R Scenic 1.6 16v l.02 poraba 10l/100 km

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
neso3

R Scenic 1.6 16v l.02 poraba 10l/100 km

Odgovor Napisal/-a neso3 »

Pozdravljeni,

že nekaj časa me spremlja visoka poraba goriva - 9.5-10l/100 km.
Avto je redno vzdrževan in vse ostalo je b.p. nimam kaj reči, samo poraba se mi pa zdi res prevelika.
Vožnja: speljevanje mirno, prestavljanje na 2.500-3.000 obratih, razmerje mestna vožnja-relacija (70%-30%), na AC max.povp.hitrost vožnje 120km/h.

Pred kratkim opravljena menjava olja in oljnega filtra, mikro jermenica (je cvilila) skupaj s pripadajočo garnituro in tudi lamba sonda (spodnja). Sonda je original Renault-jeva...sem dodal tudi aditiv za vzdrževanje...gorivo točim vedno na OMV 100-oktanskega. Avto ima prevoženih 128.000km...kupljen v Slo.

Kljub menjavi sonde, poraba ostaja enaka...občasno se pojavi malo težji-nepravilen poskus vžiga...drugih napak ni opaziti...ne cuka...ima normalno moč...obrati v prostem teku normalni.

Tudi sam katalizator je ok...plini ok...in ko so mi zamenjali sondo, priklopili na računalnik, fantje niso bili ravno zadovoljno videti...je kazal še vedno prevelik vbrizg v prostem teku kot pri obratih.

Mi lahko kdo pomaga? Je imel že kdo podobno izkušnjo-problem?
Hvala za vaše odgovore in pomoč.
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Re: R Scenic 1.6 16v l.02 poraba 10l/100 km

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Vozilo priklopite na tester in preverite pravilno delovanje:
- senzor temperature motorja
- kisikova sonda / odzivnost
- mešanica goriva/zrak / po potrebi se nastavi

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
oorosh
Moderator
Kraj: Akina

Odgovor Napisal/-a oorosh »

Pozdravljen,

Pa je računalnik (tester) kaj pokazal?

Drugače je imel uporabnik BoskoX podoben problem na Meganu I s starim 1.6e motorjem, tema je tukaj.

lp
HTWC Dual VVT-i inside

武士道
neso3

Problem je, ker se sam najbolje ne zastopim v te zadeve...pišem, kar so mi povedali...in sam tester bojda ni kazal nobenih napak...ker so imeli kar velik vprašanj o načinu vožnje, vžigu, kje tankam ipd. in delavnico sem zapustil z nasvetom: dodajte aditiv, naredite cca.2000km pa boste videli ali je kaj bolje...kar sem razumel kot "mogoče se samo od sebe kaj zrihta", kar me pa ni najbolj prepričalo. Tudi samo niso vedeli kaj bi še lahko bilo.
Imel sem tudi vprašanje glede sveč - kdaj sem jih menjal - sam jih še nisem, imam pa avto več kot 1 leto...

Res bi si želel urediti porabo, ker drugače je avto 1A, samo ne bi pa želel vložiti še nadaljnih 500-800€ vanj (vreden pa je 3.000€), da bodo na koncu rekli..."ja veste, tko pač je" :)

Razumem, da se določenih zadev ne da v naprej vedeti, kaj je narobe, samo kot pravim, ne bi pa želel zdej 1/2 stvari zamenjat, da ne vem, se na koncu ugotovi, da je so bili zgolj "kabli za vžig".

Kaj svetujete...kaj naj še zamenjam, da bi lahko imelo vpliv...ker očitno sonda ni bila - ali pa ji kaj še vedno "meša glavo"!???
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Za povečano porabo je lahko več vzrokov. Slabo prehoden zračni filter, slabe svečke, senzor vstopnega zraka, senzor temperature motorja, termostat, ki mora držati temperaturo na 87°C, laho celo oslabel ali pokvarjen MAP senzor. Potem je še način vožnje in milijon vplivov. Bi pa čez 8,5l ne smelo iti, če si verziran šofer.
neso3

Najprej hvala vsem za vašo pomoč.
Ja verjamem, da je več možnih razlogov. Za 8,5l porabo takoj podpišem :) In ja, sigurno se lahko rečem "zverziran šofer", saj ne bi sam sebi metal pesek v oči.
Za filter zraka sem prepričan, da je ok, ker je bil pred 3 meseci menjan, ko sem slišal, da je lahko tudi to vzrok + pol ure nazaj sem ga ponovno pogledal in vse kar je bilo videti je nekaj drobnih smeti...sicer še vedno skoraj kot nov.

Ok. Kako bi se vi lotili reševanja težave? Mislim, v kakšnem vrstnem redu bi menjavali stvari, da bi šli od najbolj verjetne do najmanj ter ali kdo ve, kolikšen strošek so vsi ti senzorji za zrak, map filter, svečke itn. (stvari, ki jih je navdel joztom)?

Res ne obstaja tester za te zadeve? Ali je edini tester € ;)
Hvala v naprej.
Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Tako na pamet menjati dele je najdražje popravilo.

Osebno bi vozilo priklopil na tester in preveril pravilno delovanje senzorje, v večini primerov je okvara senzorja kriva za večjo porabo.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
neso3

Imate kak predlog, kam naj ga peljem na tester? Obstajajo kaki dobri testerji, posebni testerji, preverjeno dobri mehaniki (delavnice)...predvsem bi rad strokovnjaka, ki si bo vzel čas in našel napako...
Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

To storitev vam opravijo: RSR, ali vsi ki reklamirajo avtodiagnostiko ............... izpis pregleda + diagnoza

lep pozdrav

Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

Fan napisal/-a:Pozdravljeni

Kakor mi je znano, imajo v Renault klubu Slovenija tester, preverite na forumu
To storitev vam opravijo: RSR, ali vsi ki reklamirajo avtodiagnostiko ............... izpis pregleda + diagnoza

lep pozdrav

neso3

Super, hvala za nasvet.
Sem pa brskajoče po forumu zasledil, da naj bi renault klub imel svoj lasten tester, pa me zanima ali je to tester, ki bi znal najti "mojo" napako in kako dostopen (če) sploh je?

Hvala za odgovor.
dyfan
Kraj: Okolica Celja

Odgovor Napisal/-a dyfan »

Sicer je v zimskem času poraba malo večja, ampak 10l je pa res huda.
Zato bi bilo poleg že predlaganih pregledov še za pregledat, če mogoče kje spušča bencinska napeljava.
Tudi, če veliko voziš s premalo ogretim motorjem ali s premajhnimi obrati, se lahko motor "zapaca", kar tudi zviša porabo.
Mislim, da bi mehanik, ki je kolikor toliko strokovnjak, kar hitro ugotovil vzrok. Poskusi najti dobrega mehanika - popoldanca. Taki so velikokrat boljši kot marsikateri na servisih, kjer jih preganja norma.
Uporabniški avatar
smiley
Kraj: Koroška

Odgovor Napisal/-a smiley »

Lambdo sondo so ti pravilno zvezali kable med sabo?

lp
Odgovori