clio II - čuden zvok

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Odgovori
iztok85

clio II - čuden zvok

Odgovor Napisal/-a iztok85 »

Pozdravljeni
Iskal sem že po forumu vendar nisem našel ustreznega odgovora. in sicer stvar je taka. Clio II, 1.2, 43 kW letnik 99. Lani opravljen velik servis, menjani filtri, jermeni, svečke.
Težava pa je naslednja, ko je motor segret je na izpušni cevi čuden zvok, tisti puf-puf, še posebej če mu dodaš nekoliko plina in ko ga spustiš takrat pride še do posebej izrazitega pufkanja. Vendar tega nisem opazil pri hladnem motorju. Kje mislite da bi lahko bila težava oziroma vzrok tega.

Drug problem pa je pri smerokazih. Če avto stoji nekaj časa se včasih zgodi da se ob vklopu smerokazov levih ali desnih ti ne odzovejo. Potem moram prižgati vse štiri da enkrat utripnejo in potem zadeva dela brez problema. Včasih se to zgodi tudi med vožnjo vendar bolj poredko. Ima kdo kakšno idejo?

hvala za pomoč
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Re: clio II - čuden zvok

Odgovor Napisal/-a schik »

Prvi problem, nekje pušča izpuh. Drugi, zgleda da je nekje slab stik ali pa šteka rele. Malo premigaj releje pri varovalkah oz. spodaj nad pedalih pa tudi varovalko probaj zamenjat.
iztok85

a hvala zaenkrat. sčistil sem kontakte releja, tut varovalko sem spucal in stikalo ki vklaplaj vse štiri smernike tudi, zdaj pa čakamo da vidimo kaj bo, ko pa bodo rezultati pa javim.
glede izpuha pa bo treba pogledat oziroma ga dvignit.
oziroma glede tega imam še eno vprašanje. in sicer ali mora izpuh popolnoma tesnit? ker sem zadnji del pred kratkim menjal in se mi zdi da tam nekoliko piha na tistem spoju. ali je možno da je to posledica tega puhkanja? in kako oziroma s čim bi lahko zatesnil da bi 100% tesnilo?

hvala
Uporabniški avatar
schik

Nič ne sme pihat. Tam kjer piha imaš tudi ta zvok. Če je okoli dost zdravo se povari s CO2.
iztok85

spet se oglašam. kljub vsemu čišenju kontaktov to očitno ni pomagalo. smerniki še vedno delajo čisto naključno. ali bi bilo možno da bi bila težava glavno stikalo ali avtomat ki skrbi za utripanje?
Uporabniški avatar
schik

Verjetno je hin rele, stikalo dvomim. Možno pa tudi.
Uporabniški avatar
Sebastijan
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

poglej če so vse žarnice v delujočem stanju. V časih zastave so žmigavci delali z drugačno frekvenco če je ena žarnica pregorela. :) :)
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
iztok85

Sebastijan napisal/-a:poglej če so vse žarnice v delujočem stanju. V časih zastave so žmigavci delali z drugačno frekvenco če je ena žarnica pregorela. :) :)
hvala. ampak žarnice delajo vse. ni problem v frekvenci utripanja ampak da včasih sploh ne utripajo, šele potem ko vklopiš vse 4. kot bi jih bilo treba porinit da začnejo utripat.
bom še stestiral rele ko bo to mogoče.
drugače me pa zanima če kdo ve kje se nahaja ta avtomat ki to utripa da ga malo prečekiram, mogoče je pa tam kak slab stik.
obi
Kraj: medvoški štajerc

Odgovor Napisal/-a obi »

vsi releji se nahajajo na voznikovi strani nad sklopko, kater točno pa niti ne vem. Po navajanju napak bi pa lahko bil rele. Nisem pa ziher, če sta dva releja, en za levo stran en za desno stran pol ziher ni rele potem je glavno stikalo, če je pa samo en rele je pa skor za ziher rele fuč. Upam da si me razumel.
Štrom for wife, UPS for life.
iztok85

pozdravljeni
še vedno nisem odpravil težav s smerniki, vendar sem poizkusil nasledne. istaknil sem rele (gre za samo en rele za levo in desno stran) ki vklaplja smernike in jih potem vklopil. lepo se je slišalo utripanje oziroma preklapljanje avtomata (utripanje). naslednič ko je prišlo zopet do težav s smerniki (niso želeli utripati) pa sem vse skupaj ponovil in avtomata ni bilo slišati. na podlagi tega lahko potem vrjetno rele kot možno napako izločim. in se ta vrjetno pojavi nekje na poti do avtomata. mogoče kdo ve kje je ta avtomat oziroma kako se pride do njega?
in opazil sem še nekaj. da do same napake ne pride takoj ampak šele po delovanju motorja približno pol minute.
hvala.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Podobno zadevo sem imel na 19ki. Se je parkrat poleti tako zgodilo in sem glih tako moral reševat z vsemi štirimi. Pri meni je pomagal udarec po armaturki na področju relejev (Osnovno pravilo elektronike: Če kaj ne dela - udari. Če še vedno ne dela - vzami večje kladivo). Hladen spoj očitno? Tako, da sklepam, da so krivi releji. Poglej po odpadih ali pri kakem znancu, da zamenjata za eno furo, da boš ziher.
iztok85

sem že poizkušal preveč pa ne upam :D drugače pa enak rele se uporablja za vklapljanje luči. zato sem ravno iz tega razloga da bi preveril oziroma potrdil okvaro releja zamenjal rele za smernike z relejem od pozicijskih in ni pomagalo. tako da ucitno ni tezava v samem releju. bom ses poizkusla z dreganjem ampak ce se ma kdo kaksno idejo....

hvala
iztok85

hej!
spet se oglasam ampak tokrat z rešitvijo ki bi utegnila komu pomagati z podobnim problemov kar se tiče smernikov. in sicer stvar so mi rešili na servisu. šlo je na za slab stik nekje na relaciji stikala in računalnik. ta model cliota namreč nima avtomata ampak ima računalnik, ki kontrolira celotno dogajanje v kabini kar se tiče elektrike in stikal. ta računalnik potem tudi vklaplja smernike. tako da sta bili možni samo dve napaki, slab stik ali računalnik. V mojem primeru je bil hvala bogu slab stik. v primeru okvare računalnika pa je ta strošek okrog 300€
Odgovori