Drejchi napisal/-a:sem motorist, hodim na vsakoletne brezplačne delavnice varne vožnje in gledam ene in iste ljudi... gospode srednjih let na potovalnih endurah, drek pumpah in skuterjih... Rosijev na SS petardah tam ni, so pa v črni kroniki...
Torej ta matematika nekako ne štima...
To kar opisuješ je ena plat zgodbe...
Sicer nimam v mislih večine, ampak kaj pa tisti nekateri (katerih ni tako malo), ki se dejansko zavedajo kaj je varna vožnje (torej tudi kaj je nevarno), kakšne so posledice,... Kaj naj ti še delajo na delavnicah varne vožnje? Saj jim je jasno, da je vožnja nevarna, ampak kaj naj naredijo, prodajo motorje?
Saj pravim, večini lastnikov SS motorjev bi res prav prišle takšne delavnice in te delavnice sploh niso slabe (ravno nasprotno), ampak obstajajo motoristi, ki so to že dali skozi (z delavnicami, izkušnjami,...) in ti naj delajo kaj?
In očitno vidiš samo del zgodbe... Kaj pa tisti del Rosijev, ki ni v črni kroniki in ki se takrat podijo po Grobniku, Adriaracewayu, Hungaroringu, Brnu,........... poznam precej motoristov, ki redno obiskujejo dirkališča in nekateri za to zapravijo cela premoženja. In verjetno bi bili veseli, če bi imeli pisto bližje, pa da jim ne bi bilo treba švercati motorjev/delov čez hrvaško mejo.
V bližini mojega doma imajo motoristi (no pa tudi avtomobilisti) priljubljeno cesto, ki se v teh dneh spremeni v neko neuradno "dirkališče" (takšnih lokacij je po celi državi, oziroma po svetu precej). Glede na količino "dirkačev" me prav čudi kako malo "resnejših" nesreč se zgodi, čeprav so zdrsi pogosti. Seveda to ("dirkanje") ni prav, ampak dejansko ni še nikomur uspelo tega preprečiti. Prvo so poostrili policijski nadzor, ni pomagalo, potem so poskusili z "najlažjimi" ukrepi, torej so pobirali tablice in pisali kazni za predelane motorje (smerniki, predelani zadnji blatniki, izpuhi, bedarije torej), ampak potem so motoristi imeli naenkrat čisto serijske motorje. Potem so začeli meriti, ampak glede na to zavito gorsko cesto itak tudi z motorjem težko dosežeš neko astronomsko hitrost, to izmeriti na teh ovinkih je pa še težje. Potem so celotno cesto omejili na 50km/h, ampak ker je to izven naselja tudi kazen za prekoračitev ni tako visoka in spet niso kaj dosti naredili. Potem so začeli deliti letake (končno ni bilo prvotno pobiranje kazni), sedaj pa se pripelje policist motorist (ali dva), se pridruži ostalim motoristom in skupaj debatirajo in se vozijo. Vse poteka malo bolj umirjeno, kakšnega pravega divjaka je pa še vedno potrebno malo dlje obdelovati...
Omejitev 50km/h je še vedno bedarija, ampak je razlika v tem ali se policaj tega zaveda ali ne.
In osebno nimam nič proti policistom. V večini imam z njimi zelo dobre izkušnje (OK najde se kakšna redka izjema, ampak OK saj so ljudje). Oni dejansko samo opravljajo svoje delo in res nimajo ničesar z omejitvami. Ampak kot sem napisal je razlika v tem, ali policist dela za to, da bo izpolnil mesečni plan xy€, ali pa skrbi za varnost na cesti. Čez naselja polno podpiram omejitev 50km/h in se jo skoraj vedno držim (to je tudi najpogostejše mesto radarjev). Ampak da se policist postavi za tablo s katero se zaključi naselje in te meri dejansko pri tabli, kjer že par metrov ni nobene hiše... To je kaj? Definitivno to ni polnjenje proračuna, a ne? No tako sem si zaslužil svojo prvo in edino kazen za prehitro vožnjo (pred leti v Radečah v smeri proti Celju, ko so me izmerili malo pred tablo za konec naselja, kjer ni nobene hiše, edino kamnolom na levi), no to še vedno vidim, da prakticirajo.
Večji problem je recimo Ljubljana s svojimi omejitvami 50, 60, 70 (na primernih in tudi neprimernih mestih), kjer se ljudje ob poplavi znakov dejansko zmedejo in ne pričakujejo nenadnega zmanjšanja omejitve.
Sicer nisem omenjal Nemčije, pa sem bom vseeno vštulil... Koliko dirkališč ima na voljo Nemčija (pa to zelo ugodnih za nemške plače), in kakšne so kazni tam?
Seveda so drugi lobiji, ki nasprotujejo Slovenskemu dirkališču... Saj pa so nasprotovali že "dirkališču", ki smo ga imeli v Cerkljah in sedaj še tega nimamo več. V Sloveniji je bilo že kar precej RAZLIČNIH idej, načrtov, investitorjev in dejansko tudi denarja za postavitev dirkališča, ampak jim ni uspelo realizirati projektov (ne vedno po svoji krivdi).
Ampak ali ne bi bilo prav, da bi se kdo potegnil za to, da se to področje uredi? Če se že gremo varnejšo vožnjo bi skoraj lahko, a ne? Aja sem pozabil, saj temu so sedaj namenjeni centri varnih voženj in programi za zbijanje točk

. Recimo, da je to dobro za divjake, kaj pa za nas "divjake"?
In res je cesta namenjena vsem in ni dirkališče, ampak kot je gagi napisal, nesreče se res dogajajo. In niso samo divjaki tisti, zaradi katerih ne moreš sproščeno voziti po cestah, to so kot omenjeno tudi starejši s slabim vidom, slabimi refleksi, mlade "multitasking" frajle, ki se šminkajo, telefonirajo in kadijo ob enem (ter seveda še vozijo),... seveda na pijančke tudi ne smem pozabiti. In če se spet vrnem na sebe... Imel sem prometno nesrečo (s čisto navadnim avtom), nisem bil kriv. Ženska je zapeljala na moj pas, in ker je peljala počasi, sem se jaz ustavil skrajno v robniku, ona pa se je zaletela v mene. Potem je krivdo valila na mene

... Njena pot jo je pripeljala čez že omenjeno gorsko cesto in kdo bi bil kriv, če bi se to zgodilo, če bi se srečala na tisti zaviti "dirkaški" cesti, če bi bil jaz s svojim športnim avtomobilom? Jaz divjak, ker imam športen avto?
In če je vzrok večine prometnih nesreč neprilagojena hitrost... Kaj pa bo drugega? Saj je že nekdo pred mano napisal, da hitrost sama po sebi ne ubija, ampak potem lahko sedimo na riti in čakamo na boljše čase. Itak da bo praktično vedno vzrok neprilagojena hitrost. Če me bo kdo ("divjaka") izsilil, bom kriv zaradi moje neprilagojene hitrosti, če se bom umikal bedaku, ki se vozi po moji strani in bom zletel s ceste, bo kriva moja neprilagojena hitrost,... In dejansko je res, če bi stal pri miru, se nesreča ne more zgoditi. Ampak to je bedarija. Ker če pogledamo odkrito je potem dejansko 90km/h na navadnih cestah prenevarno. Dve vozili vozijo ena proti drugi z 90km/h in to "par cm" narazen. Posledice nesreče bodo v vsakem primeru hude (vzrok itak neprilagojena hitrost in če bo športen avto bo kriv divjak). Ali je pač dejstvo, da se tega vsi zavedamo in da, če zmorem obvladati 90km/h, bo nekdo obvladal na istem mestu recimo tudi 130km/h. In to dejansko uspeva, dokler se ne zgodi kaj nepredvidljivega.
Raje ne bom šel vsega brati in urejati, ker bom ugotovil, da sem nepovezano in nerazumljivo napisal in bom potem zbrisal

, zato...
LP, Primož