cviljenje jermena megane
cviljenje jermena megane
pri meganu bencinarju 1.4 letnik 2000 mi je začel cvilit mikro jermen. je pa bil že menjan. kolikor sem gledal ima šponar na fedru, tak da verjetno ne bom nič rešil z špananjem. eni pravijo da ga namažeš z milom. kako se kaj to obnese? ali obstaja kakšna druga rešitev? na prijem je kar našpanam če pa ga z roko potegnem pa se čuti da se šponar na fedru. verjetno je to normalno, al pa je že feder švoh pa ne špana tako kot bi moral.
Re: cviljenje jermena megane
Napenjalec jermena mora biti zategnjen fiksiran ne sme se udajati ko ti pritisneš na jermen.
tista vzmet služi samo kot pomagalo pri napenjanju jermena (Šponar po domače). pritiskanje na jermen
z roko, se le ta udre za par milinetrov 5-6 mm.
Nobenga mazanja.
lp d
tista vzmet služi samo kot pomagalo pri napenjanju jermena (Šponar po domače). pritiskanje na jermen
z roko, se le ta udre za par milinetrov 5-6 mm.
Nobenga mazanja.
lp d
Šponar se mora zamenjati, ker se ukrivi na osi in jermen začne iti mimo linije in to zavira nemoteno vrtenje. Lahko je vzrok tudi prebita dioda v alternatorju, ki nabija vzbujanje-zaviranje statorja do cviljenja. Če imaš srečo, ti ne gre jermenica.
saj poda se samo kakšne 3 do 4mm ne več. sem pa vseeno poiskusil namazati z milom in po nekaj sekundah je cviljenje izginilo. bomo videli kaj bo naprej. ta šponar pa je kar drag. na herkulesu prek 100 evrov. je možno?
Jermen kup original ali pa gates.
verjetno bo res treba menjat
- bostjan.ambrozic
- Kraj: Gorenjska
Cena za šponar je bila okoli 40€ v Trgoavtu, vsaj jaz sem dal toliko ene pol leta nazaj, poglej v trgovini Tapos kakšna je cena tam, ker Trgoavta tako ni več.
Renault Laguna II, 1.6 16V, 109KM
hvala za informacijo. eden je španar na fedro, ena pa navadno kolca če sem prav videl
Če ne cvili kak ležaj, ampak jermen, je lahko vzrok v tem, da niso vse jermenice v liniji.
Ko se izrabijo ležaji, naprimer na servo črpalki, se os nekoliko nagne iz prvotne lege, kar pomeni, da jermenica ne teče več v liniji z jermenom in zato cvili.
Zaradi tega se lahko jermen poškoduje, utrga in če ga nato potegne še pod zobati jermen, je "veselica" popolna.
Torej je zelo važno, da se čimprej ugotovi vzrok cviljenja.
Kar tako na slepo nekaj menjavati ni najbolj pametno, ker se lahko zgodi, da kljub stroškom vzrok napake ostane.
Ko se izrabijo ležaji, naprimer na servo črpalki, se os nekoliko nagne iz prvotne lege, kar pomeni, da jermenica ne teče več v liniji z jermenom in zato cvili.
Zaradi tega se lahko jermen poškoduje, utrga in če ga nato potegne še pod zobati jermen, je "veselica" popolna.
Torej je zelo važno, da se čimprej ugotovi vzrok cviljenja.
Kar tako na slepo nekaj menjavati ni najbolj pametno, ker se lahko zgodi, da kljub stroškom vzrok napake ostane.
saj to je problem. pa če ga dolj vzamem bi se verjetno moglo čutit če ima kak ležaj na jermenici "luft" ali se samo nagne in ostane fiksen?
Za lažje iskanje napake je dobro, če lahko najprej ugotoviš izvor cviljenja: ali cvili jermen ali kateri od ležajev.
Če je katera jermenica nagnjena ali iz linije, se najbolje vidi takrat, ko je še jermen gor.
Ko pogledaš po robovih jermena, morajo biti povsod popolnoma ravne linije.
Nagnjenost jermenic lahko preveriš z ravno letvico, ki jo položiš na jermenico in ugotoviš, če je linija letvice paralelna z linijo robov jermena.
Če je vse OK, snameš jermen in čekiraš ležaje.
Vse to je včasih kar težko ugotavljati in če še s tem nisi imel opravka, je dobro, da ti pomaga nekdo, ki to bolje pozna.
Če je katera jermenica nagnjena ali iz linije, se najbolje vidi takrat, ko je še jermen gor.
Ko pogledaš po robovih jermena, morajo biti povsod popolnoma ravne linije.
Nagnjenost jermenic lahko preveriš z ravno letvico, ki jo položiš na jermenico in ugotoviš, če je linija letvice paralelna z linijo robov jermena.
Če je vse OK, snameš jermen in čekiraš ležaje.
Vse to je včasih kar težko ugotavljati in če še s tem nisi imel opravka, je dobro, da ti pomaga nekdo, ki to bolje pozna.