R19 poraba?
R19 poraba?
koliko naj bi bila normalna poraba 1.4e motorja v 19ki? se mi zdi da za mojo lahko nogo porabi malo preveč (10e=100km, enake relacije pa cel liter več kot tipo 1.6 i.e.), a so kako znani razlogi pri teh motorjih za povečano porabo (lambda,...). zmogljivosti motorja so običajne.
FLAR - Fiat-Lancia-Alfa Romeo
- lukeatluke
Renault 19 1.4 TR Europa:
Sprintmonitor-poraba.
Ti imaš motor:drhouse napisal/-a:Mislim, da je po cca 1000km čas, da napišem še nekaj o porabi...
Torej 10€ goriva - 7,85L, prevoženih med 177 in 179kmZdej pa računajte
![]()
Gre pa za vožnjo po mestu in dnevno cca 25km navadne ceste s hitrostmi okoli 80km/h,
Če "lahko nogo" razumeš isto kot jaz, bi rekel, da bi lahko imel malo nižjo porabo.1.4e "Energy" "E6J" (1390 cc) 8-valve carburettor 80 PS (59 kW; 79 hp); top speed: 173 km/h (107 mph)
Sprintmonitor-poraba.
- R19-racing
- Kraj: koper
zanimivo, torej nekaj ne štima
je pa tako, šaltam pri 3k obratih, mestne cjaze avto ne vidi, občasno le iz stranske na na regionalko malo bol pritisnem, to je edinokrat da gre čez 3500 obratov..,. drugače pa relacije 10-15km... pa motor se normalno segreje, do polovice pride cager za temp.
sicer je res le prehoden avto, vendar nebi rad tolko dajal za benz ker se kr dost vozim...
je pa tako, šaltam pri 3k obratih, mestne cjaze avto ne vidi, občasno le iz stranske na na regionalko malo bol pritisnem, to je edinokrat da gre čez 3500 obratov..,. drugače pa relacije 10-15km... pa motor se normalno segreje, do polovice pride cager za temp.
sicer je res le prehoden avto, vendar nebi rad tolko dajal za benz ker se kr dost vozim...
FLAR - Fiat-Lancia-Alfa Romeo
-
speaker226
Če bi rad zmanjšal porabo, je meni pomagal tale članek: Reduce car fuel consumption. Jaz sem z upoštevanjem nekaterih navodil iz članka prišel iz porabe 7.2 - 7.4 na 6.6 - 6.8 l/100km.
Priporočam ogled!
Priporočam ogled!
- lukeatluke
Iz tega clanka kvecjemu porabis manj goriva kot pa da zmanjsas porabo na istih kilometrih.
Da zdruzis kilometre in se peljes po vec stvari, ki so oddaljene recimo max. 5km, v istem dnevu ohranis povprecno porabo, a se vedno je poraba vecja.Z uporabo drugih prevoznih sredstev zmanjsas porabo goriva, ker naredis manj kilometrov, posledicno ker ne gres z kolesom ali avtobusom v 40km oddaljeno stacuno zmanjsas povprecno porabo.
Ta clanek ni nic posebnega in dalec od poucnega.
O zmanjsanju povprecne porabe kvecjemu lahko govorimo, ko pospesujes pred klancem ze po ravnini ali ob vznozju, ko pri koncni zeljeni hitrosti na avtocesti spustis gas, da vidis ce hitrost upade ali je ista, ker poraba ni.To je koristno za normalne avte, saj na tristokonjskem se vedno cutis razliko pri 130km/h.
Veliko je teh stvari, ki prinesejo k manjsi povprecni porabi, a tu je treba upostevati, da so nekatere bliznjice krajse, torej porabis na koncu manj goriva do cilja, kljub visji povprecni porabi, kot tudi obratno, da je lahko poraba goriva manjsa, a imas cez par deset tisoc kilometroc vecje stroske s servisi ali morda kaznimi, ker si slucajno sel cez omejitev, to se recimo na avtocesti kar tezko zgodi.

Da zdruzis kilometre in se peljes po vec stvari, ki so oddaljene recimo max. 5km, v istem dnevu ohranis povprecno porabo, a se vedno je poraba vecja.Z uporabo drugih prevoznih sredstev zmanjsas porabo goriva, ker naredis manj kilometrov, posledicno ker ne gres z kolesom ali avtobusom v 40km oddaljeno stacuno zmanjsas povprecno porabo.
Ta clanek ni nic posebnega in dalec od poucnega.
O zmanjsanju povprecne porabe kvecjemu lahko govorimo, ko pospesujes pred klancem ze po ravnini ali ob vznozju, ko pri koncni zeljeni hitrosti na avtocesti spustis gas, da vidis ce hitrost upade ali je ista, ker poraba ni.To je koristno za normalne avte, saj na tristokonjskem se vedno cutis razliko pri 130km/h.
Veliko je teh stvari, ki prinesejo k manjsi povprecni porabi, a tu je treba upostevati, da so nekatere bliznjice krajse, torej porabis na koncu manj goriva do cilja, kljub visji povprecni porabi, kot tudi obratno, da je lahko poraba goriva manjsa, a imas cez par deset tisoc kilometroc vecje stroske s servisi ali morda kaznimi, ker si slucajno sel cez omejitev, to se recimo na avtocesti kar tezko zgodi.
V 19-ki, če je vse v redu, je poraba z lahkoto 7 litrov ali celo manj. Če kuri preveč, je lahko vzrok več stvari. Zaradi starosti avta in motorja je prva diagnoza puščanje cevk, ki povezujejo sesalni kolektor z senzorjem podtlaka. Pri teh letih so sigurno preperele in puščajo. Druga stvar na katero bi posumil, so ventili - ali jih je sploh kdaj kdo štelal in kako so naštelani.
Tretja stvar je lambda sonda. Sam sem zaradi prvega vzroka menjal lambo, pa je bilo isto. Ko sem našel preperelo cevko, je bilo v redu. Po dobrem letu mi je avto spet pil po 8 in več litrov na 100km - crknila je "nadomestna" lambda sonda. Sem dal nazaj originalno, ki je ob menjavi ne vem zakaj nisem vrgel stran in avto dela bp. Redno z rezervarjem naredim med 700 in 750 kilometri. Če koga zanima zarjavel avto z 310000 prevoženimi kilometri - spomladi bom verjetno menjal
.
Tretja stvar je lambda sonda. Sam sem zaradi prvega vzroka menjal lambo, pa je bilo isto. Ko sem našel preperelo cevko, je bilo v redu. Po dobrem letu mi je avto spet pil po 8 in več litrov na 100km - crknila je "nadomestna" lambda sonda. Sem dal nazaj originalno, ki je ob menjavi ne vem zakaj nisem vrgel stran in avto dela bp. Redno z rezervarjem naredim med 700 in 750 kilometri. Če koga zanima zarjavel avto z 310000 prevoženimi kilometri - spomladi bom verjetno menjal
LP, Samojed
Strogo gledano imaš prav, a je tle precej majhen profit. Količina vbrizganega goriva je vseeno stvar računalnika, ki spremlja trenutne obrate. Pri 5000 rpm in fullgasu je količina vbrizganega goriva na sekundo večja kot pri 2000 rpm.
Evo. moji nasveti za nižanje porabe:
- mrzel motor se ne tišči v obrate
- izogiba se kratkim vožnjam
- izogiba se zaviranju - pred ovinki, semaforji ... se spusti gas
- po pospeševanju se popušča stopalko za gas da se ujame nivo vzdrževanja hitrosti
- upošteva se omejitve hitrosti
- uporablja se prikaz trenutne porabe, da naštudiraš trike konkretne mašine
Evo. moji nasveti za nižanje porabe:
- mrzel motor se ne tišči v obrate
- izogiba se kratkim vožnjam
- izogiba se zaviranju - pred ovinki, semaforji ... se spusti gas
- po pospeševanju se popušča stopalko za gas da se ujame nivo vzdrževanja hitrosti
- upošteva se omejitve hitrosti
- uporablja se prikaz trenutne porabe, da naštudiraš trike konkretne mašine
Laguna Coupe GT dci 180
-
speaker226
Jaz svoj avto ženem največ tja do 3.000 RPM (od 6.500), pa je poraba kar solidna, poleg tega ne pospešujem sunkovito, po naselju se večinoma vozim kar v 5. prestavi na nekje 1.200 rpm, ali pa v 4. na 1.500 rpm, odvisno od terena. Nekaj se pozna tudi tlak v pnevmatikah in pa sama obteženost vozila, zato na vsak mesec preverim tlak, robo iz avta pa sproti odstranjujem, da ne vozim s sabo nepotrebnih stvari. Pomembna je tudi pravilna nastavitev prostega teka (pri meni nekje 800 rpm) in pa pravilno delovanje dovoda goriva in izpušnega sistema.
No, da še sam napišem:
Mogoče je taka razlika v porabi, ker je moja 1.4 60KM (pra-1.4
).
Poraba v prvih tednih s punčino relativno lahko nogo, pravim tlakom v gumah, hitrostmi do 80km/h je bila cca 4,5L, kar še sam nisem mogel verjeti.
Če jst peljem podobne relacije, s težjo nogo, vrtenjem v obrate in malo višjimi hitrostmi pa pridem na cca 6L.
Preračunano po sistemu: ko se prižge lučka - tankaš, ko se spet prižge - preračunaš glede na km in L.
Mogoče je taka razlika v porabi, ker je moja 1.4 60KM (pra-1.4
Poraba v prvih tednih s punčino relativno lahko nogo, pravim tlakom v gumah, hitrostmi do 80km/h je bila cca 4,5L, kar še sam nisem mogel verjeti.
Če jst peljem podobne relacije, s težjo nogo, vrtenjem v obrate in malo višjimi hitrostmi pa pridem na cca 6L.
Preračunano po sistemu: ko se prižge lučka - tankaš, ko se spet prižge - preračunaš glede na km in L.
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
-
speaker226
Saj pišem , imam overall povprečje 7 litrov. Zdajle ob teh pasjih dnevih, ko se mi še šaltat ne ljubi, sem pa z vožnjami v službo in malo okoli doma (vse regionalka, omejitve med 50 in 90, večinoma razen klancev prevoženo v 4 ali 5 prestavi) naredil malenkost manj kot 800 kilometrov, natočil pa manj kot 50 litrov - krepko pod 6,5 litra na 100km 
LP, Samojed
- Borut Povše
- Kraj: Kamnik
ta način je še najbolj natančenspeaker226 napisal/-a:Jaz preračunavam tako da natočim poln rezervoar, števec dam na 0 in ko grem naslednjič tankat odčitam število km in koliko litrov sem natočil. Se mi zdi, da je tako najbolj natančno.
drugače je pa moja 19ka pila okoli 7-7,5, pozimi do največ 8,5
lp