Ojnični ležaji!

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Nič ne poslušate, ojnične ležaje zbija dvomasni vztrajnik. Za primerjavo si poglejte Trafic, ali ste kdaj slišali za ležaje na istem motorju? Pa s kombiji veliko bolj grdo delajo.
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

joztom napisal/-a:Nič ne poslušate, ojnične ležaje zbija dvomasni vztrajnik. Za primerjavo si poglejte Trafic, ali ste kdaj slišali za ležaje na istem motorju? Pa s kombiji veliko bolj grdo delajo.
Malo berem glede dvomasnih vztrajnikov, pa so res precej jajc. Najbolj jih zdela start / stop motorja, ki sčasoma potrga blaženje med fiksno in gibljivo maso, tako da potem gibljiva opleta, zavira vrtenje in tako povečuje silo na ojnice, takrat, ko ni treba (ob eksploziji).

Ker imaš zmeraj napredne ideje, bi imel par vprašanj zate:

1) Kako diagnosticirati polomljen dvomasni vztrajnik?

2) Se dobi enomasni nadomestek za 1.5 dci 78kW K9K732 motor (kat. št. vztrajnika je 7701476621)? Kdo bi bili potencijalni proizvajalci?

3) Kakšno življensko dobo imajo tile Renaultovi vztrajniki? A veš morda, kdo je OEM (Luk, ZF Sachs, ...)?

Muchas gracias!
Luka
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Pri meni je bil original na Espace noter LUK. Kontrola se izvaja ob dvignjenem avtu, kjer se skozi odprtino testira upor fedrov levo desno. Lufta naj bi ne imelo, bi pa šel skupaj ene 3 cm levo-desno s stalnim upiranjem iz mrtve točke, dokler je zdrav. Poskusiš z debelejšim izvijačem na zobnem vencu štarterja. Ko pa začne prosto opletati brez upora, se še vedno da voziti in ker to poteka počasi, se navadiš, da težje speljuješ in z višjimi obrati, npr ne gre speljati brez gasa. Tudi v ležerni vožnji nasede v drugi počasi iz ovinka, ko pospešiš. Največji problem je, ker ni nekih jasnih znakov, so pa jasne posledice. Za nadomestnega klasičnega se pogleda pod Valeo 4-p kit ali na Ebay, kjer je milijon ponujenih kompletov. Običajno se menja tudi vijake vztrajnika, npr pri mojem jih je bilo 7kosov (40nM +60°) in vijake košare 6kosov (25nM), vse lepljeno z Loctite. Pri meni je šel noter komplet od Trafic-a. Sem naročil sklopko od Aisin iz Japonske (Nissan) pa je prišla v škatli od LUK-a. Zdaj klasični komplet dela briljantno zanesljivo. Zdaj, ko vem v čem je fora in sem imel to v rokah, bi si upal kupiti tudi 1.9dci, 2.2dci ali 3.0dci. V Dialogysu je klasičen vztrajnik narisan, ne da pa kode. Bo treba izvrtati v katerem modelu z 1.5dci motorjem ima vgrajeno klasiko. Res so barabe. Pri Škodi se recimo čaka na nadomestni original enomasni komplet 2-3 mesece zaradi povpraševanja.
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

se pravi da bi naj imel potem 1.5 dci 106 tudi dvomasni vztrajnik! meni je bilo zanimivo to da ko si recimo v prvi ga pognal na 4k opratov in si smao gas spusto ni avto zabilo ampak je lepo počase izgubljal na obratih! zanimivo.
Uporabniški avatar
DonLuigi

Žal Valeo nima 4P ali 3P kompleta. V katalogu je samo 2P za na originalni vztrajnik.

Tule je super Lukov pdf o dvomasnih vztrajnikih in diagnozi: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... T8hoMtGFqw

lp,
Luka
Uporabniški avatar
cafo
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a cafo »

Je bilo v načrtu, čez cca 5000 km ,ko je servis ampak zgleda prepozno. Sem pravkar govoril z enim mehanikom, ki je delal na Renaultu in je rekel naj pripeljem pa bo on pogledal! :evil:
Uporabniški avatar
cafo

Da obudim to temo. Avto popravljen. Cena pa ni prišla niti blizu temu, kar so rekli na servisu kljub temu, da sem še nabavil material za veliki servis.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Kolk je blo?
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
cafo

Vse skupaj delo+deli je bilo 1030€ pa hkrati sem naredil tudi veliki servis, čeprav je bil narejen pred 40.000km. Zamenjal tudi vse filtre (kabine,nafte) aja pa še grelne svečke tako, da upam da bo zdaj mir za lep čas!
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Re: Ojnični ležaji!

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Malo update-a teme:

Da se ne bo govorilo samo o ojničnih pri Renaultih. Kolegu je zjutraj ribnil ojnični pri Passatu 2.0TDi, 2008, 220k km. Brez kakršnega koli opozorila, ropota... Zabilo še vstrajnik in sklopko. Redno servisiran, človek podoben psiho kot jst, kar se tega tiče.

Garnitura ojničnih, ojnica, sklopka, vstrajnik, garnitura jermena, vodna pumpa, mali material (semeringi...), z original deli predračun cca 2500€ :roll:
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

drhouse napisal/-a:Malo update-a teme:

Da se ne bo govorilo samo o ojničnih pri Renaultih. Kolegu je zjutraj ribnil ojnični pri Passatu 2.0TDi, 2008, 220k km. Brez kakršnega koli opozorila, ropota... Zabilo še vstrajnik in sklopko. Redno servisiran, človek podoben psiho kot jst, kar se tega tiče.

Garnitura ojničnih, ojnica, sklopka, vstrajnik, garnitura jermena, vodna pumpa, mali material (semeringi...), z original deli predračun cca 2500€ :roll:
Če je bilo "na hitro" je verjetno ležaj obrnilo?.
RenaultSport
Uporabniški avatar
drhouse

Ne vem, mi bo javil kaj več tekom dneva...
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

drhouse napisal/-a:Ne vem, mi bo javil kaj več tekom dneva...
Saj me prav velik ne zanima ampak če že javi...:D Sam sem jih zamenjal 14dni nazaj preventivno 1.5 dci 82KM.
RenaultSport
Uporabniški avatar
drhouse

Ok, celotna zgodba.

Peljal se je domov (150km). Enih 5km pred domom je slišal čudno ropotanje v motorju (nežno). Si rekel, ok, sej sem blizu. Kmalu za tem se ropot ojačal, spet si je rekel, ok še malo. Pa je usekalo in bilo konec veselja. Se pravi: napokana gred, ojnični, zabilo vstrajnik in sklopko. Potegne zraven še jermene, šponarje, vodno pumpo, neke semeringe in ostalo drobnarijo.

Se pravi si je nabil stroške iz 150€, če bi takoj ustavil, na vsaj 2500€ :roll:
Uporabniški avatar
DonLuigi

Če bi takoj ustavil, stroški ne bi bili ravno 150€. Sedeži ležajev so takrat že tako uničeni, da je potrebno gred obnoviti ali zamenjati. Se pravi motor ven, ...

Je pa res, da bi bili stroški dosti manjši.
Odgovori