Renault megane gr. 1.9 dci Masina ropota glasno kot traktor
Re: Renault megane gr. 1.9 dci Masina ropota glasno kot tra
Ta ropot so ziher ojnični ležaji,
2010 decembra se mi je isto zgodilo. Malo po malo , šla moja v mb in nazaj, pride domou čedalje bolj, sem se še en dan vozil potem že kriza in ko sem še naslednje jutro na servis je tam ropotalo ko traktor kot sam opisuješ. Mrzel manj topel bolj.
700€ olje filter ojnični delo.Sem imel srečo da ni dobila glavna gred. Drugače moraš še to menjat. To ni nič drugega kot to kar sem napisal. Slišalo se je pa zgoraj kot da bi bilo nekaj z ventili narobe.
No tako da sem to menjal in avto zraven tam pustil in za zelo dobro ceno vzel novega. Ne zaupam več temu.
Imel je pa 134k km. Realnih, vendar je bil čipan.
Imaš pa sliko v rubriki moj avto kako so ležaji izgledali.
lp
2010 decembra se mi je isto zgodilo. Malo po malo , šla moja v mb in nazaj, pride domou čedalje bolj, sem se še en dan vozil potem že kriza in ko sem še naslednje jutro na servis je tam ropotalo ko traktor kot sam opisuješ. Mrzel manj topel bolj.
700€ olje filter ojnični delo.Sem imel srečo da ni dobila glavna gred. Drugače moraš še to menjat. To ni nič drugega kot to kar sem napisal. Slišalo se je pa zgoraj kot da bi bilo nekaj z ventili narobe.
No tako da sem to menjal in avto zraven tam pustil in za zelo dobro ceno vzel novega. Ne zaupam več temu.
lp
UrosJ napisal/-a:Ta ropot so ziher ojnični ležaji,
lp
Upam, da so res onjični ležaji
drugače sem pa jaz avto takoj ugasnil oziroma naredil sem še približno 400 m upam, da to ni narobe
to se bo za ziher vedlo, ko bo karter dol uzet.spincrus napisal/-a:UrosJ napisal/-a:Ta ropot so ziher ojnični ležaji,
lp
Upam, da so res onjični ležajiali si avto peljal do pooblaščenega serviserja ali privat ?
drugače sem pa jaz avto takoj ugasnil oziroma naredil sem še približno 400 m upam, da to ni narobe
drugače pa tudi ta opcija ni sigurna (če menjaš ležaje)-je opcija da bo slej kot prej enako, tudi če je gred minimalno "okvarjena".
l.p.
Polnjenje klime že od 30€!!!!!!!!!
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
pomoč, informacije na 040-171-052
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
pomoč, informacije na 040-171-052
Lahko je slab dročmik, preveri, preden razmišljaš o glavni gredi.
Potebna bo nova mašina ležaj je bil fuč in je poškodoval gred tako, da se ne splača popravljati.
Dobil pa sem že novo mašino v petek pa dobim že avto.
Nastali stroški 1500 eur
- mašina 2007 letnik 128.000 km 900 eur ( garancija )
- delo 300 eur
- novi jermeni, olje, filtri .... 300 eur
Nastali stroški 1500 eur
- delo 300 eur
ridder napisal/-a:to se bo za ziher vedlo, ko bo karter dol uzet.spincrus napisal/-a:UrosJ napisal/-a:Ta ropot so ziher ojnični ležaji,
lp
Upam, da so res onjični ležajiali si avto peljal do pooblaščenega serviserja ali privat ?
drugače pa tudi ta opcija ni sigurna (če menjaš ležaje)-je opcija da bo slej kot prej enako, tudi če je gred minimalno "okvarjena".
l.p.
Seveda da ni to dolgoročna rešitev, vendar nisem imel namena vlagat 3400€ not za popravilo (vse) v avto vreden 6000€. Sem se pogodil za 5900€ da mi ga je vzel not, pa rešeno. na avtu je takrat bila eo letna garancija tako da sem se ga rešil. Po menjavi pa sem z njim naredil mislim da 50km. ostalo je stal v garaži do dobave novega.
Delali so mi pa na renault servisu.
Kaj pa uztrajnik?
jaz bi tudi pri novi mašini preventivno zamenjal ležajespincrus napisal/-a:Potebna bo nova mašina ležaj je bil fuč in je poškodoval gred tako, da se ne splača popravljati.
Nastali stroški 1500 eur
- delo 300 eur
LP Deniss
Pri kritično obrabljenih ojničnih ležajih se nikoli ne menjajo samo ležaji. Namreč, ko drsne plasti ležaja ni več, potem drgne kovina ob kovino (ležaj ob gred). S tem se razmik med ležajem in gredjo naglo povečuje in ustrezno zmanjšuje sposobnost mazanja. Zaradi prevelikega razmika olje pod pritiskom med ležiščem na gredi in ležajem odteče, namesto da bi naredilo tanko drsno plast.
Če je gred kovana, se jo zbrusi (prvo brušenje, drugo, ...) in vgradi ojnične ležaje z brušenju primerno toleranco.
Če pa gred ni kovana (kot npr. na 1.5 dci 60kw) potem pa ni rešitve, razen menjava gredi. Samo menjava ležajev zaradi slabšega mazanja hitro spet pripelje do požrtih ležajev.
Moje mnenje je, da je potrebno v izogib težavam:
- olje menjati na 15K - problem 30K intervala ni samo vzdržljivost olja, ampak tudi saje, ki se konstantno nabirajo v olju in krožijo skozi ojnične ležaje in jih uničujejo.
- točiti olje tovarniško določene gradacije - npr. olje 10W40 je nesegreto manj viskozno od 5W40 in temu primerno so predvidene oljne galerije v motorju. Gostejše olje od predvidenega hladen motor slabše maže.
- ojnične ležaje preventivno menjati na 120K - ni neki strošek, pa tudi kakšna vmesna kontrola ne škodi - je pa potrebno sneti karter in po potrebi zamenjati tesnilo karterja.
- ne pretirano pospeševati iz nizkih obratov - takrat je namreč sila na zgornje ojnične ležaje največja.
- občasno preveriti delovanje dvomasnega vztrajnika - če je polomljen in opleta, deluje namreč kot protiutež vrtenju gredi in tako povečuje silo na zgornje ojnične ležaje.
lp,
Luka
Če je gred kovana, se jo zbrusi (prvo brušenje, drugo, ...) in vgradi ojnične ležaje z brušenju primerno toleranco.
Če pa gred ni kovana (kot npr. na 1.5 dci 60kw) potem pa ni rešitve, razen menjava gredi. Samo menjava ležajev zaradi slabšega mazanja hitro spet pripelje do požrtih ležajev.
Moje mnenje je, da je potrebno v izogib težavam:
- olje menjati na 15K - problem 30K intervala ni samo vzdržljivost olja, ampak tudi saje, ki se konstantno nabirajo v olju in krožijo skozi ojnične ležaje in jih uničujejo.
- točiti olje tovarniško določene gradacije - npr. olje 10W40 je nesegreto manj viskozno od 5W40 in temu primerno so predvidene oljne galerije v motorju. Gostejše olje od predvidenega hladen motor slabše maže.
- ojnične ležaje preventivno menjati na 120K - ni neki strošek, pa tudi kakšna vmesna kontrola ne škodi - je pa potrebno sneti karter in po potrebi zamenjati tesnilo karterja.
- ne pretirano pospeševati iz nizkih obratov - takrat je namreč sila na zgornje ojnične ležaje največja.
- občasno preveriti delovanje dvomasnega vztrajnika - če je polomljen in opleta, deluje namreč kot protiutež vrtenju gredi in tako povečuje silo na zgornje ojnične ležaje.
lp,
Luka
+1
Pa uporabljati kakšno boljše olje kot pa je elf evolution sxr. Zelo dobra srn0700/rn0710 shell helix ultra 5w40 in motul 8100 x-cess -dosegata tudi zahteven standrt mb 229.5
Grafična ponazoritev primerjave standrtov http://sas-origin.onstreammedia.com/ori ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ali pa pogooglajte za pdfje s tehničnimi tekstovnimi podatki za teste za vsak standrt...
Pa uporabljati kakšno boljše olje kot pa je elf evolution sxr. Zelo dobra srn0700/rn0710 shell helix ultra 5w40 in motul 8100 x-cess -dosegata tudi zahteven standrt mb 229.5
Grafična ponazoritev primerjave standrtov http://sas-origin.onstreammedia.com/ori ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ali pa pogooglajte za pdfje s tehničnimi tekstovnimi podatki za teste za vsak standrt...
Jaz sem tudi na takratnem cliu dci menjal iz preventive olicne lezaje.Lezaji so bili kot novi in to pri 200km.je pa res da je avto bil na servisu vsakih 15k.In ker mamo doma se vedno 3reno dizele ki se blizajo 200k in ni z dobenim problem z lezaji.Jaz sem mnenja da imate ta problem zaradi nepravega olja in nerednih servisev.Vidim pa da eni delate znanstveno fantastiko z temi olji.elf excellium je ok in je za dizel motorje odkot vam to da ni....