Zimske gume

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Aless8

Odgovor Napisal/-a Aless8 »

Zdravo!

Ivan:
Pa da ne bo samo hvaljenja - sem imel na začetku Savo S3 profil 7.2mm (sem meril). Sedaj imam v enaki dimenziji (175/65/14) na istem avtu UltraGrip7+, profila 6.1, tretja sezona. Lahko povem tole: V snegu so eskimke dobre, dejansko ne zaostajajo zelo za UG7+. Je pa res da imam sedaj te na 2.3 bara tiste sem imel pa na 2.1 - če bi tu spustil malo pritisk, sem skorajda prepričan, da bi pridobil še nekaj malega ''gripa''.
Na mokri cesti pa Eskimček gladko odrsi stran od UG7+. Poleg tega s savico dve sezoni še nekako gre, v tretji sezoni je pa guma kot plastika. V glavnem Sava mene ne vidi več, za tistih 20eur ki jih prišparam pri 4ih gumah se ne splača varčevat na svoji varnosti poleg tega pa savo je potrebno (no saj jaz bi jo) na dve max 3 leta menjal. Se pravi na koncu se ti še celo zgodi, da moraš savo dvakrat zamenjat, medtem ko kakšni UG7+ ali pa snowtracki trajajo dvakrat dlje. kdaj in kdo je več tu prihranil si pa izračunajte sami.
Jaz vem da mene sava eskimo in razni cooperji marshal gume in podobna jajca ne vidijo več.

Ostali ki hvalite Eskimke:
Dejte mi povedat čisto tako (nič to osebno jemat, samo firbec me daje), koliko vas je že vozilo katerokoli od teh gum - Pilot exalto, Potenza, P6 cinturato recimo? Oz če niste vozili teh katero gumo višjega cenovnega razreda pa ste vozili - ista dimenzija isti avto itd.
ivan ekart

Odgovor Napisal/-a ivan ekart »

Pozdravljeni! Mislim da sma si istega mnenja mislim da je ravno pri meni bil ta problem cesta je bila zasnežena pod snegom stari stisnjeni sneg in guma mi ni več prijela. Najbolj pa sem bil razočaran da so drugi vozli mimo mene popolnoma brez problema celo dekle katera mi je pomagala se je pripeljala z opel corso praktično brez problema in še fant z clijotom in gospod z audijem in ko je debata padla o zimskih gumah moram napisat da dobeden ni imel Savinih Eskimo s3 gum. Res pa je da bom malenkost izpustil zrak iz gum morda bo boljše. Iz 2,3 na 2,1 bara. V drugem primeru bom zamenjal gube. No moram pa še napisat da sem se včeraj peljal po cesti katera ni bila očiščena bilo je malo snega in seveda ledu avto pa sem moral več ali manj loviti po cesti saj je zgubljal stik z cesto. No pa vsem tistim brez zamere glede Savinih gum še naprej pa se zahvaljujem za odgovore. Lp
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

ivan ekart napisal/-a:Bi vas pa vprašal morda ima kdo izkušnje z zimskimi verigami ustvari z pripomočkom upam da sem pravilno izpisal EISI WINTER GR.85. Hvala za odgovore.
Guma ne more delati čudeža. Jaz imam za primere, ko se zimska guma ustavi, verige od Veriga Lesce, model COMPACT. Preverjena kvaliteta, in niti niso drage. Kitajskih verig vsekakor nebi kupoval.
ivan ekart

Odgovor Napisal/-a ivan ekart »

Pozdravljeni! Gumam sem za 0,2 bara zmanjšal pritisk zdaj pa bom videl uspešnost gum na cesti, snegu in ledu. Za menjavo gum se še vedno lahko odločim ali pa za dokup snežnih verig. Zdaj še bom počakal saj bom morda v prihodnje zamenjal avto potem pa se bom odločil za druge gume.
Malo sem gledal lestvico zimskih gum pa Savinih eskimo s3 sploh ni bilo na tabeli ustvari sem pogledal lestvico izpred dveh let pa so gume bile skoraj na zadnjem mestu. V snegu dobre na mokrem slabe na ledu pa sploh ne primejo. Ustvari jih strokovnjaki ne priporočajo niso priporočljive. Lp
Uporabniški avatar
ZelenClio

Odgovor Napisal/-a ZelenClio »

Sam sem zelo zadovoljen "user" S3 eskimk, za svoj denar odlična guma; je pa res da kot je že nekdo zapisal je njena druga sezona tudi zadnja, kar se tiče performans; v prejšnjih letih sem jih menjal na leto in pol, saj sem jih pobral do te mere, da za zimo niso bile več uporabne. Vozil tudi višje cenovne range gum, najbolj zadovoljen s starimi dobrimi Dunlop wintersport sp (mislim da se jetko imenovala), dejansko pa se nikoli nisem spuščal v kalkulacijo stroškov, vzamem pač gume primerne avtu ki ga vozim :D , dejstvo pa je, da ni enaka guma (npr. eskimo s3) dobra v vseh dimenzijah.
Uporabniški avatar
simonz1
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a simonz1 »

imam letos že 4. zimo sava S3 in jih ne dam za noben denar. imajo 5mm profila in ni noben problem po snegu.
Scenic III 1.5 dCi, 110KM

Captur II 1.5dCi, 115KM EDC
Aless8

simonz1 napisal/-a:imam letos že 4. zimo sava S3 in jih ne dam za noben denar. imajo 5mm profila in ni noben problem po snegu.
Recimo katere letne gume pa voziš?
Uporabniški avatar
simonz1

Aless8 napisal/-a:
simonz1 napisal/-a:imam letos že 4. zimo sava S3 in jih ne dam za noben denar. imajo 5mm profila in ni noben problem po snegu.
kaj ima pa veze to z zimskimi?

Aless8

simonz1 napisal/-a:
Aless8 napisal/-a:
kaj ima pa veze to z zimskimi?
Čisto tako firbec, pač nič takega samo zanima me pač kaj voziš poleti..
Uporabniški avatar
simonz1

letos sem imel Goodyear EXCELLENCE, prej nazaj pa federal

Aless8

Glede na federalke me čisto nič ne čudi da ti je Eskimka ok. Ker ponavadi ravno tako zgleda, pohvalijo mi eksimke potem pa vidim spomladi ko dajejo gor razne Vikinge, federal marshal in podobna jajca. Da kakšnega Nangkanga ne omenjam :lol:
To da si pa vozil ekselenco in da ti je eskimka po šterih leti dobra. Ne vem kaj naj ti rečem. Po avtu bi rekel da nisi ravno babica čez ovinke.. Sam sem na potenzi in preklop na eksimke tri leta nazaj se je končal z izletom v vas grmovje. K sreči ni bilo nobene škode a takrat so letele dol..
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

So še hujše gume"Wanli" :D
Uporabniški avatar
Primož Five
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Primož Five »

Brez zamere "Eskimarji" ampak tako bom rekel, za mojo R5 vem da je bila S3 okoli 35 euro, Vredesteinka pa 45 in tukaj, 10 euro gor dol.... res da sem gledal razne amzs-jeve teste in to prav 16 colske in 14 mislim da so imeli primerjavo in sava so prej ko ne odsvetovali. Pravijo da za petko vsaka pnevmatika dobra....

Petica je 400 euro, kamorkoli se zabiješ pri visoki hitrosti umreš, to je logično in ne rabim razlagat. Dejansko so moje pnevmatike stale polovico vrednosti avtomobila, smešno pač.

Megane in kak boljši stroj stane pa par tisoč euro in tukaj razlike 100 euro v pnevmatikah nebi gledal.

Preizkušajte pnevmatike in boste videli.

Lp Primož
Sensei Rei/Pes moj prijatelj

http://www.osterrob.si/ Zelo ostri noži
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

hja, jaz bom tudi rekel malo dnarja malo muske :wink:

nekaj mojih izkusenj:
imel sem s3 na prejsnem cliotu, ker so bile gor ko sem ga kupil. Guma je bila po snegu se kar OK, na mokrem pa poraz. Kaksna malo bolj mastna/gladka cesta, sem zavil pri 20km/h avto pa naravnost. Imel sem dimenzije 175/65 R14. V tistem casu so gumo zelo hvalili tudi pri testih (cca 3 leta nazaj), sam nisem imel enakega mnenja.

Za tega cliota sem kupil rabljene zimske gume Nokian skupaj s platisci (dimenzije 185/55 R15). Imel sem jih se 2 sezoni. Predlansko sezono so bile stare ze 5 let pa sem se vedno prisel povsod (malo tudi s pomocjo ASR-a ampak sem prilezel v sneznem metezu po celem snegu cez Ljubelj brez keten). Na mokrem so se drzale neprimerno bolje kot S3.

Lani sem kupoval nove...na testih so s3 iz "super" gum cudezno padle na nepriporocljive. Razlog - slabe na mokrem (kar sem sam ugotovil ze 3 leta prej). :roll: Letos jih na testih sploh ni.
Ze prejsni 2 zimi, ko ni bilo toliko snega sem si mislil - kaj mi pomaga odlicna guma v snegu in slaba na mokrem, ce se vecinome zime vozim po mokrih cestah (razen prve dni, ko niso spluzene).

Tudi oce ima S3 na cliotu v 14" in se pritozuje nad slabim oprijemom na mokrem.

Lani sem nato kupil Continental TS790. Po testih in priporocilu prijatelja odlicne na mokrem - lahko samo potrdim. Ni mi zal niti eura. S3 se lahko skrije. Po snegu tudi se nisem imel tezav.
Pa tudi testom povsem ne verjamem. S3 recimo prej odlicne, potem nepriporocljive...lani so ful hvalili vredenstein snowtrac in so jih vsi na veliko kupovali, vendar je guma zunaj ze par let - prej jo pa ni nihce niti povohal?

Sparati na gumah ne mislim, glede na to, da so edini stik s cesto in da letno naredim okoli 30k km.

Letne gume sem imel Michelin exalto PE2 (najdrazja guma v moji dimenziji ampak je temu primerna tudi kvaliteta). Trenutne letne so uniroyal rainsport, ki se mi zdi da ne zaostajajo veliko, vendar so kar cenejse (in bolj mehke, kar mi ni prevec vsec). :?

Na prejsnem cliotu sem imel letne neke Barum in Savo intenso, oboje so brez problema zakopale na mokrem (1.2 16v in dimenzija 195/45 R16). Ko sem dal gor michelin exalto ni bilo variante zakopat (brez navijanje masine) in tudi sam nisem mogel verjeti da se avto tako drzi v mokrem :shock: Kot da bi se vozil v popolnoma drugem avtu.

Najboljse so mi tiste izjave, vem da je slabsa na mokrem se pa bolj pocas vozim. Ja, ko se je treba hitro ustavit se mi zdi da je precej razlike ali se bos res ustavil ali pa zaletel nekam zaradi gum. In verjetno bo skode vec, kot si prisparal pri gumah.
Uporabniški avatar
djordjevic
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a djordjevic »

Na cliotih sem vozil S3, na meganu pa sem sprve kupil UG7. Takrat sem jih dobil po 57€ na komad in se mi je zadnjič (imam jih tretjo sezono), ko je močno snežilo, risal nasmešek na obrazu, ker je šel avto kot po tirnicah - po napol spluženi avtocesti, po kao poledici in po povsem nespluženi regionalni cesti, medtem ko je folk pred mano vozil v klance s 15 km/h. Ne dam jih za noben denar. In kot je rekel jurre, na gumah se ne špara.
Odgovori