Ojnični ležaji!
Ojnični ležaji!
Imam laguno 2, 1,9 dci 2004 l. in te dni sedaj se bo obrnilo 200.000 km, na avtu za enkrat vse lepo špila in je vse ok. Ravno zato ker se mi zdi prelepo da bi bilo res, me zanima kako je z ojničnimi ležaji? Pogovarjal sem se z mehanikom ki mi je rekel da lahko z menjavo le teh naredeš več skode kot koristi, stari ležaji so utečeni in imajo svoje ležišče na gredi, med tem ko bi z novimi to vse zjebal in bi lahko še prej zaribali, dodal je da je najbolje če se hočeš temu izognit dobro olje in redna menjava na max 15.000 km. Js si lastim avto od 160.000 km in menjavam redno na 15 k in samo elf 5-40, kaj je bilo z avtom prej ne vem. Sedaj me zanima kakšni so znaki zanič lažajev oz. kaj menite o vset tem vi!Hvala!
Renault Laguna GrandTour 1,9 dci privilege lux
Re: Ojnični ležaji!
Ne vem no, nekateri mehaniki pa priporočajo menjavo ob velikem servisu...dunstar napisal/-a:Imam laguno 2, 1,9 dci 2004 l. in te dni sedaj se bo obrnilo 200.000 km, na avtu za enkrat vse lepo špila in je vse ok. Ravno zato ker se mi zdi prelepo da bi bilo res, me zanima kako je z ojničnimi ležaji? Pogovarjal sem se z mehanikom ki mi je rekel da lahko z menjavo le teh naredeš več skode kot koristi, stari ležaji so utečeni in imajo svoje ležišče na gredi, med tem ko bi z novimi to vse zjebal in bi lahko še prej zaribali, dodal je da je najbolje če se hočeš temu izognit dobro olje in redna menjava na max 15.000 km. Js si lastim avto od 160.000 km in menjavam redno na 15 k in samo elf 5-40, kaj je bilo z avtom prej ne vem. Sedaj me zanima kakšni so znaki zanič lažajev oz. kaj menite o vset tem vi!Hvala!
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Dejte si prosim mal prebrat o teh zadevah in ne poslušajte MAJSTROV ki priporočajo menjavo pri velikem servisu in MAJSTROV ki pravijo da z menjavo narediš več škode kot koristi (kaj pa nov motor?). Noben še ni slišal za tolerance? To se ne menja kar tako in na uč se gredi ne da oceniti koliko jo je pobralo. Vsaka stvar ki je v motorju ima svoje dovoljeno odstopanje katero je pa treba zmeriti, in dvomim da kateri to kaj meri.
http://www.enigma-motorsport.si" onclick="window.open(this.href);return false;podpisDrmo.JR napisal/-a:Dejte si prosim mal prebrat o teh zadevah in ne poslušajte MAJSTROV ki priporočajo menjavo pri velikem servisu in MAJSTROV ki pravijo da z menjavo narediš več škode kot koristi (kaj pa nov motor?). Noben še ni slišal za tolerance? To se ne menja kar tako in na uč se gredi ne da oceniti koliko jo je pobralo. Vsaka stvar ki je v motorju ima svoje dovoljeno odstopanje katero je pa treba zmeriti, in dvomim da kateri to kaj meri.
Definitivno je cenejša preventiva, ampak ko menjajo ležaje brez merjenja se ponavadi daje aftermarket ležaje kateri so pa vsi enake debeline, kar pa pri originalnih katere kupiš na servisu ni. Se da dobiti kar veliko različnih debelin za različno obrabljen ležaj na gredi. In potem se ve kaj dobimo ven... eno navadno šalabajzanje.
http://www.enigma-motorsport.si" onclick="window.open(this.href);return false;Ja tako ajnfoh pa že ni. Ležaji se prodajajo na mere STD in po zaporednem tipu speciale, tako so v + za določeno mero, da daš lahko gred pobrusit. Zadaj so standardi in je zadeva zelo natančna. Ojnični ležaji so predmet strokovne obdelave in se meri gred z mikrometrom. Če je še mera dobra, se polirajo z usnjenim pasom, z irhasto stranjo in namočeno z oljem, da se fleki ven spravijo. To me je še tastar Zevnik naučil, ki je bil v Titovem spremstvu mehanik in nato šef izhodne kontrole v BMW. Nato se vgradijo ležaji iste speciale, kot so bili. Potem se zategnejo na predpisano kilažo. Da bi sam kaj drkal z Gedorami po svoje in brez znanja, je pa res prava neumnost. Potem temu pritiče še vtekavnje vsaj 500km. Včasih so bile generalne sestavni del lastništva avta, danes nobeden ne ve več, kaj so delali v Avtoobnovi in na LjubljanaTransport.
Še vedno delajo samo imena firm so druga. Samo večji problem je dobit dobre ležaje 0,25 ali pa 0,50.joztom napisal/-a:Ja tako ajnfoh pa že ni. Ležaji se prodajajo na mere STD in po zaporednem tipu speciale, tako so v + za določeno mero, da daš lahko gred pobrusit. Zadaj so standardi in je zadeva zelo natančna. Ojnični ležaji so predmet strokovne obdelave in se meri gred z mikrometrom. Če je še mera dobra, se polirajo z usnjenim pasom, z irhasto stranjo in namočeno z oljem, da se fleki ven spravijo. To me je še tastar Zevnik naučil, ki je bil v Titovem spremstvu mehanik in nato šef izhodne kontrole v BMW. Nato se vgradijo ležaji iste speciale, kot so bili. Potem se zategnejo na predpisano kilažo. Da bi sam kaj drkal z Gedorami po svoje in brez znanja, je pa res prava neumnost. Potem temu pritiče še vtekavnje vsaj 500km. Včasih so bile generalne sestavni del lastništva avta, danes nobeden ne ve več, kaj so delali v Avtoobnovi in na LjubljanaTransport.
Spet prihajamo v take čase vedno več motorjev ima težave z ležaji, premajhne drsne površine pa veliko moči naredi svoje. Včasih okol 50kW, danes pa čez 80kW povšina ležajev pa enaka. Ko pa rešiš ojnične ležaje nastane s časom problem v zgornji puši ojnice.
Drmo.JR napisal/-a:Definitivno je cenejša preventiva, ampak ko menjajo ležaje brez merjenja se ponavadi daje aftermarket ležaje kateri so pa vsi enake debeline, kar pa pri originalnih katere kupiš na servisu ni. Se da dobiti kar veliko različnih debelin za različno obrabljen ležaj na gredi. In potem se ve kaj dobimo ven... eno navadno šalabajzanje.
Kdaj so pa original v takih dimenzijah začel prodajat, da se gredi prilagajajo?
Jaz sem menjal ojnične ležaje na Espace-u IV 1,9dci 88kw letnik 2003 pri 136000km na renault servisu, pa so mehaniki rekli da ni bilo panike,bi zdržali še 50 000 najmanj. Pa sem to menjal ker vsi na tem forumu strašijo s temi kurčevimi ležaji. Strošek:ležaji+oljni filter+olje+tesnilo +potr.material+delo=330eur s popustom.
Sosed pa ima scenica 1,9 dci letnik 2001(faza4), prevoženih ma že mal čez 300 000 uradnih, pa sploh nima pojma kaj so to ležaji. Dvakrat mu je crknila nizko tlačna pumpa in to je vse!
Sosed pa ima scenica 1,9 dci letnik 2001(faza4), prevoženih ma že mal čez 300 000 uradnih, pa sploh nima pojma kaj so to ležaji. Dvakrat mu je crknila nizko tlačna pumpa in to je vse!
Jst ne vem kje ti živiš da poslušaš te štorije v gostilnah, ker pri peugeot-ju in hondi se točno take dobi!!! Pa 100% jih ima večina proizvajalcev motorjev, sicer pa kaj bom pa jaz vedel če ste tu sami modrijani.bundrov napisal/-a:Drmo.JR napisal/-a:Definitivno je cenejša preventiva, ampak ko menjajo ležaje brez merjenja se ponavadi daje aftermarket ležaje kateri so pa vsi enake debeline, kar pa pri originalnih katere kupiš na servisu ni. Se da dobiti kar veliko različnih debelin za različno obrabljen ležaj na gredi. In potem se ve kaj dobimo ven... eno navadno šalabajzanje.
Kdaj so pa original v takih dimenzijah začel prodajat, da se gredi prilagajajo?A zmeriš gred pa naročiš po dimenziji? Spet ena gostilniška. Še 0,25 nima nihče pametne kvalitete, kaj šele 0,50 za 1.9dci za par 10kkm pol pa spet podri pa menjaj gred.
http://www.enigma-motorsport.si" onclick="window.open(this.href);return false;Živim pa ti lepo piše kje, v hribih samo znamo vseeno delavniške knjige brat pa merit.Drmo.JR napisal/-a:Jst ne vem kje ti živiš da poslušaš te štorije v gostilnah, ker pri peugeot-ju in hondi se točno take dobi!!! Pa 100% jih ima večina proizvajalcev motorjev, sicer pa kaj bom pa jaz vedel če ste tu sami modrijani.
Po katalogih sodeč se dobi za te znamke, ki jih navajaš le brušenje ne pa da bi gred meril pa se dimenzije izmišljal, imaš STD, 1 bruš., 2 bruš. Tako da tvoja teorija je gostilniška.
Evo kopija glyco kataloga za peugeot imaš dimenzije in odstopanja zraven pa veliko užitkov pri merjenju ter naročanju eni vmesnih dimenzij.http://www.mojalbum.com/bundrov/lezaji/foto/18467603
Jaz sem v svojga 1.5 dci dal standard dimenzijo (oz. original dimenzija, začetna dimenzija, ...) orignal Renault (kar je v bistvu Glyco). Toleranca je sedaj sigurno manjša, kot je bila prej.
Edino temu lahko rečem "preventiva".
Ležaji za N-to brušenje so točno to - vgradi se jih po brušenju gredi na določeno dimenzijo, ne pa na pamet. To zame ni "preventiva" ampak "kurativa", ko je treba gred brusit.
Problem brušenja gredi pa je podiranje motorja in pa dejstvo, da vsaj pri 1.5 gred ni več kovana, ampak ima tanko plast trde obloge.
Kaj narediti, ko se ta spraska zaradi obrabljenih ležajev, ki z ohišjem namesto z drsno ploskvijo ružijo po gredi, nimam pojma.
lp,
Luka
Edino temu lahko rečem "preventiva".
Ležaji za N-to brušenje so točno to - vgradi se jih po brušenju gredi na določeno dimenzijo, ne pa na pamet. To zame ni "preventiva" ampak "kurativa", ko je treba gred brusit.
Problem brušenja gredi pa je podiranje motorja in pa dejstvo, da vsaj pri 1.5 gred ni več kovana, ampak ima tanko plast trde obloge.
Kaj narediti, ko se ta spraska zaradi obrabljenih ležajev, ki z ohišjem namesto z drsno ploskvijo ružijo po gredi, nimam pojma.
lp,
Luka