Renault Megane II, zadnji diski in ABS

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
deluxor

Renault Megane II, zadnji diski in ABS

Odgovor Napisal/-a deluxor »

Pozdravljeni,

kakšen nasvet bi prišel prav.

Danes menjal zadnje diske na Meganu, avta ne poznam od prej. Diski kupljeni posebaj, en ležaj ki je bil menjan 3000 km nazaj preprešan, drugi vprešan na novo. Zdaj gori lučka za ABS, tako da sem z brskanjem nekako ugotovil da je problem v abs rinkah.

A je to ta ta rinka na notranji strani diska ki zgleda kot ena gumica? Sem jo probal spajsat dol iz starega diska pa se ni dala :) Kakšen nasvet kako tole rešit, se da dobit rinke pa jih dat na tale disk gor ali kaj podobnega?

Hvala za nasvet in lp.
Uporabniški avatar
GHost14

Odgovor Napisal/-a GHost14 »

To je ta rinka ki izgleda kot gumica :wink: V tej gumici je neke vrste magnetna kletka, iz katere 'bere' obroček, ki je priključen na tipalo. Če ti javlja napako (gori ABS lučka) pojdi na tester in najverjetneje bo javilo mehansko napako na tisti strani, kjer imaš nov ležaj. To pomeni, da senzor ne 'bere' podatkov iz ležaja. Razlog? Napačen ležaj. Kupil si ležaj brez ABS in na žalost ni druge, kot da ga zamenjaš. Samo rink se ne da dobit, tako bo obvezno treba nov disk/ležaj.
Renault Megane II 1.6 16v - nič več
Renault Megane grandtour III 1.5 dci GT line
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Ležaj je napačen ( cenejši brez ABSa ) ali narobe obrnjen. Obstaja orodje za snemanje rinkov iz starih diskov - ter se jih vgradi na nove.
V vsakem primeru bi bilo priporočeno vozilo priklopiti na tester, ter s testerjem ( posebna priprava ) preveriti ali je ležajem omogočeno pravilno delovanje ABSa.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
deluxor

Hvala za odgovore.

Kako pa mora biti pravilno obrnjen ležaj? Kdo ima to orodje za snemanje in prestavljanje rink?

lp
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Za ugotavljanje pravilnega položaja ležaje obstaja za to namenjen tester. Vso našteto orodje bi morali imeti vsak normalen servis. Obvezno ga pa imajo vsi, ki se ukvarjajo s popravilom zavor.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
GHost14

Ležaj mora biti obrnjen tako, da 'gumica' gleda proti notranji strani pesta, proti obročku na katerega je priključen senzor.

Za to orodje za prestavljanje rink pa zanima tudi mene. Obstaja pa tudi orodje s katerim lahko ležaj zamenjaš kar na avtu in baje ne rabiš snemat celega pesta. Ima kdo tudi to?
deluxor

Kakšna gumica, na ležaju ni nobene gumice??? Na eni strani ležaja je napis, na drugi ga ni, to je edina vizualna razlika.
Uporabniški avatar
GHost14

Zato pa je ležaj napačen :wink: Pravi ležaj ima na eni strani gumico v kateri je magnetna kletka. To je tista rinka, ki na tvojih ležajih manjka in ti zato ne dela ABS. Če imaš možnost poglej stari ležaj in primerjaj da boš videl razliko.
deluxor

Sem spravil stari ležaj za vsak slučaj in izgleda isti :) Zdej mi ni pa nič več jasno...
Uporabniški avatar
GHost14

Slika

Ta gumica je ta črna rinka po sredini ležaja. Če nov ležaj tega nima na nobeni strani, potem ni pravi in na obeh straneh zgleda enako:
(približno tako)
Slika

Sicer pa sam natančno ne vem kako zgledajo zadnji ležaji. Kolikor jst vem, je zadnji ležaj samo v kompletu z diskom (pesto diska naj bi služilo kot ohišje ležaja) in mi niti ni jasno kako ste ga sprešali ven...
deluxor

Evo prišel stvari do dna, na starih diskih je bila ena magnetna rinka ki je zgledala kot gumijast semering, spajsal dol in nabil na nove diske, abs spet deluje. Spodaj še slike če koga zanima.

Sicer se pa da vsak ležaj preprešat ali na novo vprešat pa še precej ceneje je za ta avto. Cena za disk z ležajem cca 100€, cena za ležaj + disk pa 60€.

lp

Rinka na starem disku
Slika
Odstranjena rinka
Slika Slika

Pa še končana zadeva
Slika Slika
Uporabniški avatar
GHost14

Bravo! Zdej me pa sam zanima kako ti je to uspelo? :o (jst namreč še vedno rešujem isti problem na prednjih ležajih...)
deluxor

Kaj te pa muči?
Uporabniški avatar
GHost14

http://www.renault-klub.si/forum/viewtopic.php?t=33275

Sicer so pri meni problem prvi ležaji. Stvar je v tem, da sm kupu ležaje brez ABS. Zdej pa da nebi blo treba menjat ležajev bi sam pretaknu gumico iz starih na nove, če se da. Sicer mam kupljene tud nove, sam jih lahko še vseeno prodam če mi uspe zrihtat :wink:
deluxor

Če ima ležaj obroček ne moreš nič naredit, ker je v enem kosu z ležajem tko da boš moral zamenjat ležaje. Če boš rabil ti lahko tudi jaz vprešam.

lp
Odgovori