Megane III - prikazovalnik temperature hladilne tekočine

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
renaultrula

Megane III - prikazovalnik temperature hladilne tekočine

Odgovor Napisal/-a renaultrula »

Zdravo,

danes sem se peljal približno 15 minut po avtocesti in ustavil na cestninski, da vzamem listek in ko sem se še peljal, je kazal prikazovalnik temperaturo motorja vodoravno, torej normalno temperaturo, nato pa, ko sem se ustavil, je temperatura kao padla (torej je kazal isto kakor ob zagonu avta), nato pa, ko sem speljal, je spet "skočil" na normalno temperaturo. Isto je bilo na meji, torej po eni uri in približno 100 kilometrih vožnje: se ustavim, pade kao da je hladen, potem pa ob speljevanju skoči nazaj na normalno temperaturo. Se je to komu na teh digitalnih števcih že zgodilo? Ali je kaj povezano, kakšno predgretje ali kaj takega s tem, ko avto "zazna", da je hladen, čeprav ni? Nato sem se zdaj pred hišo po 4 urah vožnje ustavil in se to ni zgodilo, ves čas je kazalo normalno temperaturo, tudi ko sem stal na mestu, temperatura ni padla in ventilator, kakor se mi je zdelo, ni deloval. Motor je 1.5 dCI, avto je ves čas, tudi pri speljevanju, ko je kazal, da je hladen, vlekel in vse normalno in nikjer ni nič pisalo. Večina ljudi verjetno tega padca temperature sploh ne bi opazila, me pa zanima, če je to kaj, kar bi me moralo skrbeti in ali se je komu zgodilo že kaj podobnega? Avto je star eno leto in pol ...

In še podvprašanje: ali so na tej "skali" mogoče samo vrednosti polovična in brez vrednosti, torej ko je avto hladen (ter polna seveda?). Ker pri meni, ko je avto hladen in se segreje, skoči ta display direkt iz minimuma na polovico, tudi v zgoraj opisanem primeru skače direkt med polovico in praznim ...

Hvala!
Matej
Uporabniški avatar
renaultrula

Kakor izgleda, je to normalno :)

Skala temperatur na teh digitalnih prikazovalnikih je iz štirih (ali mogoče petih) delov in ko se malo ohladi iz normalne temperature, pač prikazuje tisto, "prazno" črto, ki je naslednji manjši prikaz. Tukaj bi lahko mogoče dodali možnost vključitve izpisa za "napredne uporabnike" - prikaza temperature v stopinjah v tistem deli zaslončka, namesto teh črtic, bi bilo precej bolj merodajno.

Lep pozdrav,
Matej
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Ne to ni normalno. Zdej če je to drastičen skok je problem nekje na elektriki. Lahko da ma senzor za vodo slab stik al je pa senzor hin. Če pa to počasi pada je pa termostat hin. Kaj pa recimo med vožnjo v dolino praktično brez gasa? Je temperatura OK ali kaj pade?
Uporabniški avatar
renaultrula

schik napisal/-a:Ne to ni normalno. Zdej če je to drastičen skok je problem nekje na elektriki. Lahko da ma senzor za vodo slab stik al je pa senzor hin. Če pa to počasi pada je pa termostat hin. Kaj pa recimo med vožnjo v dolino praktično brez gasa? Je temperatura OK ali kaj pade?
Hvala za odgovor.

Zdaj sem govoril z Renault mehanikom in je isto rekel, da ima v okviru "normalne" temperature ta digitalni prikazovalnik samo dve stopnji - torej prazno in polovicno in ko sem mu opisal situacijo, je rekel, da je to normalno obnašanje, ker vmesnih stopenj ni. Tako da ko se za nekaj stopinj motor ohladi, pade na hladno, nato pa ob speljevanju, ko se motor segreje teh nekaj stopinj, pa pač prekorači tisto mejo, ki je za prikaz normalne temperature. Na avtocesti je ob vožnji gor in dol (z zmanjšanim plinom) temperatura bila ves čas normalna. Ne vem, zakaj so tisti zvezen prikaz odstranili in so te kocke zdaj ...

Lep pozdrav,
Matej
Odgovori