popravilo oz. zamenjava ključa

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
BrokenSoul

popravilo oz. zamenjava ključa

Odgovor Napisal/-a BrokenSoul »

Zdravo!

Jaz sem imel oz. še imam problem da mi Scenic se ne da odklepati in zaklepati preko daljinskega upravljalnika.

Pred kratkim se mi je motor zaklenil in ni šlo več z nobenim ključem vžgati avta. Ker so mi na servisu dali 8 mestno kodo za odklep, sem ga moral peljati tja da so ga oni odklenili in nanovo sprogramirali.

Sedaj en ključ dela (ampak vseeno ne dela daljinsko zaklepanje in odklepanje) za en ključ pa so mi rekli da ne ve več prebrati kode.

Zdaj me zanima če je ki kaki majster v okolici Ptuja-MBja da bi lahko samo ta ključ uredil in popravil. Ali pa če je kaka varianta poceni priti do drugega ključa.

(poizkusil sem delujoči ključ nest v Qlandijo, kjer je kolegu za Cliota 98 letnik lahko ključ skopiral in naredil novega za 25 EUR, ampak mojega pa ni mogel kopirati ker se koda spreminja)...

Renault Megane Scenic letnik 1999 PH2.

Prosim za nasvet
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Re: popravilo oz. zamenjava ključa

Odgovor Napisal/-a robertp »

BrokenSoul napisal/-a:Zdravo!

Jaz sem imel oz. še imam problem da mi Scenic se ne da odklepati in zaklepati preko daljinskega upravljalnika.

Pred kratkim se mi je motor zaklenil in ni šlo več z nobenim ključem vžgati avta. Ker so mi na servisu dali 8 mestno kodo za odklep, sem ga moral peljati tja da so ga oni odklenili in nanovo sprogramirali.

Sedaj en ključ dela (ampak vseeno ne dela daljinsko zaklepanje in odklepanje) za en ključ pa so mi rekli da ne ve več prebrati kode.

Zdaj me zanima če je ki kaki majster v okolici Ptuja-MBja da bi lahko samo ta ključ uredil in popravil. Ali pa če je kaka varianta poceni priti do drugega ključa.

(poizkusil sem delujoči ključ nest v Qlandijo, kjer je kolegu za Cliota 98 letnik lahko ključ skopiral in naredil novega za 25 EUR, ampak mojega pa ni mogel kopirati ker se koda spreminja)...

Renault Megane Scenic letnik 1999 PH2.

Prosim za nasvet
Kaj imaš na obeh ključih daljinec ali je en z daljincem, drugi pa samo s tranponderjem (kodni vžig)?

Najenostavneje je, da naročiš nove na servisu (a tudi najdražje), lahko daš izklopiti imobilizator (a ne rešiš s tem problema DCZ). To lahko rešiš z vgradnjo kakšnega univerzalca za DCZ (SPAL in podobne zadeve), no na koncu pod črto boš stroškovno (z vsemi skrbmi, letanji, dodatnimi vgrajevanji in podobno) nekje na istem kot če bi takoj naročil nov komplet ključev...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Uporabniški avatar
BrokenSoul

Odgovor Napisal/-a BrokenSoul »

Na obeh ključih je daljinski upravljalnik...

Bolj me zanima če se da ta ključ kako popraviti kaj je v defektu ?
Uporabniški avatar
robertp
Kraj: Vodice

Odgovor Napisal/-a robertp »

BrokenSoul napisal/-a:Na obeh ključih je daljinski upravljalnik...

Bolj me zanima če se da ta ključ kako popraviti kaj je v defektu ?
DCZ in kodno varovan vžig nista povezana (pri tvojem letniku) (vsaj tako domnevam, že moj prvi scenic, 11/98 je imel radijsko DCZ).
Da ne prepozna ključa je lahko kriv poškodovan transponder v ključu (tuljavica).
DCZ pa lahko od uničenega vezja, iztrošene baterije do nesinhronosti. To da so ti sinhronizirali ključ in je avto vžgal je lari-fari.
Pri odklepu res ključ pošlje kodo avtu (računalu), ta mu odgovori in v odgovoru zamenja kodo.
Pri vžigu pa steče napetostna zanka skozi ključ (transponder), ki je v kontaktni ključavnici. Tu ni nobene izmenjave/pošiljanje kod med ključem in računalom. Ko daš kontakt hkrati deaktiviraš imobilizator. Če je vrednost kombinacije napetosti/toka skozi ključ odgovarjajoča vrednosti, ki jo ima shranjeno računalo se imobilizator deaktivira, drugače ne. In če je ta tuljavica nedelujoča/poškodovana/odlomljena iz vezja ni z deaktivacijo imobilizatorja nič...
Recimo Clioti, Kangooji tistega letnika so imeli samo en ključ z daljincem, drugi je bil navaden s transponderjem (brez baterije), kar samo potrdi da gre za pasivni sistem...

Lahko razdreš ključ in pogledaš stanje baterije, vizuelno stanje vezja... Ker je to zaklepanje na pricipu radijskih valov boš teško videl, če ključ odda signal (za razliko od IR)...
Skromnost je lepa čednost. Pozabite jo. Čimprej.
Odgovori