Hja bolj špičaste odmične sem mislil na krivuljo, amm trši fedri na ventilih hitreje ti sam ventil vrača nevem kako naj bi to oplivalo na obrabo ko mora ventil nazaj mora nazajDrmo napisal/-a:Ko kaj takega preberem se pošteno nasmejimRiDDicK napisal/-a:Ja bolj špičaste odmične trše fedre na ventilih mogoče lažje bate, vstranjik ITB-ji...mogoče kompresor... je kar drag takle tuning motorja, je pa tko da ti na koncu ko ga voziš ni žalPa brez zamere.
"Špičaste odmične" sploh niso dobre če govorimo o profilu odmičnih, ker važna je površina pod krivuljo kota odpiranja ventila in ne le koliko je dviga. Trše vzmeti ventilov same po sebi ne prinesejo nič, prej kaj slabega, recimo to da je še en faktor ki vpliva na obrabo komponent, če niso izbrane glede na profil odmičnih in samo območje delovanja motorja. tukaj mislim predvsem na delovanje motorja v višjih vrtljajih. Sicer pa to kar si naštel že kar konkretno presega budget 3k €...recimo bolj x2 oz še bolje x3 če hočeš da je narejeno tako kot treba.
Za 3k€ bi se mogoče dalo zamenjat camse, izpuh od akrapoviča (ki je btw pregrešno drag) in optimizacijo. Za kaj več pa bi bil potreben večji budget.
Če pa misliš kasneje delat kaj več, pa predlagam da se lotiš vsega skupaj malo drugače, da ne boš nekaterih stvari menjal dvakrat.
Clio RS200 2011
Enim je treba vse dvakrat povedat, enim je treba vse dvakrat povedat.
Stock F4R830 (832) ima zelo zelo malo "prostora" za tuning.Ze serijsko je zelo malo prostora med ventilom in batom, pa čeprav so že stock bati narejeni z žepom za ventil.
Največ, kar se je trenutno dalo nardit na serijski motor so 403 odmične, ki imajo za odtenek večji lift in duration-a.Vendar to so odmične, ki so že res na meji.Kot prvo je samo se 1.2 mm prostora pri popolnoma zamaknjeni sesalni gredi (43 stopinj) med batom in ventilom.Kot drugo so injektorji odprti na 100 % od 7650 vrtljajev dalje, ce se želi zagotoviti pravilen AFR.Motor ima blokado na 7800, vendar bi se dalo iztisniti se kakšen konj, ce bi lahko motor zavrtel višje. (drugi injektorji)
Potem, je tukaj še serijski airbox, kateri v višjih obratih s temi odmičnimi, ustvari podtlak v sesalnem kolektorju, kar pomeni, da je fajn, če se gre vsaj na V6 box ali podobno.Zraven tega sodi vsaj še portanje sesalnega kolektorja in dober izpuh, kakšen lažji vztrajnik, pa se tukaj obrne že lep kupček denarja.....
In kaj smo dobili? mogoče 20 KM oz. prirast od 4k naprej.Se splača?
To pa naj vsak sam razmisli.Mogoče se pa.
S tem setupom avto ne bo cisto nič bolj odziven kot serijski, ker je ze serijski zelo dobro narjen.Pravtako je šlo veliko denarja v razvoj odmičnih pri tem motorju tako, da je zelo težko iztisnit veliko več. In nenazadnje ima avto FBW loputo.
Aja pa še glede zamikanja gredi in "VTEC".....gred se pri polnem plinu zamakne za 43 stopinj od 2000 vrtjajev naprej.Pri 5500 pa do 7500 pa leze proti 10 stopinjam.Da ne boste mislili, da se pri 5500 začne kakšna magija.
Največ, kar se je trenutno dalo nardit na serijski motor so 403 odmične, ki imajo za odtenek večji lift in duration-a.Vendar to so odmične, ki so že res na meji.Kot prvo je samo se 1.2 mm prostora pri popolnoma zamaknjeni sesalni gredi (43 stopinj) med batom in ventilom.Kot drugo so injektorji odprti na 100 % od 7650 vrtljajev dalje, ce se želi zagotoviti pravilen AFR.Motor ima blokado na 7800, vendar bi se dalo iztisniti se kakšen konj, ce bi lahko motor zavrtel višje. (drugi injektorji)
Potem, je tukaj še serijski airbox, kateri v višjih obratih s temi odmičnimi, ustvari podtlak v sesalnem kolektorju, kar pomeni, da je fajn, če se gre vsaj na V6 box ali podobno.Zraven tega sodi vsaj še portanje sesalnega kolektorja in dober izpuh, kakšen lažji vztrajnik, pa se tukaj obrne že lep kupček denarja.....
In kaj smo dobili? mogoče 20 KM oz. prirast od 4k naprej.Se splača?
To pa naj vsak sam razmisli.Mogoče se pa.
S tem setupom avto ne bo cisto nič bolj odziven kot serijski, ker je ze serijski zelo dobro narjen.Pravtako je šlo veliko denarja v razvoj odmičnih pri tem motorju tako, da je zelo težko iztisnit veliko več. In nenazadnje ima avto FBW loputo.
Aja pa še glede zamikanja gredi in "VTEC".....gred se pri polnem plinu zamakne za 43 stopinj od 2000 vrtjajev naprej.Pri 5500 pa do 7500 pa leze proti 10 stopinjam.Da ne boste mislili, da se pri 5500 začne kakšna magija.

RenaultSport all the way!!!
Kaj si hotel povedaticlio open napisal/-a:A se splača ali ne? ...Že v osnovi je drag špas in mislim, da kdor si ga kupi... in hoče kaj več, mu to ni ravno vodilo pri vsem skupaj...
LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
No ne se kregat
Lahko bi si kupil Minija JWC ali pa citroenčka racinga,oba z 1.6 turbo,ampak RS ima še vedno najboljšo trakcijo,vsaj meni zgleda perfektno v tem razredu petard.Vedel sem že pred nakupom za pač atmosferca težko nabriješ,si ga prilagodiš po svoji meri in to je meni izziv,ne pa peljat turbino čipat.Tako,kot sem že rekel,najprej grem na posvet z mojstru iz Tunerca,on me bo verjetno postavil na realna tla
Potem se odločim.Ali bomo ostali samo pri optimizaciji in izpuhu,ali gremo odpirat mašino.
Avto sem si kupil zato ,da bom z njim užival,ne pa kot investicijo,ali za prodajo.Ne pijem,ne kadim,trdo delam,pa raje ta denar namenim za tako igračko!
Iščem pa nastavek za volan,ker je predaleč,glede na mojo velikost.Se da afermarket to kje dobiti,ali mi lahko kdo to naredi.
Avto sem si kupil zato ,da bom z njim užival,ne pa kot investicijo,ali za prodajo.Ne pijem,ne kadim,trdo delam,pa raje ta denar namenim za tako igračko!
Iščem pa nastavek za volan,ker je predaleč,glede na mojo velikost.Se da afermarket to kje dobiti,ali mi lahko kdo to naredi.
Ne bo razsulo motorja dokler ti velja garancija. Če pa ti v garancijskem roku sesuje mašino, verjemi meni da bodo našli objektivni razlog zakaj se je to zgodilo in kako je to tvoja krivda. Iz prve roke ti povem, da je pred kratkim eksplodiral motor na Cliu RS pri 50000 km. Odlomil se je bat. Poseg v motor je bil v končni liniji plačljiv. Zakaj? Niso bili opravljeni vsi redni servisi in motor je ostal brez olja.bam88 napisal/-a:clio open potem ce smo ze pr tem se splaca tud katrco stunat za nevem kasne dnarje... js sm predvsem govoru ce se splaca rihtat motor ki je v garancij.
Če pa skrbiš za avto tako kot je treba pa ga ne bo odprlo pred 100000 pa če ne vem kaj z njim delaš. Kaj ti bo potem garancija. Bolje zdaj navit motor, ko je material svež in ne znucan, ker tunat zjahano mašino je totalno brez veze.
Clio 2.0 16V Williams 94'
"Moj avto zgleda serijski od daleč, a je daleč od serijskega..."

Uradni servis ti ne bo vgradil ničesar, kar ni specifično izdelano za ta avto in dovoljeno za uporabo na cesti. Če bi to naredili, bi v primeru kake nezgode pravno fino nasankali. Tako da vsak tuning je na lastno odgovornost.
Clio 2.0 16V Williams 94'

Evo še mene.
Če kdo, ti je Sokol povedal in razložil vse.
Zame je vseskupaj nesmisel, razen popravka krivulje navora med 3500 in 5000 vrt/min. V tem območju se pač nič ne dogaja. Mariskdo je bil nad pospeševanjem razočaran, ker je mislil, da bo to zdaj vleklo kot kakšen turbak. A resnica je ta, da moraš motor vrteti nad 5500vrt/min, če želiš tisto česar je cel komplet zmožen.
10, 15, 20 KM več?
Jaz jih ne rabim, ker tistih par konjev ne občutiš toliko kot pričakuješ; razen v denarnici. Če želiš več, pravim, da si zgrešil z nakupom in si moral nabavit nekaj podobnega kot je R26 - turbo, z lepo možnostjo remapa in zaporo diferenciala. Tukaj je Sokol naredil tisto, kar je meni najbolj všeč (čeprav je njegov F1) - vrhunski remap z še bolj vrhunsko krivuljo navora za turbaka; čista poezija. Sem se lahko peljal z njim in me je zadeva resnično impresionirala.
Pusti avto tak kot je in raje kupi lažja platišča in če že moraš zamenjaj zadnji lonec zaradi teže (pa še zadnje sedeže lahko vržeš ven).
Če kdo, ti je Sokol povedal in razložil vse.
Zame je vseskupaj nesmisel, razen popravka krivulje navora med 3500 in 5000 vrt/min. V tem območju se pač nič ne dogaja. Mariskdo je bil nad pospeševanjem razočaran, ker je mislil, da bo to zdaj vleklo kot kakšen turbak. A resnica je ta, da moraš motor vrteti nad 5500vrt/min, če želiš tisto česar je cel komplet zmožen.
10, 15, 20 KM več?
Jaz jih ne rabim, ker tistih par konjev ne občutiš toliko kot pričakuješ; razen v denarnici. Če želiš več, pravim, da si zgrešil z nakupom in si moral nabavit nekaj podobnega kot je R26 - turbo, z lepo možnostjo remapa in zaporo diferenciala. Tukaj je Sokol naredil tisto, kar je meni najbolj všeč (čeprav je njegov F1) - vrhunski remap z še bolj vrhunsko krivuljo navora za turbaka; čista poezija. Sem se lahko peljal z njim in me je zadeva resnično impresionirala.
Pusti avto tak kot je in raje kupi lažja platišča in če že moraš zamenjaj zadnji lonec zaradi teže (pa še zadnje sedeže lahko vržeš ven).