http://sl.wikipedia.org/wiki/Projekt:Oktan
omw super 100 in 1.6 16v (2010)
Doctor Dj, imaš prav in kar piše na tej strani drži ampak...
Med navadnimi, športnimi in pa nafriziranimi motorji je ogromna razlika in navadni nimajo niti blizu podobnega kompresijskega razmirja kot nafrizirani motorji. Tam igra višje število oktanov svojo vlogo pri navadnih pa ne prihaja do take kompresije, da bi se gorivo vžigalo samo od sebe.
Sepravi je 95 oktanski bencin popolnoma zadovoljiv za naše mlinčke seveda pa ne bo nič narobe, če točiš 100oktanskega.
Že če je občutek bolši se splača.
Med navadnimi, športnimi in pa nafriziranimi motorji je ogromna razlika in navadni nimajo niti blizu podobnega kompresijskega razmirja kot nafrizirani motorji. Tam igra višje število oktanov svojo vlogo pri navadnih pa ne prihaja do take kompresije, da bi se gorivo vžigalo samo od sebe.
Sepravi je 95 oktanski bencin popolnoma zadovoljiv za naše mlinčke seveda pa ne bo nič narobe, če točiš 100oktanskega.
Že če je občutek bolši se splača.
hehe, točno to je 
sam če avto dost pije, te cena prizemlji in greš nazaj na 95 oktanskega
so govorili da naj bi se poraba zmanjšala pri uporabi 100tke ( sm parkrat tankau 100 v megana, iste relacije, enak način vožnje, prvič res naredil 50km več, ampak naslednjič tolk manj, in to se je ponavljalo, tako da je to po mojem kr neki) - govorim iz lastnih izkušenj in s svojim mnenjem ne mislim odvrečt koga glede uporabe tega goriva
vsak zase naj sproba pa bo videl, sam tak kot si rekel, v mlinčkih do 200konjev se to nebo poznalo
sam če avto dost pije, te cena prizemlji in greš nazaj na 95 oktanskega
so govorili da naj bi se poraba zmanjšala pri uporabi 100tke ( sm parkrat tankau 100 v megana, iste relacije, enak način vožnje, prvič res naredil 50km več, ampak naslednjič tolk manj, in to se je ponavljalo, tako da je to po mojem kr neki) - govorim iz lastnih izkušenj in s svojim mnenjem ne mislim odvrečt koga glede uporabe tega goriva
vsak zase naj sproba pa bo videl, sam tak kot si rekel, v mlinčkih do 200konjev se to nebo poznalo
Jaz tankam nonstop 100 oktanca in se mi ne zdi, da bi bil zaležan. Dejansko sem samo prvi tank, ko sem avto nabavil nalil not 95-tko (Isto na OMV), pol pa skoz na 100MasTTer napisal/-a:Samo tu so pa spet bile debate, da 100oktanskega redko kdo tanka in zato spet stoji?
Ma tale link je dal kak srednješolec gor, ko so delali seminarsko nalogo, zato pa tudi naslov projekt!
Tisto z oljem pa 100% ni prav. Olje največ izgubi s časom, ker dolge molekule razpadajo, še posebej pri ekstremnih temperaturah (vroče, mrzlo) in na UV svetlobi, sam tega problema v motorju ni. Gre pa mnogo dobrih elementov iz olja v kovino (ki je porozna) in tudi dosti svinjarije iz kovine pride v olje, prav zaradi tega je treba olje menjavati.
No ampak ta efekt se najbolj pozna pri občutljivih turbaših (kjer že male nepravilnosti v olju lahko povzročijo ribanje turbine). Če mate 1.2 mašinco bencinerja pol lahka olje menjate na dosti daljša časovna obdobja, ker mašina niti n itok občutljiva, najhujš je mazanje turbine.
Mašina se vrti okol 6000 obratov turbo pa med 100.000 in 200.000, zdej pa poštudirejte kaj je bolj zahtevno mazat!
Tisto z oljem pa 100% ni prav. Olje največ izgubi s časom, ker dolge molekule razpadajo, še posebej pri ekstremnih temperaturah (vroče, mrzlo) in na UV svetlobi, sam tega problema v motorju ni. Gre pa mnogo dobrih elementov iz olja v kovino (ki je porozna) in tudi dosti svinjarije iz kovine pride v olje, prav zaradi tega je treba olje menjavati.
No ampak ta efekt se najbolj pozna pri občutljivih turbaših (kjer že male nepravilnosti v olju lahko povzročijo ribanje turbine). Če mate 1.2 mašinco bencinerja pol lahka olje menjate na dosti daljša časovna obdobja, ker mašina niti n itok občutljiva, najhujš je mazanje turbine.
Mašina se vrti okol 6000 obratov turbo pa med 100.000 in 200.000, zdej pa poštudirejte kaj je bolj zahtevno mazat!
meganeman napisal/-a:Ma tale link je dal kak srednješolec gor, ko so delali seminarsko nalogo, zato pa tudi naslov projekt!
Točno tako!
-
yamahafazer
Že mogoče res, da je tako, zakaj pa potem majo nekateri avti servis na eno ali 30000, drugi pa 2 leti ali 30000. Še eno vprašanje, kaj dejansko vpliva na kvaliteto olja ki stoji v motorju (mraz, vlaga....)? Ali moram potem, ko kupujem olje gledat datum prozvodnje in rok uporabe (če to sploh obstaja)?UrosJ napisal/-a:Glede olja se pa ne strinjam z tabo!
Olje z časom spreminja svoje lastnosti! Tako da olje novo in olje ki je v motorju 2 leti je drugačno, pa če tudi ima 10k zasabo!
Toliko sem se pa vseeno naučo na faksu in srednji šoli da mi je to jasno! pa praksa tudi skoraj isto pokaže
Veliko vpliva tudi količina olja v motorju. Sam imam 8 litrov olja v 2.0 dci mašini. Marsikatera 1.9 dci pa ma le 5 litrov notri!
Jp, tudi olje ma rok trajanja. Kar poglej pri jedilnem olju:). Ampak ker avtomobili niso tako občutljivi lahko vanjga vliješ tudi kako leto staro olje, čeprav je tudi to že degradiralo v svoji plastični flaši. Še posebej, če je bilo izpostavljeno svetlobi/toploti!
Evo en članek na temo detekcije degradacije olja!
http://www.wearcheck.com/literature/techdoc/WZA018.pdf
Jp, tudi olje ma rok trajanja. Kar poglej pri jedilnem olju:). Ampak ker avtomobili niso tako občutljivi lahko vanjga vliješ tudi kako leto staro olje, čeprav je tudi to že degradiralo v svoji plastični flaši. Še posebej, če je bilo izpostavljeno svetlobi/toploti!
Evo en članek na temo detekcije degradacije olja!
http://www.wearcheck.com/literature/techdoc/WZA018.pdf
KOliko litrov olja imaš v motorju? 8 litrov??? kolega ma isti motor pa ma 7 litrov že 3 servise skos dal pa vedno 7 litrov, oče ma na laguni tudi 7 litrov ( imel včeraj servis, plačal 250€ (servis na 20k) menjali vse kot je treba vse filtre in olje, dobro dobil nekaj malega popusta!) kaka 2 deci je dobil v orignal posodi, ki je ostalo!! pa je šipka do max , kak milimeter manjka!
Zanimivo, je pa vse 180 konjska!
lp
Zanimivo, je pa vse 180 konjska!
lp
Sicer ste že malo skrenili z teme zato bom še jaz 
To za servisne intervale mi nikakor ni jasno zakaj je 30k km ali 24 mesecev. Pri mojem RS piše isto. Očitno je to mišljeno za normalno uporabo. Če recimo tudi letno 1x greš na raceland bi moglo to držati.
Sicer bom sam menjal olje najmanj letno 1x v RS, ker je tu vseeno turbina še zraven, isto kot pri dizlih.
Očitno je tu tudi kak marketinških trik zraven...ali je pa izdelava motorja in kvaliteta olja dan danes taka, da zdrži 1x več kot včasih...
To za servisne intervale mi nikakor ni jasno zakaj je 30k km ali 24 mesecev. Pri mojem RS piše isto. Očitno je to mišljeno za normalno uporabo. Če recimo tudi letno 1x greš na raceland bi moglo to držati.
Sicer bom sam menjal olje najmanj letno 1x v RS, ker je tu vseeno turbina še zraven, isto kot pri dizlih.
Očitno je tu tudi kak marketinških trik zraven...ali je pa izdelava motorja in kvaliteta olja dan danes taka, da zdrži 1x več kot včasih...
Megane Coupe 3 RS CUP <-> 2.0 T <-> 2010
Megane Coupe 1, ph2 <-> 1.6 16V <-> 1999 - prodan 2010
Megane Coupe 1, ph2 <-> 1.6 16V <-> 1999 - prodan 2010
Meni na mojem Meganu piše na 20km ali 2 letiMasTTer napisal/-a:Sicer ste že malo skrenili z teme zato bom še jaz
RENAULT Sport

Točno tak,saj je tvoj avto ne pa sosedov,da bi ga zanemarjal.Marsi kaj piše v ser. knjižici.Meni tudi piše,da je prva menjava svečk na 120000km a, sem pri 67000km ostal brez elegtrod na svečkah.Aleen napisal/-a:Meni na mojem Meganu piše na 20km ali 2 letiMasTTer napisal/-a:Sicer ste že malo skrenili z teme zato bom še jaz
Očitno je tu tudi kak marketinških trik zraven...ali je pa izdelava motorja in kvaliteta olja dan danes taka, da zdrži 1x več kot včasih...samo sem se odločil da bom delal na 10k ali 1 leto