vedno se težko prestavi v prvo ali drugo prestavo, največkrat takrat ko se pripelješ v četrti in ga hočeš dati v drugo gre zelo trdo a ne vedno. Pregledal sem nivo olja in je OK. Kaj bi še lahko bilo?

Hvala za vse odgovore.

LP Grega
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Re: Težko prestavlanje

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Je to že od novega? Običajno je krivo napačno olje. Največkrat ob menjavi (mogoče zaradi servisa česa na/v menjalniku), pri našem twingu pa je bilo že pri novem napačno in je bil poštimat v garanciji. Avto je bil narejen za prodajo v toplejših krajih in je imel drugo olje kot za naše kraje. Ko se je poletje zaključilo se je pri hladnem težko prestavljajlo.
LP, Samojed
grega77

Ne. Jaz sem avto kupil letos in sem naredil servis samo na motorju, to pa se je začelo pojavlati šele pred kratkim, prej je bilo vse OK.
Uporabniški avatar
Cr00k
Kraj: Celovec

Odgovor Napisal/-a Cr00k »

Se ti to dogaja ob mrzlem motorju? Pred kratkim so se tudi temparature spustile?

Pri meni je cca 5min trši menjalnik in ne teče lepo... potem ko se pa vse segreje je pa putrček :)
Slika
grega77

Ne to se dogaja tudi ko je topel avto.
Uporabniški avatar
Cr00k

grega77 napisal/-a:Ne to se dogaja tudi ko je topel avto.
Potem bi znal bit kaj narobe s zajlo, meni ko se je na Racelandu snela skorajda nisem mogel dati v 1,2 prestavo.

Drmo.jr mi je zrihtal tik-tak ;)
Slika
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Lahko zajla "šteka". Na koncu ima gumico ki preprečuje da pride notri umazanija in voda probaj jo samo namazati.
RenaultSport
Uporabniški avatar
iRenault

Odgovor Napisal/-a iRenault »

Nevem kje pa tut nevem kako, sam sem nekje prebral da je za težko prestavljanje iz/v prestave lahko kriv sinhron v menjalniku.
Renault Megane II 1.5 dCi, ph. 1 (2004)
grega77

Ja tudi jaz sem slišal za sinhron, samo a ni malo prezgodaj glede na letnik avta, da bi bil obrabljen sihron.
Kje pa se dostaopa do zajl, a je potrebno na vrhu razkopat ali odspodaj, pa kje se ti je snela Cr00k, pri prestavni ročki ali pri menjalniku.

Lp Grega
Uporabniški avatar
Drmo.JR
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drmo.JR »

Snela se je na nosilcu na menjalniku
Slika http://www.enigma-motorsport.si" onclick="window.open(this.href);return false;
grega77

Ja ali se nebi potem sploh ne dalo prestavljat če bi se snela, zanimivo je to, da včasih pa gre čisto normalno v prestavo.
Uporabniški avatar
Cr00k

grega77 napisal/-a:Ja ali se nebi potem sploh ne dalo prestavljat če bi se snela, zanimivo je to, da včasih pa gre čisto normalno v prestavo.
V ostale prestavje je šlo povsem lepo, edino v 1 in 2 prestavo ne oz. težje kakor sem trofil... ;) Se pa ni povsem snela - majo tak smotan nosilc.

Zapel enmu mehankarju, da na hitro uč na menjalnik vrže.

ps: ...če ti nič ne škrta pri prestavljanju, skoraj dvomim da bi bil sinhron.
Slika
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Ponavadi pomaga mazanje vzvodov in zajl. Pri menjavi olja se uporablja ELF predpisano olje, za menjalnike tipa B je eno olje, za menjalnike tipa J pa drugo, kar piše na ročkah od olja. Uporaba Castrola, pa naj bo stokrat sintetika, in podobnega je šus mimo, preverjeno.
grega77

Pri prestavlanju nič ne škrta v menjalniku, kje pa pridem do zajl, zgoraj ali spodaj?
Olje pa je original v menjalniku kakor je bilo, jaz ga nisem menjal, saj se menda sploh nebi menjavalo.
Uporabniški avatar
Cr00k

joztom napisal/-a:Ponavadi pomaga mazanje vzvodov in zajl. Pri menjavi olja se uporablja ELF predpisano olje, za menjalnike tipa B je eno olje, za menjalnike tipa J pa drugo, kar piše na ročkah od olja. Uporaba Castrola, pa naj bo stokrat sintetika, in podobnega je šus mimo, preverjeno.
Jaz sem v svojega nalil Fuchsovo sintetiko predpisane gradacije, ob vgradnji LSDja, pa sem zaenkrat zelo zadovoljen..;)
grega77 napisal/-a:Pri prestavlanju nič ne škrta v menjalniku, kje pa pridem do zajl, zgoraj ali spodaj?
Olje pa je original v menjalniku kakor je bilo, jaz ga nisem menjal, saj se menda sploh nebi menjavalo.
Drmo.jr, je do zajle prišel od zgoraj, s tem da je akumulator in airbox moral ven dat najprej...
Slika
Odgovori