Nivo olja v menjalniku - Laguna II
Nivo olja v menjalniku - Laguna II
Pozdravljeni,
včeraj sem naredil servis na laguni 1.9Dci, 2003. Ko sem odvil plastični čep na menjalniku ni steklo olje iz menjalnika. Porinil sem prst v menjalnik, kar je šlo pa olja še vedno nisem začutil. Ali obstaja kakšna merilna palica za kontrolo ali mi preprosto manjka olje v menjalniku. Če mi manjka, katero olje mi priporočate. Avto ima pa 6 prestav.
LP
včeraj sem naredil servis na laguni 1.9Dci, 2003. Ko sem odvil plastični čep na menjalniku ni steklo olje iz menjalnika. Porinil sem prst v menjalnik, kar je šlo pa olja še vedno nisem začutil. Ali obstaja kakšna merilna palica za kontrolo ali mi preprosto manjka olje v menjalniku. Če mi manjka, katero olje mi priporočate. Avto ima pa 6 prestav.
LP
Re: Nivo olja v menjalniku - Laguna II
Pozdravljen!
Uh, če bi olje manjkalo bi se slišalo, zelo
Mogoče ga sam vakum drži v menjalniku, zato poskušaj odvit še zgornji čep, skozi katerega se olje nataka v menjalnik, bi moral začet ven tečt.
Lp
Uh, če bi olje manjkalo bi se slišalo, zelo
Lp
Spletna trgovina Orange Audio - avtoakustika, zvočniki, ojačevalci in še večRe: Nivo olja v menjalniku - Laguna II
Zgornji čep? ...a se ne nataka olje skozi plastični čep?
Včasih sta bila dva vijaka, eden za izpust olja na dnu in eden malo višje za dolivanje. Nalilo se ga je toliko, da je začelo tečt ven.
A ta model ima pa tri vijake? Eden za izpust, eden za dolivanje, zakaj pa je potem plastični?...se ga doliva toliko časa, da začne tečt na platičnem ven in je zadeva zaključena?
Katero olje se priporoča za omenjeni menjalnik?
Včasih sta bila dva vijaka, eden za izpust olja na dnu in eden malo višje za dolivanje. Nalilo se ga je toliko, da je začelo tečt ven.
A ta model ima pa tri vijake? Eden za izpust, eden za dolivanje, zakaj pa je potem plastični?...se ga doliva toliko časa, da začne tečt na platičnem ven in je zadeva zaključena?
Katero olje se priporoča za omenjeni menjalnik?
- Sebastijan
- Kraj: Slovenska Bistrica
V menjalnik lagune gre se mi zdi da dva litra, zato pa na čepu ne priteče olje. Ko sem jaz menjaval olje sem prvo nalil ta dva litra notri in še ni priteklo ven. Ko pa sem šel v trgovino po dodatno olje mi je pa prodajalec rekel da gre noter samo dva litra. Nalil pa sem 75W/80 olje.
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
Kolikor sem pregledal forume je kar velika zmešnjava katero olje ali NFJ 75W80 ali NFP75W80.
Po pregledu specifikacije piše za NFJ, da je primeren za JXX, TL4 in NDX menjalnike.
NFP pa naj bi bil primeren za Renojeve PXX menjalnike.
Če se ne motim ima moja laguna menjalnik z oznako PK6 (predvidevam, da št.6 zaradi šestih prestav), kar pomeni, da je zanj primerno olje NFP in ne NFJ.
Na forumu sem tudi zasledil opombo, da se pri teh menjalnikih nivo olja pregleduje s posebnim orodjem, in da se ga ne dolije do vrha, da začne iztekati na mestu nalivanja, torej na plastičnem čepu.
Naj me prosim kdo popravi, če sem prišel do napačnih zaključkov....
Po pregledu specifikacije piše za NFJ, da je primeren za JXX, TL4 in NDX menjalnike.
NFP pa naj bi bil primeren za Renojeve PXX menjalnike.
Če se ne motim ima moja laguna menjalnik z oznako PK6 (predvidevam, da št.6 zaradi šestih prestav), kar pomeni, da je zanj primerno olje NFP in ne NFJ.
Na forumu sem tudi zasledil opombo, da se pri teh menjalnikih nivo olja pregleduje s posebnim orodjem, in da se ga ne dolije do vrha, da začne iztekati na mestu nalivanja, torej na plastičnem čepu.
Naj me prosim kdo popravi, če sem prišel do napačnih zaključkov....
Za kontrolo nivoja je posebna šipka,če ga naliješ preveč ti ga pri višjih hitrostih meče ven na odušniku.Če se še prav spomnim ga je treba naliti 3,5 litra.Imel sem letnik 2001 in v knjižici je bilo napisano da je pravo olje TRANSELF TRX 75W80
Včasih vozim hit,včasih pa počas
Pride res noter cca 3,5L. Kar se pa olja tiče, piše v moji knjigici TRP ali TRJ. To so starejša olja, naslednika sta NFJ in NFP, vendar je NFP ravno takrat šlo iz prodaje. Ostal je samo NFJ, ki sem ga tudi natočil noter. 80k km kasneje - nobenih problemov.
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
3,5 L? Meni se zdi da je 2,2 litra šlo notri kar se mi je zdelo butasto ko si mogu kupit tri litre zarad 2 deci.
Mogoče pa je blo tudi tako, ja 
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
lp, eno vprašanje, tudi jaz bi menjal olje pa me zanima s čim preverit nivo, autodata pravi 2,4 litra (ročni menjalnik 6P) 75W80 sintetika, GL-4 ? kaj priporočate
Le OT pripomba:
Tko da te oznake niso govoreče ampak čiste šifre. Plus, PK4 je taka zelo groba oznaka, točen model in prestavna razmerja povejo une cifre naprej. Ki pa spet niso govoreče ampak kode.
V moji laguni je menjalnik z oznako PK4, pa ima seveda 6 prestav, ročnih.Če se ne motim ima moja laguna menjalnik z oznako PK6 (predvidevam, da št.6 zaradi šestih prestav), kar pomeni, da je zanj primerno olje NFP in ne NFJ.
Tko da te oznake niso govoreče ampak čiste šifre. Plus, PK4 je taka zelo groba oznaka, točen model in prestavna razmerja povejo une cifre naprej. Ki pa spet niso govoreče ampak kode.
Laguna Coupe GT dci 180
V Laguni 2 je lahko menjalnik PK4 ali PK6 (pa verjetno še kak drug). Oba imata 6 prestav. Pri PK4 mora biti olja do čepa za kontrolo oziroma se naliva tako dolgo, da priteče ven. Za kontrolo nivoja na PK6 pa rabiš posebno merilno palico, kajti olje mora biti pod nivojem čepa.