Cviljenje

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Bojan1990

Cviljenje

Odgovor Napisal/-a Bojan1990 »

Lep pozdrav!

Doma imam Clio-ta 1.5dci, 2004, 60Kw (okoli 80KM). Ta Clio pa ima en problem. Že dalj časa se sliši cviljenje jermena. Prvo se je to pojavjalo, ko je bil zunaj dež, zdaj pa avto cvili non-stop. En mehanik je rekel, da je kriva jermenica na altenatorju... Jaz sem pa danes peljal avto k nekem drugemu mehaniku in je rekel, da je treba samo jerman menjat. To je danes dopoldne storil, toda glej ga zlomka, po nekaj prevoženih km se je cviljenje zopet pojavilo (za malenkost manj kot pred menjanjem jermena) Ta isti mehanik mi je pa tudi omenil, da je možna tudi kaka napaka na altenatorju (mogoče kak ležaj).

Zdaj pa mene zanima če je imel kdo mogoče kak podoben problem, oz. če mi lahko kdo pomaga. Ker bom počas doživel živčni zlom zaradi tega:)

Vsakega mnenja bom vesel...

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore:)
Uporabniški avatar
VanDam

Odgovor Napisal/-a VanDam »

Jaz sem že imel tak problem in se je izkazalo, da je bilo treba menjat jermenico na alternatorju. Je pa najbolj, da greš k mehaniku, ki se spozna na renaulte ne pa takim, ki jih je malo že čas povozil in znajo samo še golfe 2 popravljat.Največkrat pa nočejo priznat napako, ki so jo storili čeprav je ta jermen že enkrat zamenjal. Pa brez zamere to je samo moje osebno mnenje, da mehanik, ki dela na pooplaščenem servisu še zmeraj mogoče več ve.

Lep pozdrav pa lepe praznike. :)
Music Man

Odgovor Napisal/-a Music Man »

Meni je tud cvilil mikro jermen (ta na alternatorju) in to po tem, ko sem naredil tavelik servis. Problem je bil pa samo v tem, da jermen ni bil dovolj opet; ko je mehanik to naredil, je tud cviljenje prenehalo.
kamal

Re: Cviljenje

Odgovor Napisal/-a kamal »

Bojan1990 napisal/-a:Lep pozdrav!

Doma imam Clio-ta 1.5dci, 2004, 60Kw (okoli 80KM). Ta Clio pa ima en problem. Že dalj časa se sliši cviljenje jermena. Prvo se je to pojavjalo, ko je bil zunaj dež, zdaj pa avto cvili non-stop. En mehanik je rekel, da je kriva jermenica na altenatorju... Jaz sem pa danes peljal avto k nekem drugemu mehaniku in je rekel, da je treba samo jerman menjat. To je danes dopoldne storil, toda glej ga zlomka, po nekaj prevoženih km se je cviljenje zopet pojavilo (za malenkost manj kot pred menjanjem jermena) Ta isti mehanik mi je pa tudi omenil, da je možna tudi kaka napaka na altenatorju (mogoče kak ležaj).

Zdaj pa mene zanima če je imel kdo mogoče kak podoben problem, oz. če mi lahko kdo pomaga. Ker bom počas doživel živčni zlom zaradi tega:)

Vsakega mnenja bom vesel...

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore:)
Povej, če si že menjal napenjalec na micro jermenu. Meni je to sicer delalo na laguni 1 in je nehalo po menjavi rolce in napenjalca.
Bojan1990

Odgovor Napisal/-a Bojan1990 »

Menjalo se ni nič... Do zdaj se je zamenjal samo jermen. In nič drugega.
kamal

Odgovor Napisal/-a kamal »

Bojan1990 napisal/-a:Menjalo se ni nič... Do zdaj se je zamenjal samo jermen. In nič drugega.
Ja pol je mogoče, da je napenjalec jermena, mogoče jermenica alternatorja. Jermen dol pa pogledat.
Uporabniški avatar
rontajzel
Kraj: Krško

Odgovor Napisal/-a rontajzel »

Živjo!
Idealna tema, da izvem še kakšen nasvet več.

Danes zjutraj (~6°C) se mi je prvič zgodilo, da je po vžigu avta (dCi 1.5 82KM), začelo cviliti in cvililo kakšno minuto, potem pa povsem prenehalo. Z avtom sem se odpeljal do točke B, kjer je avto stal 6 ur, vžgem in ni problema. Pridem domov, avto stoji do večera in sedaj zvečer po vžigu zopet to nadležno cviljenje, zbudiš pol ulice. Minuta in neha.
Torej sklepam, da gre za enak primer cviljenja jermena. Predvidevam, da je odvisno od temperature, saj topel ne cvili, pri vožnji cvili mislim da še bolj.

Velik servis je bil narejen pred 25k km pri pooblaščencu, menjana je bila poleg jermenov in napenjalcev tudi jermenica alternatorja. Kakšna je rešitev?

Kakšne nasvet avtorja teme, oz. vseh, ki ste reševali že ta problem.

Hvala!
Naša Renaulta:
Megane III (dci110), Megane II (1.6 16V, prodan), Clio II (dci103)
Slika
Slika
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Mogoče bi bilo treba jermen malo našponat.
meho42
Kraj: ljubljana

clio cviljenje

Odgovor Napisal/-a meho42 »

Pozdravljeni,tudi meni se je začelo isto cviljenje nekje med alternatorjem,napenjalcem,jermenom-clio 2004 letnik 1.5 DCI 65 KM.Nadležno cviljenje se opaža zjutraj ko je motor mrzel in ob vlažnem vremenu.Danes bil pri mehaniku in je rekel da ni strašno da se oglaša jermenica na alternatorju,baje da jermenica ima neko sklopko in da ta popusti po 150000 kilometrih prevoženih.V pondeljek mu peljem avto na popravilo.Oglasim se še ko bo avto popravljen,kaj je bilo in seveda cena popravila..
meho42
Kraj: ljubljana

Nadležno cviljenje clio 2 1.5 DCI 65 KM

Odgovor Napisal/-a meho42 »

Rešen problem,cviljenja ni več.bil pri mehaniku,zamenjana jermenica na alternatorju-bila je na koncu,napenjalec mikro jermena-skoraj blokiran,komaj se je vrtel ko ga obračaš z roko,in na koncu še mikro jermen ki je bil še dosti dober,ampak za vsak slučaj menjan da imam mir jaz in mehanik,stane cca 20€.Vse skupaj je koštalo 240€ z delom,delo je 60€.
javr

Odgovor Napisal/-a javr »

(sept. '13)
Twingo l. 2003, 16V: menjani jermeni in vse okoli njih, vključno z vodno pumpo. Po pribl. 2000 prevoženih se občasno sliši cviljenje, kar me niti ne bi motilo, če ne bi hkrati padla tudi moč oz. obrati motorja.
Med vožnjo se to čuti kot bi za 2-3 sekunde pritisnil na zavoro, pri mirovanju pa samo obrati padejo za 2-3 sekunde in potem vse normalno naprej.
Dodaten problem je, da se to pojavlja občasno; npr. cel mesec nič, potem (konkretno danes) cvili in potem spet cel mesec nič, tako da je napako zelo težko najti. Ali pa gre za kakšen znan twingotov problem ?
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

javr napisal/-a:(sept. '13)
Twingo l. 2003, 16V: menjani jermeni in vse okoli njih, vključno z vodno pumpo. Po pribl. 2000 prevoženih se občasno sliši cviljenje, kar me niti ne bi motilo, če ne bi hkrati padla tudi moč oz. obrati motorja.
Med vožnjo se to čuti kot bi za 2-3 sekunde pritisnil na zavoro, pri mirovanju pa samo obrati padejo za 2-3 sekunde in potem vse normalno naprej.
Dodaten problem je, da se to pojavlja občasno; npr. cel mesec nič, potem (konkretno danes) cvili in potem spet cel mesec nič, tako da je napako zelo težko najti. Ali pa gre za kakšen znan twingotov problem ?
Kompresor klime, alternator sta oba v izpravnem stanju? Šponar zunanjega jermena je bil tudi menjan?
RenaultSport
javr

Klima pobere kar nekaj moči motorju, ker jo moram izklopiti, če hočem koga prehiteti. Ampak ali kompresor klime vpliva na delovanje motorja tudi če je klima izklopljena ?
Altenator deluje kar se tiče polnjenja akumulatorja; za ležaje ne vem.
Na 92.000 (sedaj jih je 94.000) je bilo menjano kot piše na računu:
- jermen pogonski grt. 102 eur
- črpalka vode 49 eur
- jermen mikro 3pk 738 9 eur
- jermen mikro 4pk928 12 eur
- natezalec mikro jermena 54 eur.
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

javr napisal/-a:Klima pobere kar nekaj moči motorju, ker jo moram izklopiti, če hočem koga prehiteti. Ampak ali kompresor klime vpliva na delovanje motorja tudi če je klima izklopljena ?
Altenator deluje kar se tiče polnjenja akumulatorja; za ležaje ne vem.
Na 92.000 (sedaj jih je 94.000) je bilo menjano kot piše na računu:
- jermen pogonski grt. 102 eur
- črpalka vode 49 eur
- jermen mikro 3pk 738 9 eur
- jermen mikro 4pk928 12 eur
- natezalec mikro jermena 54 eur.
Mislil sem da jermenica/sklopka na jermenici šteka, Dobor bi iblo sneti jermen in prevrteti alternator.
RenaultSport
javr

a to je mišljeno za klimo ? Da se klima vklaplja preko sklopke na jermenici ? In torej sedaj, ko nekaj zacvili in pobere moč motorju, praktično hoče vklopiti klimo ?
Odgovori