clio 1.5 dci težko vžiga

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
zoo57
Kraj: nm

Odgovor Napisal/-a zoo57 »

ne vem kaj je, še zmerej zaenkrat lepo užiga. če bo kaj novega pa povem
Uporabniški avatar
euro3000

Rdeča lučka kontrole motorja/vžiga?

Odgovor Napisal/-a euro3000 »

No tudi moj Clio (1.5dCi 48kW(64KM) l.2002; 258000km) mi je zelo podobno zagodel:
- prvič pred enim mesecem; sem že vozil nekaj tisti dopoldan in imam furo naprej pa dam kontakt, počakam grelne svečke in ostale opozorilne lučke, da odsvetijo svoje nakar zaverblam... pa se nič ne odzove razen, rdeča okrogla lučka sveti neprekinjeno sredi merilnikov... Izvlečem ključ ter ponovno poskusim, pa enako! Rdeča lučkameprav zabode!!! Pomislim ali AKU ali zaganjač in dvignem pokrov: aku zgleda ok, luči ne brlijo, šipe šibajo gor/dol da seka... torej bo zaganjač. Ga poskusim zadet nekajkrat z dežnikom pa nič odziva. Nakar po 15min, poskusim še 1x verblat in zažene kot nov :roll:
-drugič pred 6dnevi ponovno zbode rdeča lučka in pol ure drmam tist zaganjač preden zažene... :?
- tretjič včeri, pa sem le 2x poskusil izvleči ključ in je zagnal precej prej (vseeno so mi kasneje štacuno zaprli pred nosom) :(
Morda je zaganjalnik (ščetke, stikalo?), morda pa kaj z kontrolo motorja. V knjižici za uporabo vozila piše, da je obvezen obisk servisa (pa ja ne že zares?! :mad:
Uporabniški avatar
JaaN
Kraj: SLO - 04

Odgovor Napisal/-a JaaN »

euro3000 - imaš že toliko km, da mu lahko mirne vesti spregledaš kako napako. :)
2,0 TFSI & Clio III 1.4 16v Dynamique
jagr987

Odgovor Napisal/-a jagr987 »

euro 3000 naslednjič ko ti to naredi, izvleci ključ, ga zakleni, odkleni in ponovno probaj vžgat.
Meni je tako nagajal službeni Berlingo, tudi pri podobnih km.
Pa so na servisu celo znanost naredil, popravili pa nič. :D
Nakoncu sem sam pogruntal kaj je.
Uporabniški avatar
euro3000

JaaN napisal/-a:euro3000 - imaš že toliko km, da mu lahko mirne vesti spregledaš kako napako. :)
:a2_hysterical ...še dobro da so se začele pojavljati šele sedaj!
Uporabniški avatar
euro3000

jagr987 napisal/-a:euro 3000 naslednjič ko ti to naredi, izvleci ključ, ga zakleni, odkleni in ponovno probaj vžgat.
Meni je tako nagajal službeni Berlingo, tudi pri podobnih km.
Pa so na servisu celo znanost naredil, popravili pa nič. :D
Nakoncu sem sam pogruntal kaj je.
XT660: podobno kot pri tebi, z to metodo se ni obneslo :olympic:
Sem prav čakal kdaj se bo pojav ponovil, da preverim kakor je predlagal jagr987... Pa me je doletelo sinoči ob 23:05, ko sem hotu domov... iin naatoo neekajjj cajjta zzzmrzzeval pr pr prrr neeeggibbnem c c ccliiiuuu...
Pol sem poskusil še, pa ni šlo. Rdeča lučka je ostajala prižgana in ni hotu verblat. Ostalo: luči, el.stekla, ... torej akumulator zgleda, da je Ok, ker je vse lepo delalo.
Z eno palico sem poskušal dregati po zaganjalniku (sicer skoraj ni možen dostop do njega) a ni bilo odziva.
Sumim ščetke na zaganjalniku, pa sem kar skeptičen, ker če je lučka v zvezi z kontrolo motorja je lahko tudi kaj z ključem, ključavnico...
jagr987 a lahko kaj povzameš kakšno znanost so postavljali pri tebi mehaniki na servisu?
jagr987

Odgovor Napisal/-a jagr987 »

Ma menjaval so nekaj pri eletroniki, pa ne vem kaj še, bom probal v prejšnji firmi vprašat, naj pogleda v servisne naloge oziroma račune kaj so popravljali.
Uporabniški avatar
euro3000

euro3000 napisal/-a:
JaaN napisal/-a:euro3000 - imaš že toliko km, da mu lahko mirne vesti spregledaš kako napako. :)
:a2_hysterical ...še dobro da so se začele pojavljati šele sedaj!
:n00b: :n00b: :n00b:

jao jao jao!!! Kaj je možno, da ko smo se tako hecali, ob tem pa nisem na noben les potrkal... zdaj pa se dogaja!
Včeraj popoldne sem poskusil še enkrat metodo z zaklepanjem in odkelpanjem. 3x nič, nato poskusim še čez recmo 5 minut in rdeča opozorilna lučka o blokadi motorja lepo ugasne in motor se zažene.
Ok, rečem in zapeljem na vožnjo. Po enem kilometru ravne ulice ustavim ob rdečem semaforju in po 10ih sekundah, ko je bil motor v prostem teku prične nekoliko tresti ter delati kot da bi minimum padel na 500 obr./min. Takoj za tem pa zasveti opozorilna rumena lučka grelnih svečk ali vode v gorivu. (Voda ni ker sem imel poln tank - 4,3L; torej skoraj poln). Ob zelenem semaforju speljem in glej mašina dela kot bi bla na 3 cilindre in ful trese. Sem najprej pomislil, da je šlo tesnilo glave ali kaj in takoj parkiram ob strani. Voda je v redu, kadi ne nič. Pol sem ga kar počasi odkripljal v delavnico, v četrti je komaj še kam šlo, 65km/h max. Jutri delam analizo.
Uporabniški avatar
euro3000

Ah kaj pa vem... sem pogledal kaj je:
- dela na tri cilindre
- ko potegnem kabel iz injektorja drugega cilindra se ne zgodi nič (če to poskušam z ostalimi injektorji se pozna ker takrat dela še en cilinder manj) - torej nekaj na drugem cilindru: morda injektor, morda smet, morda ? :smt007

Bom najprej pogledal če v filtru goriva najdem smeti, kovinske delčke..., enako tudi na regulatorju pumpe za nafto (ima tudi eno mrežico, filter, oz. sito), ker se bojim, da se kaj lušči pumpa...?
Sem brskal po forumu in našel debate o ojničnih ležajih; cela tragedija za dCi...
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Ali pa tudi mogoče s šobo kaj narobe.
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

schik napisal/-a:Ali pa tudi mogoče s šobo kaj narobe.
verjetno res, meni je tud laufal po 3 cilindrih ker je bila ena soba (spet) zanic :roll:
Uporabniški avatar
euro3000

jurre, a tebi na istem cilindru kar dvakrat odpovedala šoba?
Koliko km/časa je preteklo med prvič in drugič?
Je bila prvotno šoba menjana z novo ali obnovljena?

Ali ti je uspelo ugotoviti vzrok (materijal, smet, drugo...), ter po katerem vrstnem redu se je postavila diagnoza?

Ps.: ne bi rad, da zgleda kot zaslišanje, tvoj odgovor sploh ni nujen če te preveč gnjavim, ni panike... :smt030
Uporabniški avatar
jurre

Saj ni panike, samo mam ze poln kufer teh sob...

Ti napisem celotno zgodbo, da bo bolj jasno:

Vse skupaj se je pri meni zacelo s priziganjem luck in sicer spirale ter 2x stop. To se je dogajalo pri malo visjih hitrostih na avtocesti, se pravi v 5. prestavi in pri visjih obratih. Ob tem avto ni izgubil moci ampak je laufal normalno, ce sem gas spustil so lucke ugasnile. Potem sem ga lahko pohodil nazaj pa luck ponavadi ni bilo.
Dogajalo se je to samo obcasno, vendar me je motilo (ce je vse OK, pac tega ne sme bit). Takrat sem imel okoli 68k km.

Za zacetek smo scistili EGR, vendar se ni nic spremenilo.
Dal sem ga pregledat na tester, kjer je pokazalo napako na dovodu goriva (def 5). Razlaga napake - lahko je pumpa, lahko so sobe, lahko karkoli...

Za zacetek mi je kolega mehanik predlagal ciscenje in test sob, ki sem ga naredil pri nekje 73k km. Test je naredil na tisti nacin, da spusti nafto skozi sobe v loncke in potem preveri odstopanja. Pri meni je bilo vse skupaj ze zelo na meji na vseh sobah, zato mi je v kratkem priporocal menjavo.
Lucke so se vedno prizigale na enak nacin kot sem na zacetku napisal.

Ker sem nameraval avto se nekaj casa imeti sem se odlocil zamenjati vse sobe in to z originalnimi, da bo kvalitetno narejeno in potem mir. Nove pridejo z nekimi kodami, ki jih potrebno vpisat na racunalniku, da sobe potem pravilno delujejo. Pri obnovljenih so pri tem lahko tezave, ta kolega je enemu zamenjal sobe z obnovljenimi in mu je potem 1 liter vec pil.

Pred menjavo sob mi je na racunalniku kazalo napako na 4. sobi in na EGR (avto je delal stalno normalno, razen zgoraj omenjenih luck). Ker nisem zelel enkrat ostati na cesti zaradi zaribane sobe sem naredil menjavo vseh 4 sob in naftnega filtra pri nekje 90k km(?!). Napake so bile seveda zbrisane, lucke so se vedno obcasno prizigale.
EGRa se nisem odlocil menjati, ker mi ni povzrocal velikih tezav (obcasno so posvetile spirale ob kaksnem daljsem klancu in avto je cuknil, vendar se je to pojavilo bolj redko.)

Veselje z obcasnimi luckami je trajalo od 90k do 132k km, ko sem obstal na cesti zaradi odpovedi elektronskega dela EGR ventila. Ta del je povezan na nekje 5 glavnih senzorjev, brez katerih avto ne laufa in ko se je vse skupaj dovolj segrelo/pregrelo je avto enostavno ugasnil (zacel je utripati rdec STOP, ki ima se nekaj okoli narisano).
Ko sem avto hotel ponovno vzgati je utripal ta stop (takrat, ko so vse druge lucke ugasnil po kontaktu), dokler se ni avto cisto ohladil (po parih urah), hladen je spet normalno vzgal.

Ko sta kolega ugotovila, da je krivec vsega EGR (kazalo je napako na vseh glavnih senzorjih) sta ga zamenjala in avto je vzgal - vendar po 3 cilindrih. Pokazalo je spet napako na eni sobi?! Po vseh preverjanjih je ocitno res sla soba (jo imam doma). Kolega je nasel eno rabljeno (preden bankrotiram), jo zamenjal in avto zdaj deluje brez problema...no, tiste lucke omenjene na zacetku se se vedno pojavljajo?! :roll:

Preden se kdo ob kaj spotakne - avto sem kupil s prevozenimi 37k km v 4 letih, prejsni lastnik naj bi lepo skrbel za njega (kupil je novega, jaz direktno od njega). Pri meni je vozen bolj dinamicno, vendar nikol teran mrzel in vroc ugasnjen. Tankam vedno na OMV, na vecjih crpalkah, male servise delam redno na 15k km.
Vzroka ne vem, edina stvar, ki mi je na misel pri meni, je powerbox, ki je notri ze od prejsnega lastnika - mogoce bi res ta povzrocal kaksne tezave. Ga bom probal odklopit, da vidim ce bo kaj drugace z luckami. Zakaj je ta soba spet crknila (imel sem jo od julija lani do zdaj) tudi ne vem...mogoce je pobralo kaksne smeti notri po menjavi EGRja?

Zdaj po vseh teh temah me samo se skrbi, da se mi se ti opilki pojavijo...pol pa kar motor zamenjam. :mad:

Mislim, da bo naslednji avto dizel.....NOT :D
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Si mogoče preveril tudi tisti konektor in/ali senzor, ki je na črpalki? Pri meni je bil recimo ta (slab stik) krivec za prižiganje lučk in da se je avto na momente čudno obnašal. Sicer dvomim da je pri tebi to problem, pa vseeno mogoče bo komu drugemu koristilo.

Drugače pa "obnovljene" šobe (za te motorje) so ponavadi "nove", vložek se zamenja z novim (vsaj v naših krajih je tako). Cene so odvisne, nekje od 50-80€/kom. Tako da sedaj sploh ni več "draga" menjava šob/črpalke (v primerjavi s cenami izpred dveh let recimo). Je pa stran metanje denarja menjavati samo šobe in ne tudi črpalke, če so v gorivu opilki. V večini primerov (vsaj kolikor jih poznam) je pri okvari šobe prisotna tudi okvara črpalke (ni nujno da črpalka ne dela).

LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
jurre

in kaj ce zamenjas se crpalko? mas potem sploh kdaj mir, ali se bo ponovilo spet vse skupaj, ce je tako dobro narejeno?
Odgovori