Scenic II, 1.9DCI, ležaji na ojnici-pogonski gredi - NUJNO

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
žan
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a žan »

glej če te zanima, sem to delav pred kratkim.
cena motorja da ga greš kupit in dobiš dobrega je 1500€, če pa greš starega popravljat te pa stane orginal ojnica 100€, obnovljena glavna gred z ležaji 350€, tesnilo glave 50€, in še par € ostali potrošni materjal (olje,filter,tesnilna,...) in te v grobem pride materjal 500€. razen če še je kaj več to pa vidiš komaj ko motor razdereš. ta motor ki sem ga delav že ima zdaj prevoženih 1000km in gre brez problema.
Mini Me
Clio billabong 1.5dci, RSR predelava 100hp
Laguna 1.9dci 120km
Uporabniški avatar
laguna484
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a laguna484 »

Imam laguno II 1.9 dCi, trenutno 103kkm in sem delal veliki servis na 100181, menjal pa sem seveda tudi ojnične ležaje in so bili zgornji že rahlo načeti - strošek ležajev je bil 81€ tako da jih bom menjal tudi pri 200kkm - zihr je zihr. Olje pa menjavam na 15kkm, ako da vam tudi jaz priporočam tak poseg ob velikem servisu ker strošek ni tako enormen. Aja pa ležaji so seveda original.

lp
Uporabniški avatar
DonLuigi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

laguna484 napisal/-a:Imam laguno II 1.9 dCi, trenutno 103kkm in sem delal veliki servis na 100181, menjal pa sem seveda tudi ojnične ležaje in so bili zgornji že rahlo načeti - strošek ležajev je bil 81€ tako da jih bom menjal tudi pri 200kkm - zihr je zihr. Olje pa menjavam na 15kkm, ako da vam tudi jaz priporočam tak poseg ob velikem servisu ker strošek ni tako enormen. Aja pa ležaji so seveda original.

lp
Se popolnoma strinjam. Sicer pa original ojnične ležaje za dci (vsaj za 1.5) dela Glyco. Se jih da dobit za manj kot 1/2 cene originala, so pa enaki. Ne bi pa not dajal kitajsko robo za 15€.

lp,
Luka
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

weta napisal/-a:ne, nimajo vsi renoji servis na 30 kkm. imam megana 2007, 1.5 dci 106 km....servis na 20 kkm ali eno leto, res pa je, da na računalnku v avtu kaže 30 kkm....ampak v servisni knjižici je na 20 kkm.
Sej to zadevo si lahko sam nastaviš ....podoben postopek kot reset servisnega intervala....pač nastaviš namesto 30K na 20K ali 15K....dovoli spremembe... :)
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Kot sem že večkrat pisal, ocenjujem, da ojnične ležaje zbija dvomasni vztrajnik. Ko ni več trdno povezan s fedri v tolerancah (se testira z orodjem od LUKa na predviden kot in upor fedrov), druga polovica opleta po svoje in povzroča kontra udarce na gred, ki je najtanjša na ojničnih ležajih. Komplet klasične sklopke za 1,9dci dela Valeo pod imenom 4P KIT in to je edina trajna rešitev. Kako probaš vztrajnik po kmečko? Če pri sicer mehki sklopki v prvi potrese ali če ne moreš iz križišča počasi v drugi, ker pretirano potresa ali celo poskakuje, moral pa bi iti brez cukanja zvezno, je to vztrajnik. Počasi se človek navadi speljevati z višjim gasom, sklopka je gladka in misliš, da je vse v redu. Ko iz pospeševanja spustiš gas v zaviranje z motorjem, dobi glavna gred nekompenziran udarec polovice vztrajnika (8kg). Tako seveda jaz mislim, ostali prispevajte svoje mnenje. Sem šel pa že na Renault Planete in jih ožrl, kaj ta jaca rinejo v sicer odličen motor in menjalnik. Valeo tehnična služba mi je za moj motor odgovorila, da še nima klasičnega nadomestnega kompleta. Delajo pa za motorja 1,9dci in 2,2dci, za svoj F4RT pa sem našel rešitev po svoje. JebemtiLUK!!!
Uporabniški avatar
stmk

Odgovor Napisal/-a stmk »

Kaj pa za motor 1.5 dci? Ali je za ta motor tudi že možno kupiti klasično sklopko?
Imam cliota dci 60 kw, sklopka ne spodrsuje, se pa avto trese, ko speljujem, tudi v drugi je včasih pri počasni vožnji problem speljat naprej.
Kakšne so kaj cene vztrajnikov ali sklopk, če kdo ve?
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

stmk napisal/-a:Kaj pa za motor 1.5 dci? Ali je za ta motor tudi že možno kupiti klasično sklopko?
Imam cliota dci 60 kw, sklopka ne spodrsuje, se pa avto trese, ko speljujem, tudi v drugi je včasih pri počasni vožnji problem speljat naprej.
Kakšne so kaj cene vztrajnikov ali sklopk, če kdo ve?
Nimajo vse kombinacije motorjev/menjalnikov/sklopk dvomasnega vztrajnika...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

kerlc

Re: Scenic II, 1.9DCI, ležaji na ojnici-pogonski gredi - NUJ

Odgovor Napisal/-a kerlc »

Najprej Pozdravljeni in Zahvaljujem se vsem tu na forumu :D . Namreč imam Scenika II 1.9 dci 96kw in sem iskal na forumih vzrok napake - slabo vleče do 2000 obratov in nato se lepo zvrti z turbino naprej. Nakar sem razbrav da imajo dci motorji gensko bolezen na ojničnih ležajih. Sicer imam 180k in redne male servise na 15k. Tako sem se tudi jaz odločil za preventivno menjavo teh ležajev. Na uradnih servisih so bile ponudbe raznolike od 320€ pa do 530€, tako sem se odločil za neuradni servis in dobil račun za delo + material 200€ :bday: . Ležaji niso bili fuč ali močno načeti, so pa bile vidne brazde. Torej sem si z vašimi komentarji naredil strošek 200€ in ne 1500-2000€ 8) . Še enkrat hvala. Ampak še vedno nevem kaj bi bil vzrok lene mašine do 2000 obratov. Egr ventil mi ni sumljiv, saj mi nič ne kadi in poraba je normalna 5,8. Sem ga pa tudi razpihaval na AC in nič bolje. Dobrodošel bi bil kak namig. Hvala za odgovor :smt030
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Ni nujno, da kadi, če je EGR zapacan ;) Glede na to, da imaš 96kW pomeni, da imaš FAP filter, zato ne kadi.

Poskusi z Wynn's EGR Diesel Clean sprejem (prodaja Salecom preko neta), navodila so tudi na tej strani.
Uporabniški avatar
rambo
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a rambo »

sam sem dal na scenicu 1.9dci 120km letnik 2003, menjat ojnične ležaje. na števcu je bilo 142.000km en je bil na minimunu, ostali trije načeti,menjal sem tudi tisti del, ki drzi jermen in je za manjse treslaje obdan z gumo in je povzrocal še dodaten ropot motorja, takrat se je menjalo tudi olje in me je vse skupaj prislo 350€
Renault Laguna Monaco GP 2.0t-NAPRODAJ-FOR SALE
Renault Megane Coupe 2.0 16V L96 - SOLD
clio 1.4 RT letnik 95 BUHTL - SOLD
Uporabniški avatar
djordjevic
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a djordjevic »

Je menjal te ležaje kdo z 1.9 120 letnik 2005?
Indeed.
predator

Odgovor Napisal/-a predator »

jaz, kakšen teden nazaj. Bili bi še kar za lep čas, niso bili nekaj preveč slabi. Noter sem dal originalne ki sta spognji in zgornji enaka-oba črna, močnejša. Original v motorju sta gornji črn(trši) spodaj pa svetel. Poznam nekaj ljudi ki si lastijo avto ki ima prevoženih 300 000 in več brez problema, nekaterim pa so šli ležaji že pod 200 000km.
kerlc

Odgovor Napisal/-a kerlc »

drhouse napisal/-a:Ni nujno, da kadi, če je EGR zapacan ;) Glede na to, da imaš 96kW pomeni, da imaš FAP filter, zato ne kadi.

Poskusi z Wynn's EGR Diesel Clean sprejem (prodaja Salecom preko neta), navodila so tudi na tej strani.
No končno sem se odločil in očistil egr ventil. Ni bil pretirano zapacan in tudi nič bolje ne vleče pred 2000 obrati. Res pa je, da se mi je med tem pokazala nova napaka. Ko se je avto segrel na del. temparaturo mi je pri oduzetem gasu pri večji hitrosti napisalo "CHECK INJECTION" in nato pri ponovnem dodajanju gasa ni delovala turbina. Zaradi te napake sem se odločil za čiščenje egr-a, kar pa ni obrodilo sadov. Šel sem na tester in imel kar nekaj napak, ampak na srečo je bila še zmeraj ena prisotna- senzor tlaka zraka za turbino. Ker na prejšnih testih je bilo zmeraj nekaj prikazanih napak in potem so ugibal kaj bi najpre zamenjal (tako srečo sem imel pred leti na uradnem servisu na Brezovci-Lj, kateri so mi pri vseh treh povratnih ubiskih menjavali z novimi deli. A avto ni delal, nakoncu je bil neki slabi stik na šobi ki se je pri večjih obratih tresel in zato cukal motor. Ko sem rekel za premontažo starih delov nazaj, sem dobil odgovor "avto je že itak star, tko da bi bilo treba kmalu menjat") Moj nauk je bil, da se k prevarantom ne vračam 2x. No skratka, zemenjal sem ta senzor in zdaj dela OK. Le tisti slabovlek do 2000 obratov je moteč. Pravijo da je to normalno. :roll: :lol:
Zanima me , če še kdo opazi to začentno lenost? Pri katerih obratih začne turbina vleč in če je ta prehod preveč občuten? Lp.
Uporabniški avatar
megane96
Kraj: Notranjska

Odgovor Napisal/-a megane96 »

Kaj mi lahko kdo poves kje se da dobiti dobre ojnične ležaje, za 1.9dci, drugo brušenje oz.0.5? področje 01 recimo.
( za ene trgovina je pisalo da majo dobre druge šoder).

Zadnjič je blo napisano pa ne najdem :D .
Megane RT, 1999
Slika
Odgovori