Zmankuje hladilne tekočine

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
ef100179
Kraj: Ljubljana

Zmankuje hladilne tekočine

Odgovor Napisal/-a ef100179 »

Vprašanje...espace 2005 1.9dci

Pred časom mi je zakuhal. Sem nalil vodo in pripeljal domov.Peljal na servis. So rekli da je plastika ohišje termostata stopila, in je zato ven tekl. So zamenjal. Danes sem se vozil malo več in je vode spet zmakal. Sem pogledal pod avto in je tekl po koplicah ven.

Več kot očitno niso popravl tist k je bil vzrok. Kdo ve kaj naj pregledam. Bi rajš kr sam :)

Me je kr strah peljat spet na servis. Vsakič kg rem je 150 EUR.

Uroš
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Treba pogledat vse cevi, hladilnik, vodno pumpo... vse kod teče voda.
Uporabniški avatar
ef100179

rešitev

Evo....

šel na servis...reku: uf.... to bo pa treba vse razstavt....matr jim

sem šel dam in sam vse dal narazen, bil 4 ure pod avtom in našel luknjo na cevki...sicer sem samo z prstom čutil in ogledalom videl...ker ni lepo dostopno.

No men so pa pred 1 tednom menjal ohišje termostata ker naj bi bil to razlog. Plačal sem 130 eur (50 ohišje termostat in ostalo)....več kot očitno bom moral reklamirat, ker to ni bil razlog

!!!še vprašanje ???
kako deluje ta termostat? oz kako odpira???
namreč ko sem doma šraufal je tekla po kaplicah voda samo takrat ko sem prižgal motor. Ko sem ugasnu je pa počasi (res počasi) nehalo. Npr. po 4 urah mirovanja pa k sem prižgal motor ni nič ven teklo.

Lahko kdo razloži? ...počena je spodnja cevka, ki gre od termostata za mašino.

Hvala za pomoč

...še mal pa bom mehanik :)
kamal

Re: rešitev

Odgovor Napisal/-a kamal »

ef100179 napisal/-a:Evo....

šel na servis...reku: uf.... to bo pa treba vse razstavt....matr jim

sem šel dam in sam vse dal narazen, bil 4 ure pod avtom in našel luknjo na cevki...sicer sem samo z prstom čutil in ogledalom videl...ker ni lepo dostopno.

No men so pa pred 1 tednom menjal ohišje termostata ker naj bi bil to razlog. Plačal sem 130 eur (50 ohišje termostat in ostalo)....več kot očitno bom moral reklamirat, ker to ni bil razlog

!!!še vprašanje ???
kako deluje ta termostat? oz kako odpira???
namreč ko sem doma šraufal je tekla po kaplicah voda samo takrat ko sem prižgal motor. Ko sem ugasnu je pa počasi (res počasi) nehalo. Npr. po 4 urah mirovanja pa k sem prižgal motor ni nič ven teklo.

Lahko kdo razloži? ...počena je spodnja cevka, ki gre od termostata za mašino.

Hvala za pomoč

...še mal pa bom mehanik :)
Moraš še povedati, zakaj ti je zakuhal. Zakuha pa ponavadi zaradi onemogočenega pretoka vode (termostat, ohišje termostata, vodna črpalka) ali seveda zaradi premalo količine vode.

Termostat pa deluje tako, da se odpre pri določeni temparaturi. Kadar avto še ni dosegel svoje delovne temperature vodni krog ni sklenjen čez hladilnik, ampak samo čez črpalko za vodo. Ko se segreje nad 90C, ti termostat odpre, voda steče čez kiler. Potem imaš pa še ventilator za hlajenje.
Uporabniški avatar
Zmaj
Kraj: Camnique

Odgovor Napisal/-a Zmaj »

Tole čimprej zrihtaj, pelji k enmu oreng mehankarju (mam enga določenga v mislih), ne na uradnega, ker tam te dostkrat samo "ocarinijo" naredijo pa bore malo! :?
Uporabniški avatar
ef100179

vprašanje

Ja no sej so mi termostat menjali :)

ampak pušča še vedno....in danes SEM NAŠEL razlog.

spodnja cev ki gre ven iz termostat.ohišja je imela luknjico. zgleda da se je drajsala ob en del in jo je načelo.

Če jo zamenjam bo ok...vsaj upam

vse ostalo dela...gretje dela

moram še kaj preveriti???
Tine91

Odgovor Napisal/-a Tine91 »

Kot je že nekdo omenil se termostat odpira glede na toploto vode, ki ga obdaja. Obstaja pa preprost test za preverjanje delovanja termostata. Termostat vzameš ven in ga daš v lonček mrzle vode. Lonček z vodo in termostatom nato postaviš na štedilnik in greješ, potem ko se voda segreva se mora termostat počasi začet odpirat. Tako lahko preveriš, če je termostat ok in da se ne menja po nepotrebnem.
Uporabniški avatar
ef100179

kdo ma prav

Kaj bi vi naredili?

Skratka zamenjali so mi termostat, ker so bili mnenja da on pušča. Čez par dni opazim da še vedno zmakuje vode.

Sam sem ugotovil da je kriva počena cevka. Zdaj mi bodo le to zamenjali.

Kaj naresti z starim (po moje mislim da je čist ok)? se skregat na servisu?

oni trdijo da je bil tud termostat mal stopljen. Ko sem jih vprašal da mi naj pokažejo so rekli da se ne vidi. Da se je zaradi vročine malo deformiral in je tudi on puščal vodo :)

sama menjava termostata in nov termostat so mi prejšnjič zaračunali 130 EUr. Ne bi še enkrat plačeval.
kamal

Re: kdo ma prav

Odgovor Napisal/-a kamal »

ef100179 napisal/-a:Kaj bi vi naredili?

Skratka zamenjali so mi termostat, ker so bili mnenja da on pušča. Čez par dni opazim da še vedno zmakuje vode.

oni trdijo da je bil tud termostat mal stopljen. Ko sem jih vprašal da mi naj pokažejo so rekli da se ne vidi. Da se je zaradi vročine malo deformiral in je tudi on puščal vodo :)

sama menjava termostata in nov termostat so mi prejšnjič zaračunali 130 EUr. Ne bi še enkrat plačeval.
Jaz menjam na avtih termostate tam na 5 let, če seveda zdržijo. Lahko povem, da je bil vsak malo poškodovan in tudi tesnila so po tem času že slaba. Samo za moje modele avtov stane samo 15 EUR in se zamenja s hladilno tekočino.
Uporabniški avatar
smiley
Kraj: Koroška

Re: kdo ma prav

Odgovor Napisal/-a smiley »

ef100179 napisal/-a:Kaj bi vi naredili?

To so ti zamenjali, ker je verjetno tisto tesnilo okrog ohišja blo deformirano. Če mene vprašaš, naj ti zamenjajo še tisto cev(ali popravijo) pa zahtevaj popust, ker pač gre še vedno za isto napako, pol boš mel pa mir(čeprav ta zadnja beseda ne paše zraven espace 1,9dci ;) ).
Odgovori