Laguna II 1.9dCi l. 2003 - težave s sklopko (ročna, 6 pr.)

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
skeptik

Laguna II 1.9dCi l. 2003 - težave s sklopko (ročna, 6 pr.)

Odgovor Napisal/-a skeptik »

Se opravičijem, ker sem načel novo temo, a iskalnik mi je vrnil ogromno drugih rezultatov. Prosim, če mi date linke do tem, ki so to temo že obravnavale.

Torej, v zadnjih dneh se mi je zdelo, da ko imam avto v 3. prestavi, je delovanje bilo malo glasnejše. ko sem se danes peljal domov, mi je v 3. prestavi začelo čudno ropotati. Sem ustavil, potem pa lepo speljal in se potem v 1. in 2. prestavi vozil domov - tu avto deluje normalno. Ko sem poskusil vzvratno, se avto nekaj metrov pelje, potem pa ga nekaj zabremza. Torej, je crknil menjalnik ? Kolikšni so stroški popravila z novim ali rabljenim menjalnikom ? Sem iz okolice Celja. Mi lahko koga priporočate?
V splošnem avto dela OK, če odmislim, da sem ravno pred 1 letom moral zamenjati turbino (175k km), zdaj pa, kot kaže, bo treba isto storiti še z menjalnikom (195k km).
bobo.89
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a bobo.89 »

v tretji prestavi se ti to zgodi ko pohodiš gas in se obrati dvignejo na cca 2000 vrtlajev in višje?
to sprašujem, ker pri meni motor dobi nek glasnejši zvok. kot da bi se turbina vrtela brez olja in bi drgnil želez ob želez...to se mi je začelo dans dogajat... :? ampak ta zvok je zelo umirjen...če primerjaš da se turbina vrti s cca 10k ubratou
Uporabniški avatar
skeptik

Približno tak občutek sem imel v zadnjih dneh, včeraj pa je začelo od 3. prestave naprej prav ropotati. Če ti dela približno tako kot si napisal, se morda okvra sklopke tudi tebi obeta v naslednjih tednih.... Žal.
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

bobo.89 napisal/-a:v tretji prestavi se ti to zgodi ko pohodiš gas in se obrati dvignejo na cca 2000 vrtlajev in višje?
to sprašujem, ker pri meni motor dobi nek glasnejši zvok. kot da bi se turbina vrtela brez olja in bi drgnil želez ob želez...to se mi je začelo dans dogajat... :? ampak ta zvok je zelo umirjen...če primerjaš da se turbina vrti s cca 10k ubratou
Zvok železa je prvi znak, da ne vozi več dalje...sploh nad 2.000 obrati, ko turbina zavrti na npr. 150.000 obratov ( ne pa le 10.000)...to pomeni, da je proti koncu , vetrnica drgne po ohišju, ko pa bo odpizdilo turbino, bo potegnilo kpl olja čez turbino in motor bo ušel v iber ture...na rdeče polje in tudi ugasniti ga ne boš mogel...ugasnil pa bo sam po cca 1 minutki, ko bo olja zmanjkalo in bo zaribal...
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Re: Laguna II 1.9dCi l. 2003 - težave s sklopko (ročna, 6 pr

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

skeptik napisal/-a:Se opravičijem, ker sem načel novo temo, a iskalnik mi je vrnil ogromno drugih rezultatov. Prosim, če mi date linke do tem, ki so to temo že obravnavale.

Torej, v zadnjih dneh se mi je zdelo, da ko imam avto v 3. prestavi, je delovanje bilo malo glasnejše. ko sem se danes peljal domov, mi je v 3. prestavi začelo čudno ropotati. Sem ustavil, potem pa lepo speljal in se potem v 1. in 2. prestavi vozil domov - tu avto deluje normalno. Ko sem poskusil vzvratno, se avto nekaj metrov pelje, potem pa ga nekaj zabremza. Torej, je crknil menjalnik ? Kolikšni so stroški popravila z novim ali rabljenim menjalnikom ? Sem iz okolice Celja. Mi lahko koga priporočate?
V splošnem avto dela OK, če odmislim, da sem ravno pred 1 letom moral zamenjati turbino (175k km), zdaj pa, kot kaže, bo treba isto storiti še z menjalnikom (195k km).

Nisi edini ki mu je odletel 6 stopenjski menjalnik!!!
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
skeptik

Re: Laguna II 1.9dCi l. 2003 - težave s sklopko (ročna, 6 pr

Tommy30 napisal/-a: Nisi edini ki mu je odletel 6 stopenjski menjalnik!!!

Ja, zadeva mi je bolj ali manj jasna, kaj je narobe. Iščem pa najugodnejšo rešitev tega problema. Torej, če kdo ve za ugodno varianto rabljenih menjalnikov in tudi, če je ob menjavi le-tega potrebno zamenjati še kaj drugega ?
bobo.89

no da si malo sposodim temo...
moj avto je enako laguna z 1.9dci (88kw) motorjem, le da je letnik 2002.
začela mi je spodrsavati sklopka v 6 prestavi, poredko tudi v četrti in peti, pa me zanima koliko časa se še lahko vozim s to zadevo? (okvara traja od prejšnjega tedna) sklopke nebi obnavljal, kupil bom novo. pri obnovi se nikoli neve..na konc koncev bo prišlo dražje kot pa če kupim novo...vsaj take imam izkušnje z ostalimi zadevami ( obnavljanje servo cevi, rabljeni mehanizmi stekel, brušeni diski,...) tako da v poštev pride samo nova roba - sigurno ceneje na daljši rok :D
kaj vi mislite o tem? bi bilo dobro da zadevo uredim čimhitreje da nebi posledično uničil še kakšnega potisnega ležaja ali kaj drugega...al se lahko vozim še kakšen mesec ali dva? imam bolj ali manj mestno vožnjo medvode - ljubljana

lp
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Se pa zastopiš, ni kaj. Menjava sklopke potegne za sabo še najraje menjavo vztrajnika in ležaja in semeringov in desne montaže semeringa polosi s patentnim plastičnim vložkom + vse tekočine. Pri Renaultu te to pride pri tem 9 let starem avtu material lahko do 1000€, če delo računaš pri popoldancu pa še vsaj 200€. Torej ni nič hecno.
bobo.89

jah siguro da se zastopim ce sem pa iz gradbene stroke:) nismo vsi mehaniki ali pa poznavalci/ljubitelji tega, zato pa je forum da se prasa za pomoc;) hvala za odgovor!!
Uporabniški avatar
joztom

Oprosti za zajedljivost. Če je potrebna pomoč s pozvedbami ti na forumu vedno radi pomagamo. Stroške se da v lastni režiji sklestiti na tretjino. V informacijo: ko sem leto nazaj prodajal avto, star 10 let v popolnoma brezhibnem stanju, ga tudi povohati ni hotel nobeden, tako da se gleda samo letnik in je totalno 100% vzdrževanje samo najin hobi za dušo in način življenja nasploh. No, za 10 let star Citroen brez praske, spoliran in namazan z nano voskom in popolnoma brezhiben sem dobil 400€, res pa je imel 3.0 motor z 200 kojni in elektronsko aktivno podvozje, ki je delalo brezhibno, še vedno je letel tja do 250 na uro.
bobo.89

ah saj ni panike!:) ja vem kako je...danes prodat avto je velka tezava... ampak mene to niti ne zanima da bi ga prodajal...ceneje da popravim in se vozim naprej, kot pa da ga prodajam in sanjam da dobim zanga 2500eur... avto je odlicen, samo sklopka... pac potrosni materjal kaj cmo! potem bi bilo fino da uredim to cimhitreje... kje pa svetujes nakup materjala? in pa cigav materjal (znamka) je v razmerju med ceno in kakovostjo najbolsa?

lp
Uporabniški avatar
joztom

Najprej VIN številka ali tip motorja in tip avta, da se poišče material, ki ustreza. Pri 1.9dci je mnogo variant, sklopke od 228-240mm, tudi niso vse 88kW. Se pa dobi standardni kit 4P od Valeo za zamenjavo na klasiko.
Odgovori