clio 1.5 dci težko vžiga

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
bfranc
Kraj: Dobrepolje/Kompolje

Odgovor Napisal/-a bfranc »

@jurre

Vrzi ven tisti powerbox, ker to je eno navadno sranje.Za primerjavo: sem ga kupil za octavio tdi pd, in se mi po parih mesecih prižge lučka za motor da je zanič senzor temperature goriva.
V resnici je toliko goljufal računalnik, da je že ob kontaktu dajal podatek, da ima nafta 129.6 stopinj, kar je pomenilo da je motor ob vžigu dobesedno zalivalo.To sem ugotovil šele ko sem kupil vagcan tester.Sedaj sem brez njega in napaka se ni nikoli več ponovila.
Če je kaj krivo za tvojo napako je to glih ta powerbox.
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Zakaj pa ne odklopiš in blindiraš EGRja, pa boš imel potem vsaj ta prolem za večno rešen. :)
Powerbox pa naj gre čimprej ven. :)
Slika
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

@Stupo: Baje da na teh novejših 1.5 dCi-jih ne moreš več odklopit EGRa. Ne vem točno od katerega letnika naprej, predvidevam da nekje od l.04.

@jurre: Ja če zamenjaš črpalko bi naj imel kar nekaj časa mir, vsekakor pa ne bo večno (pač toliko kot bo spet zdržala črpalka). Dejansko po menjavi črpalke in šob zaenkrat še ne vem za noben primer (od teh, ki so pač to popravljali na določenem servisu), da bi že kdo prišel nazaj z enako okvaro.

Powerboxov iz prakse ne poznam, ampak glede na princip delovanja (vsaj tiste večine) se bi strinjal z bfrancom, da to ni to. Če že potem tisto pravo čipanje. In ni rečeno, da ti res tisto vmes kdaj ne nagaja ravno to.

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Deniss
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Deniss »

Pri meni je za enkrat še vse ok :) ampak kaj ko bi preventivno obnovil črpalko???
Uporabniški avatar
euro3000

Odgovor Napisal/-a euro3000 »

@jurre: Ja če zamenjaš črpalko bi naj imel kar nekaj časa mir, vsekakor pa ne bo večno (pač toliko kot bo spet zdržala črpalka). Dejansko po menjavi črpalke in šob zaenkrat še ne vem za noben primer (od teh, ki so pač to popravljali na določenem servisu), da bi že kdo prišel nazaj z enako okvaro

LP, Primož[/quote]

Kaže premisliti tudi tole: ko črpalka prične spuščati drobcene opilke kovinskega materjala (dotrajan materjal, obraba), se ti nabirajo najprej na filtru regulatorja v črpalki sami, to se lahko odpre in vidi. Ta filterček ne zadrži vseh delčkov (pač ni "totalen" filter) in ti delčki pridejo do injektorjev in šob: manjši grejo skozi - večji pa šobo zamašijo (in zato se jo servisira/menja...). Seveda pa kovinske drobce zajame tudi povrat nafte iz injektorja, ki pa je speljan nazaj v rezervoar! Torej se delci naberejo tudi v rezervoarju, izpostavljen je takorekoč celoten pretok goriva! Pravilno je torej, da se ob pojavu opilkov pregleda in servisira vse: rezervoar, dovode, filtre, pumpo, razdelilec, injektorje povrat...
Zdaj pa k cenam:
-obnovljen renault injektor na reno-servisu 217€
-nov renault injektor na reno-servisu 370€
-obnovljen moj injektor pri švabu cca 147€ (čakam še dve podobni ponudbi)
-obnovljena reno pumpa na reno-servisu 580€
-nova reno pumpa na reno-servisu cca 800€
-obnovljena moja pumpa pri švabu cca 500e (čakam še dve podobni ponudbi)
-nov renault rezervoar >300€
-nov konkurenčni rezervoar cca200€
(rezervoar je potrebno upoštevati, ker po "pranju" ugotoviš, da ga ne sestaviš več 100%... in ne tesni več kot mora... pa nismo bili malomarni!)

Zdaj pa k odločitvam: moj clio ima 260000km let.02. Vedno je bil ustrezno in redno servisiran (na 20k km), je dobesedno čuvan in mi je ful kul všeč, ga poznam in vem da dela, ne rjavi, ni načet, ni bil zaleten/razbit (razen blage toče in dostavljalke časopisov..., česar pa niti ne opaziš).
Poraba čez zimo naraste iz 3,7 na max 4,0l/100km (pa brez debate prosim!), pnevmatike 14col (35€ kom), skratka ugoden kar se tiče stroškov, majhen, praktičen, udoben, verzija Dinamique je dobre izdelave notranjosti in podobno..., vrednost na trgu cca2300-2500€ max...
In zdaj cca 1300€ samo za dele + prišteti je potrebno še nekaj za delo(?€)
V bistvu mi ga je žal da bi ga ne zrihtal, ker vem pri čem sem in lahko bp teče prek 350000 km.
Se pa bojim, da mi bo draga drugo leto zahtevala cca 4,5m dolgo družinsko kobilo... (mi je pravzaprav dala že skoraj ultimat! :smt033 , pa ni neka pleh pič..ka..) In takrat ga bom na hitro prodal z 300k km in dobil zanj 1500€... če bom... bo pač kupec dobil precej več kot bo sploh verjel in pričakoval...
Uporabniški avatar
euro3000

JURRE:

Jurre vprašanje zate:

Kaj je z tem vpisovanjem kod injektorjev a je to pri vseh letnikih in različicah 1.5dcija?
Katera koda je pravzaprav tista, ki se jo vpiše?
Ali velja za nove ali tudi za obnovljene oz. čiščene injektorje?

Jaz sem med diagnozo en injektor izvlekel in ga zamenjal z drugim, da vidim če dela, pa nisem zaradi tega opazil sprememb. Glede povišanja porabe po menjavi šob pa mi tudi ni čisto ne-neverjetno...
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

hm, to ti pa tezko povem, ker se ne spoznam toliko na to. Samo kolega mi je omenil, da se pac zraven novih sob dobi kode in se jih vpise da so pravilno "nastavljene".
Ce das pa sobe obnovit, pa lahko delujejo drugace (slabse) kot s tistimi kodami, ki so bile original vpisane, drugih pa tako ne mores vpisat, ker ne ves katere...
Uporabniški avatar
euro3000

Danes sem servisiral injektorje in jih ponovno ustavil v motor, enako kot so bili poprej (ležišča injektorjev sem najprej dodobra ščistil...). mašina je takoj zalaufala, po petih minutah pa je minimum narasel na ene 900obr. v min... in ponovno se je prižgala lučka za svečke. Delali so vsi 4je cilindri, skozi cevke za gorivo pa se je videlo, da se nafta kar precej peni, ampak peni kot kapučino... prav konkretno peni. Sem takoj menjal še filter goriva in lučka za svečke se je nato ugasnila, obrati motorja pa so se normalizirali. Vozit sem šel 15min pa je bilo vse ok. Bom pa "previden" še vsaj 2000-2500km.
Uporabniški avatar
euro3000

Ja, kot pričakovano se je vse izšlo v redu. Mašina šiba, poraba goriva se ni povečala, motor vleče je odziven enako kot prej.
Glede kod za šobe pa je res, da za nove šobe pridejo nove kode. Jaz sem šobe vstavil enako kot prej in mi jih je comp prepoznal kot svoje.
robi26

Odgovor Napisal/-a robi26 »

@jurre: vidim, da si že veliko menjal na svojem cliu :) ... podobne simptome crkovanja (šobe, egr) predvidevam, da se bojo zgodile tudi pri meni, če se že niso :(...

skratka v motorju (ko je hladen) slišim dodaten klen (jeklen) zvok... kot, da bi malo udarjalo z nečim.... predvidevam, da je to šoba. Lučka (spirala) mi pa ne gori.
Meni namreč gori samo oranžna lučka za motor. Kaj bi bil to vzrok??
EGR mogoče? ... sčiščen je bil, razlik pa ni nikjer opaznih....

Samih težav z vožnjo ali čimerkol drugim nisem imel (pol leta vozim normalno) razen včasih imam občutek, da ne vleče kot bi hotel...
Gre pa za clio 1.5 dci , 48kw, l 2004, 100 000 km
Uporabniški avatar
euro3000

robi26 napisal/-a:@jurre: vidim, da si že veliko menjal na svojem cliu :) ... podobne simptome crkovanja (šobe, egr) predvidevam, da se bojo zgodile tudi pri meni, če se že niso :(...

skratka v motorju (ko je hladen) slišim dodaten klen (jeklen) zvok... kot, da bi malo udarjalo z nečim.... predvidevam, da je to šoba. Lučka (spirala) mi pa ne gori.
Meni namreč gori samo oranžna lučka za motor. Kaj bi bil to vzrok??
EGR mogoče? ... sčiščen je bil, razlik pa ni nikjer opaznih....

Samih težav z vožnjo ali čimerkol drugim nisem imel (pol leta vozim normalno) razen včasih imam občutek, da ne vleče kot bi hotel...
Gre pa za clio 1.5 dci , 48kw, l 2004, 100 000 km
Tvoj klen(jeklen) zvok mi ne sliči nujno na šobo. Morda je kaj z ventili, odmično gredjo, lahko motor ni več 100% v fazi, lahko kaj vodna pumpa žvenketa, ali pa lahko celo voziš z premalo motornega olja(!)-ali celo z neustreznim oljem... pri količini olja v motorju se ne zanašaj samo na indikator računalnika!
Ali avto lepo pospešuje in to brez belega, črnega ali modrega dima?
Ali se ta zvok pojavlja le zjutraj oz., ko je motor mrzel?
Ali se ta zvok pojavlja tudi ob ogretem motorju med vožnjo?
Ali se ta zvok pojavlja le v prostem teku?
Koliko časa in koliko km voziš avto?
Uporabniški avatar
Shooter
Kraj: Podsreda

Odgovor Napisal/-a Shooter »

Tudi na mojem cliotu so ugotovili da je ena soba fuc.Simptomi po kateri lahko ugotovis da je soba fuc.
-vozilo ko ga zjutraj vzges pokadi crno (opazno hladen motor)
-cutis na volanu v prostem teku (vibracije na volanu,bol trese volan kot normalno)
-pri polnem gasu se prizge stop in ugasne (ne vedno)

Moja soba je ze 4x preko meje dovoljenega pa se kar dela hehehehe (dokler ne zariba,pomoje ze tece v celinder).Imam pa to sreco da v sistemu ni opildkov se pri 160.000km.Cena menjave sobe z novo na r.servisu 280eur.

Je pa tako ko ima hudic mlade jih ima veliko....1sobo imam cisto fuc,2imam na meji in ena je ok.
Mogoce kdo ve kako se to meri,na servisu so mi rekli da je se dovoljena meja 10 ??? moje imajo ena 11 ena 10 in ena 40 in tista ki je ok 9 teh nekih enot.Kdo mogoce ve kako se to meri.
Na serviso so zelo skrivnostni in nocejo veliko govorit.....
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Pri sumu na slabo šobo je potrebno pregledati sistem pri strokovnjaku, npr. Jelen na gomilskem ali http://www.max-diesel.com/index.php?opt ... &Itemid=32
Pri zabiti šobi pride do premalo nafte, posledično do prevrtanja bata in blajerca ven useka čez blok. To lahko vsi z 1.9 ali 2.2dci povedo. Če daje preveč nafte in črno kadi pa se jo da popraviti, nastaviti, očistiti.
Odgovori