delovanje turbine
delovanje turbine
sem čisti laik in me zanima kako naprimer deluje turbina. gledal sem nekaj in če imam pravo predstavo je setavljena iz dveh vetrnic med sabo povezanih z osovino in ko izpušni plini poženejo vetrnico, začne na drugi strani rinit zrak v motor. Si predstavljam prav? Zakaj je pa srednji del? samo za mazanje ali še kaj drugega?
V osnovi je to to, ja. Pritisk izpušnih plinov se s turbino "prenese" na pritisk v sesalnem kanalu. Posledično gre skozi mašino več zraka, ki je sposobn zgoret več goriva in iz iste kubature pade ven več moči. Teorija je simpl, hudič je v inženirskih detajlih in materialih.
Kaj mislš s "srednjim" delom mi pa ni jasn.
Kaj mislš s "srednjim" delom mi pa ni jasn.
Laguna Coupe GT dci 180
Verjetn mislš na nosilec - pač zadeva mora bit nekam pritrjena.
In ja, večina turbin se maže z motornim oljem, nekatere so hlajene s tem oljem, druge majo hlajenje ločeno od mazanja - čez ohišje je speljana hladilna tekočina.
Nekaj je menjava cele turbine, drugo je pa menjava/obnova veternice. Prvo še verjamem, da je kdo sam doma naredu, drugo pač ne. Vsaj delovalo ni dolgo.
In ja, večina turbin se maže z motornim oljem, nekatere so hlajene s tem oljem, druge majo hlajenje ločeno od mazanja - čez ohišje je speljana hladilna tekočina.
Nekaj je menjava cele turbine, drugo je pa menjava/obnova veternice. Prvo še verjamem, da je kdo sam doma naredu, drugo pač ne. Vsaj delovalo ni dolgo.
Laguna Coupe GT dci 180
ja na you tubu sem videl je kar nekaj posnetkov ko sami menjajo vetrnico in ležaje, pa tudi postopek v tovarni kjer jo nekako zbalansira s strojem, jo potem ročno neki brusi sem dobil občutek da neki podobnega kot pri centriranju gume.
Me pa tudi zanima, na forumu sem zasledil da se pri čipiranemu avtu turbina vrti z višjimi obrati. je to res, oz.na kakšni osnovi? kaj se ponavadi pri čipiranju sploh naredi, se zvišuje tlake?
Me pa tudi zanima, na forumu sem zasledil da se pri čipiranemu avtu turbina vrti z višjimi obrati. je to res, oz.na kakšni osnovi? kaj se ponavadi pri čipiranju sploh naredi, se zvišuje tlake?