laguna-samo dodaja gas

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
RL
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a RL »

Zdravo,

ja, bil sem odsoten, pa malo zaseden.
Borut in "joztom" - hvala obema za informacije. Bom preveril napisano in javim - sem skoraj povsem siguren, da je povezano z vročim vremenom - drugače se ne dogaja.

Ali pa pridem kr k tebi joztom.
; )))

Lep pozdrav
R Laguna 1.8 16V
RL

Odgovor Napisal/-a RL »

Zdravo,

po daljšem delovanju se je napaka zopet pojavila.

Joztom - pri loputi si omenil potenciometer s 4-mi drsniki.
Kakšna bi bila rešitev? Menjava potenciometra, kakšno brusenje kontaktov? Z Borutom sta pisala o brušenju kontaktov pa mi ni bilo najbolj jasno. Menjava cele lopute (še enkrat)???
Vse kar vem o loputi je samo to, da se no videl, ko so jo menjali.

Hvala za pomoč!

LP,
R Laguna 1.8 16V
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Drsnik znotraj lopute s štirimi jezički jaz ne bi nič premikal ali čistil, lahko se zlahka poškoduje. Kontakta, o katerih smo govorili, sta na konektorju in sta temnejše barve. Sama loputa ima feder, ki drži obrate na ene 2000, če pa elektromagneti delujejo, je praktično z roko nepremična in jo ECU drži na mero, torej če magneti popuščajo, se gas dviga sam od sebe. Lahko je tudi kaj v kablu. Se pa da poskusti, če tisti črni plastični okrogli pokrovček snameš in se vidi delovanje in lahkotnost premikanja brez kontakta. Ko motor teče, tega ni možno premikati.
ciril88

Odgovor Napisal/-a ciril88 »

Tudi meni se je to zgodilo, lučka za elektroniko se je prižgala, potem je šel avto v safe mode. Ko sem ga zvečer prižgal pa je gorela samo lučka za izpuhe. Ker je bil mehanik na dopustu je avto doma stal. Kolega je rekel, da naj vzamem klemo dol in nazaj gor. Ko sem to naredil je še crknil komplet števec (samo lučka za elektroniko je utripala), ker še to ni dovolj je še šel akomulator ni se polnil. Ko je prišel mehanik domov, mi je menjal števec ter dal novi akomulator. Sčistil je loputo in je potem to delalo vredu cca 30km, sedaj pa se je lučka spet prižgala. Ima kdo kako idejo?
skrivo
Kraj: Pi?°ece

Odgovor Napisal/-a skrivo »

Tudi meni se je včeraj pojavila ta težava (imam Laguno II 1.6 16V letnik 2001). Kar naenkrat mi je vzelo gas, prižgala se je tista rumena lučka s spiralo in v leru je motor držal cca. 2000 obratov. Kasneje se je prižgala še ena rumena lučka - tista za izpušne pline ali kaj je že (motor je narisan...). Komaj sem prilezel do doma. Drugo jutro ga vžgem in ista pesem. Potem sem pa snel en konektor s tremi žicami (gor piše DELCO electronics - v bližini tiste lopute) in ga po nekaj sekundah dal nazaj in začuda avto je začel delovati normalno, rumena lučka s spiralo je nehala svetiti, samo tista druga rumena lučka za izpušne pline pa še vedno sveti. Ne vem kaj naj naredim - nobeden nič ne ve! Ko bo na "križevem potu" kaj novega sporočim. Če pa ima kdo 100% rešitev, pa prosim za pomoč!
RL

Re: laguna-samo dodaja gas

Odgovor Napisal/-a RL »

Vsem!

Dolgo že nisem bil na forumu, pa tudi lagune nimam več.
Če bo kdo tole bral in če koga zanima rešitev, po vseh možnih kombinacijah, menjavah in preverjanjih vam javljam rešitev - MENJAVA KABELSKEGA KONEKTORJA NA LOPUTI. Stvar je delovala.

LP
R Laguna 1.8 16V
Uporabniški avatar
resnik
Kraj: Krško

Re:

Odgovor Napisal/-a resnik »

joztom napisal/-a:Zadeva dela takole. Ob startu se z elektromotorjem motorjem postavi v oba končna položaja in jih preveri, če sta dosegljiva (drsniki na potiju). Tudi ne vem kaj kalibrirate na ECU-ju, ker se sam vsakič. Loputa ima na eni strani fedre in plavo plastiko, ki omejuje hod in če ni nadzirana iz ECUja, gre samodejno na ene 2000 obratov, se odpre na 3mm. Šele po zagonu jo lahko ECU sili v štantgas na 750 obratov. Če je hod omejen zaradi umazanije, se ne more inicializirati in gas ne dela in stoji na 2k obratih, kot da je mrtvo. Ko ponovno štartaš pa najde končni legi in spet vse dela. Na drugi strani je motor in pod rotorjem potenciometer s štirimi drsniki. Jaz sem si na ebayu kupil en motor, da sem ga naštudiral. Lahko je tudi kabel do lopute, ki kar nekaj toka vleče, pomaga kontakt spray. Lahko je potenciometer gasa v kabini, kar je redkeje, pomigaj tudi ta kontakt. To ni nobena Renaultova pogruntavščina ampak VDO iz Nemčije, preden serjete po tem. Prvi znaki napake okorelosti lopute so težko hitro prestavljanje, ker gas takoj in hitro ne pade. Če koga zanima lahko to vidi, ker imam še v škatli.
zdravo sem že vprašal na forumu pa ne dobim odgovora upam da si še aktiven tukaj ker je dokaj stara tema...

na laguni 2 sem sčistil loputo za gas. svetila se je kot nova, vse sem sestavil skupaj avto zagnal pa je gas začelo nabijati... mislil sem da vleče kje fauš zrak vendar ni, preko računalnika smo probali skalibrirati loputo pa spet nič, še slabše zdej nabija na 2500-3000... kaj bi lahko še bilo ? z wdjem se našprical tam kje je feder, črne škatlice pa nisem odpiral nič...

imaš morda kakšno idejo ? veš morda kam gre tist črna cev ki gre na loputo gor?
Odgovori