Laguna II 1.9 dci 2005

Predstavite Vašega Renault-a
Uporabniški avatar
Geniusx
Kraj: Koroška

Laguna II 1.9 dci 2005

Odgovor Napisal/-a Geniusx »

Živjo. Sem bolj ali manj nov na forumu, zato vsem en lep pozdrav. Malo se še lovim, ampak počasi spoznavam forum :)

Od 16.8. preteklega leta si lastim Laguno, 1.9dci, 88kw. Leto proizvodnje 2005 in opremljeno pod oznako Dynamique.

Sicer sem precej kolebal o zamenjavi vozila,sploh zaradi prestopa iz Bmwja na Renaulta in o slabem slovesu tega motorja, mi zaenkrat ni žal. Mogoče če bi še enkrat izbiral, bi vzel močnejšega 2.0dci, ampak pustimo zdaj to.

Od dneva nakupa, ter do danes sem napraskal dobrih in neproblematičnih 10.000km. Poraba se mi giblje od 6.5, pa tja do 6.9l/100km.

Je pa bilo do sedaj menjano:
-olje+filtri
-mrežica izpuha
-tesnilo pri EGR ventilu
-komplet zavorne ploščice+zav. olje
-ter nekaj malenkosti.

Olje bom menjal na 15.000km, vsa popravila pa mi izvršujejo na pooblaščenem serviserju.

Spomladi sledijo še 17" lita platišča, poliranje, mogoče tudi prizemljitev
:)

Seveda, pa kako bi zaključil drugače, kot z "problemom" :D Zanima me vaše mnenje glede par zadev okoli motorja.
-Avto mi je v 10.000km popil 2l olja. Je res, da so mi na servisu dali noter Exceliuma 5w40. Bi mogoče boljše bilo dati noter 10w40?

-Ko pohodim plin(oz. po domače: ga malo pritisnem), zadaj pokadi črno. EGR ventila še nisem čistil. Je mogoče to vzrok?

- Zelo me pa moti moč motorja. Naprimer ko speljem, avto ne gre nikamor, do cca. 1500obratov, kjer se vklopi turbina. Potem je druga pesem. Kot da ga nekaj duši. Tudi v blage klančine ga zmanjka npr. v 5 ali 4 prestavi. Je to normalno, ali sem samo scartlan iz prehoda 170konjskega bencinarja na dizla :P

Vsem se pa obenem zahvaljujem za mnenja in pomoč. LP,Nejc

Še dve sliki( sicer stari, še od dneva nakupa :) )

Slika

Slika
Uporabniški avatar
gagi'd hype
Kraj: od sevnice do Ljubljane

Odgovor Napisal/-a gagi'd hype »

Pozdravljen na forumu.

Ob naslednji objavi ne skopari z slikami :D

Glede problemov pa ti bodo drugi (bolj izkušeni) lažje pomagali. Mislim pa da je logično, da je do cca 1500 obratov "len", saj se tkrat komaj tudbinma vklopi. Prej pa seveda ni nič.. (verjetno je to tvoj prvi diesel) :D
Slika
Za vas se trudimo urejati naslovno stran, zato nam bo v veselje, če malo pokukate :D
Uporabniški avatar
oorosh
Moderator
Kraj: Akina

Odgovor Napisal/-a oorosh »

Kar se tiče olja, zamenjaj exceliuma z Motulom X-clean 5W40 ali Shell Helix Ultra 5W40.
HTWC Dual VVT-i inside

武士道
Uporabniški avatar
daviddci
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a daviddci »

Lepa Laguna!

Če je opazit črn dim iz avspuha (tudi saje), ter avto izgublja moč v klanec bo morda res kar ventil za ščistit za začetek...

Varno vožnjo!
TuningBoy

Odgovor Napisal/-a TuningBoy »

Še en več, ki ima laguno na forumu :D lepa lagunca. Kar se tiče pa pospeškov pa se boš moral malo privadit. Iti iz 170 konjskega bencinarja na 130 dizla je razlika (se mi zdi da je tudi razlika tako pri porabi nekaj litrov :D) vendar se boš navadil :D

Veliko varnih kilometrov in čim manj obiskov na servisu. Kot so ti že zgoraj omenili, ne skopari z slikami.

Lp, :D
Uporabniški avatar
Geniusx

Hvala za lepe želje, upam da bo res dolgo služila. Nekaj razlike je, vendar mi tudi ta dizelski agregat dokaj ustreza. Saj ko "zažvižga" turbina avto kar lepo poskoči. Je pa fin avto in komaj čakam poletje da dobi nižje vzmeti in večja platišča :twisted:

Ko bo malo lepše vreme pa dodam še nekaj slik za boljšo predstavo :wink:
Uporabniški avatar
laguna484
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a laguna484 »

Zdravo,

vsak dan novi lagunarji :D naj ti lepo služi, glede zemljitve in ostalega je pa dosti napisanega tudi v podforumu laguna.

lp
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Pozdravljen!

Verjami, avto ti bo dobro služi, če boš lepo skrbel za njega - forum je kar obvezno čtivo, imaš veliko pametnih in uporabnih tem gor.

Gremo od začetka:

2L olja na 10k km se mi zdi ogromno. Poskusi dat noter predpisanega Evolution-a. Meni je spila veliko Total-a še od prejšnjega lastnika. Odkar je noter Evolution, je vse ok. Če si menjeval tesnilo pri EGR, preveri, če je vse dovolj zatisnjeno - predvsem tisti plastični del nad samim EGR (otežuje ti dostop do njega). Sam sem tam premalo zatisnil vijake in je izgubilo 3 krogce olja v 5k km. Sem zatisnil in dotočil olje - ni ga zmanjkalo nič do neslednje menjave.

Črn dim je posledica tudi EGR-a. Priporočam ti, da nabaviš sprej Wynn's EGR-3 Cleaner. Sam sem EGR zamenjal in cel dovodni sistem prečistil s tem sprejem (porabil 3). Zadeva je 500x boljša :lol:

Pod 1,5k je avto mrtev. Vedno menjaj in vozi tako, da je avto vsaj na 1,6k obratov. Zmanjkuje ti ga pri katerih obratih? V 4 ali 5 ti pod 1,5k obratov se komaj premika še po ravnem :lol:

Naj ti dobro služi! :wink:
Uporabniški avatar
Geniusx

Hja, se počasi navajam da je treba vozit v malce višjih obratih, pa zadevca postane živahna :D

Kar se pa tiče porabe olja, pa me iz dneva v dan bolj jezi. Motor teče lepo, nobenih problemov, le ta poraba olja in "dimne zavese" me motijo. Ker imam čez cca. 5000km menjavo olja bom dal prečistit tudi EGR ventil.

Zaradi porabe olja, mi mnogi zatrjujejo, da je za ta motor najboljši ELF 10w40?
Uporabniški avatar
drhouse

Predpisan je Elf Evolution SRX 5w-40. Z njim sam nimam nobenih pripomb, cena pa je tudi ugodna - seveda ne na uradnem servisu.

Olje upa, da menjuješ na 15k km? Predpisan interval na 30k km je ABSOLUTNO predolg!

Egr naj bi se nekje 2x lahko uspešno čistilo. Sam sem ga 2x in je bila po prvem čiščenju razlika vsaj 20k km, pri drugem samo še 5k. Zato sem nabavil novega - cena nekaj čez 110€ pri Herkulesu.
Uporabniški avatar
Geniusx

Olje menjujem oz. vsaj bom menjaval na max. 15.000km. Rajši pa dam kakšen euro več za servis, pa da je avto dobro in sigurno poservisiran :)

Sem pa zadnjič v knjižici vzdrževanja bral, da tudi 10w40 na menjavo 15.000km ustreza. Zato sprašujem :)
Uporabniški avatar
drhouse

Nevem, kateri 10w 40 je omenjen? Mogoče Competition ali Turbo Diesel?

Kot smo debatirali na forumu, naj bi bil za 1.9dCi brez FAP-a Evolution 5w-40 to-to. :wink: Sploh pa ob ceni, ki jo lahko dobiš, nimaš kaj razmišljati.

Če boš servisiral na 15k, boš zelo veliko naredil za avto. Vsakič pa menjaj tudi oljni filter, saj stane 15€ :wink:
Uporabniški avatar
Geniusx

Kar se tiče avta, ga poskušam maximalno servisirat, da bi le čimdlje služil :)

Je pa dobil komplet nove Bosch Aerotwin brisalce, da je vidljivost v teh "nelagodnih" dneh, čimboljša.

Poraba zadnjih par tankov je 6.7l , tako da sem kar zadovoljen.

Je pa avto dobil tudi nekaj čričkov, tako da mi parajo živce :D
TuningBoy

Odgovor Napisal/-a TuningBoy »

Geniusx napisal/-a: Je pa avto dobil tudi nekaj čričkov, tako da mi parajo živce :D
to je serijska oprema...nimaš kej :D
Uporabniški avatar
laguna484
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a laguna484 »

TuningBoy napisal/-a:
Geniusx napisal/-a: Je pa avto dobil tudi nekaj èrièkov, tako da mi parajo živce :D
to je serijska oprema...nimaš kej :D
hahaha :lol:
Odgovori