Motorčki za pranje stekel
Motorčki za pranje stekel
Živjo!
Doma imamo kangooja 2001 letnik 1.9D in imamo težavo z motorčkom za pranje stekel. Deluje, brni, obrne, ampak nima dovolj moči oz. pritiska da bi potisnil vodo do šob, tako da predvidevam, da je motorček že izrabljen ali pa vetrnica.
Kolikor sem ga gledal, se ne da razkopat, tako da bom rabil drugega, lahko rabljen samo da deluje. Me pa zanima, glede na to da je dost banalna zadeva, če so ti motorčki enaki tudi pri katerih ostalih Renaultih? Npr. clio, twingo, laguna, megane...okoli letnika 2000?
Doma imamo kangooja 2001 letnik 1.9D in imamo težavo z motorčkom za pranje stekel. Deluje, brni, obrne, ampak nima dovolj moči oz. pritiska da bi potisnil vodo do šob, tako da predvidevam, da je motorček že izrabljen ali pa vetrnica.
Kolikor sem ga gledal, se ne da razkopat, tako da bom rabil drugega, lahko rabljen samo da deluje. Me pa zanima, glede na to da je dost banalna zadeva, če so ti motorčki enaki tudi pri katerih ostalih Renaultih? Npr. clio, twingo, laguna, megane...okoli letnika 2000?
Če motorček brni, potem deluje normalno. Najverjetneje je problem v ''plovčku'', ki preklaplja med šobo za pranje prednjih stekel in šobo za pranje zadnjih stekel. To je majhen gumijast cilinder v pumpi (ki se da odpret). Iz meni neznanih razlogov se raztegne in se posledično ne giblje več levo-desno (preklaplja med šobo za pranje spredaj in zadaj) ampak kompleten vod zamaši. Motorček še vedno deluje, vendar ne potisne čistila mimo tega'čepa'.
Enak problem sem imel pri svojem meganu. Rešil sem ga tako, da sem zadevo na vsaki strani skrajšal za nekaj milimetrov in stvar je stekla...
Enak problem sem imel pri svojem meganu. Rešil sem ga tako, da sem zadevo na vsaki strani skrajšal za nekaj milimetrov in stvar je stekla...
Renault Megane II 1.6 16v - nič več
Renault Megane grandtour III 1.5 dci GT line
sem zadevo vzel narazen, s cevkami ni nič narobe. sej do te mere vodo potisne skozi cevko, da curlja, ni pa dovolj, da bi šlo skozi šobe...ni pritiska.
verjetno bo res nekaj takega, kot je rekel GHost14...ampak kolikor sem gledal, da bi motorček razkopal, se mi zdi da je vse zlepljeno, ni staknjeno skupaj ali šraufano (plastika)...
verjetno bo res nekaj takega, kot je rekel GHost14...ampak kolikor sem gledal, da bi motorček razkopal, se mi zdi da je vse zlepljeno, ni staknjeno skupaj ali šraufano (plastika)...
JAz sem imel nekrat podoben primer. sicerna citroenu ampak vseeno. Isto je bilo kot pri tebi, motorček delal , posoda cela, cevke cela, šobe čiste ampak glih tolko da je pritelko ven. Probme je bil v tistih plastičnih kolenih.
So bile kar fajn zabasane.
Sem razstavil ,ščistil in je delalo normalno.
lp
So bile kar fajn zabasane.
Sem razstavil ,ščistil in je delalo normalno.
lp
Razdelilec za spredaj/zadaj je nataknjen na posodo s tekočino. Najverjetneje je tudi pri tebi plastičen, sestavljen iz dveh delov, ki se ločita tudi vizuelno - en je črne in drugi bele barve. Iz njega gresta dve cevki - ena za sprednji in ena za zadnji vod. Če nočeš da ti čistilo steče po tleh si pripravi čisto posodo, jo podstavi in snemi ta razdelilec. Ko ga imaš v rokah ga malo preglej, saj mislim da bi se mogu dat razstavit. Sestavljen je na podoben način kot večina senzorjev v motornem prostoru - staknjen je skupaj. Potrebuješ torej majhen izvijač da oba dela ločiš. Ko odpreš, preglej plovček ki se nahaja v notranjosti in preveri če se lahko giblje levo-desno. Če se ne, si našel problem 
A to reši moj problem: ko začnem s pranjem sprednje šipe, malo priculja tudi zadaj?GHost14 napisal/-a:Če motorček brni, potem deluje normalno. Najverjetneje je problem v ''plovčku'', ki preklaplja med šobo za pranje prednjih stekel in šobo za pranje zadnjih stekel. To je majhen gumijast cilinder v pumpi (ki se da odpret). Iz meni neznanih razlogov se raztegne in se posledično ne giblje več levo-desno (preklaplja med šobo za pranje spredaj in zadaj) ampak kompleten vod zamaši. Motorček še vedno deluje, vendar ne potisne čistila mimo tega'čepa'.
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Lahko da je batek v razdelilcu zaribal in je pustil delno odprt tudi zadnji izhod. Lahko pa da se je (za razliko od mojega) skrču namesto raztegnu. Pojma nimam, najbolje da odpreš in preveriš. Parkrat razdreš pa sestaviš in probaš pa ti je počas jasno za kaj se gre 
Hvala ti, bom preveril 
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Če se da razstavit brez da uničiš ohišje se očisti batek in ga daš nazaj. En cajt bi moralo delat. Drugač pa zamenjat. Pumpica je bla mislim da 18€ za mojga megana, pol ne more bit dost dražje za ker drug avto.
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Re: Motorčki za pranje stekel
lahko pa tisti batek preprosto ven vzameš in istočasno šprica na prednjo in zadnjo šipo
opereš obe naenkrat, meni je praktično 
Re: Motorčki za pranje stekel
Ma tale forum je zakladnica informacij!
Že odkar sem kupil megana mi je špricalo, neglede na komande, samo spredaj. In grem razdirat in raziskovat...nakar ugotovim da je prejšnji lastnik imel očitno podoben problem, s tem batkom v razdelilcu ob motorčku, in je batek enostavno kar vrgel vn in pretrgal cevko za zadnjo šipo in jo "zaplombiral". Tako je pač vedno špricalo le spredaj.
Tako kot je napisal GHost14, sem vse raztavil in poštudiral kako dejansko vse deluje. Na kar se mi je porodilo vprašanje, če ni morda tisti batek in ta razdelilec v bistvu brezveze narejen, zakaj nista enostavno vodeni dve cevki direkt iz pumpe brez tega razdelilca??? Ker princip delovanja razdelilca v katerem je bat se mi zdi da je tak, da bat zamaši nasprotno cevko od katere pride pritisk v razdelilec, ker se pumpa enkrat zavrti v desno (npr. za sprednje šipe) in drugič v levo. Tako, sam pritisk vitreksa potisne bat na stran, da zamaši eno cevko. Torej če se sreminja smer vetrnice v pimpi in, ker sta iz pumpe vodena dva ločena kanala je logično da bi na ta dva kanala lahko bila vsaka cevka direktno priklopljena.
Prilagam še sliko, če bi mi kdo znal potrdit da tu res manjka bat. Na sliki je vse kar je blo z celotno pumpo.

Že odkar sem kupil megana mi je špricalo, neglede na komande, samo spredaj. In grem razdirat in raziskovat...nakar ugotovim da je prejšnji lastnik imel očitno podoben problem, s tem batkom v razdelilcu ob motorčku, in je batek enostavno kar vrgel vn in pretrgal cevko za zadnjo šipo in jo "zaplombiral". Tako je pač vedno špricalo le spredaj.
Tako kot je napisal GHost14, sem vse raztavil in poštudiral kako dejansko vse deluje. Na kar se mi je porodilo vprašanje, če ni morda tisti batek in ta razdelilec v bistvu brezveze narejen, zakaj nista enostavno vodeni dve cevki direkt iz pumpe brez tega razdelilca??? Ker princip delovanja razdelilca v katerem je bat se mi zdi da je tak, da bat zamaši nasprotno cevko od katere pride pritisk v razdelilec, ker se pumpa enkrat zavrti v desno (npr. za sprednje šipe) in drugič v levo. Tako, sam pritisk vitreksa potisne bat na stran, da zamaši eno cevko. Torej če se sreminja smer vetrnice v pimpi in, ker sta iz pumpe vodena dva ločena kanala je logično da bi na ta dva kanala lahko bila vsaka cevka direktno priklopljena.
Prilagam še sliko, če bi mi kdo znal potrdit da tu res manjka bat. Na sliki je vse kar je blo z celotno pumpo.