Turbina 1.9 dci Laguna

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Re: Turbina 1.9 dci Laguna

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Če dela - pusti in pejt na pir :lol: Verjetno ena redkih 2002 ali 2001 s prvo turbino. Imamo forumaša, ki je do 170k menjal že 2 :lol:

Znaki: izrazito slabo vlečenje, ko bi pričakoval šus, olje zmanjkuje, bel dim iz avspuha pri vseh obratih, predvsem pa, ko turbina zagrabi...

Preventivno jst ne bi menjaval. Ko gre, je tako značilno, da boš sigurno opazil in reagiral. Hitro v čim višji prestavi ustavi avto, da ugasne, izvleči kartico in pokliči avtovleko k forumašu "ridder" - in presenečen boš nad ceno :D
Uporabniški avatar
ridder

Odgovor Napisal/-a ridder »

tako kot je povedu že drhouse, je popolni nesmisel menjati turbino če je še dobra. Morda bo zdržala še 50 tisoč! Kakšno pa je njeno stanje pa itq ne moreš vedet dokler jo ne odstraniš in pregledaš.
Ko bo pa fuč, jo pa pač zamenjaš. Vrjemi, da ko bo se bo turbina pokvarla boš ZELO jasno to videl in slišal. Postopek kako reagirati ti je pa tudi drhouse napisu ;)

l.p.
Polnjenje klime že od 30€!!!!!!!!!
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
pomoč, informacije na 040-171-052
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Sname se cev na turbino in z roko preveri luft v ležaju. Če se pravočasno ugotovi izrabljenost in še ne podrsa vetrnica po ohišju, se menja samo ležaj, kar je zelo poceni, postopki in linki so bili že opisani. Če pa zariba ležaj, olje šprica mimo in začne motor sam od sebe pospeševati v iberture, pride do težkega loma in vse gre rakom žvižgat, potrebna je menjava motorja.
Uporabniški avatar
seba-base
Kraj: MB

Odgovor Napisal/-a seba-base »

vprašanje..

jaz sem imel vse narazen turbino ven, in mi jo je mojster pogledal, probal vglavnem vse, ni lufta, lepo se vrti itd. problem pa je v tem da pa sem imel v intercoolerju olje, pa v ceveh tudi :S kaj bi bilo to narobe, vseeno turbina? ali je možno da je po oni cevki za paro prišlo olje do one cevi za zrak, potem naprej v turbino, pa da se je iztekalo drugam, da ga je pol turbina potisnila v intercooler in po ceveh?? res pa je da sem moral menjati batne obročke, ker mi je delalo podtlak in mi olje metalo pri čudnih cevkah ven :)

lp
Gasko1986

Odgovor Napisal/-a Gasko1986 »

mene zanima ena zadeva.

danes sva z mehaniko opravljala servis, menjava olja, filtrov, čiščenje EGR ventila ( neuspešno ) in hkrati sem še preveril stanje turbine.

ko sem probal turbino s prsti pri vetrnicah se mi je zazdelo na občutek da ima malo preveč ˝lufta˝ ima torej kar precej pomika levo - desno, gor - dol in na koncu še not - ven. ali je po laičnem pogledu potrebna menjava ležaja in ....

kaj bi bilo najbolje storit?

hvala
Uporabniški avatar
ridder

Gasko1986 napisal/-a:mene zanima ena zadeva.

danes sva z mehaniko opravljala servis, menjava olja, filtrov, čiščenje EGR ventila ( neuspešno ) in hkrati sem še preveril stanje turbine.

ko sem probal turbino s prsti pri vetrnicah se mi je zazdelo na občutek da ima malo preveč ˝lufta˝ ima torej kar precej pomika levo - desno, gor - dol in na koncu še not - ven. ali je po laičnem pogledu potrebna menjava ležaja in ....

kaj bi bilo najbolje storit?

hvala
zamenjaj turbino-kupi novo ni tako velik strošek ;)
če je menjaš že tako zgodaj je vse kar je potrebno narediti to, da prečistiš vse vode in IC ter zamenjaš turbino
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
Gasko1986

Sedaj me še sam zanima zadeva, in sicer :

- kupiti novo z garancijo

- kupit obnovljeno ( vprašanje kako garancijo )

- dat svojo obnavljat ( in potem vprašanje garancije )
Uporabniški avatar
ridder

Gasko1986 napisal/-a:Sedaj me še sam zanima zadeva, in sicer :

- kupiti novo z garancijo

- kupit obnovljeno ( vprašanje kako garancijo )

- dat svojo obnavljat ( in potem vprašanje garancije )
kupit tovarniško obnovljeno. cena je smošno nizka ;)
dobiš pa tudi garancijo, saj je to pač original renault, tako kot tudi kvaliteta..
l.p.
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

Pozdravljeni,

mi lahko prosim nekdo razloži zakaj je to dobro?
....Ko gre, je tako značilno, da boš sigurno opazil in reagiral. Hitro v čim višji prestavi ustavi avto, da ugasne,.....

ni isto če mu odvzameš kontakt?

prosim za pojasnilo ker me res zanima kje igra to pomembno vlogo?
hvala.
lp
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

ni isto če mu odvzameš kontakt?
Bencinar laufa na luft, bencin in štrom. Diesel laufa na luft in nafto.
Bencinar nuca iskro s svečke, da se mešanica bencinskih hlapov in zraka vžge, pri dieslu pride do samovžiga ob vbrizgu nafte v stistnjen (in zato tudi vroč) zrak.

Ko vzameš kontakt na bencinarju, ni več iskre zato tudi če je gorivo in luft, ni več vžiga.
Ko vzameš kontakt dizlu ni več pogona črpalke in injektorjev in se reč ustavi, ker ni dotoka goriva. Če pa gorivo pride od kje drugje pa laufa naprej.

Pri tipični okvari turbine v teh motorjih pride do obrabe ležajev, ki se mažejo z mašinskim oljem. Zaradi obrabe ne tesnijo več in olje zaide v zrak, ki gre v cilinder. Ko se ta zrak z oljem stisne, pride do vžiga tudi če ni vbrizga nafte - i.e. motor laufa na olje. Pritisk na gas pedal na dieslu kontrolira količino vbrizganega goriva, tuki je pa goriva tolk kot pač ležaji puščajo zato ne pomaga, da umakneš nogo dol z gasa, stvar gre po svoje, če maš v dovolj nizki prestavi gredo obrati v redeče polje.

Šaltanje prestav, ko se to zgodi, ni priporočljivo. Samo pritisk na zavoro da motor crkne. So dovolj močne da ustavijo motor tudi v prvi prestavi.
In NE poskušat ponovno zagnat motor. Nič mehanskega se ne popravi samo od sebe.
Olje je dovolj drugačno od nafte, da je moč motorja v tem primeru precej manjša kot ko laufa na nafto, tudi zvok je precej drugačen.
Laguna Coupe GT dci 180
Gasko1986

Mene pa nekaj zanima! in sicer sedaj je stvar res tak daleč prišla da je hudič vzel stvari v svoje roke in avto ne gre več nikam.

In posledica tega je že tako opevana TURBINA, sedaj me zanima kakšne izkušnje imate z temi OBNOVLJENIMI TURBINAMI.

A delujejo vredu ali je kaj narobe?

pač ne bi rad se kaj nap..... pri nakupu?

lp
Uporabniški avatar
ridder

Gasko1986 napisal/-a:Mene pa nekaj zanima! in sicer sedaj je stvar res tak daleč prišla da je hudič vzel stvari v svoje roke in avto ne gre več nikam.

In posledica tega je že tako opevana TURBINA, sedaj me zanima kakšne izkušnje imate z temi OBNOVLJENIMI TURBINAMI.

A delujejo vredu ali je kaj narobe?

pač ne bi rad se kaj nap..... pri nakupu?

lp
pri nas je bilo v lanskem letu vgrajenih 10+ turbin za te motorje, ker je kvaliteta enaka kot za nove, le da je cena mnogo nižja. Moram potrkat (nok nok :D), da do sedaj še vse delajo. Je pa res, da je bilo poleg zamenjave, prečiščeni tudi vsi vodi in IC.

l.p.
Gasko1986

imam še eno vprašanje!

menjana turbina in egr ventil, olje, oljni filter očiščeni kolektor, ....

ko avto laufa v prostem teku je vse ok, ko pa se pelješ pa po kratkem času avto vrže v ˝rezervni program˝
in ne gre nikam.

ventil za dovajanje lufta ki je pri desnem amortizerju dela, edino eden ventil kateri je pritrjem na kolektoru ne vem če dela.

ali je možno da se je računalniku zmešalo in ga je potrebno resetirat?
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Možno je, a bolj verjetno je da stvar ni bla OK sestavljena nazaj skup.
Laguna Coupe GT dci 180
Gasko1986

hm, ker ko pritisneš po gasu se izpod kolektorja oz. od turbine zakadi. pri prostem teku pa ne ?
Odgovori