Letne pnevmatike

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
Blaz - coupe
Kraj: Dolenjska- Dvor

Letne pnevmatike

Odgovor Napisal/-a Blaz - coupe »

Pozdravljeni!

Kupujem pnevmatike dimenzij 185 60 15 84H. Zelo sem zmeden, namreč po testih je vsako leto drugače. Do sedaj sem imel Fuldo Carat Progresso in je izvrstna pnevmatika z zelo majhno obrabo in zelo dobrimi lastnostmi na mokrem. Kot nova je bila v mokrem vrhunska in po suhem malce slabše nato pa se je s kilometri in leti to spreminjalo ravno v nasprotno stran. Skratka zakon pnevmatika. Eno leto je res bila celo najboljša na testu, drugače kakšno leto so pa grajali celo obrabo in lastnosti na mokrem kar sploh ni res.

Sedaj pa razmišljam o nakupu ali teh ali pa Dunlop Fast response. In me zanima vaše mnenje o teh pnevmatikah, predvsem imam sum na visoko obrabo.

Vaše izkušnje? Hvala!
Uporabniški avatar
đaba

Odgovor Napisal/-a đaba »

jah odvisn kak način vožnje imaš, koliko km delaš letno itd... :)
Uporabniški avatar
Blaz - coupe

Z letnimi gumami nardim nekje okrog 12.000 na sezono. Veliko je AC, malo manj mestne vožnje, pa precej po regionalkah kjer je pa pa bolj dinamična vožnja.

Pa v prihodnje bom delal pa še veliko več kilometrov. Tako da 45.000 mora zdržat vsaj.
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Kolk imam jaz izkušenj, na gumah ni za šparat. Za drugi avto sem se odločal ali bi celo leto drajsal zimske, potem je bila ideja o celoletnih pnevmatikah, sedaj sem naročil Dunlop Fast Response. Predvsem ker se spomnim, kako me je na Laguni enkrat rešila Bridgestone Potenza, sem skoraj letel iz ovinka, pa se je avto kar nalepil na cesto ko sem zavil...Res se je pa hitreje znucala, ampak predvsem zaradi optike.
Dobra guma se nuca.
Svojo glavo naprodaj nosiš če boš pri gumi varčeval. To se mi je pa potrdilo ta vikend, ko sem pač spregledal da avto na magistralki stoji, jaz pa sem za njim priletel 80km/h...pa rešuje nekaj ABS, nekaj širina gume, in tudi kvalitetna guma. Sicer sem avto kljub temu nabil, ampak s celoletnimi gumami XY znamke bi šel zir še pol metra dlje, tako smo patablco poravnal pa je vse OK.

Edin pri 15 col, pride najcenej višina 50. Če imaš v homologaciji.
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

dolenc napisal/-a:Kolk imam jaz izkušenj, na gumah ni za šparat. Za drugi avto sem se odločal ali bi celo leto drajsal zimske, potem je bila ideja o celoletnih pnevmatikah, sedaj sem naročil Dunlop Fast Response. Predvsem ker se spomnim, kako me je na Laguni enkrat rešila Bridgestone Potenza, sem skoraj letel iz ovinka, pa se je avto kar nalepil na cesto ko sem zavil...Res se je pa hitreje znucala, ampak predvsem zaradi optike.
Dobra guma se nuca.
Svojo glavo naprodaj nosiš če boš pri gumi varčeval. To se mi je pa potrdilo ta vikend, ko sem pač spregledal da avto na magistralki stoji, jaz pa sem za njim priletel 80km/h...pa rešuje nekaj ABS, nekaj širina gume, in tudi kvalitetna guma. Sicer sem avto kljub temu nabil, ampak s celoletnimi gumami XY znamke bi šel zir še pol metra dlje, tako smo patablco poravnal pa je vse OK.

Edin pri 15 col, pride najcenej višina 50. Če imaš v homologaciji.
Serijsko nima višine 50 homologirane na 185 višine, razen če ima 205 homologirane... Serijske so 185/60*15 in 175/65*14...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Za te dimenzije so gume skoraj zastonj, pa kupi si enkrat ta prave, Michelin, Kleber itd. A si kdaj na dirkah videl nemške gume, kaj šele na motorju? Še nikoli, in tudi ne boš. Fulda še v življenju ni naredila gume za prebavit, nekdaj so nove z BMW prve vgradnje dol metal. Ja nova na testu o.k., čez eno leto pa bulasta in spodrsuje.
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

joztom napisal/-a:Za te dimenzije so gume skoraj zastonj, pa kupi si enkrat ta prave, Michelin, Kleber itd. A si kdaj na dirkah videl nemške gume, kaj šele na motorju? Še nikoli, in tudi ne boš. Fulda še v življenju ni naredila gume za prebavit, nekdaj so nove z BMW prve vgradnje dol metal. Ja nova na testu o.k., čez eno leto pa bulasta in spodrsuje.
Se kar strinjam, sam Michelin ne dela v vseh dimenzijah vseh modelov.
Konkretno sem iskal 205/55*17...

Sem imel pa na Scenicu Michelin Premacy Pilot 205/55*16 in so bile po 20kkm in 2 sezonah zanič. Tako kot zimaki Pilot Alpin 2... Po cca 20kkm in 2 sezonah.
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
Blaz - coupe

Zanimivo da imamo tako različne izkušnje z gumami... Prav tako različne kot na testu, ko je vsako leto isti tip gume drugačen. :) Možno pa tut da se en tip gume v eni dimenziji obnese veliko boljše kot ta isti tip v neki drugi dimenziji.

Z moje strani Fulde Carat Progresso ne morem prehvalit. (sploh nizka obraba in lastnosti v mokrem).

Seveda hočem imet zelo dobro gumo za zmerno ceno in ravno zato me zanima mnenje o Dunlop Fast Response. Namreč dobim jo za 56 € kar je cenejše kot Fulda in vse ostale znamke razen kitajskih. :)
Uporabniški avatar
meganeman
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a meganeman »

Vsake dve leti dajo nove mešanice pa drugi "plačajo" za zmago na testu!

Splošno znanje:

Michelin (najdražje, najbolj trpežne - priporočeno za voznike z nad 20.000 km na letno sezono)

Goodyear (odlična kvaliteta malenkost dražje - best buy po mojem)

Dunlop (športne gume, dober oprijem velika obraba)
I have a need, the need for speed! Meganeman over and out...
Slika
http://megane-forum.eu/
Uporabniški avatar
Nos
Kraj: Šentjernej-Kranj

Odgovor Napisal/-a Nos »

Jst sm bil do zdej najbolj zadovoljen z Toyo gumami (letne) :twisted:
ni važn dž al pa suho se je držala ko pra***a buče :lol:
.::Fiat-crap:: Nissan-cool:: Renault-renault:: VW-boring:: Renault-again:: Renault sport-sporty:: BMW-mmmmm::.
polanc
Kraj: gorenjska

Odgovor Napisal/-a polanc »

se strinjam z meganemanom, sam eno pripombo imam , mishelin enkrat in nikoli več, ni vredna svojga dnarja, tko da prisegam na goodyear , mal mehkejša guma, dober oprijem v suhem in mokrem, sploh pa kdor na gumah špara, na plehu ne! :evil:
ne crkuje, če ne obratuje
POLANC
Odgovori