Clio II 1.4 by kmetek (naprodaj...)

Predstavite Vašega Renault-a
Odgovori
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Še enkrat, feltne sem imel namen obdržat in jih ne vračat, zato prej nisem klical :wink:

Zakaj ravno v petek? Da jim pokvarim vikend :lol: Dovolj lovska?

Sej ko sem spraševal za mnenja glede podvozja ste bli tiho ko riti, za drek mešat pa tud strežnik ne dohaja toliko postom :smt042

Skratka, mislim da lahko počasi končano to debato. Pride še kakšna dnevna slika in to je to, bele pa pri meni ne bodo. Če jih dam barvat bodo črne, verjetno mat, da se ne vidi toliko zavornega prahu.

Zna se zgodit da do novega leta pride še en Clio k hiši, kateri bo mogoče malo invaliden. To bo znano v roku recimo 2 tednov. Če ga ne bo, pa zna bit da bodo Koni-ji naprodaj in grem na 3. "evolucijo" podvozja, z malo več poudarka na "udobju". Oz. da dam po pič*** lastnikom RS-ov z njihovim podvozjem, da mi ne bo treba več poslušat izgovorov :lol:
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Koncar
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Koncar »

kmetek napisal/-a:grem na 3. "evolucijo" podvozja, z malo več poudarka na "udobju". Oz. da dam po pič*** lastnikom RS-ov z njihovim podvozjem, da mi ne bo treba več poslušat izgovorov :lol:
Kva boš dau od 1.4 16V podvozje na RS-a?
Uporabniški avatar
Blaž
Kraj: Podgora

Odgovor Napisal/-a Blaž »

Variante 3 gewinde mogoče? :)
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

kmetek napisal/-a:...lastnikom RS-ov z njihovim podvozjem...
Jao, že toliko let hodim v šolo pa še vedno ne znam napisat enega stavka, brez da me ljudje ne bi razumeli, lahko me je sram :oops:

S tem nisem ravno mislil podvozje LASTNIKOV, ampak podvozjem avtov katerih so lastniki.

Ehh, brezveze, od RS-a fedre bom gor vrgu mogoče, je zdej zadost razumljivo? :lol:
Uporabniški avatar
Drejchi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drejchi »

:)

sem moral res dvakrat prebrat, da sem pokapiral... podnapisi pomagajo ;)
Slika
Uporabniški avatar
robi1000

Odgovor Napisal/-a robi1000 »

Ha ha, V3 stane skoraj toliko kot avto! :D Čeprov, če bi biu dnar...
Clio 2.0 16V Williams 94'
"Moj avto zgleda serijski od daleč, a je daleč od serijskega..."
Slika
Uporabniški avatar
Blaž
Kraj: Podgora

Odgovor Napisal/-a Blaž »

Jah, glede na to, da se dirka sem pač mogu uprašat. :D
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

robi1000 napisal/-a:Ha ha, V3 stane skoraj toliko kot avto! :D Čeprov, če bi biu dnar...
Če bi bil dnar....V3 je še kar daleč od dobrega podvozja. Kolk je to 1,7k€? KW motorsport za clia je okol 7k€, proflex 7,5k€, Reiger tudi tam nekje, Ohlins 10k€? Če že gledaš podvozje v tem rangu potem je veliko boljša izbira al Bilstein, AVO, AST in podobni. Pač gledaš Monotube amortizerje.
Twin tube design je dost slabši kot monotube iz parih vidikov in v3 je twintube design. Tako kot Koni in podobno sranje.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
robi1000

Ja, V3 je top hobi program. Če pa profesionalno dirkaš in imaš denar, potem pa sigurno Proflex, Ohlins,...

V3 je cirka 1800€, sam se mi zdi da se dobi samo za Clio 3, samo lahko štelaš in bound in rebound.

Bilstein B16 se ne dobi za Clio, pa pri Bilsteinih ne morš posebi bound štelat, je pa isto cirka 1.8k€.

Bilstein B14 so samo po višini nastavljivi, KW V2 pa imajo poleg višine vsaj še nastavljiv rebound (ampak to je itak vse srednji hobi program).
Slika
Uporabniški avatar
Drmo

Sicer z V3 še nisem imel opravka, lahko ti pa povem za V2 da je kar precenjena zadeva. Že res da je V3 nastavljiv bound in rebound, samo ni to tako easy kot ti misliš. Za nas hoby dirkače, povsem nepotrebna zadeva, za kaj več je pa zadeva že bolj slaba.

Zakaj? Zato, ker imaš pri twintube zgoraj gumb za nastavljat rebound, spodaj pa bound, in ni tko simpl to delat, če imaš avto recimo kot daily/track car. Kaj boš šel na pisto in bi rad da se do tja pelješ dost udobno, potem boš tam čaral in nastavljal, potem pa spet nastavljal oboje (beri: se valjal pod avtom) da se boš lahko bolj udobno domov peljal? A ni potem boljše/lažje imet samo bound/rebound nastavljiv preko enega vijaka/gumba? No to je veliko lažje, če so pa amortizerji še monotube dizajn potem pa sploh. Odpreš havbo in par klikov pa je. :wink: Ne rabiš pod avto lezt :wink:

Zakaj slaba? Zato ker twintube amortizerji morajo biti dosti debelejši da imajo enako kapaciteto olja, kar pa večinoma ni izvedljivo. To pomeni da ima večina manjšo kapaciteto kot monotube in to pomeni prejšnje pregrevanje olja ter s tem slabše in mehkejše delovanje. Za kakšne rally vozit zelo slaba zadeva tale twintube, pa imamo v slo zelo malo gravel delov rally brzincev.

Ti bom kar citiral odgovor od AVO-ta ko sem spraševal za 106ko. Oni v osnovi prodajajo za tak "hobi racing" oz. cesto twintube, za kar sem se tudi zanimal:
"Luka
many thanks for your e-mail
for a rally car you must use a mono tube type damper system, this is very stronge and used on all rally cars

what we offer is

you send us a pair of struts from you car and we convert them to have an adjustable spring plate form which will accept 2.25" i/d race springs, the body is also converted to take a 40mm o/d mono tube insert which is adjustable in damping rate, independent bump and rebound, via a canister

rears are a mono tube telescopic damper again with a remote canister so it has independent bump and rebound

the kit uses alloy spherical bearing top mounts and the springs for the front you can have any rate you wish

a complete car set is 2000.00gbp + freight"

Poleg tega je monotube lahko obrnjen narobe - inverted, kot bilstein, kar pomeni manjšo nevzmeteno maso. Prednosti pred twintube je še veliko več. :wink:

Eni pač hvalijo KW V3, ker je "hudo", ker lahko nastavljaš oboje, večina jih pa sploh ne zna nastavit tega. Kaj ti to sploh nuca če ne znaš nastavit? Ko boš enkrat mel možnost nastavljat 2-way ali 3-way amortizerje, jo zagrabi. Boš videl da ni tolk simpl.

Še nekaj o samo rebound nastavljivih amortizerjih. Jaz sem bil zelo razočaran. Ogromen downgrade napram bilstein B8, ki sploh niso nastavljivi. Kakorkoli sem nastavil ni bilo tistega efekta ki sem ga želel. Avto je kar zaplaval čez kratke neravnine. Bound je še kako pomemben, pa žal ne more bit nastavljiv pri 106ki, če niso to monotube amortizerji in remote canisterji.

Pa da ne boš mislil da sem se sedaj pravil nate. Sploh ne, sej sva prijatelja, samo zagrabil sem priložnost in spisal malo o tem. :wink:
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
robi1000

He he, nobene zamere, kakšno je moje privat mnenje o tem itak veš.

Čist tko za informacijo, se mi zdi da se dobi za nekatere avtomobile V3 z zunanjim rezervarčkom, ampak ni taprava zadeva, ker tm notri je en zrak al neki in ne olje in ne morš na rezervarčku nč nastavljat.

Ampak, drugo se pa vse čist strinjam.
Slika
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Kot je že napisal Drmo, če ne znaš nastavit, je bolje da nimaš, ker boš skoraj sigurno nastavil slabše kot je nastavljeno pri tistih ki nimajo nastavitev. OK, sam rebound se še nekok da, ampak oboje skupaj je pa čisto druga stvar.

Tako da mislim da ne bom imel več nastavljivih amortizerjev.

Tole o "pro" hoby vzmetenju je sicer dobra, zanimiva in poučna tema, ampak mislim da si tega ne bom mogu privoščit :roll: Zame je dovolj da najdem fedre pravilne trdote (da mi ustrezajo) in ene malo boljše amortizerje (recimo Bilstein mislim da B8 model, pač inverted monotube), kaj več na rabim. Oz. raje preostali denar dam za štartnine in podobno, bo več užitka in novih izkušenj. Ker na cesti ni glih zdravo vozit skoz na meji (če ne voziš na meji, ne moreš čutit razlike), na dirkališču ti pa amortizerji ki niso temu namenjeni ne pomagajo tako veliko.

Tako da, to kar ima recimo mloncar bi bilo mislim da kar v redu, bi blo treba probat, sploh za tak dnar. Ker kar je več ali novo, je takoj čez jurja €. Bilstein mislim da B8 so nekje 800€ vsi 4 amortizerji, pa računaj še fedre in si tam.

Debata upam da se bo nadaljevala, ampak na tem avtu ne mislim več dosti rihtat, bomo to znanje raje prenesli na naslednjega :wink:
Uporabniški avatar
Drmo

@Robi: Ja notri je dušik. To je v vseh rezervarčih, ne olje, temveč dušik, tudi v proflex. :wink:

Na dnu je ventilček preko katerega notri nafilaš dušik. Prednost remote canisterjev je v tem, da je olje bolj ločeno od dušika (ki je btw tudi v vseh monotube in twintube gas amortizerjih - večina novodobnih amortizerjev), kar pomeni da sam amortizer vsebuje več olja, kar pomeni da traja dosti dlje da se olje pregreje in amortizerji zgubijo tisto "trdoto".

Poglej si kaj sem tule napisal, pa boš videl prednosti in slabosti obeh dizajnov (monotube vs. twintube):
klik

pa dve slikci za primerjavo:

Slika Slika

@Kmetek:
Nekateri amortizerji so zelo dobro prednastavljeni. Za 106ko lahko garantiram da boljše kot bilstein B8 spredaj in motorsport zadaj skoraj da ne dobiš, za vsakodnevno uporabo. Sem probal ene par variant, tudi koni sem peljal, pa očutek ni niti podoben.
Na clio-tu dci sem vozil bilstein b6 z vogtland vzmetmi, pa je nekako premehko vse skupaj, v primerjavi s serijskimi amortizerji. So pa tudi te vogtland vzmeti zelo mehke.

Jaz bi z veseljem imel bilstein amortizerje za 106ko, pa so žal premehki za te vzmeti ki jih jaz vozim. Sem jim pisal če mi naredijo custom verzijo pa čakam na odgovor že kakšne dva meseca. :roll:
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

No ti k veš bolj točno, v čem je razlika če daš redkejše olje ali pa če povečaš luknje na ventilu, oz. "shims-ih". V obeh primerih se poveča hitrost pretoka olja skozi ventil, kaj so prednosti in slabosti enega in drugega?
Če imaš za bump in rebound ločena ventila, z viskoznostjo olja spremeniš oboje, če povečaš luknjo samo enemu, bo samo en hitrejši/mehkejši. Kaj je še razlika?

Če daš "tunat" amortizerje ti verjetno spremenijo vse 3 stvari (viskoznost, bump in reboundd)?
Uporabniški avatar
Drmo

Redkejše olje ima večjo razliko v viskoznosti pri različnih temperaturah :wink: Če jih daš k turnšku ali vugi ti samo gostejše olje data notri.
Enigma motorsport
Odgovori