Laguna 1.6 16v-pije olje

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
ddejc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ddejc »

Če so tefloni bi moral modro kadit. Pri taki količini vsekakor. Liter olja na 1500km ne more neopazno zgoret v motorju. V ogledalo boš to sicer zelo zelo težko videl.

Če so batni obročki potem, če odviješ pokrovček za dolivanje olja pri delujočem motorju ne bo podtlaka na odprtini. Se pravi, če pokrovček, ko ga odviješ položiš na odprtino (pravilno kot bi ga hotel priviti) in odmakneš roko bi moral pokrovček pasti dol, ker bi kompresija uhaja iz valja oz. valjev in je večji tlak kot podtlak, ki ga ustvarijo valji pri premikanju navzgor oz. ne morejo izenačiti presežka tlaka s podtlakom.

Če ne zmankuje vode potem lahko domnevaš, da je tesnilo glave OK in, da sama glava ni zvita (ni pa nujno). Se mogoče avto pregreva ali pa se je kdaj pregrel?

Če ti uhaja ven na tesnilu med glavo in pokrovom ventilov ali pri semeringih (oljnih obročkih) pa ni nujno, da bi bila kje kaka lužica, kljub taki količini olja! Meni polzi hladilna tekočina ven pri eni cevki za hladilno tekočino, ki je potrebna menjave pa se vidi na bloku motorja sled, ker kaplja nanj pa ne bi rekel, da jo steče toliko, da moram na vsakih 5k km dolit hladilno tekočino, ker pade od MAX do MIN oznake (ja sem 100%, da samo tam uhaja hladilna tekočina).

Kako se obnaša motor? Moč je normalna ali je upadla? Zvok hladnega, toplega motorja se je kaj spremenil, ko se je večala poraba olja? Se je povečana poraba zgodila na enkrat ali postopoma?
primitive
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a primitive »

No to je pa zelo uporaben nasvet...bom probal in poročam 8)
Drugače pa nisem opazil da bi moč motorja kaj padla, avto imam eno leto tako da nevem če je bil pregret kdaj...zvok hladnega in toplega motorja tudi nisem opazail kake spremembe. Edino mogoče, ko ga zjutraj vžgem kadi normalno, po 3,4 minutah ko zribam led iz šip, pa kar fajn zadimi :D ...samo ne plavo...

aja še to...ko je motor hladen ga nabija v obrate, nihajo od 1500-2200 in tudi ko pridem iz avtoceste ko je dalj časa na 3000 ali več obrati jih nabija potem še na enem ali dveh križiščih. :)
Vozim Renault...ker se cenim!
ddejc

Tisto da zutraj kadi je normalno. Avto čez noč stoji, v izpušnem sistemu se nabere vlaga, ki potem izpareva. Če neha kadit, ko se motor in izpuh dobro ogrejeta potem to ni nič nenormalnega. Eni pač zjutraj kadijo bolj, drugi manj.

Če motor ni izgubil na moči potem ni problem v batnih obročkih oz. je zelo malo možnosti, da je problem v njih. Pač je vprašljivo v kakem stanju je motor, kako je bil prej vožen, vzdrževan, kako olje se je noter vlivalo, itd.

Kaj je vzrok za nabijanje obratov pa ti ne vem svetovat kaj preveri. Nisem ravno poznan z renaultovimi motorji.
Kazalec za temperaturo motorja deluje in pride na svoje mesto med vožnjo (na sredino)? Lahko bi namreč ECU zaznaval hladen motor in delal bolj bogato mešanico, vendar je takšno število obratov vsekakor preveč.
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Za nihanje obratov je verjetno kriv motorček prostega teka. Ponavadi zadostuje samo čisščenje, drugače pa menjava.
primitive

Evo sem probal pri prižganem avtu odviti pokrov za olje in ni padel dol...tudi ko sem ga dvignil za centimeter ga je nazaj prisesalo. To pomeni da so batni obročki vredu?
Zdaj mi ne ostane nič drugega kot motor temeljito oprat in opazovat kje spušča...
Uporabniški avatar
Doctor DJ
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Doctor DJ »

točno tako ;)
Uporabniški avatar
Zmaj
Kraj: Camnique

Odgovor Napisal/-a Zmaj »

Zanimiv test tole s čepom za olje! 8)
ddejc

Če ti ga je prisesalo nazaj potem je z obročki vse tip top. Če ne bi bilo bi ti čep odneslo dol prisesalo pa ti ga sploh ne bi nazaj.

Ostanejo ti torej tefloni na ventilih, tesnilo med pokrovom in glavo motorja ter oba semeringa glavne gredi. Seveda lahko pušča tudi kje drugje. Najbolje bo, da motor temeljito opereš (predvsem mastne dele) in potem spremljaš kje se pojavi olje. Pa ko se s toplim avtom pripelješ domov pod njega namesti večji kos kartona, da boš lepo videl, če od kje pride kaka kapljica olja.
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Olje lahko pije pa ne bo tud mal dimčka iz izpuha. Katalizator naredi svoje :wink: Meni ga je popilo 1l na 1000km pa se ni čisto nič videlo. Čisto nič.

Za preveriti batne obročke se naredi test kompresije, pa boš takoj vedel pri čem si.

Za nihanje vrtljajev je ponavadi kriv motorček prostega teka oz. motorizirana loputa plina pri novejših motorjih. Večinoma pomaga čiščenje, če pa je v okvari potem pa menjava.
Enigma motorsport
primitive

Pa si zrihto pol? Ka je blo narobe da ti je pil olje?
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Dva teflona sta imela luft (slaba kvaliteta) in je scal mimo.
Enigma motorsport
ddejc

No jaz imam izkušnjo, da je šlo tudi mimo teflonov pri ventilih pa je lepo očitno pokadil modro (kljub temu, da so bili plini BP na theničnem). Videlo se je samo v začetku mraka, če je za mano vozil avto, ki je lepo osvetlil modro zaveso. Če si stal ob cesti pa se je videlo v vsakem trenutku, ko si motor obremenil.
Uporabniški avatar
Zmaj
Kraj: Camnique

Odgovor Napisal/-a Zmaj »

Če kdo hoče ugotovit, če mu modro kadi, se še kako da videt v ogledalu in sicer priporočam vožnjo par kilometrov po klancu dol (bremza motor, nič gasa dajat), pol pa ko prideš v dolin, prvič pohodiš gas in občuduješ kako se kadi zadaj! :oops:

To se je meni zgodilo na eni prastari mazdi, sem se pelju z Mangartskega sedla (17 km spusta) do vasi Strmec oz. Loga pod Mangartom in ko sem pohodu gas, je blo zadaj kot da je Kimiju Raikonenu eksplodiru motor, v takratnem Meku! :? :lol:
Uporabniški avatar
Veron

Re:

Odgovor Napisal/-a Veron »

ddejc napisal/-a:Če so batni obročki potem, če odviješ pokrovček za dolivanje olja pri delujočem motorju ne bo podtlaka na odprtini. Se pravi, če pokrovček, ko ga odviješ položiš na odprtino (pravilno kot bi ga hotel priviti) in odmakneš roko bi moral pokrovček pasti dol, ker bi kompresija uhaja iz valja oz. valjev in je večji tlak kot podtlak, ki ga ustvarijo valji pri premikanju navzgor oz. ne morejo izenačiti presežka tlaka s podtlakom.
Tukaj mi ni čisto jasno. Torej če je z motorjem vse vredu, mora pokrovček pasti dol ali mora "skakat"?
ddejc

Re: Laguna 1.6 16v-pije olje

Če je vse v redu potem skače gor oz ga kar zalima gor.
Odgovori