Menjava zavornega olja

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
yaxo11

Menjava zavornega olja

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

Lp, na moji laguni 2 sem menjal zavorno olje, in mislim sa sem naredil napako, in sicer olje sem v celoti spustil iz sistema in potem začel z novim in prezračevanje in tako dalje, problem pa je sedaj ker pedal za zavoro počasi leze not, nekje do polovice potem se ustavi. Nekje sem zasledil da bi znal bit problem v abs pumpi, da če pride zrak začne tko delat, kdo ve kako zadevo prezračit, pri vw npr se preko računalnika odpre ventile in potem se še enkrat prezrači
Mi zna kdo pomagat ?
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic
Kraj: Gorenjska

Re: Menjava zavornega olja

Odgovor Napisal/-a bostjan.ambrozic »

To da pedal zelo počasi leze noter je čist normalno, če ga pritisneš in držiš, preverjeno na Renault servisu, če ti zavore primejo kot je treba, je vse ok, lahko ga pa pelješ do kakšnega mehanika ali na AMZS, kjer ima bobne za testirat zavore pa boš videl koliko dejansko zagrabi vsako kolo. Pa tudi dvomim, da si ves olje spustil ven in da bi bilo vse čist prazno, ko ga zmanjka v posodi in cilindru, dejansko ni več pritiska v ceveh in na samih kolesih.

Lp
Renault Laguna II, 1.6 16V, 109KM
Uporabniški avatar
yaxo11

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

Preden sem menjal olje je imel pedal čisto kratek hod in not ni nič lezel, sedaj je drugače pedalo ima malce daljši hod, pa še notri leze, sicer prime kar ok, pač malce se mora ulaufat glede nato da so spredaj in zadaj nove ploščice, diski pa so postruženi (oboji v predpisanih mejah, in imajo še kar nekaj lufta do predpisanih minimalnih debelin). Tudi če skočim na zavoro prec vklopi abs, kar prej ni delalo, in očitno je zavorna moč sistema sedaj večja.
Treba še par km naredit, da se zadeve mal uležejo pa potem če ne bo sprememb ukrepam naprej.

Sem pa na googlu zasledil da je dejansko lahko problem ker ostane nekaj malega zraka v abs pumpi, in da včasih pomaga da zaviraš tako da se abs vklaplja, oz da voziš tako skrajno da začne posredovat esp, n vem morda so le čenče, bo pa vsekako žur sprobat :D 8)

Aja, olje pa sem spustil komplet ves ven, ker sem odprl vse 4 ventile na čeljustih dokler olje ni nehalo tečt, potem sem še parkrat bremzo pritisnil pa je šlo še kar nekaj ven.
drsitar

Odgovor Napisal/-a drsitar »

Kadar menjaš zavorno olje moraš začeti odzračevanje najprej pri kolesu, ki je najbolj oddaljen
od glavnega zavornega cilindra potem naslednjega, ki je najoddaljen od glavnega zavornega cilindra
in tako dalje.Rabiš pomagača da pritiska na zavorni pedal.Gre pa takole; natakneš cevko na izpustni vijak
pri zavornem cilindru vijak prej popustiš-cevko daš v lonček v katerem je malo zavornega olja, da ko
kolega pritiska na pedal ne potegne zrak nazaj v cilinder (cevka je potoplena v olju), ko zraka ni več kolega drži pedal do konca
ti pa zategneš vijak. pedal se ne sme ugrezat, kajti če se je še zrak po cevkah.
SEDAJ PA DELO!
LP drago! :D
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Fajn bi bilo, da ne delate takih stvari kar na pamet, če se le da. Če pritisneš prav do konca v poden, lahko poškoduješ gumice glavnega zavornega cilindra, ki praktično na tem mestu običajno nikoli niso. Ventil na kolesu se zapre, ko je pedal še pritisnjen, nato ga pomočnik popusti ali z roko nazaj potegne.
Uporabniški avatar
žižekrs
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a žižekrs »

Tolko da omenim.Jaz že od nekdaj zavore prezračujem z debelo šprico,ki ga dobiš v vsaki lekarni.Cevko nataknem na odzračevalni ventil na drugi strani šprico ,odprem ventil in vlečem ven kompletno olje z tem,da v posodici ne sme znmanjkati olja.In to ponavljaš na vsakem odzračevalnem ventilu.
Zadnjič sem tudi v mojem tako zamenjal olje.
Uporabniški avatar
Samojed

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Če bi še mao bolj pomislil - dol teče samo, le zmanjkati ga ne sme. Torej samo pravočasno dolivaš novega in je to to, iz posamezne cevi pa teče staro. Sicer pa kljub nasvetom in vsem priporočilom servisov olja še nikdar nisem menjal. In ja, na testiranju se je iskazalo za ustrezno. Ali sem bedak in imam srečo ali pa je nekaj na tem - ne vem :D
LP, Samojed
Uporabniški avatar
iRenault

Odgovor Napisal/-a iRenault »

Če se pedal še vedno ugreza, ni dobro odzračeno (verjetno čutiš da bremze ne primejo dober, mogoče), tako da odzrači po postopku omenjenem zgoraj (od najbolj oddaljenega).

Lp.
Renault Megane II 1.5 dCi, ph. 1 (2004)
Uporabniški avatar
biste
Kraj: Žiri

Odgovor Napisal/-a biste »

zadevo se odzrači tako da ven iz posodice potegneš z Inekcijo zavorno olje, nato natočiš notri novega, in nato lepo počasi napumpaš in seveda ob istem času na najbolj odaljenem kolesu začneš odzračevati dokler ne priteče ven novo olje, katerega vidiš že po barvi, in seveda vez zrak, nato se zmeraj bolj približuješ z odzračevanjem glavnemu zavornemu sistemu, s tem pazič da ti ne zmanjka zavornega olja v posodici. Če ti ga pa, pa lahko v skrajnosti uničiš tudi glavni zavorni cilinder, če je nov še posebaj! To je pa to.
Po koncu pa z vodo še bolje pa z čistilom za zavore spereš zavorno tekočino z čeljusti ter platišč ,če je kapljala le na te.
Lp!
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Torej olje merijo v zavornem lončku, v lajtungah je pa leta staro olje, ki se nima kam premakniti. Olje je zdravo mnejati na predpisan rok pa amen. Enako v sklopki, če je hidravlična.
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

Približno koliko olja gre v cliota 2, 1.4 motor?
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

franko napisal/-a:Približno koliko olja gre v cliota 2, 1.4 motor?
Zavornega olja 0,7l, z ABS 1,0l DOT4
RenaultSport
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

Motul RBF 600 Factory Line bo vredu? Kdo ve kje se ga da dobiti?
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
dampop

Odgovor Napisal/-a dampop »

Menjal zavorno olje na svojem cliu, staro je bilo skoraj 10 let, in bil čisto zgrožen, ko sem videl, kaj je priteklo ven. Odslej na dve leti, brez izjeme.

Slika
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

dampop napisal/-a:Menjal zavorno olje na svojem cliu, staro je bilo skoraj 10 let, in bil čisto zgrožen, ko sem videl, kaj je priteklo ven. Odslej na dve leti, brez izjeme.

Slika
Da nisi motorno olje menju :P :lol:
RenaultSport
Odgovori