Schkorc oz. moj vozni park skozi cas (LY Clio RS R27)

Predstavite Vašega Renault-a
Odgovori
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Najtežje je naredit podvozje na avtu ki ima zadaj torzijo. Problem je v tem, ker moraš menjati tudi torzijske palice, drugače se razmerje podre. Trd avto spredaj in mehak zadaj prav kriči po Understeer-u. :) Tak avto se ne more dobro peljat. Mogoče bo kakšen n00b rekel da je filing dober, samo realnost je pa katastrofalna.

S samo trdoto vzmeti se nastavlja težišče avtomobila v ovinku. Dam en primer: Za avtomobile ki imajo zadaj torzijo so aftermarket vzmeti par procentov trše. Recimo za 106ko so eibach-i cca. 138 lbs, serijski pa so okoli 120 lbs. To pomeni da se zaradi trše vzmeti spredaj, več teže prenese nazaj na zadnje kolo, kar podre geometrijo vozila in nastopi podkrmarjenje. Če bi hotel to odpraviti bi moral menjat tudi zadnje serijske torzijske palice. Tukaj pa nastopi problem. Trdota torzijskih palic ne gre linearno gor z debelino, temveč prej eksponentno. Zaradi tega bi moral nastavljati pri takih avtomobilih ravno kontra, najprej trdoto zadaj in potem šele trdoto spredaj. Je pa tukaj še ena stvar na katero ne smemo pozabiti, tj. stabilizator. Z debelejšim stabilizatorjem to lahko popravimo brez menjave zadnjih vzmeti, ampak samo do neke meje.

Kar se pa tiče ostalih avtomobilov, kateri imajo vmeti spredaj in zadaj, pa mislim da je fora v tem kako si je tista firma ki je razvila vzmeti zamislila handling vozila. Dostikrat sem videl da so spredaj vzmeti dosti trše, zadaj pa le za odtenek trše od serijskih, kar definitivno spremeni obnašanje vozila.

Jst mislim da se pravtako da "izboljšati" CUP podvozje, tako kot katero koli drugo, vendar je treba vedeti da za na cesto in cestne gume pomoje to početje nima smisla, ker karkoli narediš poslabšaš eno področje.

Je pa ena stvar pri kateri se ne strinjam s tabo, Schkorc. Podvozje za na pisto definitivno ni cenejše kot za na cesto. Mogoče če gledaš le Raceland, kjer je asfalt res lep, drugje pa definitvno moraš imeti podvozje kjer se da nastavljati trdoto amortizerjev (bound in rebound posebaj), več setov vzmeti, nastavljive stabilizatorje, itd.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

mloncar napisal/-a:
schkorc napisal/-a:No čakam Lončarja, da si opomore od zadnjega testiranja, pa da poskusiva nekako stestirati še njegovo Rally podvozje in serijsko 1.2 podvozje. Sicer še ne vem kako se tega lotiti, pa OK :D...
Ni več veliko časa za test podvozja.. ..se boš moral kmalu kaj dobrega spomnit :-) Imam v mislih kako bi lahko to preizkusila..
Mogoče bom celo danes zmontiral letne gume na Clia, da bo vsaj približno primerljivo :)...

@Drmo: Res je... nisem napisal, ampak v mislih sem imel lepo pisto brez grbin (torej tipa Raceland). Torej za takšno lepo pisto, so načeloma za silo uporabna tudi športna podvozja (prve nižje vzmeti, ki jih je mogoče kupiti ipd.).
Na Grobniku recimo bi že potreboval celo znanost iz podvozja.

Tudi s tistim se strinjam, da je najtežje narediti podvozje na avtomobilu s torzijami.

Aja pa ko ravno omenjaš različno razmerje trdote spredaj/zadaj za serijske in aftermarket vzmeti, si pozabil omeniti še eno stvar. Mogoče ni ravno z namenom drugačnega handlinga, ampak verjetno je to zaradi tega, ker če pogledaš v večini primerov športne vzmeti ne spustijo enako sprednjega in zadnjega dela, torej mora biti razmerje trdote spredaj/zadaj drugačno.
In ta razporeditev teže naprej/nazaj je ena takšna osnovna stvar s katero lahko pokvariš vse in še več, ko se greš igrati s podvozjem.

No tukaj se ne ustavi, ampak se šele začne, no to se začne takoj ko spustiš avto in potem, ko začneš razmišljati o tem, kaj si pokvaril s tem, ko je avto nižji in kako to odpraviti (recimo položaj vilc, amortizerjev,...), kaj je caster in podobno... No tukaj zadeve niso več zanimive, ker je potrebnega preveč znanja in ogromno testiranja, kar pa... ni več luštno :D.

In ja seveda se da izboljšati tudi CUP podvozje (tudi za vse razmere), čeprav za namenske stvari ga še nekako izboljšaš (pač s kompromisi), za vse terene pa, kot si napisal, zelo težko, oziroma nima smisla, ker je že serijsko precej ozko usmerjeno.
No bomo poskusili :D.

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
melonca'r
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a melonca'r »

Še ena dilema oz vprašanje:

Imamo dva avtomobila.. ..od Schkorca iz Renautl Sport oddelka in mojega Clia.. ..razlika v teži avtomobilov je občutna (recimo 200kg v prid mojega Clia), ampak po občutku med vožnjo pa bi rekel, da je ravno obratno. Kaj je potrebno spremenit na mojem avtu, da ne bo takšen občutek?
Uporabniški avatar
schkorc

Moj odgovor na mloncarjevo vprašanje je bil, da naj avto poskusi dvigniti na približno serijsko višino (s tem podvozjem). Kaj mislite ostali?

...

Pa še par solidnih fotk na katerih se malo bolje vidi platišča:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

(Fotke so tako kot vedno pomanjšane. Tako da sem si dovolil, da jih bom malo več prilepil...)

LP, Primož
melonca'r

schkorc napisal/-a:Moj odgovor na mloncarjevo vprašanje je bil, da naj avto poskusi dvigniti na približno serijsko višino (s tem podvozjem). Kaj mislite ostali?
Če ima danes Blatnik čas, potem lahko pri njemu preizkusimo.. ..pa še sproti špuro nastavimo :-) Se boš dogovoril? 8)
Uporabniški avatar
Drmo

mloncar napisal/-a:Še ena dilema oz vprašanje:

Imamo dva avtomobila.. ..od Schkorca iz Renautl Sport oddelka in mojega Clia.. ..razlika v teži avtomobilov je občutna (recimo 200kg v prid mojega Clia), ampak po občutku med vožnjo pa bi rekel, da je ravno obratno. Kaj je potrebno spremenit na mojem avtu, da ne bo takšen občutek?
Na kakšen način občutiš to "težo"?
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
schkorc

"Problem" je v tem, da se njegov avto dejansko občuti kot težek avto. To praktično ves čas, torej pri zavijanju in pri grbinah. Glede na to, da ima rally podvozje, torej bolj za vsak dan, avto ni pretirano spuščen (je res samo rahlo). Tako da sama višina verjetno ni glavni razlog. Recimo pri 5ki sem imel tak občutek, ko sem imel avto precej spuščen in ko me sploh ni ubogal. Kasneje z visokim avtom, se mi je zdela 5ka lažja.

Sedaj trenutni avto pa glede na 200kg, ki jih ima več od Lončarjevega, deluje peresno lahek napram njegovem. Pa sta oba avta precej trda, tako da, ne vem...

LP, Primož
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Jaz bi rekel da na to predvsem vplivata rebound in compression, s katerima se da res u nulo nastavit podvozje kot ti paše. Sicer na avtu tega nisem še probaval (ker imam pač samo eno nastavitev), ampak recimo pri kolesu za spust (kjer je res veliko neravnin), lahko narediš kolo "okorno" in počasno ali pa zelo "elegantno" in hitro delujoče, za stisk in raztezek. In kolikor sem to v parih letih preprobal, bi lahko rekel da je bil občutek med drugim tudi to da je bilo kolo čutit težje oz. lažje, čeprav je bila sama teža v bistvu enaka.

Drugo je tudi optika in verjetno sama togost podvozja (roke, prema, gumice,...).
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
Drmo

Jaz bi rekel da je občutek tak zaradi samih amortizerjev, nastavitve višine ter stablizatorjev. Se pravi weight balance, body roll itd. Vse te stvari vplivajo na to kakšen je občutek za volanom.

Probaj ga zadaj dvignit oz. spustit za kakšen pol cm/cm pa boš videl kako se avto potem obnaša.

En primer kolk lahko weight balance vpliva na sam handling vozila. En s 106ko je na 5. timeattack-u vozil 58,4s, prejšnjič pa je vozil čas 56.7s. Edina razlika je bila ta, da je avto zadaj dvignil za 1,5cm. Pa je motor 1.4 8v 75hp.

Pri meni se je menjava sprednjih amortizerjev ogromno poznala, mogoče ne tako ogromno na racelandu ampak po cesti je je pa občutek katastrofalen, kot da avto plava. fora je pa v tem da je bound zelo mehak, rebound pa se lahko nastavlja.
Enigma motorsport
melonca'r

Verjetno je vse to res, ampak še vedno sem mnenja, da je za razliko kriv tudi volanski mehanizem (tu se le pozna 8 let razlike.. ..tako v razvoju, kot tudi starosti mojih komponent). Med obema podvozjema se mi zdi še največja razlika v prvem delu spremembe smeri vožnje (initial turn in) - kjer je Schkorcev avto bolj živahen in hitrejši, za kar bi lahko bil vzrok bolj odziven in direkten volan Schkorcevega Renault Sport in verjetno neustrezne nastavitve optike pri mojem avtu (optiko sem delal pri 1.5cm višjem avtomobilu kot je trenutno in takrat je bila špura nastavljena na 0). Je pa moj avto na splošno mehkejši in mogoče malenkost bolj tail happy :lol:

Kot zanimivost.. ..trdota vzmeti (sodeč po podatkih Renault motosporta) je 60kg/cm (tako spredaj, kot zadaj) + Bilstein amortizerji, ki so trši na compression-u kot rebound-u. Se bomo še malo poigrali, preden gre vse skupaj na avto.net :oops:
Uporabniški avatar
Blaž
Kraj: Podgora

Odgovor Napisal/-a Blaž »

Sicer imam zelo malo osebnih izkušenj pa tudi dirkam ne v prostem času, moje mnenje je tako. Tukaj je govora o avtomobilih, ki so že po defaultu športnejši (RS, GTT...) in imajo že original dobra podvozja, na recimo mojemu Meganu sem pa prepričan, da se že neke aftermarket vzmeti in nastavitev torzije kar nekaj pozna na lepi pisti ala Raceland. Kot je blo že prej omenjeno, feder se stisne in nasloni na grencer, avto odpelje ovinek...sicer je občutek kot da se voziš v drvarnci, vendar na času se pozna razlika, medtem ko se s serijskim podvozjem malo manj kot prevrneš, ker se avto nagne s precej višje lege, tudi če vzmeti niti niso mehkejše. :)

Za vse kar je Renault Sport oddelek je res, da je ogromna možnost, da narediš več škode kot koristi, ubistvu se strinjam s vsem zgoraj povedanim, samo še to sem hotu dodat. Če se pa motim naj me pa kdo popravi. :)

Drugače je pa optimalno za na urejeno stezo, da je avto zelo zelo nizek, seveda morajo biti vzete v račun vse ostale stvari...npr. touring avtomobili so vsi na minimumu, verjetno ni zastonj tako. Kar nekaj hoda blaženja je tudi v gumah, saj vseeno imajo nekaj "mesa". Zadnjič je Martin Brundle povedal, da so pri F1 za polovico blaženja zaslužene gume, kar se mi je zdel zelo zanimiv podatek. :)

P.s.: Primož, Speedline-ke so res lepo zgledale na dciju. :)

Lp Blaž
Uporabniški avatar
schkorc

Mogoče so res tudi Lončarjevi amortizerji pretrdi, čeprav so ti motorsport monotube Bilsteini precej drugačni od navadnih amortizerjev. Tako da znajo amortizerji marsikaj narediti drugače (bolje) od navadnih amortizerjev. S tem mislim predvsem na različne načine delovanja in bi morali biti odlični po ravni rahlo grbinasti cesti kot tudi na jamasti cesti...

Kar se tiče initial turn in-a je za moje pojme prva stvar optika, potem weight balance, nato trdota in body roll, ter čisto na koncu volanski mehanizem. No in meni za ta initial turn in rahlo dol visi. Jaz rabim lahek avto, oziroma vsaj občutek lahkega avta in avto, ki ne podkrmari. In to me je recimo motilo pri prejšnjem avtu, pri kateremu se mi je zdelo, da je bolj odziven pri initial turn in-u, ampak pri zaprtih ovinkih (recimo Raceland) se je takoj občutila teža (ta teža je na navadni cesti bila s podovzjem zelo dobro skrita). Na trenutnem avtu (ki je tudi precej težek), pa tega ni več in je tako kot mi odgovarja.

Tako da še vedno mislim, da je pri Lončarju problem višina... lahko pa da se motim :)...

@Blaž: Ja so res pasale :)...
BTW Ko si ravno omenjal formulo... Zadnjič sem gledal ene gume, ki bi naj bile od F1. No tiste gume so pravo nasprotje od tega kar iščemo mi. Gume imajo tako mehko bočnico, da misliš da imaš v roki nekaj elastičnega. Mogoče to prinese zaradi same višine bočnice, ampak nisem še videl nobene tako "mehke" gume.

...

Pa še par fotk kjer se pa res bolje vidi platišča:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

LP, Primož
Uporabniški avatar
đaba

Odgovor Napisal/-a đaba »

hudooooo izpade tole ;)
Uporabniški avatar
schkorc

@đaba: Hvala ;).

Pa še nekaj (končno zadnjih) fotk Clia s temi platišči :)... tokrat statičnih:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
BTW Tako do zadnjega je treba porabiti gume :)

Naj poskusim za ne-renojevce obrazložiti zakaj toliko (pretirano) fotk Clia s temi platišči...
Ta model platišč je Renault Sport v '90 uporabljal za svoje dirkalne avtomobile. Najbolj poznana pa so postala zaradi Clia Maxi. Clio je tako ali tako pri renojevcih bil (in ostaja) eden najbolj priljubljenih oziroma razširjenih modelov, Clio Maxi pa je bil tisti, ki je pred 16imi (šestnajstimi) leti poskrbel (ali pa še skrbi) za trenutke ob katerih resnično zastane dih. Clio Maxi je bil namreč ata "širokih bokov", torej sploh prvi Kit Car avtomobil in tako je predvsem Renault zaslužen, da so ljubitelji motošporta in seveda tudi Renaulta prišli na svoj račun ob res široko nabildanih bolidih. Ta avto je tudi kriv za to, da sem postal tako navdušen nad Renault Sportom ;).

Pa še ena fotka tega bolida za lažjo predstavo:
Slika

Clio Maxi je torej uporabljal Speedline 2012 platišča in zato je ta model platišč med renojevci postal precej zaželjen in iskan...
Tak Maxi je že precej časa moj sanjski avtomobil (no eden izmed njih :))... in zato so mi seveda tudi ta platišča sanjska :)...

Sem pa na tistem eventu ugotovil, kako težko je kaj spraviti v (manjši) avto, če si enkrat navajen, da vse stvari prevažaš z dostavnikom :).
Takole sem se s podrtimi sedeži v Cliu odpravil na Raceland:
Slika

Takole pa sem se razvadil v Kangooju:
Slika

LP, Primož
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

To so Speedline ali Primaracing? Kakšen ET in širino imajo? Zgleda pa....ahh kaj čmo govort, to je to :!:
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Odgovori