Ojnični ležaji!

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

robertp napisal/-a:
WarpedOne napisal/-a:
15 let nazaj nisi niti slišal kaj dosti od ojničnih ležajev danes pa kar precej!
Takrat nisi slišal niti o turbo dizlih kaj šele od 180 konjskem 2.0 al pa 115 konjskem 1.5 dizlu.

Takšne moči so ble 15 let nazaj pri turbo bencinarjih s pol manj navora.
Ja, leta 95 je imela Mazda 75 KM v 2.0 DITD motorju, Renault pa 64 KM v 1.9 dizlu, 95 KM v dT motorju, pa VW 90 KM v TDi stroju. In to so bili stroji z dvolitrsko gibno prostornino. Danes se take moči in navori dosegajo pri 1,3 do 1,5 litra gibne prostornine in še to pri vstopnih modelih!
Ker je navor zmnožek ročice in sile in je ročica fiksna se mora povečevati sila... Večja sila pa pomeni večje obremenitve...

Vse je to res in vse je prav ja, samo če se je šlo z tehnologijo in močjo in navorom iz majnših prostornin zakaj se ni dvignila kvaliteta najbolj obremenjenih delov za 1/3 vsaj! pa ok saj normalno da se nebi služilo na ta način ampak vseeno!
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

UrosJ napisal/-a:
robertp napisal/-a:
WarpedOne napisal/-a: Takrat nisi slišal niti o turbo dizlih kaj šele od 180 konjskem 2.0 al pa 115 konjskem 1.5 dizlu.

Takšne moči so ble 15 let nazaj pri turbo bencinarjih s pol manj navora.
Ja, leta 95 je imela Mazda 75 KM v 2.0 DITD motorju, Renault pa 64 KM v 1.9 dizlu, 95 KM v dT motorju, pa VW 90 KM v TDi stroju. In to so bili stroji z dvolitrsko gibno prostornino. Danes se take moči in navori dosegajo pri 1,3 do 1,5 litra gibne prostornine in še to pri vstopnih modelih!
Ker je navor zmnožek ročice in sile in je ročica fiksna se mora povečevati sila... Večja sila pa pomeni večje obremenitve...
Zato ker kupci nismo pripravljeni plačati več, kvečjemu manj...

Vse je to res in vse je prav ja, samo če se je šlo z tehnologijo in močjo in navorom iz majnših prostornin zakaj se ni dvignila kvaliteta najbolj obremenjenih delov za 1/3 vsaj! pa ok saj normalno da se nebi služilo na ta način ampak vseeno!
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Jup, zato je razlika al 200 konjev spraviš iz 3700 al 7300 obratov.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
Veron

Odgovor Napisal/-a Veron »

ker je bilo toliko govora o ojničnih ležajih pri 1.9dci (moj konkretno 2003, Laguna), sem reskiral nekaj eur, da se zadeva zamenja, da bo tako kot treba. Karter dol, ojnični praktično kot novi, noben načet, nič posebnega.

Sicer ker je blo že vse dol in materil že kupljen, smo zamenjali.
Drugače pa avto ima realnih 175t km, s tem, da je do 120t km servisiran na 30t km, nato na 15t km (1. lastnik)
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Ojnične ležaje najbolj poškoduje okvarjen dvomasni vztrajnik.
Uporabniški avatar
sikec

Odgovor Napisal/-a sikec »

@ Veron: Koliko te je prišel materijal, si to menjal sam?

Lp, Simon
Uporabniški avatar
Veron

Odgovor Napisal/-a Veron »

huh nevem točno koliko je prišel material, je kolega nabavil in menjal (dela na pooblaščenem R servisu, moje delal doma).

@joztom kako pa se pozna okvarjen dvomastni vstrajnik?
Uporabniški avatar
joztom

Verjetno si mislil dvomasnega, ker ima dve vrteči masi po 8kg, vmes pa fedre in lager. Ko težko izvlečeš avto z drugo iz križišča brez tresljajev in je skoraj nemogoče rikverc v blažji klanec, je to znak okvarjenega vztrajnika. Se ne spomnim, če se ga da od spodaj preveriti. Ni dober mesec ko sem srečen zabrisal ta jajca ven in vgradil klasiko. Sploh ne znam povedati, koliko bolje se zdaj vozi moj avto. Pa še čez 1000€ sem ušparal.
Ojnični ležaji so do 50€, imajo jih v boljših trgovinah (Clevite, Goetze ali pa kar RN original). Dela je pa za ene 4 ure + material, olje, tesnilna masa itd. Je pa treba znati in imeti je treba specialna orodja, kiloključe in kotomere, odvisno od modela motorja.
Uporabniški avatar
lisko

Odgovor Napisal/-a lisko »

joztom: Kaj pa Federal Mogul? NAmreč moj otrok je imel original Federal Mogul in pa gor štempl VM (ker je pač motor VM). Dal sem mu not enake....

In pa še nekaj....Povsod berem o specijalnih orodjih a v moji zgodovini generalk sem menjal že kr nekaj ojničnih in glavnih ležajev pa še nobenga nisem zategnil s kakimi specijalnimi orodji. Ampak z navadnim ključem z občutkom do konca pa še noben motor ni imel problema...nekateri tudi po 100 tisoč+km....
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Sploh ne znam povedati, koliko bolje se zdaj vozi moj avto. Pa še čez 1000€ sem ušparal.
Verjamem, da bolje kot z zanič dvomasnim, sigurno pa ne bolje kot z novim / pravilno delujočim.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
joztom

Dragi Lisko. Te firme se kupujejo, zdržujejo in preimenujejo, tovarne so pa iste. Torej ta tvoj Jeep ali kaj je že, ki ima VM motor, vgrajuje izgleda Federal Mogul ali včasih se je reklo Glyco ležaje. Vrhunska roba. Kar se zategovanja tiče, je veliko v poznavanju materiala, tukaj gre za fini navoj in relativno tanke vijake in ni kar povprek za zategovati, kolikor imaš moči. Večinoma so predpisani novi vijaki ali pa vsaj meritve dolžine.
O dvomasnem vztrajniku pa žal najslabše. Po 100 letih klasike brez težav naj si ga LUK kar nekam vtakne. Že dejstvo, da vztrajnik prej crkne kot košara in lamela je čudno. Pa ko crkne je O.K., moraš pač zamenjati. Obdobje na pol crknjenega vztrajnika pa dela tisto generalno škodo, ko daje protiudarce nazaj na ojnice in naprej na piramido menjalnika. Če bom še kdaj rabljen avto kupoval mi bo prva naloga menjava jermenov in dvomasnega vztrajnika za klasičnega. Zdaj že kar precej firm izdeluje zamenjavo, če to ne bi bilo tako, se tega ne bi dobilo. Jaz sem še posebej vgradil original vztrajnih iz enakega F4R motorja in PK6-013 menjalnika, le da je za Trafic za isto kombinacijo k sreči klasičen.
Uporabniški avatar
lisko

Odgovor Napisal/-a lisko »

Omenil sem samo zato, ker za to firmo še nikjer nisem slišal....ko pa sem razdiral sem pogledal na ležaje in gor štempl federal mogul....ko sem naročeval nove, mi jih je zrihtal v dveh dneh....enake FM samo VM štempla ni bilo gor....se pravi original prva vgradnja.
Zategovanje vse povprek pa tudi nisem omenjal....ampak verjetno sam kot mehanik veš, da s časoma dobiš občutek za različne vijake in imaš občutek že nekako v roki koliko lahko zategneš M6,M8,M10...v različne kovine itd...
Uporabniški avatar
joztom

Res je veliko v roki. Se pa blajerce dandanes tako malokrat zategujejo in še fini navoj je, da sam sebi ne verjamem. VAG ima pa že elektronski kiloključ, ki najprej zategne na kilo, popiska, nato pa še kot in spet popiska, še najboljša fora pa je, ko lahko z račno dvakrat zacigaš, pa ko skupaj dosežeš kot, popiska. To je za npr. težko dosegljive pozicije kot je kakšen vztrajnik bomba. In zdaj imajo že tudi ALU šrauf v ALU blok, da nimaš kaj delat brez orodja. Še navadni Lanos ima predpis 4kg in 3x po 60° za glavo naprimer, pa to zdaj govorim na pamet, ker sem prejšnji teden iskal ta podatek. In razlika je med podatki za stare ali nove vijake, naoljene ali suhe, ni da ni konca komplikacij. Za menjalnike so pa špagce in fedri in ne vem kaj še. V glavnem strokovnosti je relativno malo in ne dosega hitrega razvoja industrije.
Uporabniški avatar
gre_up
Kraj: malo naokoli

Odgovor Napisal/-a gre_up »

pa je prišel račun za preventivno menjavo ležajev...
Scenic II, 1.5 dci, 78 kW, 180000 km

ojnični ležaji 1kos: 85,52
glavni ležaji 5 kos: 8,73 /kos
glavni ležaji 5 kos: 8,66 /kos
tesnilo karterja 1kos: 49,85
čep obloge 1 kos: 1,20
filter olja 1kos: 11,56
olje 5W40 5l: 12,45 /l

pa 10% popusta na material

narejeno na uradnem servisu z uradnimi deli

glavni ležaji so sicer bili še ok
ojnični pa odvisno od ležaja, najslabši bi naj imel "v dobrem" še 30-50000

servisi delani po programu na 20000

zdaj pa gremo naprej ;)

LP
G
Nasveti so dani v dobri veri, za rezultate ne odgovarjam!
Slika
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

gre_up napisal/-a:pa je prišel račun za preventivno menjavo ležajev...
Scenic II, 1.5 dci, 78 kW, 180000 km

ojnični ležaji 1kos: 85,52
glavni ležaji 5 kos: 8,73 /kos
glavni ležaji 5 kos: 8,66 /kos
tesnilo karterja 1kos: 49,85
čep obloge 1 kos: 1,20
filter olja 1kos: 11,56
olje 5W40 5l: 12,45 /l

pa 10% popusta na material

narejeno na uradnem servisu z uradnimi deli

glavni ležaji so sicer bili še ok
ojnični pa odvisno od ležaja, najslabši bi naj imel "v dobrem" še 30-50000

servisi delani po programu na 20000

zdaj pa gremo naprej ;)

LP
G
Super si to napisal. Se pravi je pri 1.5 dci s Siemensovim sistemom lahko isto sranje.

Koliko ur dela pa je bilo? Koliko si plačal? Kje so delal?

lp,
Luka
Odgovori