Carminat navigacija za Renault Vel Satis
-
MilanTomic
Carminat navigacija za Renault Vel Satis
Kupil sem Vel Satis letnik 2004, ampak mi navigacija ne dela. Imam CD z mapami za Evropo (tudi Slovenijo), ampak, ko sem v Sloveniji mi kaže da sem 50 km južno od Bruslja.
Na uradnem servisu bi pregled & popravilo verjetno znašalo več kot 150€, kolikor so zdaj prenosne navigacijske naprave za avta (Garmin...)?
Ma kak mojster (Celje,Zasavje,LJ) izkušnje s Carminat navigacijo in čas za diagnostiko okvare?
Na uradnem servisu bi pregled & popravilo verjetno znašalo več kot 150€, kolikor so zdaj prenosne navigacijske naprave za avta (Garmin...)?
Ma kak mojster (Celje,Zasavje,LJ) izkušnje s Carminat navigacijo in čas za diagnostiko okvare?
Eden od možnih scenarijev je, da je avto pripeljan z Belgije, GPS antena pa je fuč. Navigacija še kar misli, da je tam, kjer je nazadnje lovila GPS signal (Belgija)!
Ali ti gori GPS rdeče ali zeleno? Rdeč GPS pomeni, da je verjetno fuč antena ali ni komunikacije z njo.
V tem forumu je že bilo kar nekaj napisano o tem problemu in kako ceneje uporabiti neoriginalno anteno.
Ali ti gori GPS rdeče ali zeleno? Rdeč GPS pomeni, da je verjetno fuč antena ali ni komunikacije z njo.
V tem forumu je že bilo kar nekaj napisano o tem problemu in kako ceneje uporabiti neoriginalno anteno.
-
MilanTomic
Ja, najbrž je antena fuč. Rdeče barve je, pa tudi CD je rdeče barve, čeprav sem iz spleta posnel in ustavil ta pravega. Bom poiskal po forumu, kako zamenjati anteno za neoriginalno. Hvala!brobins napisal/-a:Eden od možnih scenarijev je, da je avto pripeljan z Belgije, GPS antena pa je fuč. Navigacija še kar misli, da je tam, kjer je nazadnje lovila GPS signal (Belgija)!
Tukaj je opis moje situacije izpred par let:
http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... io&start=4
Danes zadevo kupiš na ebay-u.
Pazi, da bo kompatibilna z VDO MS5000 sistemom in ima SMB konektor.
Lahko naročiš nekaj od tega:
http://shop.ebay.de/i.html?_nkw=vdo+gps ... nna&_rdc=1

P.S.
Znak CD je rdeč, ker navigacija misli, da se nahaja v Belgiji, ti pa imaš na CDju področje Vzhodne Evrope - Slovenije.
http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... io&start=4
P.S.
Znak CD je rdeč, ker navigacija misli, da se nahaja v Belgiji, ti pa imaš na CDju področje Vzhodne Evrope - Slovenije.
-
MilanTomic
Ful tnx!brobins napisal/-a:Tukaj je opis moje situacije izpred par let:
Se pravi, kupim anteno prek eBay, prilimam jo na zadnja desna vrata (na steklo), odklopim staro anteno v prtljažniku in priklopim novo namesto stare?
V teh navodilih:
http://www.gps-carminat.com/fr/data/carminat.pdf
sem namreč zasledil, da je v mojem Vel Satisu, priključek kabla v prtljažniku.
Jaz sem anteno na Laguni II nalepil na vetrobransko steklo poleg vzvratnega ogledala na sopotnikovi strani. Kabel sem speljal pod stropno "tapecirungo", po stebručku ob vetrobranu in v sopotnikov predal za navigacijski računalnik ter ga tam priključil namesto originalne antene.
Dobro je, da je antena postavljena čimbolj vzporedno s streho. Preden anteno prilepiš malo poskusi različne pozicije in opazuj sprejem.
Dobro je, da je antena postavljena čimbolj vzporedno s streho. Preden anteno prilepiš malo poskusi različne pozicije in opazuj sprejem.
-
MilanTomic
Ja, najboljše je dati pod vetrobransko steklo in ne nazaj, zaradi otrok.brobins napisal/-a:Kabel sem speljal pod stropno "tapecirungo", po stebručku ob vetrobranu in v sopotnikov predal za navigacijski računalnik ter ga tam priključil namesto originalne antene.
Se pravi, kabel antene se priklopi na navigacijski računalnik v sopotnikovem pedalu. Dam ga ven s pomočjo U žic za avtoradio in potem priklopim in ga dam nazaj noter?
Še mal, še mal... pa bo navigacija delovala
-
MilanTomic
Naročil sem GPS anteno prek eBay-a. Kompatibilno z VDO MS5000 sistemom in ima SMB konektor. Priklopil sem anteno in po 20 min je znak za anteno še zmeraj rdeč.brobins napisal/-a:Ja tako nekako. Kabel moraš spravit za predal, da ga boš lahko priklopil na navigacijski računalnik. V Laguni sem odmontiral predal, pa je šlo. Za Vel Satisa pa ne vem točno. Malo improvizacije pa bo.
Se pravi zdaj je lahko:
1. GPS Antena fuč. Kako lahko preverim, če je antena, ki sem jo kupil prek eBay-a delujoča?
2. Carminat navigacija fuč.
Ma kdo kakšen predlog?
Imaš pa res smolo
Meni je delovalo minuto po priklopu nove antene. Sedaj tega avta nimam več, tako, da ti ne morem pomagat s testiranjem antene na delujoči navigaciji.
V servisni dokumentaciji je nekaj postopkov za diagnostiko.
1. Si že šel v servisni menu s kodo 4112? Tam lahko preveriš status antene oz. sprejema satelitov ... Poglej če še nisi.
Prvi "location fix" lahko traja tudi do 20minut, da se potegne almanac (lista GPS satelitov) in določi točen položaj. V meglenem vermenu sem imel kar nekaj težav. Najboljše je odprt prostor in jasno nebo.
2. Lahko izvedeš postopek inicializacije, kjer se izpiše status povezave GPS antene.
3. Napetost na konektorju za GPS anteno na navigacijskem računalniku mora biti več kot 4,5V.
4. Postopek relokacije (enkrat ko deluje povezava z anteno)...
Če nič od tega ne pomaga, bo treba obiskat kakšen servis. Na žalost znajo Renault servisi po moje samo zamenjat anteno, navigacijski računalnik in mogoče odkriti prekinjen kabel.
Meni je delovalo minuto po priklopu nove antene. Sedaj tega avta nimam več, tako, da ti ne morem pomagat s testiranjem antene na delujoči navigaciji.
V servisni dokumentaciji je nekaj postopkov za diagnostiko.
1. Si že šel v servisni menu s kodo 4112? Tam lahko preveriš status antene oz. sprejema satelitov ... Poglej če še nisi.
Prvi "location fix" lahko traja tudi do 20minut, da se potegne almanac (lista GPS satelitov) in določi točen položaj. V meglenem vermenu sem imel kar nekaj težav. Najboljše je odprt prostor in jasno nebo.
2. Lahko izvedeš postopek inicializacije, kjer se izpiše status povezave GPS antene.
3. Napetost na konektorju za GPS anteno na navigacijskem računalniku mora biti več kot 4,5V.
Če nič od tega ne pomaga, bo treba obiskat kakšen servis. Na žalost znajo Renault servisi po moje samo zamenjat anteno, navigacijski računalnik in mogoče odkriti prekinjen kabel.
-
MilanTomic
Hvala, bom sprobalbrobins napisal/-a:Imaš pa res smolo![]()
-
MilanTomic
Ne, nič ni novega.brobins napisal/-a:A je že kaj uspeha?
-
MilanTomic
Danes sem se spet posvečal navigaciji. Zagnal sem inicijalizacijo (M+C gumb) z novo anteno in mi piše "Conectee" kar najbrž pomeni da je antena OK. Zagnal sem tudi s staro anteno in mi piše "Probleme". Ampak simbol antene je še zmeraj rdeč tako kot simbol CD-a. Ko klikam po navigaciji brez problemov mi najde naslove in prikaže mape SLO mest, tako da sem presenečen nad rdečim CD-om. V diagnostiki mi piše "Reciever: Rec. Error", kar najbrž pomeni da je navigacijski računalnik (v sopotnikovemu predalu) fuč. Bom probal najti rabljenega iz razbitega Vel Satisa. Res bi rad zrihtal navigacijo da dela.