Kdaj menjati v višjo prestavo, za nižjo porabo goriva?

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Tomaz26

Kdaj menjati v višjo prestavo, za nižjo porabo goriva?

Odgovor Napisal/-a Tomaz26 »

Pozdravljeni,

sem lastnik novega Clio 1.2 TCE in pred dnevi sem na internetu zasledil članek, da naj bi če želiš nizko porabo čim hitreje prestavljal.

S prvo naj bi samo speljal, nato takoj druga, takoj tretja in že takoj četrta, pri 60 kmh naj bi menjal že v peto !!!!! Je to mogoče? Pred tem sem namreč imel v glavi, da naj bi menjal nekje pri 2500-3000 obrati, če menjavam po zgoraj napisanem sistemu pa je to okrog 2000 obratov..

60 v peti se mi zdi malo ekstremno, nekje pri 70 pa glede na to da je avto nov res menjavam in zaenkrat se ta način vožnje obrestuje. Po kazalniku je v tanku še nekje 75 % bencina, prevozil pa sem že 220 km. Če bo šlo tako naprej bi moral z enim tankom prevoziti vsaj 800 km, kar se mi zdi za 1.2 TCE zelo dosti.

Kakšne so vaše izkušnje?

lp

Tomaž
Uporabniški avatar
Symon

Odgovor Napisal/-a Symon »

Ti potovalni računalnik kaže trenutno porabo? :wink:

Sam naprimer res prestavljam pri 2000-2500 obratih in se obrestuje. V naselju vozim 50 v 4. včasih tudi v 5. ampak takrat števec kaže bolj 55 km/h. :lol: Poraba zdajle 7,5 l/100km kar je za 2.0 bencinarja čisto fajn. S tem, da sem ga ene parkrat stisnil do konca.
Tomaz26

Mi kaže trenutno porabo, je pa včasih težko ugotoviti, ker bi moral imeti nogo ves čas pri miru. Čim za malenkost pospešuješ je seveda večja, čeprav tega pospeševanja skoraj ne čutiš. Jaz tudi menjam pri 50 km/h v 4. in nato pri 70 km/h v 5. in zaenkrat je poraba nenormalno nizka. Prej sem vozil maminega Cliota, sicer 1.4 95 KM in je bila poraba okoli 8l !!!! Pa nimam ravno težke noge, je pa res da nisem tako hitro menjaval in da sem pospeševal nekoliko hitreje. Kot pravim če bo šlo tako dalje bom naredil 800+ km z prvim tankom, to je za 100KM mašino za moje pojme odlično. Kot da bi vozil dizla :)) Je pa res da se peljem bolj kot stara omika ali ipak... Avto je nov in nekaj časa bo še treba zdržati s takšno vožnjo. Kasneje bo pa tudi denarnica vesela, glede na to da bom delal cca. 1800 km na mesec.
Uporabniški avatar
mylo

Odgovor Napisal/-a mylo »

Sam imam 1.2 75KM in se čisto lepo peljem 60km/h v 5 prestavi, obrati so takrat nekaj pod 2000. 50km/h v naselju pa v 4. Sem pa spravil porabo na 6.5l/100km - relacija, hitrost 90-110km/h. Z enim tankom okrog 840km po potovalcu.

lp
Uporabniški avatar
exr

Odgovor Napisal/-a exr »

Čimprej do željene hitrosti (obrati prestavljanja naj bodo odvisni od naklona vozišča s tem, da po ravnini ne rabijo biti ne vem kako visoki. 2000 je OK). 60km/h s 5. je OK in ni ekstem. Če je ravnina lahko tudi 50 s 5. Z 1,2 atmosfercem imam od 5,5-6.
We are forced to act as if we are free...
Uporabniški avatar
Godward

Odgovor Napisal/-a Godward »

tudi jaz vozim vse v peti. 50km/h peta, če se začne malo vzpenjat v četrto pol pa spet v peto. ok je tudi da včasih preskočiš prestavo če že imaš določeno hitrost. 1.8 16v bencinc in če ful ful pazim pridem na 7l/100 km, sam se mi ne da cel cajt pazit. 2500 km prevoženih in povprečna 7.8l/100km. 40%mesto20%relacija40%avtocesta.

no ko sem vlekel polota od seke ki je crkno je bla poraba tam okrog 13l... :lol:
Slika
Uporabniški avatar
Nos
Kraj: Šentjernej-Kranj

Odgovor Napisal/-a Nos »

kaj nima tvoj clio že lučke, ki ti posveti kdaj moraš prešaltat? :D
.::Fiat-crap:: Nissan-cool:: Renault-renault:: VW-boring:: Renault-again:: Renault sport-sporty:: BMW-mmmmm::.
Uporabniški avatar
Cr00k
Kraj: Celovec

Odgovor Napisal/-a Cr00k »

Nos napisal/-a:kaj nima tvoj clio že lučke, ki ti posveti kdaj moraš prešaltat? :D
Moj ma in ga vedno ubogam :D
...skor, hehe
Tomaz26

Nos napisal/-a:kaj nima tvoj clio že lučke, ki ti posveti kdaj moraš prešaltat? :D
Žal ne. Prvič slišim, za to lučko. Pa je bil narejen decembra 2010, ker sem si dal vgradit ESP.

No sem se nekaj novega naučil. Do sedaj sem namreč vedno menjaval tam nekje na 3.000 obratih in v 5. menjal komaj na 80+ km/h. Je pa res zanimivo koliko s takšno vožnjo znižaš porabo. Se je pa treba malo navadit, ker prej sem bil navajen bolj dinamične vožnje, predvsem hitro pospeševanje in poraba je bila okrog 8l. Na mesečni ravni je to že cca. 40-50 EUR razlike, na letni maš pa glih zavarovanje in registracijo :))
Uporabniški avatar
Nos
Kraj: Šentjernej-Kranj

Odgovor Napisal/-a Nos »

čudno :shock: član dci ima glih tko december 2010 pa ima lučko na dizlu cliu :D
.::Fiat-crap:: Nissan-cool:: Renault-renault:: VW-boring:: Renault-again:: Renault sport-sporty:: BMW-mmmmm::.
Tomaz26

Nos napisal/-a:čudno :shock: član dci ima glih tko december 2010 pa ima lučko na dizlu cliu :D
mogoče ma pa to samo dizl :)

pa spet je vprašanje koliko je lučka namenjena čim manjši porabi, ali pa mogoče zmerno dinamični vožnji oz. dobremu navoru itd.. žal ne vem, ker nimam pojma kako deluja. Če je mišljena kot eko pripomoček, potem je sigurno namen čim bolj varčna vožnja ja.
Uporabniški avatar
exr

Odgovor Napisal/-a exr »

Glede na to, da se zanimaš za eko vožnjo; samo prestavljanje na primernih obratih je samo del zgodbe o eko vožnji... Je možno nižati porabo tudi, če hočeš povprečno hitrost ohranit cca.

Cr00k, i ja bi to radio. :lol:
We are forced to act as if we are free...
Tomaz26

[quote="exr"]Glede na to, da se zanimaš za eko vožnjo; samo prestavljanje na primernih obratih je samo del zgodbe o eko vožnji... Je možno nižati porabo tudi, če hočeš povprečno hitrost ohranit cca.

To vem, ampak ostalo mi je bolj ali manj jasno. Klima, čim manjša teža, etc etc. Glede prestavljanja pa res nisem vedel, da je za nizko porabo treba prestavljati tako hitro. Sem imel občutek, da avto pri 60-70 km/h v 5. prestavi porabi več, kot če bi vozil v 4... Enako je pri 50 km/h. Mislim, da večina vozi to v 3., čeprav naj bi vozil že v 4...

Torej je 5. prestava za od 60-190 km/h :)
Uporabniški avatar
Symon

Odgovor Napisal/-a Symon »

mylo napisal/-a:Sem pa spravil porabo na 6.5l/100km - relacija, hitrost 90-110km/h. Z enim tankom okrog 840km po potovalcu.
Godward napisal/-a:1.8 16v bencinc in če ful ful pazim pridem na 7l/100 km, sam se mi ne da cel cajt pazit. 2500 km prevoženih in povprečna 7.8l/100km.
Hehe evo mojo porabo, če se lepo vozim v službo in nazaj. Bi šlo brez težav, da bi naredil čez 600km z enim tankom, če ne bi parkrat izkoristil čisto vse konje, ki jih ponuja avto. http://www.youtube.com/watch?v=MHp6HRypnYU
Cr00k napisal/-a:Moj ma in ga vedno ubogam :D
...skor, hehe
Ja ampak tvoja se prižge malo pred blokado. :lol:
Uporabniški avatar
Godward

Odgovor Napisal/-a Godward »

saj pravim z lepo vožnjo se da šparat, ma vsaki dan ti ni za šparat :lol:
Slika
Odgovori