Umazana hladilna tekočina - Scenic 1,6/bencin/1998

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
senik

Umazana hladilna tekočina - Scenic 1,6/bencin/1998

Odgovor Napisal/-a senik »

V ekspanzijski posodi na Scenicu 1 (letnik 1998, 226.000 km, veliki servis opravljen lani) se je pojavila zelo umazana hladilna tekočina. Izgleda kot kremna juha. Sumin, da prihaja nekje do mešanja hladilne tekočine z oljem, čeprav je nivo olja v redu. Nivo hladilne tekočine se ne menja. Pri odprti ekspanzijski posodi ni zaznati mehurčkov, kar naj bi pomenilo okvaro tesnila na glavi motorja. Za začetek se bo čistil hladilni sistem, nato pa... Mogoče še to, da so se istočasno pojavile še težave z zagonom motorja. Vedno se ne zažene prvič. Zdi se mi, da zadevi ne bi smeli biti povezani.
Hvala za mnenja oziroma kakšno izkušnjo v zvezi s tem.
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Kaj to se je pojavilo naenkrat al kako? Je bila tekočina pri velikem servisu menjana?
Uporabniški avatar
senik

@schik
Hladilna tekočina je bila menjana lani v sklopu velikega servisa. Tako stanje kot je sedaj se je pojavilo sedaj po vožnji z/na dopust (okoli 500 km).
Danes je bil že prečiscen hladilni sistem. Ob izpustu hladilne tekocine so bili vidni obsežnejši rjavi madeži. Izgledali so kot "kremna gobova juha" in so se držali skupaj v obliki velikih kapelj.
Sedaj je v hladinem sistemu voda. Bomo videli, če se bo zadeva ponovila.
Uporabniški avatar
senik

Še konec zgodbe. Pri prvi vožnji po čiščenju hladilnega sistema ja avto zakuhal. Po pregledu ugotovljeno, da je zaradi pristiska "odprlo" hladilnik, voda je odtekla in motor se je pregrel. Menim, da je nekje v hladinem sistemu nastala ovira, zato se je povečal pritisk, ki je povzročil poškodbo.
Dvomim, da se splača popravljati. Če se menja hladilnik, ni garancije da se zadeva ne ponovi. Problem je nekje v hladilnem sistemu. Lahko prihaaj celo do mešenja olja in tekočine v hladilnem sistemu.
Razmišljam o nabavi drugega vozila.
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Lahko da kompresija uhaja v hladilni sistem ( tesnilo glave ).................. od tod umazanija in kuhanje

lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
žižekrs
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a žižekrs »

Tako kot ti je "fan" napisal,tesnilo glave.Nič drugo,če termostat normalno odpira.
Uporabniški avatar
senik

Hvala za mnenji Fan in Žižekrs. Ali prav razumem, da je zaradi okvare tesnla na glavi "odprlo" hladilnik?
Razmišljam v smeri, da je menjava tesnila glave in brušenje ter menjava hladilnika z rabljenim lahko še ekonomsko upravičen strošek za to vozilo. Ocenjujem, da tako popravilo z vsem potrošnim materialom (olje, hladilna tekočina...) ne bi bilo več kot 400 evrov. Sem mogoče preveč optimističen?
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Ja, ko se nabere dovolj pritiska ( uhajanje kompresije ) v hladilnem sistemu, lahko poškodoje hladilnik.
Hmmmmmmmmm cena je odvisna od nabavljenih delov, kako dobro bo urejena glava motorja ( brušenje, tefloni, sedeži ventilov + kakšen ventil zamenjan ) in od urne postavke delavnice kjer so bo to urejalo.
Hitri pregled:
- tesnilo glave
- tesnila zgornjega dela motorja
- pogonski jermen, napenjalec, vodna črpalka
- urejanje glave
- svečke
- motorno olje
- hladilna tekočina
- vijaki za glavo
- hladilnik
- in še kaj se najde
Tako nekako naj bi izgledalo, lahko pa se dela z starimi deli ( cenejša opcija )......................... posledično je lahko motor hitro v enakem stanju kot sedaj - torej v okvari.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
žižekrs
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a žižekrs »

Še enkrat sem prebral tvoj post in sem spregledal,da si napisal da ti je hladilnik odprl pritisk.Pol je možno tudi,da te čep na expanzijski zafrkava.Pred petimi dnavi je en znanec mel ta problem,da mu je razletel "dobesedno" grelec kabine.To smo zamenjal z novim pol pa mu je še ta začel rosit in tak sem ugotovil,da je mel totalno zaštekani ventilček na expanzijski posodi.Tak da sem razmetal ventil in ven pobral feder in sedaj avto dela brez problema.
Uporabniški avatar
senik

Dal bom zamenjati hladilnik (60 evrov + delo). Računam, da bo nato avto vozen, da ga odpeljem svojemu mehaniku.
Hvala vsem. Še posebej Fanu in Žižekrsu.
Odgovori